Ako naučiť spať na chrbátiku?

mareka49
13. nov 2018

Ahojte mamicky, prosim vas, syn ma 6 a pol mesiaca a dlho mi spava len na brusku. Dlho myslim viac ako 3 mesiace. Fyzioterapeutka odporuca chrbatik. Ako to ale dosiahnut? Maly zatrepoce rucickami vo vzduchu a je hore. Skusala som aj prikryt lahsimi a tahsimi vecami, ci polohovat na boku..vysledok biwdny. Po chvilocke sa zobudi..

pininka
13. nov 2018

A má nejaký problém? Mám tri deti, všetci spali na bruchu a teda ani neviem ako by som ich dávala na chrbát, prostredný dokonca v športovom kočiari spal na bruchu

nikussss
13. nov 2018

Moj maly spaval na brusku od novorodenca asi do roka, teraz to strieda 🙂 a tiez bol schopny aj v sportaku spat takto. zaroloval podvozok pod brusko, prdel otrcil do luftu, a uz bol tuhy. Ked som ho obcas skusala inak polohovat, velmi sa branil.

ellieellie
14. nov 2018

Tak nech poradí tá fyzioterapeutka 🙂 Jej si sa nepýtala? Ja si neviem predstaviť, ako ho donútiť, určite sa už aj sám pretáča, takže keby aj zaspí na chrbte, môže sa ti v spánku zase pretočiť na bruško, keď mu je tak lepšie. Môžeš ho skúšať dávať častejšie spať na chrbátiku, ale donútiť ho asi nedonútiš. Môj spal istú dobu so zaklonenou hlavičkou a teda sama fyzioterapeutka povedala, že dobré to nie je, ale nespravím s tým nič. Potom to prešlo.

althejka
14. nov 2018

myslim ze ked sa mu dobre spi na brusku,nech si spi na brusku.

asia83
14. nov 2018

@mareka49 Inak nerozumiem tomuto spánku na bruchu. Moja nikdy v živote na brušku nespala, aj doteraz iba na chrbátiku či boku spí. Podľa mňa to nie je zdravé z viacerých dôvodov. 1. "Tlačia" sa orgány. 2. Trpí krčná chrbtica. 3. Väčšie riziko syndrómu náhleho úmrtia. Ja, "stará koza" keď spím na bruchu, zobúdzam sa dolámaná, všetko ma bolí, čo potom tie chúďatká deti, ktoré rastú a vyvíjajú sa? Mne je spánok na bruchu u detí, novorodencov proste neprirodzený. Vaše spí tak, ako ste ho naučili, ako je zvyknuté. Už teraz to ťažko zmeníte. Ja som moju nikdy na bruško nedala, preto tak ani nespí.

ivanakal
14. nov 2018

Moj syn ma vyse 4 roky a od narodenia doteraz spava na brusku, a spava celu noc (od narodenia) bez pohnutia.. ked nema problemy, preco by si mala ucit spavat inak... niekto spava na lavom boku ,niekto na pravom, niekto na chrbte, tak preco by clovek nemohol spat na bruchu..

lucia147852
14. nov 2018

@asia83 moja kym za,nevedela pretacat spala len na chrbte a boku ako som ju dala. Odkedy sa pretocila sama na brucho spi len tak. Je jej tak pohodlne. Xkrat by som ju mohla otocit do 5 minut je spat na bruchu. A co s tym? No nic. Ja tiez spim ako mi je pohodlne. A tiez casto na bruchu. Asi to podedila

mareka49
autor
14. nov 2018

@asia83 ano, je to moja chyba. V obdobi ked nespaval vobec,prisli sme na to, ze na brusku sa mu paci a tak sme boli radi, ze spi, ze sme to neriesili..az teraz som sa dozvedela, ze mu to nerobi dobre na hrudnicek, na organy..ako sa to stalo viem, ako z toho von nie😐

nika898
14. nov 2018

@mareka49 vobec to nie je tvoja vinna. Ano vsade strasia ze nedavajte spat dieta na brusko. Obe moje deti spavaju od cca 3 mesiacov na brusku dovtedy na boku. Na chrbte spat nevedeli ani jeden. Aj mne sa zle spi na chrbte. To ze mu to nerobi dobre je druha vec aj ked by som sa pytala asi ze ako konkretne mu to skodi. Lebo mne uz moja mama vravela ze sme vzdy spali na brusku aj svokra davala spat deti na brusko. A ak ti spava v kociku tak cez den kocik a v noci ako sa mu bude dat. Drzim palce.

asia83
14. nov 2018

@nika898 Tak keď to tak robili pred 50 rokmi, tak je to správne a zdravotne v poriadku. Bože, rozum... 😵

asia83
14. nov 2018

@mareka49 Je pekné, že si to priznáte. Určite je pozde plakať nad rozliatym mliekom, stále ho skúšajte dávať na chrbátik, na bok, raz sa môže chytiť. Určite to zase nie je tragédia, horšie veci sa dejú. Pri ďalšom to už urobíte inak.

asia83
14. nov 2018

@lucia147852 Zvláštne. Moja, keď sa vedela pretáčať, nikdy sa nepretočila na bruško, dokonca ani na bok. Iba hlávku si otočila na bok.

althejka
14. nov 2018

@asia83 viete,ze vase dieta a vy na bruchu nespite,nie je preto pre ine deti nezdrave. dokonca za celu moju prax v pediatrii sme sa nestretli s pripadom stlacenych organov, ci s niecim podobnym u zdraveho dietata, novorodencom spiacim na brusku sa odporuca monitoring, spanie na brusku vsak nie je jedinou a priamou pricinou SIDS. to by bolo percento umrti priam alarmujuce,co nie je. co sa týka krcnej chrbtice, ta je pretazena v pripade,ze dieta ma hlavicku otocenu len na jednu stranu, pripadne ak sa dava detom vankus prislis skoro. Poloha na bruchu tiez ulahcuje travenie, deti si brusku v spanko masiruju,ked sa "mrvia", vsetko ma svoj rub a lic, ale myslim ze mamicke teraz stoja vlasy dupkom, lebo sa docitala,ze vlastne jej dieta je skoro ohrozene na zivote. 😉

nika898
14. nov 2018

@asia83 neviem o tom ze by som ja alebo moji bratia alebo niekto z okolia mal dake zdravotne problemy. A to aby bolo dieta na brusku je pre neho dolezite. Mne napriklad pediatricka povedala ze cez den moze tak kludne spavat iba v noci by tak nemal kvoli riziku nahleho umrtia to je vsetko.