Ako odnaučiť 17-mesačného syna od zaspávania v nosiči?

jaja23
22. dec 2019

Ahojte, prosím o radu. Malý ma 17 mesiacov a cez deň ho uspavam stále v nosiči. Problém je, že mi je už ťažký, mám problém s krízami a bedrámi. Uspavam ho asi 20 minút. Večer zaspí sám na posteli, len si k nemu ľahneme a chytí nás za ruku. Keď som skúšala cez deň ho dat do postieľky, tak hodinu a pol postieľku obchádzal a potom plakal. Keď ho dám k sebe na posteľ, že ideme búvať, tak chvíľu leží, potom sa ale zosuchane z postele a tiež plače. Ako ste prechádzali na spanie z nosiča? Ďakujem veľmi pekne

nikusiak9
22. dec 2019

@jaja23 no nejaku chvilu bude trvat kym bude namietat a plakat lebo je to prenho novy zvyk. v 17m by som skor uz skusala len postielku a byt pri nom a neskor postupne odchadzat.

ajka0207
22. dec 2019

@jaja23 a nosis vpredu ci na chrbte? A place ze chce ist do nosiča? Mozno je uz prilis unaveny.

viky7
22. dec 2019

@jaja23 dcera tiez neskceptovala postel na denny spanok .... tak som ju naucila na kocik na obedny spanok ... ale niekedy aj tam isla z donutenia, ale odtial na rozdiel od postele neutekala ... a o chvilu tam spala ....

jaja23
autor
22. dec 2019

@ajka0207 nosím vpredu. Nemyslím, že plače preto,že je unavený, dodržiavame režim každý deň. Už si zvykol na to, len mne je to už veľa nosiť tak dlho

labutienka333
22. dec 2019

Dieťa by malo poznať hranice co sa tyka spánku.. Možno nieje unaveny ešte keď ho dávas spinkať do postele,koľko od bdenia ho ukladas spinkať? tak isto, by mal vedieť ze posteľ je na spanok a oddych nie na hru,.. Ťažko teraz učiť na postel je to predsa už 17 mesačne dieťa naučené na nejake spankove rituáli kde on potrebuje asociáciu spojenú so spánkom a tým je ten nosič.

jaja23
autor
22. dec 2019

@labutienka333 väčšinou ide spať po 5 hodinách na obed. Ja viem, že už je na to naučený, preto neviem, čo robiť. Od narodenia ma rituál, pustím mu hudbu, zatiahnem žalúzie a v nosiči uspim. Som chcela zistiť, či náhodou niekto nemal podobný problém a ci sa podarilo to vyriešiť. Na posteli sa inak nehrávame.

labutienka333
22. dec 2019

Noo, treba mu vytvorit novú spankovu asociáciu 👌

ladyvi
22. dec 2019

Mas viac moznosti.
-Postielka, tam to pojde jedine vyplakavacou metodou. Ja neviem na postielku polrocne naucit 🙈 nieto 17mesacne.
-Postel, lahnut k nemu, objimite sa, ja som takto spavala s mojou, po par dnoch pochopila, ze sa tu bude spinkat, ale lezala som s nou (citala som si alebo spala s nou). Je to trosku zvazujuce, ak mate nahodou vysoku postel a bojis sa, ze spadne.
-Kociar. Ucinne, rychle, v zime som uspavala v kociari, ani 3 minuty netrvalo, uz chrnela a sup s nou na balkon na cerstvy vzduch.

Este v okoli bolo pri rozpravke v telke, dieta odkveclo na gauci. Alebo este naucili na flasu s mliekom. Ucmulkalo sa v postielke.

Sama neviem, akym smerom by som sla. Len viem, ze skusat hore dole nema zmysel, lebo dieta je zmatene. Vybrat si jeden nejaky sposob.

Ak mas cas a chces sa tulit, tak postel. Ak potrebujes aj makat, varit, cvicit, tak asi flaska a postielka. Aby si nedopadla ako ja, ze moja spala aj 4 hodiny poobede a ja som lezala pri nej 😂 (to si nestazujem, ja som milovala si s nou poobede pospat).

bobula46
22. dec 2019

Môj syn asi v roku prešiel na spánok v postieľke.
Ja by som skúsila dať ho do nosiča, chvíľu poprechádzať, potom sadnúť na posteľ do tureckého sedu a hojdať sa kým nebude tesne pred spánkom. Každú chvíľu by som ten nosiaci čas skracovala až by nakoniec zaspával s tebou len po sediačky. Keď si už zvykne na to, tak by som skúsila dať ho ležkať a prechádzala na spánok bez pohybu.
Viem, ľahko sa mi to píše, ja som takto robila s omnoho menším dieťaťom a bola to makačka, ale zvládla som to. Teraz už je pekne naučený sám v postieľke. Zapnem svetlo, položím, dám zajaca (plyšák) do ruky a spí.

tulipanicek
22. dec 2019

@bobula46 V akom veku si učila na zaspávanie osamote? Mne malá zaspí v.postielke, už je zvyknutá na mojkacika ale často ju ešte musím tým koncom hladkať alebo dať pred očká aby ho videla. Ona ním strašne máva. A niekedy držať za ruku. Tam má zaujíma ako od tohto prejsť k samostatnému zaspávaniu

jaja23
autor
22. dec 2019

@bobula46 toto nie je zlý nápad. Malý je naučený zaspať na posteli, ale večer. Normálne ľahne e, chytí nás za ruku a zaspí tak do trištvrte hodiny. Čiže ja si myslím, že ten pohyb vyslovene nepotrebuje. Len cez deň nie je tma, má v hlavičke veľa hracie, ktoré ho čakajú... Ale toto asi skúsim, ďakujem fuuuu to bude tazke

bobula46
22. dec 2019

@tulipanicek asi v 10 som začala dávať večer s tým, že som ho hojdala a uspávala a v 11 mesiacoch aj cez deň. Potom začal strašne vymýšľať, dvíhať sa, dočahovať ma a tak som mu raz povedala že idem sa vycikať a hneď prídem 😀 čakala som za dverami a počúvala ho. Keď zaplakal, znovu som prišla, pohladkala ho, položila naspäť do postieľky a povedala že ho prídem skontrolovať. Asi dva týždne to bolo také, že naozaj pri skoro každom zaspaní som musela minimálne raz prísť za ním. Teraz má rok a pol a z mesiaca idem večer možno dvakrát keď zamrnká (aj to keď vopchá nožičku medzi tyče na posteli). Cez deň už ani nepamätám kedy by zaplakal.
Ale nikdy som neodchádzala, že by ma videl. Otočila som ho tak, aby nevidel že odchádzam, lebo akonáhle zbadal že idem preč, tak začal plakať.
@jaja23 ja som skúšala asi všetko 😀 syn bol kočíkové dieťa. Uspavala som ho tak od 3 mesiacov deň/noc. keď sa v noci napapal tak šup do kočíka s ním, uspať, potom preložiť (lebo sa pretáčal a takto kolobeh). Nebolo to zrovna príjemné, ale inak sa nedalo. A keďže som bola na neho sama, manžel nonstop v práci tak som si vybrala možnosť spať, hoci som musela celú noc kočíkovať nohou alebo rukou. A vidíš, prešlo to samé 😀 keď zas koliky alebo silný reflux tak nosič. Ale nie na 20 minút, na pekných pár hodín. Našťastie bol syn z tých menších 😀

jaja23
autor
23. dec 2019

@bobula46 áno, ja som si tiež hovorila, že ho budem uspava v nosiči, ved to nebude navždy a možno už čoskoro nebude cez deň chcieť vôbec späť. Lenže potom začali problémy s chrbtom a musím niečo vymyslieť.

ajka0207
23. dec 2019

@jaja23 a ked ho zlozis tak sa zobudi? Musis ho mat celu dobu spanku na sebe? Ja som v tomto veku nosila na chrbte, je to dost rozdiel. Ale ja som uspavala na prsniku, tak dcera celkom tolerovala aj postel.

jaja23
autor
23. dec 2019

@ajka0207 ja ho dávam na posteľ keď ešte nespi úplne. Položím ho a on zaspínkava na posteli.

ajka0207
23. dec 2019

@jaja23 vsak to mas super, skusala by som skracovat ten cas co je v nosiči.

natalia1983
10. nov 2020

@jaja23 chcem sa opytat, ako ste to vyriesili s tym zaspavanim. Dcerka 13 mesiacov presne to iste. Cez drn iba v nosici zaspi, potom asi po 15 minutach ju sice zlozim, ale uz by som chcla aby zaspavala na posteli alb v kociku. Vecer bez problemov lahnem k nej na postel, vypije mlieko, chyti ma za ruku a spi. Potom ju len prelozim do postielky.

jaja23
autor
10. nov 2020

@natalia1983 no žiaľ sme sa k tomu vrátili a to môj je o dosť starší. Zaspí v nosiči tak do pol hodinky. Inak sme sa 2 hodiny trápili v postieľke, aj tak nezaspal a bol unavený celý deň. Kúpila som nosič pre deti do 5 rokov, tak sa tam hmotnosť pekne rozloží. O chvíľu pôjde do škôlky, tak to už bude musieť zvládnuť sám. Ale zatiaľ sa nemôžem pozerať na to, aký je unavený.

natalia1983
12. nov 2020

@jaja23 dakujem za odpoved. No nepotesili ste ma...a vy ho potom ked zaspi zlozite? Ako dlho vam spi potom? Moja zaspi tak do 15 minut a potom ju dam do kocika a tam spi takych 45 minut. Viac ako hodinu nespi nikdy.

bluka2
12. nov 2020

@jaja23 daj si ho do nosiča na chrbte. Aj tak v pohode väčšinou zaspia a pre teba o dosť ľahšie

jaja23
autor
12. nov 2020

@natalia1983 áno, on po polhodine odkvecne a dám ho na posteľ, pozakryvam a on by spal aj 3 hodiny potom, ale musím ho budiť, lebo ak spi dlhšie, ako do tretej, tak nechce zaspať večer. Ja som bola už zúfalá, lebo späť ešte potrebuje a býval hrozne unavený.

jaja23
autor
12. nov 2020

@bluka2 no to som ešte neskúšala. 👍