Caute, isto ste si tym presli niektore. Citala som vela diskusii no zvacsa tento problem riesia maminy s detmi mladsimi (cca 4-5mesacnymi) moja mala je uz kojena len pred spanim. Mlieka mam uz malo, ale mame to ako ritual, no rada by som ju uz odstavila, lebo fakt vela mlieka uz nevytiahne, uz to ma len na uspanie. Podstatou vsak nieje to ze ju chcem odstavit ale ze do nej potrebujem dostat viac vody. Ona vodu lubi, len nevie ako si ju ma z flase vytiahnut. Mam 100druhov flias aj cumlov, flase so slamkami a kadeco. Skusala som ponukat aj pohar ale to si tak upije ze sa mi takmer vzdy "utopi". Aby ste si nemysleli ze je to novy problem, tak uz sa s tym trapim od jula asi... kym bola viac kojena tak ma to tak nerozhadzovalo ale teraz uz je nacase aby nahradila mlieko vodou. Caje a dzusy riedene mi vypluva. Dik za rady. Lebo uz neviem ze ako dalej. Maximalne mnozstvo vody co denne vypije je v rozmedzi 10-50ml
@evicaveverica rocnu by som ucila na slamku alebo obycajny pohar. Moja skoro trojrocna strasne malo pije. Mozno nebude problém v spôsobe podavania tekutín, ale ze nie je smadna. Mlieko pije len na spanie a čo zvysok dna?
Ako baby píšu, normálne naučiť piť z pohára.
Ako si jej dávala piť vodu po zavedení príkrmov? Nasi boli/sú všetci čisto kojení, fľašu ani jeden nemal. Pri zavedení príkrmov sim učila na vodu z pohárika s pevným sosakim. Od ca. 9-10. Mesiaca dávala pomaly piť aj z normálneho pohára. V roku pili z pohára. Bez výnimky. Mám ešte čerstvú 10 mesačnú a rovnaký scenár. 5 deti a všetci sa naučili rovnako piť. Ročnú by som na fľašu s comlom neucila.
Jaaj baby... dik za rady ale ani jedna ste mi nepomohla.. flasku preto lebo niesme stale doma a potrebujem aby aj vonku sa vedela napit napriklad teraz v zime. Prvotne potrebujem aby pochopila system sania... kedze nevie pit ani z cumlu tsk nevie logicky pit ani zo slamky. A ako som uz vyssie pisala z pohara ked pije tak sa mi "topi" .. jednoducho mi je pre nase potreby praktickejsie aby pila z flase z akehokolvek naustku. Na piti z cumla nevidim nic zle, starsia dcera pila mlieko z cumla dlho a v pohode sme ju oducili. Niektore veci proste netreba tragicky prezivat. Su to len fazy. Myslela som ze date daky trik T ako ju to z tej f´asky naucit a je jedno ci je na nej cumel, slamka alebo naustok. Dik
@evicaveverica ono to nie je jedno, slamka, cumel aj naustok vyzaduju inu techniku 😉 . Pre nás boli v tom veku najlepšie netecuce avent poháriky s naustkom, super sú na von a dajú sa z nich urobit aj tecuce, ak treba. Popri nich okolo roku pitie z pohára. Jasne, že to nepôjde na prvý šup, treba to trénovať nad umývadlom a pohar s vodou drží rodič, nie dieťa. Klasicku fľašu s cumlom by som už nechala tak
@evicaveverica ja by som skúsila klasickú minerálku (sú aj také menšie fľašky) s náustkom, skúsila by som to trocha stlačiť, aby jej trocha vošlo do úst a predpokladám, že potom na to príde aj sama:
@evicaveverica Ahoj. Ja som maleho uz od 5. mesiaca, hoci bol kojeny, naucila pit vodu z flasky Rajec kojenecka voda (https://www.rajec.com/pitny-rezim/voda-pre-matk... - ta mensia flasticka). Ma taky sosak ako maju aj dospecke flasky a z toho si vedel pekne potiahnut. Teraz velakrat vidavam male deti pit priamo z tejto flasky. Je velmi prakticka, mozete ich nakupit kopec a vymienat podla potreby. Ak ste takyto typ flasky este neskusali, tak vyskusajte a uvidite. Nas maly ma uz 15 mesiacov, doma pije z pohara a vonku z tejto flasticky. Drzim palce
tiez som moju najskor naucila na klasicky sosak z flase ked mala 10 mesiacov (dojcenska mineralka jana) a pije z takej flase vonku doteraz-je to aj prakticke lebo voda s takym sosakom sa da kupit na kazdom kroku takze ked sa zabudne zbalit flaska z domu skocis do potravin a vybavene....a ucenie prebieha jednoducho, spociatku som kontrolovala prietok ja stlacanim a neskor sa naucila sama.
A takyto poharik si skusala? Nas krpec ho ma asi od 7. mesiaca, tiez som skusala vselico, lebo odmietal pit a toto jedine malo uspech...je to princip pitia ako z normalneho pohara, akurat ze tecie menej vody...ja mam k nemu aj krytku, takze ho beriem aj von kludne...vola sa nuk 360° magic cup...mam aj taky podobny od aventu ale z neho viac tecie voda, z neho mu to az tak dobre neslo
pri učení z pohára, skús štamperlík, najprv iba trochu vody na spodok, aby pochopila princíp pitia. neutopí sa a ani nerozleje veľa. a z fľaše sa najskôr naučí na tie s náustkom (lucka, rajec...), ako písali vyššie.
@evicaveverica este raz sa pytam, z coho ti pila doteraz, ked nerie z nicoho pit? Ved ma pre pana jana rok, to uz musi mat riadny pitny rezim. Obcasne kojenie to nepokryje. Ja tiez dlhodobo kojim ale deti som ucila od ca. 6-7. mesiaca (ako som zaviedla prikrmy) pekne na Avent s "nahubkom", o ca. mesiac skusala pomaly s hore spomenutym poharom ale tiez Avent, od ca. 9. mesiaca normalny pohar a k prvym narodeninam uz vsetci vedeli pit zo vselicoho. Akurat tebou spominanu klasicku flasu s "dudlom" nikdy nemali a ani som neskusala, ved naco. Aby mi este ako 3-4 rocne behali s kojeneckou flasou v ruke a ked sa nahodou niekde zabudne /strati/znici, tak sa nebudu vediet napit? Skus hocijaku flasu so sosakom: Ona sa nauci, lenn to treba cas. Ked sa 7mesacne dieta nauci za ca. 2 tyzdne, tak by sa ona, uz taka velka, mala naucit aj skor. My napr. straaasne vela cestujeme, lietame po svete, sme vela vonku. Mam Sigg flase a vie z nej pit uz minimalne mesiac aj moja cerstvo 10 mesacna. To Nie je ziadna veda, naucit sa pit. Mimochodom, ja som ani na slamku neucila, nikdy sme slamky nemali doma a ani take flase a decka vedeli hned, ked mali trebars krabickove mlieko atd. pit aj cez slamku.
@yanni nepije z nicoho riadne, z cumla si nevie potiahnut, z naustku tiez skoro nie ina co "vykuse", z pohara ked pije sa topi, lebo si usrkne vela a jasne ze jej ho drzim a regulujem kolko jej ide. Raz sa jej podarilo potiahnut z avent cumla a to ju tak zaskocilo ze sa zase skoro utopila. Cize zase ak "pije" tak si do neho len kuse. Skusam to uz strasne dlho v podstate som zacala ked mala 5mesiacov. Mam milion flasiek... skusala som aj flasky s vodou s tym cicikom... akoze fakt..
Baby z vasich reakcii mam pocit ze si myslite ze som sa na to vy... a prebudila som sa teraz.. nie.. Intenzivne jej nukam stale, v lete som si vravela ze ved v tom teple ju naucim.. figu. Radsej zjedla jablko nez tahat z flasky. Pricom ale na druhej strane vidim ze vody sa neboji a ze jej chuti lebo niekedy ke schopna flasku cmulat pol dna.. ale ubudne z nej nic. Tak ja neviem ci preto ze jej idu zuby jej to satie nieje prijemne a radsej do toho kuse... mozete mi verit ze som zufala.
Preco hned vsetko musi byt cierne a biele. Starsia mala cumel len ked pila mlieko vecer, ostatne veci sli z pohara alebo slamky. Predstav si ze ma 4roky a nema problem s nicim od malicka... pila z toho co som jej dala. Preto ma prekvapilo ze ked som tejto mensej dala slamku tak nevedela co snou.. a tym padom nevie ani co s cumlom alebo naustkom. Ze musi vytvorit podtlak a tahat. A mam aj toe pohariky vyssie spomenute. To nechce dat ani len k ustam.
Este v sprche ked sme sa napije, sa jej paci ked jej striekam vodu na tvar, tak vtedy pije
@evicaveverica neviem, Mono sa milim, morano nie. Ty asi robis chybu, ze vselico skusat a striedat. Zo vsetkeho sa inak pije. Ona ma rok a rocne dieta uz vela rozumie. Daj jej jeden pohar/flasu a nech skusa. A nemen, len ten jeden druh jej daj. Ja mam tiez aj 4 rocnu a ta vedela v ca. 1,5 roku sa uz pekne napit aj z valde s otvorenym hrdlom. TOez to najskor cele strkala do ust a polovicu flase vyliala na seba ale po case sa naucila. Ona jedina mala so slamkou dlho problem, chalani vedeli nejak hned. Ale alo som uz vyssie pisala, ja slamky z duse nenavidim, cize radsej nabalim plno flias ako kupovat nieco so slamkou. Ja som mala a mam pro vsetkych Sigg flase. Na ten sposob su aj ine znacky. To nie je nekvapkajuca, tam jej voda ide aj sama, ked ju dobre nahne. Ja fakt uz nechapem, Aki by mala problem. Z tejto flash vie pit aj moja 10 mesacna, dokonca radsej ako z toho sosakoveho Avent pohara, kedze nemusi tak sat, tam to ide same. A zuby? No ja neviem. To by jej vadilo aj kojenie a vlastne vsetko. Nasej idu teraz 4 zuby naraz, nervaci, zuzle vsetko, prsty sgtale v ustach, sosak tize obzuva ale napit sa napije. Ja som ponukala len zo zaciatku. Ked sa naucili flash/pohar drzat v rukach, dala som na zem, kde sa hrali a obsluzili sa same.
@evicaveverica no to tiez nie je vyhra s tou sprchou. TO nie je riadnne pitie a nedajboze pojdes niekde, kde sa nesime pit voda z vodovodu a bude tu dalsi problem.
@evicaveverica ja som chcela maleho odstavit tak ze naucim ho na flasu, ale mohla som sa aj rozdrapit a tu flasu nechytil. Az jedneho dna v 15 mesiacoch uplne zrazu sam zacal pit z flasky. V momente som ho odstavila a uz som nenakojila :D Podla mna kym nechce tak nechce, neurobis nic.
@yanni - podľa mňa dievčatko piť jednoducho nechce. Niekomu stačí aj menej. Dcéru mám takú, tá pije často vyslovene nasilu, že ju musím nútiť, aby aspoň nejaké tekutiny mala, lebo - najmä v zime teda - by vedela prežiť aj s 1-2 pohármi za deň. A to má už 9. Čo som sa natrápila s jej pitím (a jedením), keď bola malinká, ale nič nepomohlo. Napriek tomu vie piť z normálneho pohára od roka (aj skôr), syn detto, ten v nejakých 10 mesiacoch už vedel piť s normálneho pohára (aj pitný režim má lepší teda).
Ach tie nase oktobrovcata 😏 ani Maximko stale nevie, co so slamkou...ale teda on uz aspon vie pit z takmer vsetkeho ineho ale tiez nevypije vela, ale ja este stale vela kojim, je to zavislak na mlieku 😀 ale asi to chce u Zuzky este cas, presne ako pise maminka tuto vyssie...ja by som teda na tvojom mieste davala dalej z pohara a vonku pri piti by som ju aspon prikryla dekou, aby sa nepooblievala cela...ine fakt neviem poradit
@evicaveverica ja mam flasky aventy a mam skusenost ze ked je tam mlieko teplejsie tak kvapka samo. Skus jej vodicku trosku ohriat nie izbovej teploty aby jej to islo samo a nech cumel dudla a voda jej pojde po kvapkach a myslim ze sa po case nauci. Aj ked tiez by som to osobne vyuzila a davala z poharika. Ja davam mojim chlapcom iba par kvapiek vody na jeden maly glg. Ale inak maju aj flasky z ktorych piju normalne.
@katrinka8 ano, to moze byt tiez. Je aj vela dospelych, ktori nemaju potrebu pit ako je den dlhy. Moja teta je taka. Ale to je velmi nezdrave. preto ma ona vsade flasky s vodou a v kancli rovno pod nosom na stole a vzdy ked zdvihne zrak od pocitaca, tak si upije. Aj nasilu. To telo to jednoducho potrebuje. A ked clovek citi smäd, je uz neskoro. To je uz znak zacinajucej dehydratacie. Len zakladatelka pise, ze dieta NEVIE z nicoho pit. nevie si ani len cucnut, co fakt na rocne dieta nie je normalne.
@yanni hej aj nad tym som premyslala ze to bude isto chyba ze mam pre nu tych flias vela, a ona chuda nevie ktora ako.. vonku mam ale len dve take z ktorych co to ucucne.
Vytiahla som teda teraz ten avent uciaci poharik a bum, neverila som ale normalne sa z neho napila asi deci.. prve hlty skoncili z polovice vonku ale zbytok si uz nadavkovala. Neverim.. predtym ho nechcela.
Dakujem zeny, potrebovala som asi len postrcit. 😘 Lebo uz som sa v tom dako zamotala.
@katrinka8 ona mozno nechce tie sosakove flasky. Napriklad slamku ani nevie chytit spravne do ust.. aj ked ktovie, moznk by aj vedela ale nechce. Lebo ved vidi starsiu sestru z takej pit a ona ju dost rada napodobnuje.
Moj maly vobec nechcel z cumla vodu ani caj. Proste ma zafixovane ze z cumla ide mlieko, kedze ho uz nepije prestali sme pouzivat flasky. Tiez mi ako 6 mesacny v lete malo pil, teda nechcel vodu. Dala som mu flasku so sosakom. Taku co kupis normalne v obchode, ziadny hrncek mi nechcel. Teraz uz vypije aj cez slamku ale z tej flasky viac.
@evicaveverica no moja sice pila normlane z cumla a pohar s naustkom mame uplne lacny z ikei za 1.50eur a hned si ho oblubila. Ale napr. Flasu so slamkou mi nechcela, stale do nej hryzla. Jedneho dna som jej flasku polozila na stolik kde dociahne, hrala sa s nou 2 dni a rozlievala, kusala do slamky, na 3ti den zacala z nej sama pit. Skusila by som to aj v tvojim pripade, dan jej flasu niekde na oci a nechaj ju nech si sama vezme moja tiez nejake kvantum nevypije ale staci jej to.
@blumie ma flasku stale po ruke. Teraz pije z toho treningoveho poharika, len musim za nou chodit s handrou a utoerat lebo vypluva a vylieva 🙈..
@evicaveverica no s tym nic nespravis asi, moja presne to iste. Pekne sa napije ale posledny glg vzdy nieco vypluje na seba, netusim preco ale robi to pri vsetkych flasiacha poharoch 🤷♀️, cize stale po ruke bavlnena plienka. Tak snad sa vam to zlepsi.m s tym pitim.
a prečo musí vediet pit z flaše? dieta odmieta, vie prečo..potom budeš zase riešit závislost na gumenom cumli..nerob z pitia večerný rituál, neuč uspávat po flaši a na flaši..normálne večera a spanie ..ponukaj poharik so sosákom, slamky počas dna..aj pitie po troche ,je pitie..