Zdravím. Poraďte mi, alebo mi dajte nejaké tipy ako naučiť dieťa trocha samostatnosti. Môj syn má síce len 1 rok, ale je absolútne nesamostatný. Kým sa s ním nehrám tak plače, akoby ho z koze drali. Akonáhle sa postavím plače, .... čokoľvek idem urobiť, či ísť na WC alebo vyložiť umývačku... čokoľvek, hneď plače.... ja už fakt neviem, ako naňho. Čo urobiť. Ako mu pomôcť. Keď sa nenaučí samostatnosti tak v budúcnosti to bude mať veľmi ťažké....
@simona2001 práveže sa snažím. Pohrám sa s ním na koberci a potom mu dám napr. Pozbierať všetky, kocky, guľky atď. Do večierka, on to začne robiť, ale akonáhle sa postavím (nestihnem ani krok urobit) on začne revat a naťahovať ku mne ruky.. 🤦🏼♀️
Viem...je to ťažké. Vyskúšaj vytvoriť nejaké iné aktivitky...ktoré ste ešte nerobili a ktoré ho naplno ohúria.
To akože len príde divné učiť rovné dieťa samostatnosti...? Veď má rok, ešte stále si jeho celý svet... Tak samozrejme, že chce byť s tebou... Ale veď to neznamená, že nebude neskôr samostatný...
Separacna úzkosť? Aj môjmu vadí, keď sa s ním hrame a zrazu odídeme, a to “už” ma 2 roky, veď to by aj mne vadilo, veď ho vezmite a môžete spolu vykladať umývačku, alebo s ním vezmite hračky do kuchyne, nech sa hra pri Vás. A väčšinou keď niečo zbiera maly, tak skúste povedať, nech Vám on pomôže, a naozaj to s ním zbierajte, jasne že place, keď vy mu dáte úlohu a odídete 😃ako sa má cítiť?
dieťa treba uistiť, že mama sa vráti. Ja keď som opatrovala deti a boli vo vývinovom období separačnej úzkosti, snažila som ich zaujať nejakým dejom, vymysleným príbehom, vymyslenou scénkou, zapájať do aktivity, rozprávať s nimi o všetkých krokoch.... Napr. dieťa ostalo sedieť na podložke, oznámila som mu, pozri idem variť kašu, mňám to bude dobrota, miešala som v hrnci a už aj dieťa rukou mávalo, hovorila som
varila myšička kašičku. Ak potrebuješ odísť, rozprávať na dieťa v rovine jeho očí, napr. kľaknúť si k nemu a povedať milým hlasom: Mama pila veľa, vody, mala aj kávičku, teraz sa jej dá cikať, ide sa vycikať, júúúj lebo by sa pocikala, bolo by tu mokro. (otočiť to na humor) Ty máš ešte plienku, ja nie, ja musím ísť do záchoda, pozri ako utekám, dupocem... ale ja sa vrátim. Zatiaľ ma tu počkaj a postráž plyšového macka (hocijakú inú hračku) aby sa on nepocikal. Môže byť v blízkom dohľade, daj mu dôležitú úlohu napr. aby s mackom dávali pozor ako sa vrátiš. Dieťa nemá pojem o čase, či si na wc minútu alebo 3 hodiny, má strach že mama odíde, potrebuje mať istotu, že sa vrátiš. Ty si jeho jediný prístav, jediný maják v jeho (tomto) svete. Keď sa vrátiš z wc, zahraj to tak napr. Jéééj ja som veľa vycikala, umyla som si ruky, ovoňaj ako mi pekne ruky voňajú od mydla... Viem, moja odpoveď znie infantilne, v mojom prípade toto na deti fakt zaberalo. Vymyslela som si "bájku" zmenila intonáciu hlasu, to ich vytrhlo z plaču, zaujal ich dej a bolo po plači. Ani nedýchali aké príbehy som si vymýšľaľa...
To je separacka, trochu podrastie a bude vediet byt aj sam. Ale tak skoro to nebude😃
Moze byt tiez extrovert. Oni potrebuju spolocnost ludi aby sa dobre citili. Samych ich to nebavi. Takych ludi samostatnosti nenaucis. Aj ked casom sa dokaze sam zahrat viac a viac, stale ta bude vyhladavat az kym ta nezameni za kamaratov.
Podla mna je na svete mozno 5% mamiciek co mozu ist na zachod same, takze o tom ani neuvazuj.
Vykladat umyvacku (a vsetky dalsie domace prace) najlepsie robit spolu od momentu co vie chodit.
Ked mu das pozbierat tie kocky aj mu vysvetlis ze pojdes prec kym on zbiera, alebo len odides?
@jamimo aj ja to tak robím a veru, keď potrebujem hocičo odbehnúť vedľa do miestnosti,tak naozaj to zaberá…
A autorka…tiež mám 13 mesačné a je to u nás rovnako.. s hračkami sa prakticky ani nehrá-nezaujimajú ju. Iba ich povyhadzuje a hneď sa teperí ku mne na kolená. Jedine čo ju ako-tak na chvíľku zabaví sú knižky. Ale ja si z toho nič nerobím. Robíme všetko spolu. Màme učiacu vežu-vie si tam pekne vyliezť- a aj spolu chystáme jedlo-ja všetko komentujem- dám jej tam trošku chrumiek a aj náradie kuchynské-niečo zaujimavé a varíme. Keď vidím,že uz ju to nebaví,tak meníme činnosť. Čím skôr sa zmieriš s tým,že máš kontaktné dieťatko,ktoré ťa potrebuje,tým lepšie.
Ma len rok, v jeho veku je to normalne... postupne ho ale nechavaj sameho, daj mu slobodu, len po ocku sleduj,co robi.
Ked niekde pojdes, vysvetli mu,ze o chvilu prides a ponahlaj sa spat. Moj syn ma spociatku cakal pri dverach, najprv s placom, potom s usmevom, az som ho nasla sa s nuecim hrat v izbe..
@jamimo to je milé 🤭😊je pekné čítať že takéto milé sú opatrovateľky 🙏❤️
Dala by som mu precitat nejakú knihu o vývoji dieťaťa, predpokladám ze ročne už vie čítať, keďže ma byt samostatné. Na stranách o separacnej uzkosti by mal pochopiť, že jeho správanie je prehnane. 😅
@domak2 Neznasam sarkazmus.
@mandymoore123 dovolím si tvrdiť, že som bola fakt dobrá opatrovateľka. (pokladám to za prirodzené a štandard) Tak dobrá, že som bola na "čakačke" Nasledujúci rodičia si vypočítavali, kedy zverené dieťa bude mať okolo 3 rokov, nastúpi do škôlky a preberiem štafetu u nich. Spomínajú na mňa všetci v dobrom, ja tiež, posledný zverenec bude mať 9 rokov, dodnes sa navštevujeme. Narodeniny, vianoce...
@jamimo Uz to nerobis?
Je to rocne dieta, je naozaj malo rocnych, dokonca dvojrocnych deti, ktore sa dokazu zachrat sami a trpezlivo cakat, kym ty si vylozis umyvacku. Mam dve deti, ani jedno to nedokazalo. Starsi syn bol taky narocny, ze plakal v tej sekunde ako som sa od neho pohla. Dnes ma uz viac ako 4 a nic mu nie je,je velmi sikovny a samostatny a uz sa dokaze v pohode zahrat aj sam. Toto netreba ucit, na to dieta proste musi prirodzene dorast. Praveze tym, ze sa h oto budes teraz snazit nejako ucit a nepojde to, len uplne zbytocne zvysuje tvoju frustraciu. Proste to prijmi ako je, neboj sa o neho, bude uplne v poriadku a samostatny a na teraz to ber tak ako to je. Jednoducho sa budes hrat s nim a ked budes potrebovat porobit, bude robit s tebou. Z mycky moze vykladat pribory, na zachod si zoberte knizku a citajte a podobne. Hlavne no stress.
@andreatytler nie, už nie.
@jamimo No skoda. Mas talent... lebo si ukazala tolko pochopenia pre uplne cudzie dieta... co vela mam nema pre svoje vlastne dieta (ja sama som s tym mala problem).
To je ako v tych filmoch kde bohati anglicania maju nany a to dieta ma radsej nany ako mamu.
Tak mu vyskúšaj urobiť nejaké aktivitky. Nájdi niečo na internete. Je toho veľa co môže 1 ročne dieťatko robiť.