Ako naučiť spať dieťa bez zavinovačky?

lubicakovac
20. máj 2011

Ahojte, prosím poraďte ako ho mám odučiť spať bez viazania, máme 8 mesiacov a nevie pekne zaspať bez toho aby som ho zaviazala. Skušali sme ho len tak položiť zakryť perinkou, no perinu skope a veselo si lozí po postieľke a nie a nie zaspať. Potom ked je hore je nervozny, bo je nevyspatý.
Čítala som dosť článkov že to nevadí ked mu je tak dobre, ibaže on v noci sa zobudí na to že mu je nevolno a rozviažem ho, otočí sa na bok spinká, ale to je tiež skoro každu tretiu štvrtu noc alebo aj týžden nie a potom zase.
Poradte prosím. Ďakujem.

blumka
20. máj 2011

ja by som to neriesila..mne starsia dcerka spavala v zavinovacke do 6. mesiacov a mladsia takmer do 11. mesiacov..Vzdy som tak raz za mesiac skusila ich nechat bez nej, ale ked sa im tak spalo zle, znova som sa vratila k zavinovaniu...a potom prisiel ten den, ked zaspali obe nezavinute uplne v pohode a spali dobre, takze pre mna to bol signal ze uz ju nepotrebuju..
v noci mu mozno nevadi ta zavinovacka, mozno mu je len teplo alebo zle sny alebo hocico ine...a ak mu vadi len par dni tak vtedy ho rozviaz a ked chce byt zaviazany nech je zaviazany 😉

zuzikkaa
20. máj 2011

no ja som to riesila tak ze ako sme prisli z porodnice v zavinovacke nespal skoro vobec,tak sa pekne naucil spat sam.zavinovacku sme pouzivali iba ked sme ho brali na ruky 😒
asi som ti moc neporadila,,ale skus kazdy den postupne tu zavinovacku povolovat ani nozicky neviaz.iba trochu boky a uvidis ako bude spat 😅

evinkal
20. máj 2011

Ahoj,no my sme malú v zavinovačke iba prenášali-pri kúpaní,alebo keď som ju vyberala z postieľky,inak v postielke aj kočíku sme ju používali len ako podložku-spinkávala vždy odviazaná,aby mala voľnosť 🙂

slavinka9
20. máj 2011

ahoj, my sme to riesili tak, ze som ju viazala len tak navolno cez boky a trcali jej nozky aj ruky 😀 a potom som dala zavinovacku len pod nu a prehodila som jej ju cez brusko nezaviazanu a ked zaspala prevratil sa nabok no a potom uz ju nepotrebovala vob. a kamoska zas maleho s tou zavinovackou len prikryla, on citil ze je to jeho milovana zavinovacka a zaspal 😀 . teraz ma 3 roky a stale s nou spava 😀 😀 . aj ked idu na dovolenku vsade ju vlacia zo sebou..... ked si ju nemojka nezaspi.... 😀 tak skus, mozno to zaberie.....

azarijka
21. máj 2011

@lubicakovac preeeesne to iste u nas, zavinovacku som odlozila ked mala 4,5 mesiaca,ale musim ju zavinut do plienky, aby jej rucky nelietali, inak s nimi sermuje skriabe sa, sice pri tom spi ale po chvilke ju to sermovanie zobudi... skusala som ju 2 tyzdne odnaucat ale bolo to hrozne, nevyspata ona - nevyspata ja - nervozita - plac. tak som to vzdala...
vzdy ju pekne zaviazem do plienky, v noci ked sa zobudi a meta rucickami tak jej tie rucicky chytim a spime takto spolu do rana 😉
a kazdy den dufam ze si od toho odvykne sama, nejdem ju ale nejak nutit do toho, ona sama vie ako sa jej dobre spi 😉

takze sebe aj tebe odporucam pockat kym si to babetka same vyriesia ako chcu spinkat 😉

dulkagabulka
21. máj 2011

Babatko zaživa v brušku tzv "tesne objatie"..je obklopene maternicou a cely jeho priestor je nou ohraničeny...ak urobi prudky pohyb, maternica sa stiahne....v momente narodenia sa cely priestor otvori a on sa "prepada" všade,kde sa pohne...preto sa vela babatiek citi velmi dobre v zavinovačke, alebo v šatke tesne priviazanej na mamičke...tento pocit ohraničenia mu poskytuje pocit istoty a bezpečia...na tvojom mieste by som to zatial neriešila tym že by som ho chcela odučit...kludne ho do zavinovačky davaj,ked mu to vyhovuje....skus si kupit šatku a viac ho cez den nosit v nej- ked ideš do obchodu,na prechadzku atd....tvoje dietatko si evidente ešte dosycuje pocit, ktory potrebuje k vyvinu - a ty mu šatkovanim ,alebo aj zaspavanim v perinke možeš pomoct 🙂

lum11
21. máj 2011

Ahoj, aj my sme spali v zavinovačke do 7. mesiacov, tiež som si nevedela predstaviť ako bude zaspávať bez nej. Tak som Jakubka dala do postieľky pohladkala a odišla. Samozrejme že spustil plač, chodila som k nemu pohladkať ho a v priebehu 20. minút zaspal. A odvtedy to už takto praktizujem. Dám do postieľky, pohladkám a odídem. Nechám ho poplakať 2-3minútky, potom prídem pretočím na chrbátik pohladkám a zaspinká už sám 😉

zivika
21. máj 2011

my sme maleho do zavinovacky nedavali vobec, jeho to skor znervoznovalo, potrebuje sa furt mrvit 🙂 co sa tyka toho odkopavania a "cestovania" po postielke, to sme vyriesili jednoducho, kupili sme mu spaci vak, takze nehrozi, ze by sa odokryl, aj ked sa posuva po postielke... 😉

kiya
22. máj 2011

ahojte, ja pouzivam zavinku v podstate len ako podlozku, ked malu prenasam v noci na kojenie, neriesime nastestie pevnejsie zavinutie, ale to ako ju naucim aby sa nebudila potom, ked ju prestaneme pouzivat pri prenasani... 😀

heln
22. máj 2011

ahoj, súhlasím s názorom ktorý vyslovila dulkagabulka, ak je zavinutý, cíti sa bezpečne, cíti ohraničenie. odporúčam dopriať mu ten pocit bezpečia. ak je už veľký, tak uvoľniť nôžky, alebo vyskúšať spací vak. možno s príchodom leta a tepla už potom nebude chcieť byť zavinutý. alebo ho zaviaž pri zaspávaní a keď už bude tuho spať, tak rozviaž. 🙂