Ako naučiť ročné dieťa spávať v postieľke?

sisa1320
30. júl 2014

Ahojte milé mamičky.
Chcela by som od vás nejakú radu ako naučiť 1-ročné dieťa spávať samé v postieľke.
Doteraz bola zvyknutá spávať so mnou na posteli a v postieľke mi plače. Je to drastické nechať v nej dieťa plakať až pokým nezaspí samé?
Za Vaše rady ďakujem 🙂

whiterosses
30. júl 2014

rovno by som kúpila už riadnu posteľ, myslím že v postielke by sa nepáčilo .. aj moja spinká s nami, no radu ale nedám np dúfam že sa niečo zaujímavé dočítam

evittam
30. júl 2014

@sisa1320 Ahojky. No to si dosť neskoro začala nad tým rozmýšlať, keď doteraz spala s tebou 🙂 . Čím skôr tým lepšie. Každé dieťatko je iné. My sme staršieho syna dávali do postieľky už od 5 mesiacov, ale je pravda, že sme spali spolu s ním v izbe. No a teraz mám 7mesačnú dcérku a už od cca 3 mesiacov spí sama v postieľke a v inej izbe. A to tiež spávala s nami a som to vyskúšala jeden večer a krásne spala - len raz sa v noci zobudila na kojenie. Asi ti nezostane nič iné len skúsiť ju nechať vyplakať, nemyslím že je to drastické. Alebo skús byť pri nej kým nezaspí....

katkasofi
30. júl 2014

@sisa1320 a je kojená? My sme našeho tiež Uspávali v posteli s nami ale od roku sme ho večer proste dali do postielky s fľaškou mlieka, plienkou a ľahli sme si na posteľ a pozerali sa na neho. Dva večere mrnkal ale potom už bolo ok 🙂

mimik79
30. júl 2014

nas zaspaval na nasej posteli bud so mnou alebo s manzelom a potom sme ho prelozili do postielky,kde spava od narodenia, myslim ze ked mal skoro rok tak som ho naucila zaspavat v postielke. tiez najskor len stal a vymyslal a neviem co ale nechala som ho, sem tam som prisla pozriet, povedala mu nech si lazka, alebo som ho dala lezkat ja, znova stal za chvilu a potom si po chvili vzdy lazkal aj sam, ale nejako vyrevat som ho nenechala, to by mi nedalo, vzdy som prisla ku nemu ale nevyberala z postielky, trvalo to nejaky cas ale naucil sa to

puffu
30. júl 2014

@sisa1320 sice nemam odskusane, ale rada sledujem program od jo frost, ona pouziva stale tuto metodu a na detoch to funguje...
ak sa dieta uci spat same v izbe, treba naprv navnadit pokojnu atmosferu, stlmit svetlo, precitat rozpravku, povedat dobru noc, objat sa, dat pusu a odist, ked dieta place a boji sa tak ze treba dieta drzat za ruku, ale nerozpravat s nim ani na neho nepozerat a odist az vtedy ked dieta spi a kazdym dnom vzdialenost zvacsovat az pokial nebudes von z izby uplne...

euka210
30. júl 2014

neviem ci sa nauci take velke, my ucime nasho 9m a uz sa mi zda, ze je asi neskoro, hoci nereve dlho, no este za 2 ci 3t to neprijal, hoci obcas zaspi na prsniku. KEd je dojcena o to tazsie, ked nie je, tak by som skusila dat flasu a trochu vydrzat.

siska53
30. júl 2014

@sisa1320 ja som to robila pri synovi a robim aj pri dcere tak,ze zaspavali na nasej posteli a az po zaspati,resp. Pred nasim zaspanim som ich preniesla do postielky.ale ked sa prebudili,tak sli k nam,nemali sle a nemame s tym problem.
Syn tak bol do asi 22m.,potom spa al na velkej posteli,lebo postielka uz cakala na sestricku 🙂
Mala ma 28m. A stale zaspava takto..ked je chora,zostava pri mne celu noc.
Ja by som to neriesila...moja napr.poobede nezaspi inde ako doma v kociku. ..neriesim... Ved to tak nebude stale...moja sestra tiez v urcitom veku behala za nasimi do postele a casom ju to preslo.

Ja by som ju nechala tak,ved raz sa nauci.

zk3
30. júl 2014

ahoj, v ziadnom pripade by som nenechavala dietatko vyplakat sa. velmi sa mu tym ublizuje - citi sa opustene, vyplavuju sa stresove hormony a ma to negativny dopad na vyvoj mozgu a vas vztah. potrebuje Ta citit, potrebuje Tvoju pritomnost a blizkost. Dieta by malo zaspavat v klude, v mieri a v bezpeci, nie v strese a placi (ako by sa nam takto zaspavalo??). Precitaj si o tom nieco - napr. Margon Sunderlandova - Rodicovstvo je veda. Je tu o vyvoji mozgu, a o tom ,ako sa vyvija, co je dolezite pre dieta, a co ma destruktivny dopad. Stres v detstve (ano, aj vyplakavanie pred spanim) ma suvis s depresivnymi a uzkostnymi stavmi v dospelosti, ale aj v detstve. Mam v okoli viac znamich, ktorych deti s nimi spali v posteli do 2-3 rokov - su to inteligentne, citlive,empaticke deticky, a maju krasny vztah s rodicmi. My sami mame 16 mes dcerku, spi s nami na posteli, a je stastna. Uzivaj si dietatko a jeho blizkost,kym je male, ked bude starsie, budes prosikat, aby Ti venovalo pat minut 🙂

horana
30. júl 2014

Ano, je drasticke ho vystrcit same a nechat vyplakat, bude citit jedine: ziadalo o pomoc a ta neprisla, rodicovska istota ako niekoho kto poskytuje bezpecie neexistuje. Chces aby tvoje dieta spravilo tento druh skusenosti?
A neprisla si s tym neskoro, su deti ktore same spia od narodenia a nevadi im to a ked zacnu mat "rozum" pytaju sa k rodicom, u ktorych predtym nikdy neboli, samozrejme nie vsetky, niektorym to skutocne nevadi a niektorym aj vadi ale myslia ze nemozu a tak ticho pretrpia.
Ked chce byt dieta s matkou, male dieta, ktore este ani hovorit nevie, tak co ti vravi srdce?

katarinamarkova
30. júl 2014

teraz tu budem za inu, ako tak citam vase prispevky 🙂
opisem len to ako som naucila spavat deti v postielke same ja.fungovalo to pri vsetkych troch - kazde z nich je ine, takze to povahou dietata nebude.
od prveho dna spavali same v postielke ktoru som mala hned vedla postele, vsetky boli kojene a aj ked sa vecer napapali hned som ich ulozila naspat do postielky.
spavaju same v postielke, dve teraz uz vo velkej posteli od narodenia. pocit uzskosit, strach z odlucenia, samoty, stres z toho nemali, lebo ocividne sladko spinkali kazdu noc.
teda pravda: nie kazdu noc - tak na 99%, vynimkou boli tie noci ked boli chore napr., vtedy som si ich vynimocne bravala k sebe do postele......ale aj vtedy akonahle zaspali som ich prekladala do postielky.
nikdy som neriesila dilemu - kedy ucit dieta na postielku, takze viem ze moc nepomozem, ale mozno to pomoze mat sladke sny vam a vasim buducim detom 🙂
a k tomu ze deti ticho pretrpia ze nemozu k rodicom......... vedia ze ked su smutne kedykolvek mozu prist, pridu pomojkaju sa a ulozim ich kludne a spokojne do ich postele.
a nie, deti som nenechavala vyplakat 🙂

lulistek
30. júl 2014

Tazko povedat ako naucit, napisem ako sme my na tom, mozno Ta nieco z toho zaujme, mala Evulka bude mat 16mesiacov a od narodenia sa uspavame na nocny spanok na fitlopte pesnickami v mojom naruci. cize zaspava s istotou, potom ju dam do postielky a buva.Ked sa v noci zobudi na mliecko, spravim jej a necham ju spinkat medzi nami, tak to bolo od narodenia. Nenechavala by som vyplakat nikdy, je to presne ako pise
@horana - dieta je malicke a pyta si placom co potrebuje, ja by som nenechala vyplakat, raz som malu nechala plakat lebo som bola vycerpana a dala som ju do ohradky nech sa hra ale ona sa sama nezahra , ona je taky mamin cecon a plakala a jedine co z toho bolo ze mi zle spinkala v noci lebo nemala tu istotu. Skus babo uspat na rukach mozno tym mu dodas istotu ze maminka je pri mne a mozno si postupne zvykne spinkat same, ono je to ze tu postielku nepozna tak asi preto sa boji. vela stastia - zvladnete to!

mirkava
30. júl 2014

@sisa1320 skús ju uspať pri tebe a potom preniesť do postielky 😉

demeterka
30. júl 2014

@sisa1320 Na toto je naozaj problem dat nejaku univerzalnu radu, ja mam dve deti a dokazala som to naucit iba jedno. Proste su to upolne ine povahy. Dcerka tu islo az rozdrapit ked som ju tam dala, takmer sa mi povracala ako strasne plakala takze u nej sa nam to nepodarilo. Sama zacala spat az ako trojrocna ked dostla velku postel a vlastnu izbu a aj to stale v noci chodi za nami doteraz a to uz ju vyhanam lebo co je moc to je moc. Druhy syn ten sa to naucil hned ako som prestala kojit. proste som ho tam dala, trochu poplakal a do mesiaca nebol ziaden problem. Teraz ho len stricm do postele, zhasnem zavrem odidem a on spi... takze co dieta to iny pristup... Drzim palce nech sa podari.

daniela1983
30. júl 2014

@sisa1320 a preco ju to chces oducat? neboj do maturity ani promocie s tebou nebude chciet spavat. rozhodne by som ju nenechala vyplakat

kataina
30. júl 2014

no prave som čitala že
"nebrante detom spať s rodičmi..."
cela veda o tom, že tak to ma byť. Jedna z tych brožur čo sme dostavali v porodnici to piše
maly spi so mnou a asi tiež čakam už len na maturitu ☹