Ako odstaviť 1,5 ročného tvrdohlavca?

lucretia7
21. sep 2017

Maminy, poraďte ako odstaviť 18-mesačné dieťa od dojčenia na spánok a v noci, ak možno inak ako nechať ho celé noci revať. Nemáte nejaké tipy? Vysvetliť si ešte nedá a keď nedostane, plače až ho napína. Takže by som uvítala niečo mierumilovnejšie. 🙂 Ďakujem.

lilli19
21. sep 2017

@lucretia7 neodstavuj, raz sa odstavi sam a to uplne prirodzene🙂 z vlastnej skusenosti🙂 ak nemas zdravotny problem, neriesila by som to vobec🙂

lucretia7
autor
21. sep 2017

@lilli19 To je fajn, ale ja nechcem dojčiť do 3 rokov. Nestotožňujem sa s tým, už teraz sa mi zdá veľký.
No najhlavnejšie pre mňa je, že už nezvládam tie hodinové večerné zaspávania na prsníku, spravil si zo mňa doslova dudel. Prsia ma niekedy bolia viac ako na začiatku dojčenia. A o vstávaní 16 krát za noc sa ani vyjadrovať nebudem. Absolvovala som to pri staršom, teraz znova 1,5 roka takmer nespím, ledva žijem.
Nie je to o mlieku, toho mám už veľmi málo. Je to len zvyk.

le4
21. sep 2017

Skus pridat k uspavaniu uspavanky a hladkanie. Najprv s kojenim, a potom stale viac skusat, ci to nepojde aj bez neho. Ja mam starsieho a robim to tak ze kratke kojenie a potom uz len uspavanka, skrabkanie 🙂

lilli19
21. sep 2017

@lucretia7 moja mala sa odstavila omnoho skor sama🙂 ale jasne rozumiem ti🙂 skusila by som ist na to tak, ze by som postupne vynechavala niektore kojenia, pridala trosku papania aby nebol hladny a zacala ponukat v noci max vodu....dudel asi nema ze...zubky uz mavsetky? netrapia ho tie este?

simona1981
21. sep 2017

@le4 Aby som pravdu povedala, spievanie pri uspávaní u nás funguje od narodenia. Na začiatku to bolo dokonca tak, že bol malý na prse, ja som ho pritom na rukách hojdala a ešte spievala. Teraz našťastie už iba ležíme v posteli, spievam a dojčí sa, ale vydržať hodinu spievať a nechať si žužlať a hrýzť bradavky je masaker.
Ak nedám prso a len spievam, jeduje sa, pýta a hystericky plače.

lucretia7
autor
21. sep 2017

@simona1981 Tak to je takmer ako u nás. Ja tiež spievam už dlho, aj nosenie sme skúšali, ale to sa mu nepáči. Pozerám, že máš 15-mesačného. Koľkokrát za noc ti vstáva? Pre mňa už je to fakt moc, nevládzem a keď som niekedy sama na deti, tak starší ani nemôže zaspať, čo mi malý narieka a len pýta cici.

lucretia7
autor
21. sep 2017

@lilli19 My sa už kojíme iba v noci a "na spanie", takže vynechávať nemám čo. Ak v noci nedám, bude plakať aj do rána. Dudu nemá, zrušil si ju sám, keď mu začali ísť zuby. Aj teraz mu idú, ale to sa nedá brať podľa toho, lebo jemu ide každý zub minimálne mesiac, ešte nemá ani dvojky.

marcelatje
21. sep 2017

@lucretia7 ziadny zazracny sposob neexistuje. Musi si to odplakat.

zuzanka278
21. sep 2017

@lucretia7 presne viem o com hovoris,nevyspala som sa 2 roky kvoli dojceniu,lebo pytal cicik stale,so zavretymi ocami,tak som si povedala,ze uz dost...nastupila drsna metoda,dala som si na bradavku citron,zistil,ze je zly,tak skusil druhy,aj ten bol zly,rano uz nechcel,naobed si vypytal (citron bol po ruke),este mi ho kazal umyt (potom som si zas nenapadne posuchala citron) a odvtedy bolo mliecko zle...2 tyzdne som si stahovala prsia,lebo mlieko som mala,a uz nie je ani mlieko a maly si pospinka dosyta 🙂 keby som to mala nechat na neho cickal by hadam do 3-4 rokov 😀 😀 a podotykam ziadne revy,proste mliecko sa pokazilo a uzho nechcel-moja skusenost 🙂 zelam vela sil :-*

emi16
22. sep 2017

Aj ja nevyspata, zlomena kojila
Uz toho bolo dost
Vreskoty, hadzanie v postielke, mama daj!!!
Ale kedze som chcela, aby sa ml.dcera vyspala, mama dala v 17. Nastom mesiaci 5x za noc
A z jednej noci na druhu uz nocne kojenie nechcela
Ma 2roky
Stale neprespi celu noc, ale kojit sa nechce
Ked tak pritulit
Vecerne kojenie mala do 20. Teho mesiaca
Starsiu som odsala v 13.nastom, ale ta pijavala posledne 3 mesiace aj Mm aj UM a nebola tak narocna ako mladsia
Tu som nechala vyplakat 3 noci a odvtedy pytala len vodicku od smadu

pribinak
22. sep 2017

@lucretia7 chod prec z domu aspon na 2-3 noci. Nech ho uspáva muz. A ked prídeš, uz mlieko nie je.

montemotherone
22. sep 2017

@lucretia7 ono na jednu šupu to už v tomto veku nepôjde.ale skús pomaly zapájať tie pesničky, rozprávky.... A to uspavanie trochu korigovať aj slovne. "Trošku ti ešte dám a stačí"... A tak to trpezlivo skúšať až kým to nezvládne aj bez plaču. On si tiež vlastne trochu posilňuje vôľu a hlavne trénuje odlúčenie. Je to preň ťažké. Ja by som nemala to srdce nechať ho preplakať... Deti si nakoniec zvyknú na hocičo, ale raz sa im to niekde v živote objaví...
Tiež by nebolo zlé, keby sa zapojil do uspavania tato. Aspoň by si oddýchla. U nás, keď malého uspal muž, menej sa potom v noci budil

montemotherone
22. sep 2017

@marcelatje nemusí. Dá sa to aj bez plaču. Možno s nejakými prejavmi nevôle, a hnevu, a nie za jeden deň, ale dá sa...

zuzzzka18
22. sep 2017

My sme tiez okolo 1,5 roka presli na "citanie" rozpravok pred spanim. Najprv nejaky cas knizka + mliecko a postupne na mlieko celkom zabudol a zaspal len po knizke. A odkedy sa odstavil, vacsinou spi celu noc 🙂

kafedame
22. sep 2017

Môj syn sa sám odstavil ked mal presne 9 mesiacov. dcéru som kojila do 20.mesiacov,nie a nie sa odstaviť..tak som si jedno večer obviazala prsia obväzom,ked mi ťahala tričko,že chce mlieko,som jej povedala,že maminka tam má bo..2 noci plakala a potom si už nepýtala..

marcelatje
22. sep 2017

@montemotherone tak mozne je vsetko, ale vacsinou to hladko nejde

seblicek
22. sep 2017

Koľko krát si to skúšala tak, že si ho nechala plakať? Lebo vieš keď to spravíš raz tak on to nevzdá, bolo by dobré to tak spraviť viackrát po sebe alebo si nachystať fľašky.

fergie23
22. sep 2017

Ja som donedávna malá tiež závislačku.Odstavila som ju v 26.mes.V noci stále na prsníku,takže spánok katastrofa.Nie každé dieťa sa samo odstaví,čím staršie tým horšie.Synovia sa sami odstavili jeden v 10.mes a druhý mal 8.mes.Dcéra odmietala fľašku,a ani teraz ju nepoužívame.Ja som odstavila tak,že som si Obviazala hrudník s tlakovým obväzom,na to ešte dala smradľavý olejčeky,a stále dookola hovorila malej,že som dostala pik(injekciu)Cez deň to bolo v pohode,ale večer zaspala už z úplnej únavy,v noci plakala,kričala,kopala,ale nepovolila som.Tri noci to takto bolo(poriadne nervy na to treba) a hlavne nepopustiť.Po dvoch rokoch som sa konečne v noci vyspala😁Teraz mi krásne spí,raz sa zobudí dám jej čaj a pokračuje v spaní.Na začiatku som jej ešte v noci medzi 1-2h dávala kremík,lebo bola hladná a cez fľašu mi nepije.Tak je to o odhlodaní,že keď naozaj chcete prestať,tak treba vydržať,lebo dieťa(nie každé)nepochopí na prvý krát prečo už nedostané svoje mliečko(uspávatko)..tak prajem veeeeľa síl😉

meggyinka
22. sep 2017

@lucretia7 neboj urcite do rana plakat nebude. Tiez som mala malu zavislacku ale otehotnela som a povedala som.si ze aj ja si musim oddychnut. Prisla prva noc zobudila sa o pol11 do 12 plakala. Ponukla som kravske mlieko umele caj cistu kadeco nic nechcela. Umojkali sme sa. Zaspala potom od pol4 do pol6 bola zas hore ten isty kolotoc sa opakoval 3 dni. Na 4ty bola hore len raz a manzel siel ku nej. A od 5 teho dna prespi celu noc. Nikdy som neverila ze ona to dokaze. Ked sa prebudi dam len vodu. A este dali sme ju do svojej izbicky. Fakt sa treba hlavne zatat. Drzim prsty

snehulienka82
22. sep 2017

@lucretia7 mame podobny problem, len ja mam babu, a o tyzden ma 18 mes.

lucretia7
autor
22. sep 2017

@seblicek Nebolo to raz, ale úprimne, ja nezvládam pohľad na dieťa, ktoré plače až tak, že ho napína.
To aj pre ostatné baby. Chápem, že treba mať výdrž, ale ja s vyplakaním nesúhlasím. Kamoška je psychologička a viem, koľko takých detí rieši. Ono sa to väčšinou odrazí neskôr. Aj v odbornej literatúre píšu, že pri vyplakaní vzniká v tele dieťaťa reálny stresový hormón. A keď sa vzdá, neznamená to, že pochopilo. Iba to, že rezignovalo, lebo vie, že jeho potreby nebudú vypočuté. To ja nechcem, mám na to osobné dôvody, netrápim sa 1,5 roka celé noci na to, aby som teraz spravila niečo, čo som mohla spraviť už dávno (keby mi bolo jedno, čo pri tom dieťa prežíva).
Takže chcem ísť na to postupne, bez veľkých plačov.

lucretia7
autor
22. sep 2017

@montemotherone Ďakujem. Presne takto nejako si to predstavujem. Aj keby to trvalo dva mesiace. Skúsime postupne obmedzovať a zapájať iné uspávacie prostriedky.
Starší syn sa mi v tomto veku odstavil úplne prirodzene bez plaču, nahradili sme kojenie kašou z fľaše. Ale on mal dudu, takže to bolo jednoduchšie. Malý nemá a nevie, čo by cucal, keď zaspáva. 🙂