Ahojte ako a v ktorom mesiaci ste zacali ucit babo na nocnik? Kedy sa podarilo? Mame vyse roka a nicika sa boji. Je len "dalsia hracka" , na ktoru dava sedavat macika, ale sama vystrasene place ked ju posadim :-/
@katulka1992 no a vsetci naokolo su strasne mudri, ze som ju mala davat od 6mesiacov odkedy sedi sama na nocnik. Asi aj mala, ja uz neviem. 😀 ale lekari vravia ze vyznam to ma az okolo 15mesiacov ucit dieta na nocnik.
@little_honeybee len skusat a uvidis,kedy sa chyti.. nas maly az v 2,5r.,dovtedy to nolo pre mna len trapenie a mala az 2m.pred 3.rokom.. ale vtesy to uz slo rychlo,behom par dni boli bez a s minimom nehod.
Okolo roku a pol je to fajn zacat. Dietatko vie uz perfektne sediet a takze si s nocnikom bude vediet poradit. ako nevidim dovod, preco by sa s tym nemohlo zacat aj skor, no je to asi vec kazdej maminky
@little_honeybee keď nočník odmieta, nedávaj ju tam. Netráp ju. Len ju vystresuješ. Moje deti nechceli chodiť na nočník. Dosť dlho plienkovali, teda podľa názoru mojej a manželovej rodiny. A to vtedy mali cca 2 roky, ani do škôlky ešte nechodili. Podľa mňa to bolo úplne v pohode. A vieš čo? Aj dcérka (12r.), aj synček (6r.) už chodia na záchod. 😁😁😁 Nič nezmeškali. Akurát som ich a seba nestresovala nejakým pocikávaním a nechávaním v mokrom (čo mi radila moja mamina 🤤). Moje deti mali nočník- neplánovane-za hračku, dali si ho na hlavu ako klobúčik, blbli s ním, ale cikali a kakali do záchoda. Dali sme tam tu malú dosku pre ne, mamina u nich doma na záchodový kryt nalepila obrázok nejakého autíčka, to sa Brankovi páčilo a tak nejako sa naučil používať záchod. Ľubka ani neviem ako sa to naučila, ale do škôlky už išli obaja tak, ze plienku mali len na noc. 😊
@little_honeybee a hlavne, prosím Ťa, nepočúvaj nevyžiadané "múdre" rady okolia, čo, ako a kedy si mala urobiť. Je to Tvoje dieťa, Tvoja výchova, Tvoja starostlivosť, Ty ju naučíš čo a kedy uznáš za vhodné. A partner samozrejme, ale to je všetko. 😊 Nikto iný do toho nemá čo mudrovať. Môžu poradiť, ale len ak budeš chcieť.
@little_honeybee riad sa svojim dietatom nie okoliom, ono ti ukaze kedy je pravy cas na odplienkovanie...
@little_honeybee moja malá bude mať v auguste dva roky a keď ju posadim na nočník plače tak som povedala kašlem na to veď jej čas príde načo sa budeme stresovať tak ako sa naučila všetko sama keď jej prišiel čas tak sa naučí aj toto a okoliu odpovedám že má čas pokiaľ sama nebude chciet
Ja davam odkedy vie syn sam sediet, cize od 10m a v pohode sa vycika, aj vykaka obcas 😂 rano sa po celej noci zobudi so suchou plienkou, dam ho na nocnik a hned cika. Kazde dieta je ine, mna mama napr davala na nocnik od 6m ako som vedela sediet 😋
@little_honeybee Ono dieťa môžeš dať sadnúť na nočník aj od štyroch mesiacov, potom stále dookola, no i tak sa ti pýtať bude len vtedy, keď to pochopí. Ja nerada robím zbytočné veci, preto malú na nočník nedávam. Aj som dávala, aj cikala aj kakala, ja som tlieskala, usmievala sa a ona na mňa čumela, že čo to robím, až som ju tým vyľakala. Čím skôr dá matka dieťa na nočník, tým viac sa bude trápiť s odplienkovaním. Čím neskôr dieťaťu proste nedáte plienku, tým skôr sa od nej odučí. Načo sa mám zožierať? Iba preto, lebo sa našim matkám nechcelo prať plienky (čo chápem), tak teraz my všetky s jednorázovými plienkami ideme decko nútiť na nočník, i keď nechápe čo od neho chceme. Vývin nezmeníme. Jedno dieťa pochopí ako 18-mesačné, že mu treba cikať, kakať a pýta sa, druhé ako 2,5 ročné. A čo? Moja by už dávno chápala, ale ja som si počkala, poistila som si to, tak teraz jej proste nedám plienku, nech sa mi pýta na nočník.
Ja som svoju ucila na nocnik odkedy sama sedela (6m) ale akonahle sa naucila vstavat a chodit uz nemala cas vysedavat. Posadim ju a o sekundu vstane a uteka nieco robit (asi sa boji ze jej nieco ujde 😂). Takze nocnicek stoji zapraseny v kute. Teraz ma 21m.
Nas bude mat rok, na nocnik ho davam od cca 7m,ked si vedel sam sadnut..je mi jasne, ze si to spociatku neuvedomoval,co sa tam robi, mojim cielom ale bolo,aby si tam zvykol,aby to bolo prenho normalne,ako je normalne lozit a aby sa ho nebal..davam ho vzdy rano,vecer, po zobudeni z denneho spanku a ak ma nahodou uz len jeden spanok,tak aj niekedy medzi nim a nocnym spankom, dokopy tak 4x...do nocnika da aj ciko aj kako, jasne,ze sa este nepyta nan,ale uz si uvedomuje,co sa tam robi..vzdy sa tam pozrie a ked tam nieco je,usmeje sa..tiez,ked spravi,co potrebuje, postavi sa, nechce sa mu tam zbytocne vysedavat...nesuhlasim s nazormi,ze je to zbytocne,ale zase niekto nemusi suhlasit s tym mojim 😉
mala bude mat tri a zacali sme asi pred 3ma tyzdnami. a to tak ze dali sme jej gatky a ked sme videli ze cika tak sme rychlo dali na nocnik. trz uz krici ryxhlo pišať ... ale napr min rok nula bodov
@little_honeybee rada sa podelim o moje skúsenosti.
Mám tri deti19, 15, 2 roky
Všetci boli cca od 15 mesiacov bez plienky aj v noci. Najstarších som dávala cca od pol roka na nočnik. Začala som hneď ráno ako sa zobudili sprvu nechceli tak som pustila vodu a podarilo sa..pri kakani sme spočiatku čítali knižku. Začiatkom lete sme plienky vyradili úplne to mali cca 15 mesiacov
Základ je ak sa rozhodneš odnaucit, plienky nadávať.. keď tak plienkove nohavičky napr.do auta obchodu a podobne. Dieťatko je potom zmätene.
Nočnik odporúčam obyčajný biely.Dcera dokonca mala cca v roku vzor..že nechcela..tak som ju chvíľu dávala na záchod.sprvu to budeš musieť ustriehnut ty vždy po zobudeni pití..pred spinkanim a podobne..vždy vtedy das na nočnik.
U malinkeho 2r. A 9 mesiacov ma momentálne a on absolútne nevie..že plienky existuje .vôbec si na nich nepamätá...
On bol trochu iný.. a my s ním...keďže sa mu ťažšie kakalo hneď ako sa narodil a po kúpaní sa mi vždy popiskal do čistej osusky.. 2 x dokonca aj vykakal.. keď mal pokrcene nozicky.. tak sme ho začali dávať kakat od 6 týždňov do nocnika nad umývadlo...Pokrcila som mu nozicky oprela ho o seba a hotovo..vždy som vedela..kedy..keďže sa pucil...zvykol si na to tak...že nám vlastne od vtedy vôbec do plienky nekakal cca od 2 mesiacov...postupne..sa aj vypísal..a potom som ho už automaticky ráno hneď dávala a v lete keď mal dá 9 mesiacov som mu už plienky nedala a.. len nohavičky plienkove do auta obchodu a podobne... cca na 15 mesiacov už nechcel plienky ani v noci...dodnes ho ešte dávam aspoň raz v noci pisat.Teraz sa už posadí a zamrmle...ale inak predtým cca o 3 hodiny po zaspati..
Nebudila som.. vzala som na ruky a posadila na záchod...na nočnik v noci nechcel.
Všetko je o tvojej trpezlivosti a o tom ako sa babu venujes..cim bude bábo staršie.. tým bude vybitejsie. Urcite to nevzdavaj..Ak neche na nocnik daj na zachod 🙂
Zo začiatku odporúčam tu vodičku pustiť a napr.dat nočnik do umývadlo a chváliť a tešiť sa z každého úspechu.Drzim palce 🙂
@little_honeybee a ešte niečo bábätkám je určite lepšie bez plienky..skúsme si my predstaviť v lete mať na sebe plienky v horúčavách.....
Môj syn sedel ako pol ročný a samozrejme rodina už vtedy usúdila, že je čas skúšať nočník. Áno aj sme skúšali, raz si sadol, raz nie, raz ho to bavilo, inokedy nie, raz sa vycikal, potom nie a taakto sme ho 'namatkovo' posadzovali a skúšali na šerblik asi ďalší rok 😁🙄 23 mesačný začal pomalinky rozprávať a keď mal 2roky, tak som jedného dňa vymenila plienku za slipky a nech sa páči, dieťa od vtedy kaká iba do nocnika, pocikal sa mozno 2-3 x do týždňa, co je naozalen to minimum, podstatne je ze sa na nocnik PYTA sam, hoci na noc ešte plienku ma. Takže ak nechce rocne dieta nocnik, nenut ho, skus to o týždeň - 2 - 3, mozno si ku nemu najde cestu. Alebo skus redukciu na zachod. Neboj sa, ono to dieťatko musi na odplienkovanie ešte dozrieť. Veľa šťastia.
Dakujem za odpovede baby. Este ma ale napada otazla, ako sa potom taly maly cloviecik vypyta ked nevie este ani moc rozpravat ? (Len klasicke mama baba tata havhav) ?
@little_honeybee my ešte nie čakám máme čas veď bude mať ešte len dva chystáme sa na dovolenku takže nechcem ani začínať a brat tam milión veci na prezlečenie takže začnem asi v auguste keď sa vrátime s dovolenky uvidím či sa jej bude chciet
@little_honeybee ja by som sa vobec nestresovala s tym odplienkovanim . Ja som zacala najskor velmi skoro podla mudrych reci a vyrobila som malemu akurat problem s kakanim. Potom som to nechala tak. A ked mal cez 2 roky rozkecal sa, zacal sam pocitovat ze do tej plienky nieco robi a jedneho dna povedal ze nechcep lienku a sadol si na nocnik/wc. teraz ma 2 a pol a uz nema ani na noc plienky - tiez samo od seba to prislo . Jedine co som ja robila ze som mu od malinka vsetko vysvetlovala. Odplienkovane je dieta vtedy ked sa same vypyta a nie ked ho mama da 40x za den na nocnik . Nazory su vsak rozne , zalezi aj ako si na tom casovo . Ja som nApr vzdy radsej chldila na vylety a vela von s malym ako riesit nocnik a vsetko prislo potom nenasilne . 🙂 a potom co som aj z okolia vypozorovala v rodine a mame tych deti hodne tak vsetko zaviselo aj od komunikacnych schopnosti deti 🙂
to s tym sadanim na nocnik nie je take jednoznacne. ja som malu tiez posadila, ked uz vedela sediet. cca 9-10 mesiacov. vzdy po zobudeni rano a na obed. aj sa tam vacsinou pekne vycikala. vsetci mi hovorili, ze ako bude rychlo bez plienok. ale ked mala asi 13 -14 mesiacov proste zrazu nechcela nocnik ani vidiet. revala ako tur. tak som sa na to vykaslala, lebo drzat ju tam nasilim nebudem. teraz ma 19 mesiacov a znovu zacala nocnik registrovat, aj ho donesie, skusa si nan sadnut, tak jej dam dole plienku, posadim ju tam a o sekundu uz uteka 🙂 takze ako pisal niekto predo mnou, odplienkovane je dieta az vtedy, ked vie povedat, ze mu treba. to, ze cika na nocniku, ked ho tam posadite este nic neznamena.
Haha hihi moj starsi syn ma 2r 8m a nosi plienky :-/ Chape ze mu treba cikat, chape ze mu treba kakat. Vonku zastane a povie, pockaj cikam. A cika. Ale ked mu poviem nech zadrzi, ze dame dole gate a vycika sa, tak nie. Proste to hned pusti. Ked nema plienku, docura sa. Ale na nocnik alebo na zachod sa nevypyta ani keby co bolo. Vypyta sa vzdy iba vecer, ked ho uz ulozim spat a nema co robit v tej posteli, tak ze chce ist cikat na nocnik. A vzdy sa riadne vycika. Ked mal hnacku, nechcel kakat do plienky, cely den sa pytal a kakal do nocnika. Odvtedy nic. A ked sa cez den hra a beha, tak vobec neriesi, proste cura kade tade. Neprinutim ho. Co uz. Tak cakam. Uvidime, ci to do 3rokov zvladne. Lebo ide mi to uz na nervy. A ide to aj do penazi. Takze rady, ako na tvrdohlave deti zaujimaju aj mna. A podotykam, ze vzdy ho pochvalim, davala som aj nalepku, ked sa vycikal. Nefunguje.
Ja som začala presne keď mal rok a sedem mesiacov a plienku som mu davala len do mesta do auta inak vôbec vzala som mu hneď na obedňajší spánok na noc ešte pár týždňov nechala prvé tri týždne nechápal cikal kakal na zem a potom si sám sadol na nočník a pochopil potom to šlo ozaj rýchlo minimum nehôd a raz dva bez plienky na noc myslím že to ozaj záleží na dieťati ono musí pochopiť uvedomovať si že chce na potrebu jedno to dokáže skôr iné neskôr a tiež si myslím že dôležité je vydržať a nevzdať sa hneď ja som oducala v lete to je najlepšie obdobie
vieš posádzať ozaj môžeš odkedy sedí samé............... ale význam to nemá.............kým sa samé nepýta a to je tak okolo 2,5 roka.............. áno dá sa pracne "vycvičiť" aj predtým ale je to zbytočný stres pre dieťa i rodiča, a v skutočnosti je to nanič, lebo kým si samo nepovie, nezájde a nestiahne nohavice tak (jediná výhoda je, že si precvičíš chrbát od toľkého posádzania a ušetríš na plienkach)................ no a k tým čo už ich 1,5 ročné chodia samé............ poznám také, už je moja odplienkovaná, na celú sálu cvičiacich detí, a potom v prezliekarni šeptom najke, vieš no minule sa mi 4x za den pocikala..................ale inak len tak 1-2 x.............ha ha......................tak odplienkovať viem i ja...................... ovšem deti ktoré chodia do jaslí pred 3 rokom, tie su vycvičené.........tie už nepotrebujú plienku, lebo tety ich od toho rýchlo odučia, aby nemali oštaru a hlavne aby mali klud.............denný režim v týchtlo zariadeniach už pred 30 rokmi a aj teraz je ............deti sedia non stop na nočníkuóch, okrem chvíľ ked idú von a jedia.................... predsalen cudzia teta má iný rešpekt ako mamka, a okrem toho aj tety chcú mať chvílku na oddych 😉 kávičku/cígu/telefonát a tak....................................... takze normal je okolo 2,5 roka, zvacsa sa to podari dokonale tesne pred nastupom do skolky..................este som nevidela skolaka s plienkami 😀
Zacali sme dost skoro, najstarsi od pol roka kakal len do nocnika, curanie trvalo dlhsie, ale odplienkovany bol na rok a pol,ale on bol kludne dieta. Skoro aj rozpraval,takze krical co bolo treba. Mladsi neposedel absolutne nikde, ale presne na dva roky sa rozhodol, on tomu hovoril AA a zacal chodit na nocnik. Obaja sa hned odplienkovali aj cez noc. Dcerku obcas davam, ale cakam na fajne dlhe tepla,ked budeme vonku len tak pobehovat, ale silit to nebudem, ma 14 mesiacov.
@little_honeybee No moja má koncom júna 2 roky a 3 mesiace, vtedy začnem. Chcela som, keď bude mať 2,5 roka, ale je leto, chcem to využiť. Bude vonka behať už v nohavičkách a kraťasoch. Uvidíme, ako to prijme. 😉
toto by aj mňa zaujímalo...moja má 2 roky a bojí sa, že spadne, ale pritom vie, čo sa tam robí...tiež ako náhle ju tam posadím tak plač