Ako odplienkovať môžno autistu/dieťa, ktoré je mentálne pozadu?

linki90
29. apr 2023

Ahojte ako ho mám odplienkovať, už som zúfalá 🤷🏻‍♀️ v júli bude mať 3 roky
zatiaľ ešte nemáme žiadnu diagnózu na vyšetrenia ideme teraz v máji, poďla psychologičky je mentálne pozadu ,reč je na úrovni 1-1.5 ročného dieťaťa mama,baba,ham,mňam, teraz len začina zvuky zvierat ale porozumenie má chápe všetko keď mu dám pokyn,splní reaguje pekne na meno . No takže skúšali sme aj minule leto ale proste nešlo to ,tak sme dali pauzy medzi tým skúšali a nešlo a teraz zase už mesiac skúšame ,ide o to že ten môj krpec nechala som ho na holo ,ponožky,tričko dole nič.A on sa pekne vycika ,vykaka, do nočnika minule mi so smiechom doniesol ukázať nočník plný kaka 🤣 a dokonca ide cikať aj na redukciu na wc že super,ide sám treba mu ide, ale proste ako náhle mu dám slipy,teplaky pocika sa ,nechám ho v tom ,pride za mnou už keď sa pocika čiže asi mu to vadí,no len to že nepovie že mu treba cikať/kakať keby aspon cik tak idem s nim ale takto ked nepovie je to na prd,neviem ako nato kedze nehovori. Dáke typy,rady len nepište že čas lebo v septembri ide do školky a zobrali by ho aj do normálnej ked nebude mať plienku,podľa riaditelky do špeci triedy by ho nedala lebo na tom tak "zle" nieje

princess59
29. apr 2023

@linki90 asi iba vydržať ja som takto odplienkovala dcéru keď mala 1 r 8m, návyk na nočník už mala ako tvoj malý cikala ráno, a aj cez deň keď som si odsledovala časy kedy cca jej bude treba, potom som jej len nedala plienku a normálne behala oblečená cca týždeň trvalo kým sa naučila že treba povedať a nie ocikať si nohavice (tiež jej vadilo keď boli mokré) vždy som ju prezliekla a povedala že ti nevadí ale nabudúce mi má povedať skôr..., A ešte určite pomohlo že sme boli spolu kúpiť nohavičky...spravila som okolo toho také divadlo že dovi 😅😅taká bola pyšná že ich má a bolo na nej vidno že jej je ľúto keď ich ocikala.... Skús ísť možno takouto formou, a teda ešte vždy keď sa vycikala do nočníka dostala odmenu ( malý ovocný cukricek), ale ten jej nedávam inokedy, túto "sladkosť" má len za odmenu keď sa pekne vypýta a spraví potrebu

dilino
29. apr 2023

Podľa toho čo pišeš mi príde normálny nič mu nie je každe dieťať nie je rovnake.Môj brat do 4 rokov iba ukazoval nehovoril nič a odrazu začal pekné rozpravať.A píšeš že aj sám pôjde na nočník.Ide leto nechať ho na holo a pôjde sám a oduči sa.Leto na odplienkovanie je ako stvorene.

linki90
autor
29. apr 2023

@dilino no àno on ide sàm cikať /kakať ked je holý,ide mi o to že keď má slipy/teplaky vtedy sa pocika ,nejde sám od seba,iba keď ja idem s nim na wc poviem mu daj si dole slipky/ teplaky a vycikaj sa tak sa vycika ale on nepovie lebo nehovori ani dake gesto keby použil no je to ťažke,a či je zdravy neviem ako matka jasne že chcem aby bol maly je predcasniatko a z rizikovej ambluncie nas poslali k psychogicke podla ktorej je mentalne zaostaly a ta nas poslala na diagnostiku autizmu 🤷🏻‍♀️

linki90
autor
29. apr 2023

@princess59 to že on mi nepovie lebo žial zatial nevie povedať ,dúfam že tá reč nabehne 🙏 ale to s tou odmenou je dobrý nápad take gumene maciky ďakujem

tatinka
29. apr 2023

@linki90 ahoj,pises,ze nema ani ziadny prejav ked mu treba ist na potrebu, moj starsi syn ked mu trebalo cikat vzdy dupkal nozkami prestupoval na mieste a do teraz ked mu treba tak zacne sa vseliak mrvit,, on uz teda ma 4 r,odplienkovany je od dvoch rokov,rozpravat zacal ani dva este nemal,ale teda on zvykol drzat a nepustit ,az ked uz mal ozaj na krajicku,takze podla toho jeho prestupovania som vedela,ze mu treba, u nas celkom zaberala forma nalepiek, ze ked sa pekne vypytal cikat,kakat, mohol si nalepit na wc na kachlicky nalepku,obcas si ju vypyta aj teraz,akoze za odmenu,ze ide sam na velku potrebu😁

reanda
29. apr 2023

moje deti tiez nijak neoznamovali, ze potrebuju .. ale ja som ich teda 'neodplienkovavala', pockala som, az si same uvedomia, ze uz plienku nepotrebuju a potom aj same chodili na nocnik, takze nemuseli nic oznamovat ..
podla mna tvoj nechape, ze je rozdiel byt obleceny a nemat plienku a mat ju.. na nocnik ide, len ked je holy, to chape, ze nemoze cikat na zem.. ale ked ma gate, je to pre neho totozne, ako keby mal plienku, tak to pusti do gati.. zrejme treba este chvilu cas, kym mu to dojde, ze je to rozdiel.. mozes mu to skusit vysvetlit, ale neviem, ci to hned pochopi

mogaa
30. apr 2023

@linki90 nuž jedine nedať plienku.....časom si začne uvedomovať že ciká a časom aj to, že potrebuje cikať - teda povie ti to pred cikaním.....musí cítiť potrebu cikať pedtým, ak ju necíti, povie ti to až keď ciká.....inak najlepšie nechať 2 týždne doma a každú hodinu nech sadne na nočník/záchod.....

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
slavomira236
30. apr 2023

Ja sm dcerke ako 2 rocnej vzala plienku cez den rozlozila nocniky jeden na poschodie jeden dolu do kuchyne a povedala ze ked jej bude treba cikat nech ide na nocnik prvy den mala nehodu nestihla 2x..druhy dem uz chodila sama ja som sa jej ani nepytala ani ju nedavala sadat...dieta musi byt dozrete inak je skoro

pininka1
30. apr 2023

Ja pracujem s autistami a vacsina sa odplienkovala tak na 5 rokov cca, ale su taki, ktori sa zial nikdy neodplienkuju. Je x zdravych deti,ktore maju este v 3 rokoch plienky, takze by som na to nejako velmi netlacila, ale samozrejme treba pravidelne na tom pracovat.

nikaeli
30. apr 2023

@pininka1 súhlasím, mám rovnakú skúsenosť. Mám v MŠ 5 detí s PAS s normointelektom, všetci majú 5 rôčkov, jeden je odplienkovaný, 4 prichádzajú ráno s plienkou, dávam im ju dole - traja zvládnu dopoludnie bez plienky a jeden je plienkovaný celý deň (on ešte nemal 5).

dilino
30. apr 2023

@linki90 neboj všetko bude dobre a malý je zdravy oni to občas preženu.Nikto nič vopred nevie.Držim veľmi silno🙏

linki90
autor
30. apr 2023

@dilino ďakujem ❤️

dilino
30. apr 2023

@linki90 nemáš začo.Určite je zlatučky

chrumka333
30. apr 2023

@linki90 môj bol odplienkovany v 2 rokoch, presne ako vy na holo nemal problém,sám išiel cikať neoznamoval.ako náhle mal trenky,cikal do nich....tak proste doma bol na holo, keď sme išli von (pred dom) iba som prízvukovala, že je oblečený nech povie, ukáže,inak bude mokrý a pôjdeme sa domov prezliekať. Podarilo sa to cca po 2 m.ked už pochopil, že vonku sa má pýtat, spojil si, že proste keď je oblečeny nemá do toho cikať a už nebol problém mať dnu trenky.