Ako naučiť polročné dieťa, aby samé zaspalo?

10. dec 2021

Dobrý večer mamičky, možno hlúpa otázka, ale ja som už zúfalá, áno som prvomatka a moje dieťa keď začalo plakať hneď na ruky, ked bola v perinke tak sme ju uspavali tak, ze na rukách 10 minút.... Potom keď bola kus väčšia tak v kociari asi od augusta, ze každý spánok som ju dala do kočiara ale samozrejme nidky tam nespala dlhšie ako 50 minút.... V noci to isté v kociari alebo na prsníku, potom keď už spí dlhšie tak ju davam z kočiara na posteľ alebo rovno ide piť mliečko a spat.... Ale vanička jej je uz ltt, takže musíme ju naučiť zaspať v postieľke... Len ako prosím vás? Nechať plakať? Ja sa bojim, nenechala som ju dlhšie ako 3 minúty plakať, ja ju hneď vyberiem, lebo sa bojím, že sa bude dusiť so slinami.... Uz ma polrok a viete čo spí nám 4x do dna po 40 minút, uz z toho sivejem... Niekdy dokonca 5x spi po 50 minút od rána do večera... A ked som s nou na dlhšej prechádzke tak pospi mi cca 1.5h (medzi tým sa budi, hej) 1x dakedy 2x otvorí oči, skontroluje situáciu a spí ďalej .. možno 5x sa stalo, že spala viac ako 2h... .. Ale aj tak musí mať potom tie zvyšné krátke spanky ... Len dajte mi radu, typ ako ju naučiť aby mi konečne zaspala sama a mala jeden spánok do obedu a druhý po obede, sem tam ešte môže aj krátky... Ale teraz ju kúpem okolo 19.oo.

denden77
10. dec 2021

nasa bola ako novorodenec na rukach v perinke ,(po zaspati som hned prelozila), potom vedla mna v posteli (opat som hned prelozila), neskor hned do postielky a sedela som pri nej, kym nezaspala.. bez problemov 😊

amelia89
10. dec 2021

6mesacne dieta nemoze mat len 2 spanky, to ma moj 16 mesacny syn. Je uplne ale uplne normalne ze spi tak kratsie a viac za den je to velmi typicke na dany vek.
Sama zaspat v 6M no to je zase taka otazka 🤷🏽‍♀️ Podla mna je to nerealne bez vyplakanie,ved ju uspite ked tak v naruci alebo teda ked velmi chcete polozit do postielky a pri nej ju hladkat/ aj ked neviem no,moj syn tak zaspal az skoro v roku. Proste je este naozaj mala a ja naozaj chapem ze si vycerpana lebo vsetky sme na tom tak boli ale ver ze nic netrva vecne naozaj, ona sa to nauci len teraz by to bolo skor trapenie este pre vas vsetkych

katie253
10. dec 2021

Dva spánky je ešte málo pre ňu. Ja dávam tak, že dám do postieľky, zakryjem, pohladkám, zatiahnem závesy, zapnem pestúnku, odchádzam z izby. Neprihováram sa vôbec.
Keď plače, prídem, uložím, pohladkám, zakryjem, odchádzam. A takto dookola. Niekedy idem aj 10-15 krát. Keď veľmi silno plače, trošku ukľudniť, uložiť, zopakovať vyššie uvedené.
Starší má 2 roky, ten už pekne sám zaspáva. Tiež takto reval a spal len v kočíku keď mal pol roka. Ale zvykol si. A mladší má 9 mesiacov a tiež ho tak učím. Tiež zo začiatku reval, nechcel spať v postieľke, ale už je to lepšie, už si tiež zvyká.

m_
10. dec 2021

Ja chápem že si zúfalá unavená a ... Ale polročné dieťa je príliš malé na to aby kalkulovalo manipulovalo alebo sa naučilo zaspávať samé🙂 ani tak že ho necháš vyplakať sa nenaučí zaspávať samé-nauci sa akurát tak vzdať a to že nie je vypočuté keď kričí... Mne sa osvedčilo keď som danú vec nechala tak ako bola, keď som ju prijala takú ako je a prispôsobila som sa potom sa to začalo pomaly meniť ja som sa ani nenazdala a zrazu to bolo inak. Držím ti palce🙂

katie253
10. dec 2021

Chce to len čas, trpezlivosť a nepovoliť.

autor
10. dec 2021

@katie253 ja som z toho zufala....tak keby mi pospala aspoň od 10 do 12 aby som stihla navariť ako človek a upratať aj sa dat dokopy, ale za 40 minút co mi spi v kociari, nestihnem ani sa ist s prebacenim vys*rat...najem sa, oblečiem a uz je hore....

majah212
10. dec 2021

mas uplne normalne babatko, ktore potrebuje este teba ako matku, take male babatko sa este neda ucit na postielku, aby zaspalo same, je male na to (samozrejme pokial nechces ist metodou necham ho vyrevat= zvykne si, tato, ani neviem ci metoda, skor nejake cvicenie zvieratka, nie je velmi vhodna)..tie spanky su uplne normalne, spi vtedy ked potrebuje, niektore deti spia cez den napr. 2x3 hodiny, tak tvoja si to rozdelila na tie mensie a kratke spanky,,,, chapem ze je to zufale, ze chces stihnut vela, ale neboj ono sa to upravi, ked bude vacsia bude to lepsie, este pride milion obdobi (ked bude chciet byt len na rukach, pojdu jej zuby, proste stale nieco), ale vsetko raz prejde... skus prehodit veci ktore chces postihat, pripadne partnera zaradit do prac s malou, ci s vecami okolo domacnosti,,,takto sa zbytocne vycerpavas, pretoze si zufala z toho ze nespi mala a ty chces stihnut to a to, nakoniec to nestihnes, zvysuje sa ti nervozita, frustracia a vsetko je naprd (poznam to mam 3 deti a kazde som uspavala, este uspavam, na rukach, na prsniku, pri kojeni).. skus prijat skutocnost, ze mala spi tak ako spi a podla toho, v ramci, moznosti si nieco planovat 🍀

katie253
10. dec 2021

Tiež sme to takto mali, 30-40 minútové spánky, katastrofa. Vlasy som si trhala.... Až teraz je to už lepšie. Keď mali pol roka, tak sme nemali v podstate žiadny režim.... proste spali keď chceli a mne sa zdalo, že kým sa otočím, tak sú už hore 😀

sasitimi17
10. dec 2021

Neboj sa aj moja dcéra mala takéto spánky a časom sa to samé upravilo postupne vynechavala spanky najprv tri potom dva neskôr jeden a teraz už vôbec iba v škôlke spi keď musí ale doma nešli cez deň vôbec.
Polročne dieťatko je ešte maličké, prispôsob sa len tomu ako to jej vyhovuje a nechcú nič na silu.. v nosiči s ňou neporobis veci doma ?
Ja som napríklad vždy varila až večer keď zaspala alebo nechaj ju aj mužovi a porob si čo ti treba

antolik7
10. dec 2021

Dcéra (7m) od narodenia zaspí zásadne iba na rukách. Podotýkam zaspí iba na mojich rukách takže nik okrem mna ju ani neuspí. Neznáša kočík, ked malá mesiac/dva tak vydržala v kočíku aj tam zaspinkala, ale od vtedy ako keby uťalo. Áno, je to niekedy sakra ťažké. Čím je väčšia tak je to náročne pre mna fyzicky ale psychicky mi to dáva zabrať veľmi. Naozaj som už v koncoch keď mám pocit že celý deň nerobím nič iné len ju hopkám na fitlopte. Aj ten jej spánok je taký nijaký všelijaký, je to ako na horskej dráhe, raz dobre raz si trhám vlasy. Skúšala som veľmi veľa krát aby zaspinkala aspoň tak že vedľa nej ležím ale bez úspechu. Vyplakaciu metódu nechcem a ani nebudem praktizovať to mi srdce nedovolí. Zmierila som sa tým tak ako to je. Viem že ma potrebuje. Pôrod nebol najlepší, akútny cisarsky, nevedeli ju rozdýchať. Keď mala 3 mesiace dostali sme sa do nemocnice. Beriem to tak že ma potrebuje mať pri sebe, cíti pri mne bezpečie a ja urobím pre ňu všetko na svete. Pochopila som že čím viac nervózna budem pri uspavaní tak tým to bude ťažšie lebo to zo mna vycíti. Verím že jedného dňa sa to zmení a nebude uz potrebovať aby som ju hojdala a zaspí spokojne aj sama v postielke 🙂 Takže ja odporúčam brať to takto ako to je. Zbytočne sa nenervovať, netrápiť lebo to neprospieva vám ani bábätku 🙂 Pamätajte že spokojná mama sa rovná spokojné bábätko 🙂

lenkakravcova
10. dec 2021

Neviem ci ta táto rada poteší.. Ale mne deti začali lepšie späť keď prešli na umelé mlieko. Od vtedy 3-4 hodinky v pohode zvládli späť. Aj dcéra v 7.mesiacoch. 🙂
Nie je hladna, že sa stále dookola budí?

Co sa týka uspavania - ja som vždy uspavala bud na prsníku, kým som dojcila do 6mes. A potom na fľaške. Dieťa v postieľke (vedľa postele). V 8.mes si už fľašku pri zaspáva ni držali sami a zaspavali cez deň sami v izbičke. 🙂

juliasb
10. dec 2021

Máš na totalku nereálne očakávania. Podľa toho čo si napísala, ti spi nádherne, čo by som ja za také dala. Moja spala v takom veku tak 3x20 minút za deň. A zaspávať sama? Môj 3 ročný ma s tým ešte trocha problém (boji sa a tak) nie to pol ročne bábätko

autor
10. dec 2021

@lenkakravcova ved toto, ze kojim a je to na nervy uz.... Ako ľúbim ju najviac na svete...ale tak ja už nevládzem cez deň vkuse a v noci to isté uz každú hodinu je na prsníku.... Áno to mi aj mama aj segra hovorili, že čím bude väčšia tak v noci bude chciet stále cuckat si.... A už je to tu, dám ju z postele do postieľky aby sme sa aj my vyspali, no ani nezaspím a uz vstávam ku nej zas.... A beriem si ju.... Keby som toto vedela aké to bude, ze chrbát, ruky, ramená v prdeli tak rodím v 14 max v 18 jak naše slečny u osád.... A nie po 30tke to uz so mnou ide dole vodou... Asi dám tiež to umelé mlieko.... Akoze nočný život som viedla skoro 2p rokov, diskotéky, nočné v práci... Ale toto je už veľa.... Och nevládzem..

autor
10. dec 2021

@antolik7 no ved ja chápem, že ma potrebuje ale ja vazne nič nestíham, za tých 30 az 40 minút sa nedá a samozrejme, ze predtým ako ju uspim tak to trvá tiež 15 až 30 minút.... Presne niekdy mam pocit najmä večer, keď vidím byt v tom hroznom stave, ze boze zas som nič nestihla.... A pritom som si dala, ze cely Advent bez mobilu cez den, len vecer ho beriem do ruky.... A i tak prd stíham...

stanislavicenka
10. dec 2021

To chces od polrocneho babatka trosku vela. Ved nema nikoho,iba teba,ty si jej stycny bod, teba potrebuje.preco by mala zaspavat sama. Mam2 deti, a ziadne nezaspalo same skoro ako3 rocne. Syn ma 3,5 roka, a este teraz ho pocas vikendu na obed uspavam na rukach. A dlho predlho som ho bud v satke, nosici,ci na rukach uspavala. Ved je to uplne v poriadku. Proste, je to babatko,do3 rokov sa este aj 50xzmeni ten rezim toho dietatka

antolik7
10. dec 2021

Tiež nič nestíham a strašne som si na začiatku vyčítala že prd robím, ale dcéra ma naučila že sa svet nezrúti ked niečo neurobím a manžel chápe že to nemám s ňou najľahšie. A zaobstarala som si nosič a ten mi pomáha, aj toho dosť urobím, dcéra je spokojná lebo je pri mne a sleduje všetko naokolo a zvykne si v ňom aj po spinkat 🙂

izabela181
10. dec 2021

Tak ja neviem mám skoro 5 mesačného syna a tiež doma nevie spat dlhšie ako 30-40 minút, poobede ideme vždy von na prechádzku a v kočíku pospi dlhšie. Ale tak mne to príde v pohode, Ved nemôže prespať trištvrte z dňa ako keď bol novorodenec 😅 Ved ale navarit sa mi da v pohode…Ved nemusíš byt nonstop s dieťaťom keď je hore či? Ja mám odsledovane že keď vstane po tej polhodinke tak tu prvú hodinu je úplne dobrý, dám si ho do kuchyne k sebe do lehatka a on má pozoruje ako varím a podávam mu popritom hračky…vždy varím na 3 dni a veľa veci na varenie si viem nachystat večer vopred(nasupat zeleninu a podobne) keď je doma muž. Tiež sme si hľadali systém a proste prispôsobila som sa tomu že spi take krátke spanky 🙂

lolita555
10. dec 2021

Výdrž🙏🙏ja viem že povieš múdra rada🤭ale naozaj výdrž🙏bude lepšie ,ja ťa viem pochopiť zažila som to 2x.teraz budem za zlú🤭ale pre mňa bol prvý pol rok hrôza pri oboch,stres ,nervy v prdeli,vyčerpanie.nie že by som ich nelubila ale ja každému vždy poviem že vychovam aj 5 deti ale také od pol roka hore.

autor
10. dec 2021

@lolita555 no toto... Najhrosie do polroka ale na mam pocit ze teraz ešte horšie... Lebo to vkuse musim cez den na u dávať pozor.... Uz sa plazí, všetko čo nájde berie do pusy.... Minule krém som nechala na zemi, isla som len po vreckovku a ona uz krém otvorený a v puse, akože to bolo 10 sekund asi...

lolita555
10. dec 2021

Nemá sa kto postarať tak na hodku dve i keď viem že kojis?ono nie je to žiadna hanba že toto prežívala,každá znáša inak situácie okolo dieťaťa,vyčerpanie.mozno by ti pomohlo len na pol hodku si v kľude sadnúť .uvidíš že bude dobre,len si s tým musíš prejsť ,skús ju dávať do ohradky s hračkami ak máš,mne to pomohlo,trošku sa prehrali a ja som vedela že tam si neublížia.spanok to máš tak....jeden syn mi spával aj 4hodiny v kuse,druhý po 20 minútach hore,mohla som sa aj na hlavu postavit

veronice
10. dec 2021

Moja dcera ked mala 6m mala este 3-4 spanky (skor tie 4) uplne bezne. Ak mas len jedno dieta, skus si aspon jeden spanok cez den pospat s nou. Ty si oddychnes a mozno aj ona dlhsie pospi ked ta bude citit pri sebe. A potom cez dalsi jej 40min spanok by som dala dokopy seba (to sa naozaj da stihnut, ps, toez mam po 30ke 😁🙈) a na dalsi spanok zacni varit, ked sa zobudi, sup do nosica a pokracujes v cinnosti. Ja som takto s malou v nosici navarila, upratala, poprala, pozehlila, ten nosic je velka pomoc 🙂 skus ak si este neskusala.
A k tomu aby zaspavala sama len tolko ze dcerka bude mat o mesiac 3 roky a stale nevie zaspat sama... Ked bola mala, velmi ju trapilo brusko, aj s ABKM sme sa trapili a jednoducho v tom nosici/satke/na rukach sa najrychlejsie ukludnila.. No a potom aj sme skusali ze vyplakat ale to bolo hrozne trapwnie aj pre nas 🙈🙈 tak sme si povwdali ze kaslat na to, malicka je len raz a nebude nas k tomu spanlu potrebovat navzdy tak ju proste vzdy uspavam bud ja alebo muz a to ju uz skoro 2 roky nekojim. Proste nas potrebuje pri sebe tak sme pri nej. Akurat cakame vo fwbruari syna a trochu sa desim toho akp to bude uspavat dvoch hlavne kwd bude muz v praci ale verim ze sa to dako utrasie 😁🙈❤️
Jo a este k tomu vareniu - cez tyzden varim len rychlovky a cez vikend ked je muz doma tak take "vacsie" casovo narocnejsie jedla. Aj to dost setri cas a nervy... Drz sa, bude dobre a vsetko je len obdobie. Polrocne dieta teraz hlavne potrebuje oddychnutu a spokojnu maminku ❤️💪🍀 posielam objatie 😘

autor
10. dec 2021

@izabela181 no každý má iné dieťa a nasa tak 5 minút vydrží bez pozornosti.... A do toho krásneho kresielka ju nedávam, lebo vďaka tomu na asimetriu krku.... A na zemi vydrží 5 minút a musím pred ňou ležať, pri nej ležať, hrať sa s ňou, rozprávať, robiť sasky... A vtedy mi bude aj hodinu takto pekne ležať.... A manžel je od rána do vecera v práci a keď príde domov... Ideme ju okúpať a ide spať.... No takže akoze navarím aj ja, len horšie je to potom upratať, odložiť riad.... Jej navarím každý deň už okolo 11.oo....len tie spanky ma ničia jej krátke....

autor
10. dec 2021

@lolita555 ved toto... Moja segra nechápe, jej deti pekne do obedu 2 az 3h a po obede to isté 2 az 3h pospali... No ja by som potrebovala pol dna, vypratat každý kút bytu poriadne, okná umyť a tak ist spať aspoň na 5h vkuse.... Aby som ja dobila baterky.... Akoze mala spi krásne haha od 8 do 8 cca... Len od 23.oo bude každú hodinku na prsníku až do rána... A ona aj to mlieko pije... My. Sa smejeme, ze ona cez noc Liter mlieka vypije, lebo vkuse hlta a potom ráno kilovu plienku ma.... Tak nacika....

autor
10. dec 2021

@veronice ďakujem krásne si to napísala.... Nie nosič mam ale taky co neviem do neho ju zapnúť sama a skúšali sme ho asi keď mala 2m, dnes je niekde v skrini ani neviem kde, musím ho vybrat.... Ale vážne to po 30, ved to sa rozpadám ci co to sa deje so mnou.... Ved ja som skúšala všetko možné.... Svorka býva nedalko, malu pripravím na spánok, dám do kočiara, oblečiem ju seba... Dam jim ju na dvor... Utekám domov, povesam prádlo... Idem na wc a volajú, ze reve... Hneď bežím po ňu, medzi. Tým dakedy zaspí, tak vtedy mam nervy.... Volajú ma vypiť kavu, tak vypijem kavu (ja by som ju nechala aj jim na 2h, ved piť pije cez den len každé cca 2h.... Ale tak svokra ju nevie ani prebalit... Tak sa kus obávam....

petamich
10. dec 2021

mam 5 mesacne dieta a ma tri spanky - rano 35 min. zaspi sice pekne sam po kojeni ale iba 35 min., potom na obed ideme na dlhu prechadzku, lebo inak by spal opat iba 35 min. - sme vonku aj tri hodiny a spi 2.5 hodiny bezne a potom podvecer ma este jeden 35 min. - je to uplne normalne, keby s nim nejdem a nekracam je hned hore, takze v priemere nachodim 10 km denne ci snezi alebo prsi, co teraz zacalo fungovat je, ze ho dam na balkon do kocika, zaspi, po 25 min. vyleziem von a drncam ho 20 min., aby presiel do dalsieho spankoveho cyklu a potiahne dalej dalsiu 1.5 hodiny (to funguje posledne tri dni), babatka si nevedia spajat cykly a u vas je problem, ze zaspi ja rukach, preberie sa inde a uz nevie nadviazat cyklus, nas musi mat napr. oci zakryte plienkou a vtedy sa na prechadzke nepreberie 🙂 a tiez kojim a vstavam v noci a som pekne unavena takze ja ta fakt chapem, nuz ale tak pomaha aj manzel, aj moj chodi do prace ale aj ja pracujem a pracujem 24/7 - takze cez vikendy je s malym hlavne on, aj s nim spi, ja len poskytujem sluzby mliecneho baru a svokra pred lockdownom chodila kocikovat kazdy tyzden jeden den a rovnako tam chodime na vikendy, ved nie je mentalne zaostala, vymenit plienku nie je raketova veda, takze u svokrovcov opat fungujem iba ako mliecny bae a oni sa tesia, ze s malym mozu byt a dieta sa musi vediet zahrat aj same - ja dam nasho do newborn pozicie v stolicke a vari so mnou, rozpravam na neho alebo mu spievam a pri tom sa hra s hrkalkou, to co popisujes je za mna uplne normalny stav z pohladu rezimu tak maleho dietata a tych kratkych spankov - blbe je, ze ma spankovu asociaciu na ruky - treba postupne oducit a vytvorit na nieco ine, skus napr. plienku, mojkacika, krmenie, ...ale neda sa cakat zazrak na pockanie a ja osobne nie som zastanca vyrevania sa, podla mna zbytocna trauma pre nieco za co nemoze 🤷‍♀️

veronice
10. dec 2021

Pridaj sa na fb do skupinky Nosenie deti s laskou 🙂 zeny rady poradia. Mozno nosic ktory mas, nie jw ergonomicky, alebo ma nejaky iny problem pre ktory si ho nevies sama zapnut. Ozaj je to parada ked si do spravneho nosica dieta budes vediet spravne napolohovat a zapnut, usetri to ozaj kopec nervov a casu... Ja som akurat nanervy z tohto druheho tehotenstva... Termin mam koncom fwbruara a uz vyse mesiaca sa citim ako pri prvej tyzden pred porodom... Vsetko ma boli, taha, lwdva chodim po byte a do toho este ta moja mala coskoro 3r potvorka 🙈 lubim ju najviac ale teda dava mi zabrat a ja prpste nevladzem... Je to narocne ale tak sme zeny, vydrzime, musime... 💪

lolita555
10. dec 2021

Ja som taká bola strašne ma štvalo že mám bordel lebo ja som pedant normal keď malý spal som namiesto oddychu upratovala ako blázon.som padala na hubu tak ti napíšem.potom som sa proste musela naučiť na to prdeţ aj keď to bolo ťažké ale už by som skolabovala.nestresuj sa povedz si že čo spravím spravim tak hádam nemáš návštevy každý deň a keby aj tak normálny človek pochopí že nemáš vyluxsovane.skus navariť aspoň na dva dni ak sa dá.a tú noc no to je to kojenie🥴to si musíš odzit.neboj v malej sa to všetko ukladá za pol roka zas bude lepšie a keď ani vtedy tak ťa môžem uistiť že za ďalšieho pol roka už určite🤭potom budeš riešiť búchanie o zem 🤭 všetko dobré prajem

nekonecna_katastrofa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
petraj122456
10. dec 2021

Kúpte si nosič ❤️

nekonecna_katastrofa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz