Ahojte milé mamičky.
Chcela by som od vás nejakú radu ako naučiť 1-ročné dieťa spávať samé v postieľke.
Doteraz bola zvyknutá spávať so mnou na posteli a v postieľke mi plače. Je to drastické nechať v nej dieťa plakať až pokým nezaspí samé?
Za Vaše rady ďakujem 🙂
@sisa1320 Ahojky. No to si dosť neskoro začala nad tým rozmýšlať, keď doteraz spala s tebou 🙂 . Čím skôr tým lepšie. Každé dieťatko je iné. My sme staršieho syna dávali do postieľky už od 5 mesiacov, ale je pravda, že sme spali spolu s ním v izbe. No a teraz mám 7mesačnú dcérku a už od cca 3 mesiacov spí sama v postieľke a v inej izbe. A to tiež spávala s nami a som to vyskúšala jeden večer a krásne spala - len raz sa v noci zobudila na kojenie. Asi ti nezostane nič iné len skúsiť ju nechať vyplakať, nemyslím že je to drastické. Alebo skús byť pri nej kým nezaspí....
nas zaspaval na nasej posteli bud so mnou alebo s manzelom a potom sme ho prelozili do postielky,kde spava od narodenia, myslim ze ked mal skoro rok tak som ho naucila zaspavat v postielke. tiez najskor len stal a vymyslal a neviem co ale nechala som ho, sem tam som prisla pozriet, povedala mu nech si lazka, alebo som ho dala lezkat ja, znova stal za chvilu a potom si po chvili vzdy lazkal aj sam, ale nejako vyrevat som ho nenechala, to by mi nedalo, vzdy som prisla ku nemu ale nevyberala z postielky, trvalo to nejaky cas ale naucil sa to
@sisa1320 sice nemam odskusane, ale rada sledujem program od jo frost, ona pouziva stale tuto metodu a na detoch to funguje...
ak sa dieta uci spat same v izbe, treba naprv navnadit pokojnu atmosferu, stlmit svetlo, precitat rozpravku, povedat dobru noc, objat sa, dat pusu a odist, ked dieta place a boji sa tak ze treba dieta drzat za ruku, ale nerozpravat s nim ani na neho nepozerat a odist az vtedy ked dieta spi a kazdym dnom vzdialenost zvacsovat az pokial nebudes von z izby uplne...
neviem ci sa nauci take velke, my ucime nasho 9m a uz sa mi zda, ze je asi neskoro, hoci nereve dlho, no este za 2 ci 3t to neprijal, hoci obcas zaspi na prsniku. KEd je dojcena o to tazsie, ked nie je, tak by som skusila dat flasu a trochu vydrzat.
@sisa1320 ja som to robila pri synovi a robim aj pri dcere tak,ze zaspavali na nasej posteli a az po zaspati,resp. Pred nasim zaspanim som ich preniesla do postielky.ale ked sa prebudili,tak sli k nam,nemali sle a nemame s tym problem.
Syn tak bol do asi 22m.,potom spa al na velkej posteli,lebo postielka uz cakala na sestricku 🙂
Mala ma 28m. A stale zaspava takto..ked je chora,zostava pri mne celu noc.
Ja by som to neriesila...moja napr.poobede nezaspi inde ako doma v kociku. ..neriesim... Ved to tak nebude stale...moja sestra tiez v urcitom veku behala za nasimi do postele a casom ju to preslo.
Ja by som ju nechala tak,ved raz sa nauci.
ahoj, v ziadnom pripade by som nenechavala dietatko vyplakat sa. velmi sa mu tym ublizuje - citi sa opustene, vyplavuju sa stresove hormony a ma to negativny dopad na vyvoj mozgu a vas vztah. potrebuje Ta citit, potrebuje Tvoju pritomnost a blizkost. Dieta by malo zaspavat v klude, v mieri a v bezpeci, nie v strese a placi (ako by sa nam takto zaspavalo??). Precitaj si o tom nieco - napr. Margon Sunderlandova - Rodicovstvo je veda. Je tu o vyvoji mozgu, a o tom ,ako sa vyvija, co je dolezite pre dieta, a co ma destruktivny dopad. Stres v detstve (ano, aj vyplakavanie pred spanim) ma suvis s depresivnymi a uzkostnymi stavmi v dospelosti, ale aj v detstve. Mam v okoli viac znamich, ktorych deti s nimi spali v posteli do 2-3 rokov - su to inteligentne, citlive,empaticke deticky, a maju krasny vztah s rodicmi. My sami mame 16 mes dcerku, spi s nami na posteli, a je stastna. Uzivaj si dietatko a jeho blizkost,kym je male, ked bude starsie, budes prosikat, aby Ti venovalo pat minut 🙂
Ano, je drasticke ho vystrcit same a nechat vyplakat, bude citit jedine: ziadalo o pomoc a ta neprisla, rodicovska istota ako niekoho kto poskytuje bezpecie neexistuje. Chces aby tvoje dieta spravilo tento druh skusenosti?
A neprisla si s tym neskoro, su deti ktore same spia od narodenia a nevadi im to a ked zacnu mat "rozum" pytaju sa k rodicom, u ktorych predtym nikdy neboli, samozrejme nie vsetky, niektorym to skutocne nevadi a niektorym aj vadi ale myslia ze nemozu a tak ticho pretrpia.
Ked chce byt dieta s matkou, male dieta, ktore este ani hovorit nevie, tak co ti vravi srdce?
teraz tu budem za inu, ako tak citam vase prispevky 🙂
opisem len to ako som naucila spavat deti v postielke same ja.fungovalo to pri vsetkych troch - kazde z nich je ine, takze to povahou dietata nebude.
od prveho dna spavali same v postielke ktoru som mala hned vedla postele, vsetky boli kojene a aj ked sa vecer napapali hned som ich ulozila naspat do postielky.
spavaju same v postielke, dve teraz uz vo velkej posteli od narodenia. pocit uzskosit, strach z odlucenia, samoty, stres z toho nemali, lebo ocividne sladko spinkali kazdu noc.
teda pravda: nie kazdu noc - tak na 99%, vynimkou boli tie noci ked boli chore napr., vtedy som si ich vynimocne bravala k sebe do postele......ale aj vtedy akonahle zaspali som ich prekladala do postielky.
nikdy som neriesila dilemu - kedy ucit dieta na postielku, takze viem ze moc nepomozem, ale mozno to pomoze mat sladke sny vam a vasim buducim detom 🙂
a k tomu ze deti ticho pretrpia ze nemozu k rodicom......... vedia ze ked su smutne kedykolvek mozu prist, pridu pomojkaju sa a ulozim ich kludne a spokojne do ich postele.
a nie, deti som nenechavala vyplakat 🙂
Tazko povedat ako naucit, napisem ako sme my na tom, mozno Ta nieco z toho zaujme, mala Evulka bude mat 16mesiacov a od narodenia sa uspavame na nocny spanok na fitlopte pesnickami v mojom naruci. cize zaspava s istotou, potom ju dam do postielky a buva.Ked sa v noci zobudi na mliecko, spravim jej a necham ju spinkat medzi nami, tak to bolo od narodenia. Nenechavala by som vyplakat nikdy, je to presne ako pise
@horana - dieta je malicke a pyta si placom co potrebuje, ja by som nenechala vyplakat, raz som malu nechala plakat lebo som bola vycerpana a dala som ju do ohradky nech sa hra ale ona sa sama nezahra , ona je taky mamin cecon a plakala a jedine co z toho bolo ze mi zle spinkala v noci lebo nemala tu istotu. Skus babo uspat na rukach mozno tym mu dodas istotu ze maminka je pri mne a mozno si postupne zvykne spinkat same, ono je to ze tu postielku nepozna tak asi preto sa boji. vela stastia - zvladnete to!
@sisa1320 Na toto je naozaj problem dat nejaku univerzalnu radu, ja mam dve deti a dokazala som to naucit iba jedno. Proste su to upolne ine povahy. Dcerka tu islo az rozdrapit ked som ju tam dala, takmer sa mi povracala ako strasne plakala takze u nej sa nam to nepodarilo. Sama zacala spat az ako trojrocna ked dostla velku postel a vlastnu izbu a aj to stale v noci chodi za nami doteraz a to uz ju vyhanam lebo co je moc to je moc. Druhy syn ten sa to naucil hned ako som prestala kojit. proste som ho tam dala, trochu poplakal a do mesiaca nebol ziaden problem. Teraz ho len stricm do postele, zhasnem zavrem odidem a on spi... takze co dieta to iny pristup... Drzim palce nech sa podari.
@sisa1320 a preco ju to chces oducat? neboj do maturity ani promocie s tebou nebude chciet spavat. rozhodne by som ju nenechala vyplakat
no prave som čitala že
"nebrante detom spať s rodičmi..."
cela veda o tom, že tak to ma byť. Jedna z tych brožur čo sme dostavali v porodnici to piše
maly spi so mnou a asi tiež čakam už len na maturitu ☹
rovno by som kúpila už riadnu posteľ, myslím že v postielke by sa nepáčilo .. aj moja spinká s nami, no radu ale nedám np dúfam že sa niečo zaujímavé dočítam