Ako naučiť zaspávať ročné bábo samé?

radkatom
10. sep 2010

Ak mozete, budem povdacna za akekolvek rady. Nas maly od narodenia zaspava na prsniku. Doteraz nam to vyhovovalo obom a preto sme to neriesili. No pomaly sa pohravam s myslienkou, ze by som uz prestala kojit ALE... Ako bez prsa uspim maleho? Ja nemam to srdce ho nechat plakat v postielke. ☹ A navyse nas susen ani necumlikuje, takze ani cumlik by nam nepomohol. Vedela by som si este predstavit, ze by zaspal v naruci ale to si usijem dalsi byc 😠 . Casto mi ale zaspi neplanovane v manduce... Poradte ako ste to riesili Vy. Dakujem pekne

zuzu101
10. sep 2010

Ahoj, ja mám taký istý problém a tiež by ma zaujimali vaše rady.Ja som to skúsila aj s fľašou um aj kravské mlieko aj kakao, všetko odmietol a zas sme na tom istom.Konečne máme vytvorený pekný režim papania a spánku, takže by som nechcela aby zaspal od únavy kedykoľvek v priebehu dňa.ja sa spolieham aj na to, že raz z toho vyrastie 😀 😀 😀

cicimotinka
10. sep 2010

Ja som tiež veľa hľadala na nete a v múdrych knižkách a urobila som si asi takýto postup:
-spať ho dávam zhruba v rovnakom čase
-v postieľke má 1 plyšáka, ktorý z postieľky nevytiahne päty - je len na spanie
-naučila som malého sa hladkať plyšákom po tváričke, alebo ho ním hladkám ja
-ak zaspáva ťažšie, hladkám ho prstami po čielku (používam to iba na uspávanie, nie cez deň)
-a posledné, nevečeria v postieľke, nehrá sa tam cez deň, nedávam ho tam za trest... proste postieľka je len na spanie.
Neviem, či je to dobre, je to ale stanovenie pravidiel o spaní...jasne, že keď máme menej pohodový deň, tak to celkom nefunguje, ale tiež ho neberiem na ruky z postieľky pri prvom zamrnčaní. 😅

mimi21
11. sep 2010

ahojte maminky
my sme mali podobny problem, zaspavali sme na prsniku cca do 13 mesiacov, malu som potom vzdy len prelozila do postielky, robili sme to tak cez den aj vecer
asi v 13 mesiacoch sa sama odstavila a nastal problem ako zaspavat
vzdy sme si spolu lahli do postele, napila sa vodicky z flase, dala si dudku, pritulila sa ku mne a zaspala, niekedy to trvalo dlhsie, inokedy kratsie, niekedy sme si rozpravali rozpravku alebo co budeme robit ked sa vyspinka
lenze som znova tehu a taketo uspavanie asi uz nebude dlho mozne, okrem ineho je mala strasne na mna naviazana
asi pred 3tyzdnami som sa teda rozhodla, ze bude zaspavat v postielke
samozrejme bol trochu plac, ale prva faza je o tom, ze som v izbe s nou, drzim ju za rucku (az mam modry prst 😅 ) alebo hladkam po licku a takto mi zaspi
teraz je to vacsinou cca do 15minut
postupne to robim tak, ze ju dam do postielky a odidem este pre dudku alebo pre flasu, aby si zvykla na to, ze idem prec
zo zaciatku bol naozaj plac, teraz je to uz OK, ale uz by som mala pomaly nastupit na druhu fazu a to ze ju necham v postielke samu, ale moc sa mi do toho nechce 😝
P.S. vcera som strazila kamoske 1,5 rocnu dcerku a to ste mali vidiet to ukazkove zaspavanie, dala som ju do postielky, vzala si dudku, chvilku este sedela, potom si lahla a spinkala - bez jedineho protestu 😉

a suhlasim s cicimotinkou a jej "pravidlami" pre postielku, aj ja to tak praktizujem 😉

este jeden postreh, u nas sa zaspavanie pokazilo ako sa mala naucila vstavat v postielke, dovtedy nebol problem

maryanna
11. sep 2010

kniha aj online dostupná : Každé dieťa sa vie naučiť spať!
jenodznačne pomôže ako pomohla tisícom ľudí

trimity68
11. sep 2010

🙂 😉 ahoj ja mam tiež ten problem malej sme spravili izbu a spava vnej tatino boji sa doktorka mi poradila že nemam ju nechavať samu ked nie je na to pripravena su deti čo su na rodičov naviazane a su detičo nepotrbuju byť v noci s rodičmi tak tomu nehavam priebeh .....adrina

denisaivan
20. sep 2010

Ahoj.Ja by som ho urcite od kojenia neodstavovala,len kvoli tomu,ze na prsniku zaspava.Moja mala ma 7 mesiacov a takisto ju kojim.Asi do piateho mesiaca mi casto zaspavala na prsniku.Potom som si nasla na internete kniku ktoru napisala Gina Ford.Trosku ma ta kniha usmernila.Malu davam pravidelne spat,kazdy vecer v rovnakom case.Ale pred tym mame rovnaky ritual.Sice ju kupem kazdy druhy den,obliekanie do pyzamka,ale potom vie ze dostane MM,chvilku ju ponosim po rukach ,ulozim do posielky,kde ma plysovu mysku.Kazdy vecer je citam rozpravku,alebo vymyslam z hlavy,drzim ju za ruku dam jej pusu na dobru noc a potom zaspi.Nenechavam ju samu zaspavat,vzdy som pri nej kym nezaspi.Tolko casu si stale najdem.Myslim,ze na to je este cas. Myslim,ze tvoj maly ta potrebuje citit,ze si pri nom a je to urcite aj o rezime..Vyskusaj to mozno to pomoze. 🙂

tamilenka
24. sep 2010

ahoj tak my sme pouzili "mudru knihu" o zaspavaní deti a poviem ti zatial vzdy to fungovalo , zaciatok bol sice tazky ale vsetko bolo v rezii mojho manzela ja by som to nezvladla , po večernom rituali sme jej vysvetlili ze ide spat do svojej postielky dali sme jej macika vankusik nechali sme svetlo v chodbe zaznute , samozrejme ze plakala ale manzel k nej chodil najprv v 3-5-7-11 min intervaloch vzdy ju pohladkal povedal jej ze ju lubi ulozil ju znova do postielky prvy den zaspala asi po 45 min druhy po 20 min a treti den to bolo uz bez placu , samozrejme ze vzdy ked sme niekde cestovali a boli sme mimo domova zaspavala som s nou, taktiez ked bola chora ci isli zubky dietatko musi byt zdrave a fit a vtedy vies ze na plac nema vazny dovod , mozno to znie kruto ale nam sa to osvedcilo , tie tortury so zaspavanim totiz boli nekonecne drzim palce

ramcel
8. okt 2010

už som to tu niekde písala, ale zopakujem:
Od maličkého mala som dávala malú spať samu, pustila som jej premietanie s hudbou na 5 minút a hotovo, teraz zaspáva 2x denne sama a večer tiež, položím ju tam, zapnem premietanie s hudbou, dostane pusu a ani len nezaplače. problém bol iba raz - boli sme na návšteve a premietačku sme zabudli doma - tak bolo trochu plaču . Cumlík nemala nikdy. Od kojenia sa odstavila v 10 mesiacoch a zaspávala bezo mňa.
Každé je iné, ale premietačky sú podľa mňa super a osvedčili sa nám, máme dve. Stresy so zaspávaním nepoznám.

miika
10. okt 2010

Ahojte,
my sme cez den nemali problem, dala som maleho spat, chvilu pozeral do plafonu a za chvilu bol tuhy. Alebo sme ho uspali v kociku vonku v zahrade.
Vecer bol vacsi problem. Moj druhorodeny nebol zvyknuty zaspavat pri kojeni (iba ak tak prve mesiace), proste sa najedol a mal oci vyplestene a bol zivy ako cez den. Asi do 8.mesiaca sme s nim mali problemy v tom smere, ze skor ako o 22-23tej nespal, proste bol "nocny vtak" a ked sme ho dali spat skor, tak vyvadzal a jacal.
Cca v tom case sme si povedali tak a dost. Dali sme ho do postielky, bol najedeny, napity, prebaleny a reval. Prvy den 45min., druhy den 30min., treti den 20min. az cca po tyzdni zaspal po 5min. placu. Ano, drasalo nam to usi, ano, chodili sme ho pozerat, vyfukali mu sopliky, dali napit a znova odisli. Bol to hrozny tyzden, ale tie jeho nocne zaspavania nas celu rodinu nicili. Clovek po celom dni chce mat vecer pokoj a nie sa este do jedenastej zabavat s babatkom ktoremu sa nechce spat. Spatne si myslim ze sme to mali urobit ovela skor...nie ze to nerobit vobec.

Od nocneho kojenia som ho odstavila v 10.mesiaci a uplne ho prestala kojit v 15.mesiaci. A pritom od toho 8.mesiaca zaspava sam v spalni, cez den ci v noci. Ma svoj ritual - dam ho do spacieho vaku, napije sa vodicky, dam mu dudlik, do ruky hajinku (plienku), pohladkam po tvaricke a idem prec. Neplace uz vobec. Na dovolenke ci hocikde inde aj v cudzej postielke zaspi rovnako rychlo a sam ako doma.

Treba to proste vydrzat a to co tym ziskate je ovela lepsie ako zaspavat s dietatom do 3 rokov. Pri troch detoch si to proste neviem predstavit, neviem ako by som domacnost a ostatne deti zvladala. Asi nie som az taka obetava mama ako ine ktore pisu ze by nikdy nedali dieta vyplakat. Ja si skor myslim ze urciti ludia na to nemaju odvahu tuto metodu vyskusat a trpezlivost aby vytrvali do zdarneho konca, nic viac. A je preto lepsie povedat ze to je barbarske a neviem ake, ako si priznat ze sa nevieme prizerat na plac dietata, aj keby to malo byt v prospech veci. Ok, ak maju maminy jedno dieta a furu casu, tak nech nechavaju dietatu volbu kedy zacne zaspavat same.

Napr. moj manzel mal dieta z predosleho vztahu, ktore k nam chodilo na vikendy. A bolo zvyknute zaspavat vzdy s niekym a tak, ze ho musel dotycny hladkat a nesmel odist po jej zaspati prec, proste musel tam uz zostat spat, inak sa zobudila a zacala plakat. Toto je fakt to co chceme? byt otrokom vlastnych deti? jedneho dna, to uz mala vyse 2 rokov ju proste muz premiestnil z nasej spalne do detskej izby k nasmu starsiemu syncekovi, ktory spaval sam od 9.mesiaca, sice plakala, ale vytrvali sme a po nejakom case uz zaspavala sama a odvtedy boli jej pobyty u nas ovela lepsie - aj pre nu, aj pre nas.