Ako odnaučiť 2-ročné dieťa od TV?

mimi271022
15. dec 2024

Ahojte, strašne sa na seba hnevám za to kam som nechala zájsť pozeranie telky u môjho 2-ročného syna. Začalo to tým že keď prišiel na svet tak som v podstate hneď za tým otehotnela znova, a keď už som mala bruško väčšie a nebolo mi dobre napr. bola som asi 2 týždne chorá a potrebovala som ležať, mala som aj problémy s tlakom, tak som malému pustila telku. A keď sa mi narodilo aj druhé dieťa tak to bolo pre mňa strašne náročne. Čo sa týka domácnosti, tak som na to sama, keďže priateľ pracuje v Nemecku, tak aby som mohla v kľude uvariť a podobné povinnosti tak som malému stále púštala telku, vlastne aj stále púšťam. Lenže si uvedomujem a pozorujem na ňom, že mu to nerobí dobre. Samozrejme že s ním trávim čas a snažím sa mu venovať, lenže on vôbec o to nemá záujem. Nedávno som skúsila telku vôbec počas dňa nezapnúť, a to bola iná katastrofa, stále len vrieskal a plakal až tak, že som mu nakoniec tú telku zapla. Lenže si to strašne vyčítam a neviem ako sa teraz pohnúť ďaľej a ako ho od tej telky odnaučiť. Som z toho zúfala a vyčítam si že som zlá mama a že som mu možno nejako ublížila :/ Budem rada keď sa nájde niekto kto mi s týmto nejako poradí.

biba_18
15. dec 2024

tak len vydržať a nepustiť ju. pokazila sa. ani večer nepustiť. keď už je pokazená… vyber baterky z diaľkového nech sa sám presvedčí…

kitycat
15. dec 2024

A to co si pustala, ze take stavy? Spravy mu daj, to ho bavit nebude (vtip)

terezkaarthuramax
15. dec 2024

Nie si zla mama. Ved si mala povinnosti. Kebyze sa ulievas to je ine. Ale ty si mala zdravotne problemy a druhe babatko.Nemaju deti v tomto veku obdobie vzdoru?

mimi271022
autor
15. dec 2024

@kitycat Také klasické rozprávky ako napr. Máša a medveď alebo ako pomenovávali zvieratka

vierkainka
15. dec 2024

@biba_18 skus mu dať hračky, nechať ho ,nech aj urobí neporiadok... skúste si stavať kocky,hrajte sa kolo kolo mlynské...alebo ak mas uciacu vežu,tak ho vezmi do kuchyne a pečte medovníčky,alebo ken tak hocičo...daj aj jemu misku,varesku atd...... jednoducho nejaké ine aktivity,aj na úkor poriadku...🙂

biba_18
15. dec 2024

@kitycat moje dieťa pozeralo správy samé ( ale to už mal 6)… úplne vážne ja som večer varila a on pri správach 🤦‍♀️ jak starý chlap …

mimi271022
autor
15. dec 2024

@terezkaarthuramax Ono to bude asi tou telkou si myslím, vypla som mu telku už aj pred tým a reakcia rovnaká. Najkôr bol taký že v pohode hral sa ale potom keď ho hračky prestali baviť tak vrieskal a pištal, akonáhle som pustila telku bol okej.

vierkainka
15. dec 2024

@biba_18 pardón,moj príspevok mal ísť autorke 🙈

biba_18
15. dec 2024

@vierkainka ďakujem ☺️ moje dieťa telku nepozerá, vkuse čumí do mobilu … hračky by úspech nemali…

biba_18
15. dec 2024

@vierkainka 😂👍

mimi271022
autor
15. dec 2024

@vierkainka všetko toto som skúšala, on proste ničomu nedokáže venovať pozornosť aj keď sa veľmi snažím. Asi by som sa mala viac, ja už neviem som z toho na prášky

jazula
15. dec 2024

No jednoducho len vypnúť telku a malému nasadiť odvykačku 🤷‍♀️. Bude to pre teba ťažké, ideálne, ak by si vedela ísť na pár dní s deťmi k rodičom alebo tak… Moja dcérka bola po týždni choroby pred telkou ako zombík (ja som musela robiť z domu). Pár dní potom bolo ťažkých, ale stálo to za to. Zrazu znovu objavila hračky a hranie sa. Teraz má 3,5r a telku stále limitujeme, napríklad tento týzdeň ju mala pustenú dohromady 2 hodiny.
A ten hysák bol podľa mňa úplne normálny…2r drobček sa nevie kontrolovať a odoprela si mu doping, na ktorý je zvyknutý…ventiloval frustráciu. Treba ho odstrihnúť, ale príjemné to nebude. Nesmieš poľaviť. Držím palce 🤗

anjelicek26
15. dec 2024

Robila si, ako si vedela najlepsie... teraz bude par dni sokova terapia a zacne zasa pozerat po hrackach a venovat sa surodencovi a mame... len mu musis ukazat, ze ta ma nazad...ze uz nelezis a nevenujes sa len surodencovi, ale ze si tam pre neho...vyhod baterky z ovladaca, ten odloz uplne inam, nech ta to nelaka... ked bude pytat, povedz, ze telka je pokazena... a prajem silnu volu...

luciferka93
16. dec 2024

@mimi271022 aj u nás to bolo, stále chodil že chce pozerať maznáčikov... Jedného dňa sme nepustili. Bolo aj revu aj kriku... Treba vydržať. Po pár dňoch si ani nespomenul že dáka telka existuje... Neskôr sme telku obmedzili na 1h doobeda a 1h večer pred spaním a tak máme aj zaužívané doteraz... Dokonca koľkokrát telku sám vypne a povie maminka pod sa hrať 🥰😁 takze len pevné nervy a vydržať, ono to pôjde 🤞

andreatytler
16. dec 2024

@mimi271022 Neexistuje ziadny sposob ako bezbolestne odnnaucit. Budu to nervy pre neho a aj pre teba, ale myslim ze v tomto veku to pojde rychlo.

sablinka
16. dec 2024

@mimi271022 Je super že to chceš riešiť. Odporúčam na prechodné obdobie byť čo najmenej doma, byť veľa vonku, ihriská, výlety alebo aj detské kútiky

miroslava21
16. dec 2024

Telku mu pusti, ale reguluj. Napr ako pisala vyssie, 1h doobedu a 1hod poobede alebo vecer,. Pravidelne, on si na to casom zvykne a nauci sa. Nesmies polavit, bude krik a plac. Inak to bohuzial nebude.

dadka1997
16. dec 2024

@mimi271022 ako to ze ma dieta telku zapnutu nevidim problem, ved to nie je mobil, a vlastne ty si ho to naucila a teraz mu ju nepustíš. To ze robilo sceny sa dalo cakat, no nesmie si to dieťa dovolit a treba mu to vysvetlovat zapajat do aktivit.. ale preco ho chces odnaučiť nechápem,ja na tom zle nic nevidim. Ved to nie je mobil, tablet kde deti na com su závislé

vreckovka2
16. dec 2024

@mimi271022 ja by som oducala, ked bude doma aj manzel. Nech ti s tym pomoze. Budu nervy, bude krik aj plac. Odvykne si, ale budete ho musiet zamestnat najskor vy. Inak ja toto obdobie od 2 do 3 rokov vnimam ako dost narocne na samostatne hranie. A to ani nemame tv. Mobil len pri zuboch. Velmi casto som este musela odbiehat, pomahat, hrali sme sa este velmi vela spolu. Tu televiziu by som vsak rozhodne vypla. Neklamala, ze sa pokazila. Jednoduchp vysvetlila preco nie je vhodna.

simca06022011
16. dec 2024

vypni telku stylom = vytiahni z elektriky. A povedz, ze nejde, zapinajte, nejde.. pokazilo sa... a nepusti to. Bude vrieskat.. co uz... a ked uz tak ptm treba zaviest system, napr. pol hodinu a dost. Treba s nim chodit von, ukazovat mu hry a hracky.. a ak nedavas deti doma, tak existuju aj kolektivy pre deti, jaslicky, sukromna aj na par hodin = dieta ma program, zahra sa, nauci sa = mam vie zatial vsetko obriadit a potom doma uz sa vie venovat dietatu, ked ho prinesie. Za mna je ot schodnejsia cesta ako telka a unava/nervozita (aj ked iba tvoja vnutorna), lebo nestihas.
V podsate cokolvek co zavedies a obmedzi to cas pri telke, bude dobre = len to chce trpezlivost a vydrz od teba a podla mna cim skor.. traz ma dva roky, a cim dalej tym bude horsie to poriesit.

@dadka1997 rovnako je dieta zavisle aj na telke, nie je medzi tym a mobilom ziadny rozdiel

jazula
16. dec 2024

@dadka1997 Jasné, že je na telke závislé presne z rovnakého dôvodu ako na mobile/tablete 🙂. Obrovské množstvo impulzov v krátkej dobe, mozog je v rauši 🙂. Prečo myslíš, že telka pôsobí inak, ako iné zobrazovacie jednotky?

ivka21
16. dec 2024

@mimi271022 mi sme zo dňa na deň museli od telky od učiť 3,5r dieťa a aj seba samých a človek zrazu zisti ze sa dá zabaviť aj inak kvalitnejšie. No proste ju už nezapnite.

janicast
16. dec 2024

@mimi271022 prosím Ťa, vieš aká je realita???že.vsetkym doma ide telka furt!!tak sa úplne na to vykašli...a hlavne sa neobvinuj..všetky decká pozerajú a už aj do.mobilov,tabletky.. Najviac milujem Tie premudrelé matky a REALITA je úplne inde.Ver mi

pralinka86
16. dec 2024

Kazde dieta ked sa zacne nudiť, tak zacne vymýšľať.. hračky pozna, plus v tomto veku je nemoze, aby sa hral sam, pripadne hral dlhsie ako par minut .. ked bude spat, odloz polovicu hraciek na cas preč. Chodte von, vonku sa menej vymysla, cas ide rýchlejšie. Vonku moze skakat, kricat ak potrebuje, zoberte loptu nech kope, hadze, odrazadlo, ci kolobezku. Ak sa uspini, vyvala v blate, sak sa to operie. Doma najest pri knihe napr. A mozte skúšať nejake jednoduché samolepky, s vodovymi pastelkami, vonku zober aj kriedy na chodnik. Predplat trebars drobcek casopis, su tam lahke samolepky, vymalovanky. Mozno prve cislo nebude mat uspech, ale potom si zvykne, ze jemu chodi posta.. po tyzdni obmen hracky, zase nechaj len par na hranie. Teraz pridu nove cez vianoce, tak staré kľudne 2/3 odlozit. Skúste sa hrat na povolania, ze predáva v obchode, zmrzlinu, mozte kupit neskor aj pokladnu, zubarsky set, doktorky set, naradie na opravu. A to sa mozte všetci doma spolu hrat, kazdeho nieco boli ci potrebuje akoze navariť, upratat a pod. Zapajaj ho doma do prác, aj ked bude z toho viac bordelu, ale nech robí nieco ine. Plus mensie dieta bude asi nicit, ale tak varit minimum, upratovat nevyhnutne. Cim viac budete vonku, tym menej bordelu doma. Drzim palce, pojde to. Toto bude tazke obdobie aj s telkou či bez, lebo obdobie vzdoru, uvedomovanie seba a chcieť rozhodovať... Davaj mu na vyber z 2 moznosti vzdy ked sa da, nech ma pocit, ze on rozhodol. Moznosti ty vyberies samozrejme vhodne. A na tu telku či ine veci je dobry casovac, zapipa, koniec. Aj vonku na ihrisku je to fajn pomocka v tazkom období. Potrebuje aj hranice. Bude sa zlostit, ale kto by nie. A masu nepustaj, su aj ine pomalsie rozprávky. Nepaci sa, tak nic nebude

dadka1997
16. dec 2024

@jazula ja som na telke ako dieťa, a takisto aj moje deti, no nikdy nerobili sceny pre vypnutú telku a u nas telka beží minimálne, čiže nie je to zavislost ako na telefóne keď deti pozerajú hry

simca06022011
16. dec 2024

@dadka1997 a kopa deti vyrasta s pc, mobilom, tabletom a zavisle nie su... je to uplne individualne. Ale telka je rovnaka vec ako ostatna elektronicka, duplom pre male deti

simca06022011
16. dec 2024

@janicast nepoznam uz rodiny, kde telka ide nonstop. Naopak poznam take, kde sa uz ledva vecer zapne..

elizabeth170
16. dec 2024

@simca06022011 tak napríklad u nás ide nonstop. A tam kde nejde TV tak sú buď na mobile, tablete alebo PC, podľa mňa sa TV vymenila za inú elektroniku 🤷 môj názor je, že TV je menšie zlo

annm81
16. dec 2024

Niektoré komentáre...no zasa čumím. Telka je možno o niečo menej návyková ako mobil, ale škodlivá je tiež. Mozog vďaka nim pracuje inak, stáva sa závislým na rýchlej odmene a neustálom pasívnom prísune vnemov. Takže ak dieťa trávi pri telke hodiny, tak nielenže prichádza o cenný čas, ktorý je určený na jeho rozvoj (čo sa zamešká v tomto veku, sa už nedá dobehnúť), ale ešte si tým zarába na celoživotné problémy s učením a sústredením sa. Toto by mala byť jedna z veci, o ktorých by mali byť všetci rodičia informovaní.

Neviem si predstaviť, že sa tak malé dieťa stane závislé. Väčšina detí tohoto veku si telku možno pozrie a po max. 20 minútach ich to prestane baviť. To úbohé dieťa muselo sedieť pred obrazovkou väčšinu svojho života - a to práve v najkritickejšom období svojho vývoja.

Áno, nakladám ti. A robím to preto, aby si si uvedomila, ako veľmi ubližuješ svojmu dieťaťu. Hneď teraz s tým prestaň, telku vyprac z domu a hľadaj spôsoby, ako zabezpečiť deťom zdravý rozvoj. Že bude dieťa chvíľu písťať, prežiješ ty, aj on. Je to pre jeho dobro. Vytiahnite knihy, prstové farby, choďte na ihrisko, na prechádzku - čokoľvek pri čom sa dieťa bude môcť rozvíjať. Radšej neskoro ako nikdy (=urgentne) si zodpovedz otázku, či dokážeš dieťaťu poskytnúť to, čo potrebuje, alebo bude lepšie nechať to na profesionálov v jasliach. Druhá otázka je, že ak to nezvládaš a nemáš absolútne nikoho, prečo si ty na SK a muž v DE. Ak tam zarába dosť, presťahujte sa za ním. Ak tam nezarába dosť ani na to, aby ste si dovolili nemecký podnájom, nech sa vráti na Slovensko - pracovných príležitostí, z ktorých si človek dokáže zaplatiť základné životné potreby je dosť, stačí sa neobmedzovať na rodnú dedinu.

simca06022011
16. dec 2024

@elizabeth170 vobec sa nic nevymenilo a duplom nie u 2r deti...