Ako odnaučiť 11 mesačné dieťa od zaspávania na rukách?

denisqaa
2. okt 2015

Zdravim mamicky . Nas 11.mes.syn zaspava od narodenia len na rukach 😒 Je to moja chyba , no nemala som vobec ziadne skusenosti a po porode prisla poporodna depresia , ktora trvala mesiac , Maly ma uz 11 kg a niekedy ho uspavam aj pol hod. 😒 Dame UM a uz pocas pitia mi zaspava a este takych 15 min. ho uspavam a tvrdo spi .Je to uz naozaj vycerpavajuce , stale ho takto na rukach uspavat . 😒 Budem vdacna za kazdu radu 🙂

luciferkax
2. okt 2015

Moje oba deti takto zaspávali a časom, okolorika, ked boli vačší, som ich naučila tak že ľahla, akoby zavinula do vankuša, akože sú na ruách... a postupne pomaličky začali pri mne po ležiačky

ikiniki
2. okt 2015
matrix87
2. okt 2015

Nas ide mat o chvilu dva roky a ked ma zly den,tak ho uspavam na rukach,mame satku,pomaha to. Ale inak, naucila som ho za normalnych okolnosti zaspavat najskor tak,ze na velkej posteli som si s nim lahla,hladkala ho a zaspal pomaly. Nedala som mu na vyber... a teraz ked ma svoju postel a svoju izbu,tak zaspava tam,bud so mnou poleziacky alebo sam...ale to uz je asi vyssi level... skus to tak,ze ho polozis k sebe na postel,nech lezi na boku,a po chrbate ho hladkaj alebo po ritke tapkaj,ak je na to zvyknuty...

seahorse27
2. okt 2015

Aj som tak uspavala obe deti, teda mladsieho, tiez 11-mesacneho doteraz tak obcas uspavam, ale nie vzdy. Posledne 2 mesiace uz sam velmi nechce - asi mu je to nepohodlne, lebo uz je velky, urcite ma viac ako 11kg :D Ja ked vidim, ze uz zacina byt ospaly, tak ho polozim vedla seba na vankus do postele, chytime sa za ruky a zaspi, alebo ho hladkam po chrbatiku, tvaricke, nozickach - to ma rad 🙂 Niekedy zacne vyvadzat, utekat z postele a pod. - vtedy ho dam do jeho postielky a odidem. On sa tam bud chvilu sam hra alebo zacne revat - vtedy pridem k nemu a cely ritual opakujeme, niekedy aj 4x 😒 Tiez nie som nadsena, ale nejak to zatial neriesim...skor ma stve, ze sa stale v noci 2x budi na mlieko a okrem toho este zopar krat len tak, ze sa chce uistit, ze nie je sam...ja uz tak tuzim po súvislom 8h spanku...

hamca
2. okt 2015

@denisqaa ja som si starsiu dceru tiez ako neznala prvorodicka naucila na ruky, lebo na rukach zaspala za 2 minuty a sama zaspavala aj hodinu. Tak mi bolo lahsie na rukach, lenze casom sa z 2 minut stala hodinka a aj viac. A ked mala dcerka 10 mesiacov, znova som oehotnela a musela som to rychlo zrusit.
Tak som ju proste polozila na postel a lahla si k nej. On a to samozrejme brala ako zabavu a lozila po mne a ja som ju stale polozila spat na postel. Prve zaspanie trvalo tusim skoro dve hodiny. Druhe trochu menej a za nejaky tyzden dva to bola otazka par minut. Ale bolo treba ustriehnut kedy je unavena tak akurat a vtedy aj rychlo zaspala. A potom ked mala 17 mesiacov, tak som ju naucila zaspavat samu v postielke.
Mladsia dcera taktiez spavala na rukach, ale ona mala do polroka silne koliky, tak inak to ani neslo. A ked to skoncilo, tak som ju polozila do postele, lahla si k nej a celkom rychlo sa naucila na taketo zaspavanie. A teraz v 18 mesiacoch sme aj ju naucili zaspavat samu v postielke.
Tak drzim palce

cica869
2. okt 2015

ahoj osobne nie som zastanca uspavania na rukach a pod...je tu vela mamiciek, ktore naucia takto a potom placu ze su z toho unavene,ani sa nesudujem...ja som malu odmala naucila zaspavat samu a to mi prve 2 mesiace prerevala kazde zaspavanie vecer a ja ako prvorodicka som ju tam nechala nech sa vyplace. az potom zacala zaspavat sama v pohode a od 3 mesiacov bez problemov, od 7mich mesiacov spi uplne sama v detskej izbe,cize moja rec je ze ako ho naucis tak masa na dobre sa lahko zvyka, potom horsie je oducit...tak vela stastia 😉

timea7
2. okt 2015

@cica869 ja teda som odporca uspávania dieťaťa či už na rukách, na fitlopte, v kočíku a pod. moje dieťa zaspávalo v postieľke od prvého dňa, ale NIKDY by som nedokázala dieťa, malinkého novorodenca nechať vyplakať. Je mi z toho, čo píšeš, ťažko.
Baby a prosím vás, nepíšte tu - neznalá prvorodička, dnes, keď máte internet, časopisy, hádam máte dostatok informácií, čo s dieťaťom. Pred štyridsiatimi rokmi nepoviem, ale teraz, keď tu na MK riešite každé pichnutie počas tehotenstva...

seahorse27
2. okt 2015

@cica869 Radsej budem 2 roky uspavat dieta na rukach ako ho od narodenia nechavat same v izbe "vyplakat sa". Vies si vôbec predstavit, co take male stvorenie preziva, ked odides z miestnosti a na jeho naliehavy plac sa k nemu nevratis? Jasne, ze po case prestala - rezignovala. Takemu malému miminu by matka mala naplnit kazdu jeho potrebu a potreba bezpecia je jedna z najdolezitejsich. Dieta, na ktorého plac matka nereaguje, ju nema naplnenu a casom sa to niekde odrazi. Netvrdim, ze zaspavanie na rukach je idealne riesenie, ale pritomnost mamy pri malinkom babatku, ked place, by mala byt samozrejmost...

senselinka
2. okt 2015

@denisqaa to, ze si dieta naucila zaspavat na rukach, nie je nic zle, ja som to robila tiez, proste moja mala ma potrebovala citit, ja zas nie som zastanca toho, ze dieta, malilinke babatko, treba nechat vyrevat, potom su z nich nervaci...
Ja som uspavala moju na rukach do 13 mesiacov, co bolo ale pre mna brutalne, ze sa v noci aj 10x zobudila a budila sa obcas uz do polhodiny od ulozenia do postielky. Precitala som si vtedy knihu Kazde dieta sa vie naucit spat a metodou KONTROLOVANEHO placu (ziadne niekolkohodinove vyrevania bez pritomnosti maminky) sme malu naucili zaspinkat za 4 dni, uz dva mesiave zabuva krasne sama a co je pre mna zazrak, prespi takmer kazdu noc, dokonca spi o hodinu dlhsie nez predtym.

senselinka
2. okt 2015

@cica869 k tejto metode sa ani nechcem vyjadrovat, az mi ostalo uzko za to tvoje dietatko... 😔

tinapa
2. okt 2015

@cica869 Ja som tiež zhrozená z tvojho uspávania... To ako si mohla??? To už pri druhom novorodeniatku nerob..

lukukuk
2. okt 2015

@cica869 preboha,prave sa mi spravilo zle od žalúdka ....

siska53
2. okt 2015

@denisqaa tak si k nemu lahni,hladkaj ho spievaj...alebo ja som to robila tak,ze som sedela a mala ich v naruci.. Mala bola este dojcena,maleho som v tom veku akurat odstavila,tak som len vymenila prso ea flasu.
Je uplne ok,ze sa nosite ja som tiez deti dost nosila,takze to si nevycitaj. Ja som to robila tak,ako som to citila.
Ono to nosenie casom prejde a staci im pritomnost blizkej osoby najdete si ine ritualy na spanie aj my mame - spievanie bolo ako prve teraz skor citame a dakedy staci len rozpravku povedat ci ppskrabkat chrbatik. Ale stale som.pri ich zaspavani maly sa dakedy aj rozkeca,obcas aj mala.. vselico sa dozviem.

siska53
2. okt 2015

@denisqaa a co neodporucam,je rada tej cici869..spravne pise seahorse27... Nechat vyplakat,ako pna..krute....hnusneee....

timea7
3. okt 2015

@denisqaa prepáč, mňa tak rozhodil ten príspevok - nechať novorodenca dva mesiace plakať, že som ti zabudla odpovedať. Neuspávaj ho na rukách, daj mu piť tak, že ho položíš do postele. Ideálne by bolo do postieľky, ktorá má zloženú bočnicu a je prisunutá k tvojej posteli. Ľahni si k nemu, hladkaj ho, potľapkávaj, šepkaj mu, objímaj ho, ale na ruky ho neber. Postupne si zvykne, len musíš byť vytrvalá. Držím palce.

girlie_konik
3. okt 2015

@cica869 DVA mesiace vecer co vecer nechat vyrevat novorodenca??? Uf,normalne mi je uzko a do placu ☹
Na co mas vlastne to dieta,ked nie si ochotna venovat sa mu vtedy,ked ma len par tyzdnov? Ved to nie je len porodit a smarit do postielky a zit si dalej po svojom 😲
Fakt nemam slov,chuda to male

Moja rada je dat tomu proste cas a pomalicky s citom skusat iny,pre teba prijatelnejsi sposob. Vnimaj svoje babo a urcite najdete iny pekny ritual,ako zaspinka 🙂 Moj ma teraz 19m,ale tiez velmi dlho zaspaval na rukach,resp. na prsniku. Nic som nesilila,brala
som to ako fazu,ktora urcite nebude trvat vecne. A to mal maly porodnu vahu skoro 4 kg a teraz ma 13kg 😉 Teraz sa vsak uz sam pyta z ruk aj prsa,chce sam lezat v postielke,kde ho hladkam po chrbatiku a on pomaly zaspi. Ano,ani ja nemam vzdy naladu,aj som sem pisala,aj skutocne nikdy by som nenechala babo vyrevat,nerob to ani ty prosim ta
@denisqaa

barbora286
3. okt 2015

@denisqaa ahoj moja sestra mala ten isty problem,pomohlo az, ze ked zaspala stiahla zavinovacku, aby citila ze je zovreta a dala ju do lehatka, mali sme take uzsie,tak bola tak ako na rukach a ked sa mrvila tak sme ju len trocha zakolisali. neskor ju skusila dat do postielky a malicka uplne bez placu zaspala, to bolo radosti 🙂

cica869
3. okt 2015

Nebolo to take hrozne,moja bola celkovo urevane dieta....vecer poplakala,ked to bolo velmi zle tak jasne ze som ju aj vzala a nakojila,ale zaspavanie ba rukach ci na prsniku to vobec neprichadza do uvahy...vidim ze pre viacere som neviem aka zla mater,ale malo to efwkt.no kto by nechcel aby mu dieta v noci spalo nech sa prihlasi...a urcite sa budem snazit aby ak druhe dieta zaspavalo same...nie je to nix drasticke....

girlie_konik
3. okt 2015

@cica869 tak ja sa hlasim,za tuto cenu nie,nechcela by som. A nevypisuj jej tu uz prosim ta radsej tieto tvoje mudra,lebo to sa fakt neda citat 😖 😠 .

seahorse27
3. okt 2015

@cica869 Nikdy nebolo mojim cielom, aby mi tak malinke dieta spalo celu noc - ved to ani je prirodzene. Take male dieta ma kratke spankove cykly, pocas ktorých sa aj budi - je to ovela normalnejsie ako celonocny spanok. Ty sa mas sice fajn, v pohode sa vyspis, materstvo vsak nie je o pohodli matky, ale o pohodli dietata...nechcela by som byt tvojim dietatom, chuda male ☹ Ze malo to efekt...no jedine pre teba... pre dieta to bude mat iny efekt, ale to uvidis neskor, ked sa to odrazi na je emocionálnom vyvine...

sardinka333
3. okt 2015

No, neviem...ja mam doma knihu ,,každé dieťa sa vie naučiť spať,, a upravila som si to podla seba lebo som uz nebola ochotná isť spať rovno s dcerou o 19:00. Lebo to ked si človek raz s dieťaťom lahne tak potom je už rozležaný, unavený po celom dni proste stop. Chcela som už aj ja mať večer klud pripadne pozehliť, pozrieť telku alebo len tak posedieť, dcera mala cca 1 rok. Pekne pri otvorených dverach som ju ulozila a ked začala mrčať na natahovať ruky ze hopi tak som ju ulozila lezat a povedala jej ze som tu snou ale spinkame, ziadne von z postielky - nepačilo sa jej to. Zvykla si....dnes ma 7 rokov a nevidim ze by mala nejake ,,traumy,, prave naopak.....je to typ dieťaťa presne do tejto doby, dravé,sebavedomé - neviem kde to nabrala a odvažne. Len ju treba tlmiť a krotiť lebo s touto ,,výbavou,, by dokazala aj druhým ubližiť.

monicm
3. okt 2015

@denisqaa Určite nenechávaj vyplakať. To je podľa mňa najväčšia somarina, akú kedy nejaký odborník radil (teraz nemyslím na mamičky, ale naozaj odborníkov, ktorý to odporúčali). Ako ti radili niektoré žienky, chce to čas a chodte na to postupne. S tou postieľkou, kde sa dá zložiť bočnica je super nápad. Nečakaj, že si tam ľahne a bude ticho, to nie, bude sa ti pýtať na ruky, bude chcieť ísť k tebe. Zostaň pri ňom, daj mu napr. ruku "pod jeho hlavu", buď pri ňom, spievaj mu, rozprávaj mu po tichu rozprávky. Zo začiatku to potrvá dlho, kým takto zaspí, ten čas sa bude postupne skracovať. Je fakt, že ja som svoje deti musela uspávať do cca 3 rokov (resp. len toho najstaršieho, prostredný sa zviezol pri bratovi a zaspával skôr sám), ale neľutujem tie okamihy. Nikdy sa už nevrátia a ten čas, ktorý som s nimi strávila nikdy nebudem považovať za stratený a bolo síce obdobie, keď som si hovorila, či mi to bolo treba, veď som mohla zatiaľ niečo porobiť, ale robota neutečie, ale dieťa vyrastie.

@cica869 Viem, že si povedala svoj názor a nikto ti ho nemôže brať, ale pre mňa je tiež nepochopiteľné, ako môže niekto nechať dvojmesačné bábo plakať. Nehovorím, že ho treba uspávať na rukách, ale dá sa to riešiť aj ináč. Ja som vždy reagovala na plač mojich detí, najmä, ak boli taký maličký, nikdy som ich nechávala si chvíľu poplakať, (šak nech si trénujú pľúca, samozrejme, ak to to bolo v mojej moci) a zatiaľ sú z nich zdravý a myslím, že celkom sebavedomí (ten prostredný možno až príliš) a samostatní chalani. Nie sú vôbec rozmaznaný, možno chceli viac mojej pozornosti, ako niektoré deti, kde to mamičky riešili takto isto, ale už cca v 3 rokoch boli vlastne na tom tak isto, ako deti mamičiek, ktoré na to išli rovnako ako ty. Ale drastické mi to príde, to je to isté, ako keby si ty bola bezvládna na posteli, chcela niekoho ku sebe, lebo ti tam bude smutno, budeš kričať a nik nepríde.

cica869
3. okt 2015

@girlie_konik a ty si kto ze mi tu zakazujes pisat svoj nazor? Ty si vychovavaj svoje dieta jak chces, a nech sa tu neriesi moje,ja som radu nepytala je to moja vec jak si vychovavam dieta,vobec nie je chudatko a neplakala mi celu noc,jasne ze sa zobudila,nakojila a pekne zaspala sama uz...teraz ma 2,5 roka a neni s nou ziadny problemvaj sama sa vypyta spat a ked sa jej nechce tak si k nej lahnem a zaspi sama

zuzin78
3. okt 2015

@denisqaa skus si s nim lahnut do postele a tak zaspinka .

denisqaa
autor
3. okt 2015

Nechat ho vyplakat , nato nemam srdce .Ked mal maly asi 3 mesiace , tak mi detska lekarka odporucila z vlastnych skusenosti nechat dieta vyplakat a ze do tyzdna sa nauci zaspavat same .Vydrzala som asi 10 minut a hned som ho z tej postielky vzala .Ten plac zacal byt uz taky zalostny , cize vyplakat urcite nie 😒 Ked si s nim lahnem na postel , on sa zacne prevraciat,liezt a potom zacne plakat .Ocino ho ukladat nemoze , kedze robi az do 21.00 .Ked ste presli z uspavania na rukach na tu postel , tak tiez vam dieta nezostalo kludne lezat a vystrajalo a tak ??? po kolkych dnoch sa uz naucilo zaspavat same ??,

lukukuk
3. okt 2015

Prepáčte,ale Ja nikdy ,ale nikdy nepochopím takéto matky,ktore sa snažia svoje deti prwprogramovat,nastaviť inak,podla seba a nerešpektujú prirodzenosť svojich deti. Preco???preco ho chcú umelo prestaviť? Ked si dieta vyžaduje náruč rodiča,preco mu ju odopierat? To nedokážete tu chvíľu,to kravate odbobie zivota trochu upustiť od pohodlnosti ???ved je to len zlomok vášho zivota,deti rychlo vyrastú a nebudú nas potrebovať...ked tu citam niektore mamicky na mk mam pocit,ze idealne dieta je take,ktore pekne spi,idealne celu noc od narodenia,neplače,je spokojne. Nepotrebuje uspavat na rukách,staci ho položiť do postele..nedajbože aby sa vymykalo priemeru... Potom prichádzajú teórie,nahradiť MM umelým,lebo ved malo spi,casto sa budí,ja som nevyspata ... Ach..kašlať na to,ved aj tak si kazdy spraví podla seba,ale proste tuto vec nikdy nikdy nepochopím!!

tinapa
3. okt 2015

@cica869 Ja by som na teba zavolala sociálku...

tinapa
3. okt 2015

@cica869 Vraj nie drastické..vži sa do jej kože, ako sa muselo báť, že si odišla a nie si tam.. Prepáč, možno to vyznelo viac horšie ako je, ale teda mne sa to čítalo ako keby to mala byť druhá Lucka...teda fakt sorry- tiež je to teraz len môj názor.

sardinka333
3. okt 2015

@tinapa ale prosím ťa....si tu prihrievaš polievočku? Druhá Lucka ne? Sa spamätaj k čomu ju prirovnavaš. Dieťa moze kludne aj pár minut poplakať, tiež neskačem na prve zamrnčanie, to si ešte nečitala Estevelovu metodu zaspavania...to je zahul. To je už ja mna drastické a to som vcelku odolna osoba.

Dieťa sa naučí spat same len tak ze sa do tej postele bude davať a nebude sa vyberať ani ked plače - mama tam ma byť na blizku a prihovarať sa, držať za ručku, ale byť neoblomná - ideme spinkať, som tu s tebou ale z postielky von už nejdeš. Ked je na to dieťa naučene tak nadšením skakať nebude - jasne ze bude revať lebo sa dozaduje svojho plač je ,,zbran,, ktora na rodičov perfektne funguje. Ročné dieťa si dokaze vytvoriť nejake spankove navyky ( samozrejme nehovorim o novorodencovi tam je jasne ze je to o inom) Ja som to tak robila a hotovo - či sa niekomu pači a či nie, odmietam sa tlačiť s deckom v posteli a chodiť spať so sliepkami lebo inak nezaspi. Večer chcem mať čas aj pre seba, snad po celom dni služby deťom a domacnosti si zaslužim hodinku na gauči pred telkou, pripadne s mužom. Dnes ma dcera 7 rokov a ani nevie ze tak sme ju učili spať samu.

wetka
3. okt 2015

Zlietli ste sa tu na cicu ako kobylky, no naučiť zaspávať dieťa na rukách tiež nie je v súlade so zdravým rozumom.