Ako naučiť dieťa vyfúkať si nos?

13. aug 2023

Nejde jej to,skúšala som už všetko možné.Moje dieťa si ťahá do seba nos,tým pádom jej zatekaju hlieny do hrdla a boli ju hrdlo,vydáva také divné zvuky.Uz neviem ako ju naučiť fúkať,okolie hovorí že musí sa na to dozrieť a keď bude väčšia sa to naučí.Tak len čakať?Teraz má 3,5roka.
Večer stále sa budila na nos tak spala medzi nami.Manzel sa so mnou pohádal kvôli tomu,hnevalo ho že malá ide medzi nami spať a najviac že tie zvuky robí a nos nie a nie vyfukat.Povedal mi že som p.ca že dcéru neviem nič naučiť.Toto som nečakala.

dididudu
13. aug 2023

My sme mali tiež veľké problémy kým sa naučil. Mal upchaté dutiny aj mandle nosné nám vyberali čo stále ťahal do seba. Naučil sa až v piatich rokoch aj to sama neviem ako. Len skúšal skúšal. Žiadne hry, ježko nám nepomohli nič. Treba len čakať

marianarem
13. aug 2023

Mojmu 3.5r to tiez velmi nejde. Obcas sa mu podari, ale je to slabe. Ja mu teda ale odsavam, nenechavam ho so soplom.

pkgirl30
13. aug 2023

ak to nejde tak treba odsávať alebo robiť výplach striekačkou. A manžel nech sa ukľudní, on nie je rodič?

tamvtme
13. aug 2023

Nasej to tiez dlho neslo, odsavali sme odsavackou na vysavac, dokonca s konvickou sme sa naucili vyplachovat....za par dni bude mat 4 roky a uz pekne fuka nos

joesvk
13. aug 2023

Silno sa nadýchneme ústami. Teraz drž ústa zatvorené.Stlačíš dieťaťu jednu nosnú dierku. A teraz vyfúknene bez toho, aby sme otvorili ústa. Potom opakovať so stlačením druhej dierky.

autor
13. aug 2023

Tiež jej odsavam vysávačom no málo jej ide von.

autor
13. aug 2023

@joesvk Ďakujem za typ,toto vyskúšam

ja_mama
13. aug 2023

Neviem ci uz ste nieco take skusali, ale skus ju naucit smrkat/fukat nosom ked je zdrava. Daj daku servitku na stol a nech sa ju snazi nosom odfuknut v ramci hry. Ked ma sopel tak jasne ze nechce sa ucit smrkat, kedze to ide tazko a je to pre nu neprijemne. Zatial treba odsavat.

gelifil
13. aug 2023

ano, tiez to sos ervitkou poznam, urobit gulicku servitkovu a hrat akoze futbal nosom, jednu dierku drzata a potom vymenit...manzel je inak OK?

autor
13. aug 2023

@gelifil Manžel už niekedy nemá na to nervy

autor
13. aug 2023

@ja_mama Ďakujem tiež vyskúšame

anketkarka
13. aug 2023

Keď bude zdravá, tak hry na fúkanie nosom. Odfuknut lodičku na vode, pierko. Nám ORL povedala, že stále jednou dierkou.az potom druhou. Kým nevie správne vyfukat treba odsávať vždy. Najlepšie je dieťa odnaučit ťahať do seba sople. Je to hrozný zlozvyk a škodí to zdraviu dieťaťa. Keď človek odsáva alebo donúti dieťa fúkať hneď ako počuje, že má plný nos, dieťaťu tie sople budú vadiť a neskôr si samo radšej vyfuka. Keď to zanedbate od mala, tak sa naučí ťahať sople do seba keď mu vadia a zarába si na zatekanie soplov. Je to o vytrvalosti rodiča vnímať potrebu dieťaťa vyprázdniť nos, pomôcť mu s tým a nauciť ho dať to von a nie do seba.
A manžel sa hneval možno, že sa nevyspí, tak nepatrične reagoval. Nech ide spať inde, keď je choré dieťa a vadí mu to. Nech sa naučí, že aj on má tomu dieťaťu fúkať nos, keď je s ním a dieťa to potrebuje. A nie hundrať. Na noc pomáha aj hypertonický soľný sprej do nosa, aby ste sa trápili menej. Môžete dať aj v noci, keď sa na tie sople zobudí.

autor
13. aug 2023

@anketkarka Prosím ťa aký je ten sprej,názov a majú ho v lekárni bez predpisu?

anketkarka
13. aug 2023

Majú v každej lekárni. Hypertonický. Ale moja dcéra má najradšej physiomer, lebo jemnejšie rozprasuje a má citlivý nos. Ale stačí pýtat hypertonický sprej do nosa. Physiomer je len značka čo používame my, lebo je jemný. Nám ORL povedala, že v začiatočnom štádiu je dobré dať dieťaťu aj Olynth alebo Nasivin a možno porazíme sople bez komplikácií. Ja dávam hneď aj sinupret alebo sinutin z dr.max. nestihnú sa upchať dutiny a kludnejšie spí.

salamistka
13. aug 2023

Voľakedy sme dostávali také rady, že na precvičovanie sfúknuť sviečku nosom.

macekovam
13. aug 2023

Zahrajte si hru.. Jednu dierku si zápcha... Na stôl dáte napríklad balónik a preteky ktoý rýchlejšie odfukne zo stola...

bolarazjedna
13. aug 2023

No reakcia tvojho manžela... No comment...
Nech ju naučí on, je rovnaký rodič ako ty.
Ja som sa naučila vyfúkať nos až v 5tich rokoch, pritom mama sa tiež snažila.... Moja staršia sestra to vedela omnoho skôr....

kvoli
13. aug 2023

Môj syn smrká do vreckovy už dlho, nemal ani 2 roky ale to len vďaka tomu,že sme hrali hru ako robia zvieratká, krava robí muuu, ovca beee a veverička a vtedy začne ťahať vzduch nosom a hneď aj vyfukovať. Najprv sú sople všade 😂😂 a všetci dookola sa smejú aby sa dieťa necítilo nepríjemne. A potom to opakujeme a opakujeme. Oni z toho majú srandu. Tak som naučila oboch. Čím skôr sme to hrali tým rýchlejšie to bolo pre nich prirodzené. Len my sme to hrali keď boli zdraví.Držím palce

81anina
13. aug 2023

Môj syn ako takmer 3 ročný sa naučil fúkať nos. Nenávidel vysávať sople vysávačom dlho sa bál vysávača. Tak sme mu pri vysávaní soplov rozprávali že nebudeme vysávať keď sa naučí fúkať. A ani neviem ako a zrazu vedel ani sme nehrali nejaké hry so servitkou ako tu radia. Najskôr odpozoroval od nás hlavne odomňa ja veľa fúkam lebo som alergička. Teraz keď ma plný nos sám si vezme vreckovku a fúka alebo si pýta vyfukať. Aj v škôlke ho veľmi chválili ako mu to super ide. 4,5 ročná neter sa len teraz naučila asi na to musia aj dozrieť. Inak občas schválne poťahuje do seba čo keď ešte nevedel fúkať nos tak nikdy nerobil. Asi odkukal v škôlke 🤷

iam24
14. aug 2023

Ani môjmu skoro 4 ročnemu to nejde. Tak odsavame ale aj to je boj 🤦‍♀️ neboj naučí sa

taktotedanie
14. aug 2023

@pkgirl30 nikdy v akutnom stadiu choroby a soplov nepouzivajte konvicku!

pkgirl30
14. aug 2023

@taktotedanie nepoužívam konvičku ale striekačku.

taktotedanie
14. aug 2023

@pkgirl30 to je jedno, roznasate mu infekt dalej do dutin

pkgirl30
14. aug 2023

@taktotedanie neroznašam, už to robím veľmi dlho a do troch dní je nádcha preč. mám na to skvelú metódu, že to ani malého nestresuje