Ako odučím dieťa od zavinovačky?

ada1211
18. apr 2017

Dobre ranko Maminy.
Prosím vás ako ste odnaučili bábätko od zavinovačky. My mame 7 mesiacov a stále sa zavinujeme. Cez deň už nie ale potrebuje to na noc. Má aj rúčky pri tele. V noci sa vie aj z toho dostať niekedy ho nájdeme nezavinuteho.
Obávam sa aby sa motoricky zle nevyvíjal. Hračky chytá, má záujem o je pretáča sa z bruska na chrbátik. Z chrbatika na bruško sa mu nedarí 😔
Ďakujem za každú radu aj skúsenosť.

sardinka336
18. apr 2017

@ada1211 podla mna hladáš problém tam kde nie je. Dieta by sa mohlo len vtedy zle motoricky vyvíjať, ak by bolo v tej zavinovačke cely den, ano. Počas spanku snad dieta v provom rade spi...nehrá sa, neponukame mu podnety aby sa zabavalo ale navodzujeme atmosferu že ,,sa ide spinkať,,. Hračky chytá, má zaujem o podnety a to ze sa ešte ukazkovo neotača, ved je ešte malý.

gdulskadarina
18. apr 2017

ooo to sa mi zda veru uz trocha moc ako do pol roka to je take max co by som ja povedala dieta, ktore ma uz 7 mesiacov predsa potrebude rozimat a objavovat tak mu musim povolit aby sa mohlo hat aj s rukami ono ich zacne pomalinky objavovat a v noci spi tam by uz tiez mohlo mat ruky volne

sardinka336
18. apr 2017

@gdulskadarina a sak ona ho nezavinuje cez den...a v noci je to jedno nie? v noci má spať a nie objavovat..

ada1211
autor
18. apr 2017

ja teda neviem. Ani neviem ako ho to odnaučiť. 😞
Mám pocit že nepríde na to nikdy sám

natalka13
18. apr 2017

ako spi cez den?

ada1211
autor
18. apr 2017

V kocari a v šatke.

gala79
18. apr 2017

a skusala si vymentit zavinovacku za inu alternativu ( baby spaci vak / normalna baby perinu ) ?

anett9
18. apr 2017

😲 ...a to sa ešte 7 mesačné zmestí do zavinovačky? Mne sa tam nespratali už cca 2 mesačné a nehovoriac o tom ,že sa mrvili,vykopávali von ako rástli od novorodeniat a boli väčšie a väčšie

lukrec
18. apr 2017

A to treba oducat ja som proste uz nezabalila, bola mala a bolo. A uz 3 mesacny a aj na sa uz do perinky nezmestili.
Prikrila som paplonikom a bolo. Nam babyvaky vadia lebo v nich nedokazu moji dvhat a roztahovat nohy do takych rozmerov ako by chceli😉

Ani som nikdy nepocula zeby bolo treba od zavinovacky oducat.

ada1211
autor
18. apr 2017

Veru spací vak skúšame ale neúspešne.
@anett9 áno zmesi po svojom. Síce nohy trčia, ale nepustí v nej. Nevykopáva sa. Nie je žiadny valibuk tak možno preto.

katrin21
18. apr 2017

@ada1211 motoricky sa urcite nebude zle vyvijat len preto, ze spi v zavinovacke..CEz den v nej nie je a to je dolezite.... moja spavala do 5 mesiacov polozena na nej, uz som ju ale nejako nezavinovala .. to len asi prve 3 -4 mesiace, nozicky ked trcali, prekryli sa dečkou.... a bolo potom uz aj teplo.. ale ja som nikdy nezavinovala aj ruky, nebol dovod, mala sa naucila na plienku do ruky, s tou spava dodnes, zmoli si ju a uspi sa... vyskusaj 🙂

My sme na nej spavali preto, lebo jej bolo prijemne mat makke , nie na tych tvrdych matracoch, co teraz pre deti robia, ved to musi pre ich lahucke telicka byt ako spat na drevenom dereši..... takto mala makucke a dobre spinkala, licko si vzdy oprela o bok a bolo. AJ doteraz zaspava vacsninou na boku, aj v kociku....

ada1211
autor
18. apr 2017

@lukrec to by sa aj mne páčilo prikryt paplonikom a hotovo. Položím si ho vedľa seba prikryjem paplonom a mrvi sa točí zmoli ho len nie zaspať až do úplného pistania sa o to snažím. Potom už keď placla tak neostáva mi níc iba ho do nej dať. Spodok zavinovačky je voľný nezahybam ho.
Áno raz sa mi to podarilo ho nemať zavinuteho len po pol hodine kedy spánok prechádza do plytkého z tvrdého spánku nevedel čo zo sebou kam ruky dať. Musela som ho zaviniť.
Je super že vy ste take patálie nemuseli mat.
Chcela som len radu.

lukrec
18. apr 2017

@ada1211 a neskusili ste cumlik

lukrec
18. apr 2017

@lukrec skuste dat rucky pod paplonik mozno je to o tych ruckach.

Ja som to nemyslela zle len som vazne o tom este nepocula.

janulik2008
18. apr 2017

nie je tam cez den. nechaj tak. suseda davala do perinky do roka ale to bolo cca 25 rokov dozadu lebo dcera chcela a je tu zdrava.

ada1211
autor
18. apr 2017

Zienky ďakujem za komenty. Ale bolo by super keby niekto pomohol kto s tým má skúsenosti.
Je super že bábätko v 5 mesiacoch položíte na zavinovacku že i vie znolit plienku a pod.
Ale ja by som potrebovala poradiť ako sa zbaviť zavinovania

petruldo
18. apr 2017

@ada1211 ako stále nerozumiem s čím máš problém? môj starší vyžadoval na spanie aby mal ruky fixované, a na noc bol v ulitke - obdoba perinky caa do roka. kľudne spal a vyspal sa on aj ja a to bola priorita. ani by ma nenapadlo to riešiť.
mladšia tá to nevyžadovala, ona sa zasa odkopávala, v noci nezniesla na sebe nič, ani spací vak a tiež som to nemala potrebu riešiť.
a prežili obaja bez ujmy.

ada1211
autor
18. apr 2017

@petruldo s tým keď mi niekto povie to ti ešte spi v zavinovacke? A ja sklesnuto poviem áno spi. Lebo nemám v okoli seba nikoho kto by mi povedal že je to normálne alebo podobne dieťa ktoré by vyžadovalo spat tak ako my. Tak hľadám trochu útočisko tu na fóre. Dokonca aj pediater sa čudoval a povedal že by sa už to nie je vhodne zavinovat.

alzbetinocka
18. apr 2017

Ja by som to neriesila. Keby aj moj chce tak spavat v noci,tak nech spi... Ja som zavinovala asi do 4m a potom akosi sam od seba nechcel-ruky zacal vytahovat a plakat. Tak som vyskusala takto-pri kojeni si ho zatiahnem snurkami a ked zaspi tak ho odviazem-skus ☺☺

petruldo
18. apr 2017

@ada1211 haha, pediater povedal. ak to dieťa vyžaduje, tak ho baľ, kúp si ulitku a budeš moderná http://ulitka.sk/
a blbé komenty nerieš, neviem prečo máš potrebu na takéto otázky /o tom či spí v zavinovačke/ vôbec odpovedať, to budeš rovnako stresovať, keď ti zasa niekto premúdrely bude dávať otázky typu: to ešte máte plienky, cumlík, kojíte sa, nerozprávate a podobné múdrosti?
a píšeš že nepoznáš nikoho, som ti písala, že môj starší takto spal skoro do roka, tak už minimálne jedného poznáš.

nadejna7
18. apr 2017

No tak si myslim, ze ti tu uz bolo povedane dost. Tak zavinovacku len pekne odloz a dietatko si zvykne samo. Niekedy to my mamky prezivame horsie ako samotne deti. Treba dat uz dietatku aj trocha volnosti a neboj ono sa ti zacne aj pretacat. Niektorym detom to proste trva o trosicka dlhsie ako tym inym ale to nemusi byt vada😉

lindesy
18. apr 2017

Moja dcerka ma 5 mesiacov a tiez jej stale zavinujem ruky na noc a vacsinou aj na denny spanok. Nezaspi s volnymi rukami. Zatial to neriesim. Ale skus, ako radili baby - uspat zavinuteho a potom rozviazat. Alebo v jednej knizke radi doktor najskor nechat volnu len jednu ruku a aked bude spat rovnako ako zavinuty, uvolnit aj druhu.

brunkova
18. apr 2017

Mam jednu kamosku, ktora mala malu v zavinovacke do 11 mesiacov ( v noci) a tej malej nic nie je.

mily7
18. apr 2017

@ada1211 zbavis sa ho postupne.počkaj maj príde teplo,pomaly trochu odviazes.alebo vrch uvolnis aby nebol zakrytý,potom dáš medzi postieľku a vankúš akoby do hniezda,budeš uvoľňovať zavinovacku lebo bude horúco a zbavis sa zavinovia. Tak som to urobila ja.

kristinka86
18. apr 2017

@ada1211 Nič sa neboj. My máme teraz pol roka. Ešte pred polmesiacov bola v ulitke na spanie tiež. Dobre to poznám. Skúšali sme vak, ale nemal úspech. Ona hádzala rúčkami v spánku a tým pádom sa budila s plačom. V ulitke spala, ale už sa vedela z nej aj vybrať. Najprv sme odstavili ulitku cez deň, potom aj na noc a v pohode. Prvá dcérka skončila s ulitkou tuším na 4mesiace. O vývoj sa neboj. Veď v čase nespania sa hrá, je mimo ulitky a to je základ. My sa síce už pretáčame aj na chrbátik, ale každé dieťa je iné. Na to má ešte čas. 🙂 Hlavne nestresuj. Ono to príde a začne Ti spávať aj vo vaku. Veď ulitky sú napr. aj od 4-9mesiacov, tak teda to nie je nič ojedinelé, inak by ich ani nerobili. 🙂

lenkamaxim
18. apr 2017

Na to ako ludia na teba pozeraju sa vykasli. Dolezite je co vyhovuje tvojmu synovi. Cez den je bez,takze ok. Na noc skus ulitku a hotovo. O vyvin sa bat nemusis. Ak sa mu tak dobre spinka,tak preco ho nasilu nutit aby to zmenil...
Okrem toho,kazdeho z tvojho okolia je h.ovno po tom ako spinka tvoj maly. Uzivaj si matersku s dietatkom 🙂 a neries hlupe otazky okolia

kristinka86
18. apr 2017

@ada1211 PS: Svokrovci vraveli, že ich známi majú dieťa, ktoré už má rok a stále na noc spinká v ulitke. 🙂

salome51
18. apr 2017

@ada1211 ahoj. Poznám to, nie si v tom sama 😉. Môj syn bude mať 9 mesiacov a spí na noc v zavinovačke. Nohy mu trčia celé. Už ako 4 mesačný sa do nej nezmestil. Je taký macko 😂. Spí tak len v noci. Ruky v zavinivačke nemá. Dokonca sa v nej normálne pretáča počas spánku 😁. Nejak to neriešim. Som rada že sa obsja trošku vyspíme. Ale už som to začala riešiť. Skúsila som ho nedať večer do zavinovačky. Nezaspal, vrtel sa a plakal. Dala som mu ju a do 10 minút spal. Ďalší pokus bol v podobe toho že som mu ju v noci skúsila rozviazať. Nestihla som si ani ľahnúť a bol hore. Tak som to nechala tak. Skúšam však každú noc rozviazať. Už občas aj vydrží a keď mu ju rozviažem tak okolo 3 hod v noci tak spí do tej 6 hod. A spací vak u nás nezabodoval. Zlepšuje sa to. Nerob z toho vedu. Určite sa nebude zle vyvíjať. Môj syn štvornožkuje a pred týždňom sa 1x sám postavil. Chce to čas a trpezlivosť. Držím palce.

janulik2008
18. apr 2017

a to ste nevideli dieta nar v juli v perinke a vonku 40tky jednoducho si to vyzadovalo a mohli sme sa aj na hlavu postavit a najradsej zavinute v tej perinke co je jak vankus

ada1211
autor
19. apr 2017

🙂