Čaute, mame hrozný problém s ranným vstavaním. Syn má 9 mesiacov a vstáva o pol 6, co by ani nebol taký problém, ale za hodinu o pol 7 si už pretiera oči, je mrzutý, zíva, je protivny, nevydrží sa hrať, nič, proste sa mu chce spat. Je to tak posledný týždeň, inak vždy spával do 7 a znovu spinkať šiel okolo 9-9.30. Mam zatemnovacie závesy v spálni takže máme ráno ako tak tmu, keď sa ho snažím uspať ešte na prsníku tak prsník odmieta a prevaluje sa na bruško a chce byť už hore, zaspávať je zvyknutý sam v postieľke ale ráno to vôbec neplatí. Keď ho dám do postieľky začne šialene plakať a vstávať. Tento posledný týždeň, keď tak skoro vstáva, sa ho snažím zabaviť aby nešiel spať skorej ako za 2,5 - 3 hodiny po zobudení ale je to sním masaker lebo len mravci....
Poraďte mi prosiiiiiiim co robím zle??? 😭😭😭
@babovka2321 mne vždy pekne zaspí, aj večer aj cez deň keď ma ísť spinkať. Ale to ráno to je otrasné..
My presne to isté, spinkať chodil cca pred 8h, spal do cca 7h, cez deň jeden spánok od cca pol1 tak 2 až 2,5h. Teraz asi posledné 4 dni vstáva už pred 6h, na obed nechce zaspať a večer sa v postieľke prevaľuje minimálne do pol9 a celý deň mrnčí. Dúfam, že to prejde. 😀
@lusinkaj85 vám by možno pomohlo keby spinkal ešte 2x za deň nie len raz. Ci? Aké je staré dieťatko? Ja som už skúšala všetko asi
Moj dnes rano mrcal takto ..potom sa narajankoval a uz nemrcal. ;) Niekedy je to hlad. Niekedy nuda ..Niekedy zuby..
Bude mať 16m. Jeden spánok mal už pomerne dlho, lebo na dva ho nebolo možné uspať, to štrajkoval pri oboch zaspávaniach, ale ktovie. 🙂 Mám pocit že mu idú posledné stoličky, lebo ani papať nejako nechce, je po mmr, do toho to teplo, takže možno je to kombinácia viacerých vecí. Aspoň viac porobím, keď sme hore tak skoro, haha. 😀
@ivangeline tiež som mu dala papať raňajky ale nepomohlo to.
Mám 9mes a po zobudení chodí spávať po 1.5h Max 2. Aj moja už po hodine pretiera oči, ešte sa pojasime na posteli.
Ráno odmieta kojenie lebo nechce spinkať už, je hore. S letom prišla aj zmena režimu u detičiek
@diamond007 a o koľkej ti ráno vstáva? Cez deň má koľko spankov?
Tak ked chce spat, daj ho spat. Ked bol maly v tom veku som sa vzdy riadila tym, ako som na nom videla, ze je unaveny.. Ved uvidis kolko by spal a kedy by zas mal druhy spanok. Teraz v tychto teplach sa moze skor unavit, je to namahave aj pre nas dospelych. Moze to byt ozaj len prechodna kratkodoba faza a s chladnejsim pocasim to prejde..
@hariet keď zase mam odsledovane, ze keď vela spi cez deň tak zle spi v noci. Dlho nám vyhovovali spánky a bdele okná približne podľa "tabuliek" no teraz mi príde, ze niečo robíme zle preto je to ráno také aké je :/
Ale neboj, nic nerobis zle. Dieta ma niekedy taketo vykyvy, mozu to byt aj zuby alebo kadeco ine. Ak ste mali pekny rezim, ozaj sa to moze coskoro upravit ani nebudes vediet ako.
Ahoj, aj u nas je to tak. Maly ma 14 mesiacov a tak, ako pisu baby, rezim mame nafigu a prislo to s tym teplom. A presne zacal vstavat o 5 a uz o 6 nervny, mrzuty, pretiera oci.... Takze nasadneme na trojkolku alebo do kocika, popozerame co je vonku nove a okolo 10.00 ide spinkat, on vonku krasne vydrzi a je super, ze este nie je tak teplo vtedy. A ma jeden spanok, ale ten taha cca 2,5 hodiny bez problemov a potom zas do vecera krasne vydrzi, vecierka okolo 20.
Ráno vstáva o 6.30 a má dva spánky, doobedny dlhý 2h a poobede 1-1.5h, spinkať chodí okolo 20-20.30 ( chodila o hodinu skôr ale s teplom a svetlom sa budila večer).
Ja by som to na tvojom mieste neriešila, uspinkaj ho o 1-1.5hodiny kľudne a uvidíš že ťa prekvapí a pospi prekvapivo dlho. Čím majú tie deti menej spánku a horší, tým sa to nabaľuje a spia horšie a horšie.
Pri prvej som to brala viac tabuľkovo a vyratavala časy spánkov, pri druhej riešim pocitovo keď vidím že je unavená dam spať.
Stane sa občasne keď boli horúčavy že spala 3spanky cez deň ale krátke po pol hodinu a v noci ešte horšie a skôr vstávala.... Takže čím menej spala cez deň tým menej v noci a je to kolobeh.
Po ranu sa snažím uspavat najskôr po 1.5h, keď tak s ňou ležím na posteli či zemi a stávam kocky a ona zhadzuje ( stvornozkuje už dlho) takže ju viem už pekne zabaviť na chvíľu. Keď som ju uspavala po 1h odrana tak nevedela ešte zaspať a keď som uspala aj a položila, hneď bola v postieľke hore.
@diamond007 no my máme teraz to obdobie, ze prechádzame z troch spankov cez deň na dva, pretože ak spinka tretí krát cez deň tak v noci je hore každú chvíľu s plačom. Čiže mne keď aj pekne spinka cez deň a aj veľa tak mame noc na figu úplne. A keby chcem zaviesť takýmto spôsobom 2 spánky, ze by som ho dala spinkať už po hodine a pol od zobudenia ráno, tak potom by druhý spánok mal okolo 12 a potom do večera by bol ešte viac protivnejsi, umrncanejsi. Preto ho skúšam zabávať co najdlhšie ráno aby šiel spinkať tak ako ma. Ale ani tak ani tak. Neviem :(
Vstáva o 5.30 , práveže ťa prekvapí. Ak ho uspis o 7mej tak možno ti potiahne aj 2.5h lebo si potrebuje dostať a potom ti vydrží do 13tej určite .
Netreba to siliť, jeden deň môže mať 2, jeden 3 spánky. Noci môže mať horšie ale kvôli letu, horúčavám, zubom atď. Nemusí to mať nič spoločné so spankami.
Moja keď ma 3 spánky (krátke má) tak spí za celý deň 2-2.5h, keď ma dva spánky tak spí aj 3.5-4h za deň.
Skús napísať a priblížiť ake máte spánky cez deň a v noci odkedy dokedy.
@diamond007 práveže si myslím, ze keď pôjde spať tak krátko po zobudení ráno, tak bude vstávať stále tak moc skoro, lebo bude vedieť, ze môže vstať lebo za chvíľu to dospí. Aspoň tak to tvrdia v jednej knihe a príde mi to logické.
No a teda ráno vstane o 5.30 - 6.00, potom ho dám spinkať okolo 8.45 to väčšinou spi tak hodinu a pol. Ďalší spánok ma od tej 13.30 niekedy zaspí až o 14.00 vtedy spinka tiež cca hodinu a pol. Čiže keď vstane okolo pol 4 tak je jednoduchšie ho udržať hore až do večera. A presne takto spinkal včera (len 2x) a prespal mi celu noc až do 6 rána sa nezobudil ani na hlad ani na nič. Lenže napríklad dnes vstal o 6.00 dala som ho spinkať o 8.45, spinkal len hodinku, potom som ho dala spinkať už o 13.00 lebo bol hrozne nervózny a spal len pol hodinu. Teraz je hore a len chodí mrnci, pretiera si ocka. Čiže ho musím dať spať tretí krát, pretože do večera nevydrží a to už vidím, ze noc bude úplne na figu.
@diamond007 a večer ho dávam spávať okolo 19.30-20.00
Ja si nemyslím že 9m dieťa dokáže uvažovať tak, že vstanem skôr a pôjdem aj tak potom spať. Môj názor.
A k tým spánkom, neskúšala si ho douspat po pol hodine? Lebo ak spal len pol hodinu tak hneď prípadne po hodine by si ho vedela ešte uspať na aspoň pol hodinu. Moja tak včera poobede vstala, síce po hodine ale s plačom, dala som prso a zaspala na ďalšiu hodinu a pol. Občas to je cesta douspat keď vidím že vstáva s plačom. On sa zobudil na nejaký podnet a nevedel preklenúť do spánku tak ťa zavolal ( tak to chápem ja) aby si mu s tým pomohla. Ale ty si ho namiesto toho nechala hore a on je mrzuty. Ak ti spáva aj v kočíku, rozhodne by som šla aj po hodine kocikovat a nie nasilu ale nech spinká skôr.
Ale teda klobuk dole ako to spáva v noci, ja som dnes bola hore 5x za staršou v izbe a 6x som koncila ( každú 1.5h vstáva na papanie) takže som rozbitá riadne 😀
Včera ti to pekne vyšlo, ale aj nám sa to takto strieda. Jeden deň dobre a druhý horsie, je to sinuoida. Nemôžme očakávať že bude len dobre 😀 koľko má zubov drobec?
Ale spánky majú podobné, večer uspavam tiež vtedy a ráno vstáva okolo 6.
Občas ale sa mi ozaj stáva že keď vstane ráno skôr a dáme skôr späť, o to dlhšie prvý spánok pospi.
Inak teraz 3 spánok nechaj len 20-30 minút ak by ti až podvečer zaspal, prípadne teraz o 16tej by ti zaspal tiez už. Najdlhšie vydržia bdiet podvečer.
PS: občas sú deti ako počasie, keď prší tak je to s ním a plač na nevydržanie a to aj so starsimi
@diamond007 on je naučený zaspávať sam.. Položím ho do postieľky, chvíľku sa pohrá s plysakom a sam zaspinka. Bez mojej pomoci. Niekedy, keď sa mu ešte nechce spať, tak lozi po postieľke kým sa ešte neunavi a tak zaspinka. Keď sa mu nedá zaspinkat, začne plakať vtedy prídem ukludnim ho pohladkam a zaspinka. Inak my nemáme žiadne uspavacie metódy, len rutina pred spánkom, keď ho položím do postieľky poviem mu vždy to isté pohladkam dám pusu a odchádzam z izby. A takto nám to vyhovuje. A keď som ho takýmto štýlom skúšala douspať alebo ešte raz uspať po krátkom spánku vždy ale ze vždy začne histercit 😂 takže douspanie u nás neprichádza do úvahy 😂
Naš ma už 8 zubov a keď je takýto nevrlý tak mam podozrenie, ze mu idú ďalšie 🤦
Hovorím doteraz bolo všetko fajn, režim nám klapal ako hodinky ale nejak sa to posledný týždeň pokazilo.
Tvoja ma koľko zúbkov?
Áno áno, aj mne staršia hystericila pri douspavani. Na túto malú našu to funguje 😀
Tak to dobre že uspavas hentak. Chodí už?
Ja som sa o samostatne uspavanie snažila až po roku, dovtedy sa to vždy kazilo lebo stvornozkuje, lebo chodí, lebo štrajk 😀 takže ja uspavam a položím až keď spinká. Možno aj preto má tendenciu sa stále v noci budiť lebo sama nevie zaspať.
Moja má šesť zubov ale teraz jej vyšli dva takže tiež je príšerná, nevrla a ďalšie dva jej podľa mňa idú stále.
Inak nám sa to pokazilo pred 2-3tyzdnami, môže to byť tými zubami lebo až teraz sa nám to dáva na staré koľaje tie spánky.
O to ťažšie máš ale ten spánkový režim lebo ja keď vidím že je unavená, uspim ju aj po hodine či dvoch. Prispôsobujem si to podľa časov a únavy. Keby to bolo na malej tak nespí aj 5h 😀
@diamond007 presne preto sme ho naučili zaspávať samého, lebo v noci bol často hore a cez deň úplná katastrofa, nechcel spať nijak. Ani kočík ani šatka ani na rukách na fitlopte proste nijak.
Teraz pekne pospi aj v kočíku ale v týchto horúčavách ho zbytočne vonku neťahám lebo je len celý dopoteny mokrý a budí sa na to.
Chodí zatiaľ len popri nábytku a v ohradke, sam ešte nie. Štvornozkuje šikovne, všade je 😂
A na prsníku mi nezaspal ani nepamätám. On je dosť aktívny a je ťažké ho dat do kľudu 😂
Jasne, aj náš by nespal, keby bolo na ňom, ale kto ho má počúvať 😂 len samé "mamam mamam, nenenenene" a plač a krik 😂
My sme mali so synom uplne pekny rezim, super v noci spal, cez den jeden spanok vzdy o tom istom case. Teraz ako prisli tie strasne horucavy, vstava medzi 4-5, cez den spi 2x a aj ovela dlhsie nez zvycajne a vecer ani za svet spat. Neboj sa, to prejde.