Ako naučiť dieťa brániť si hračky?

lili929
1. jún 2022

Ahojte, skusene maminky, prosim poradte - ako reagujete na ihrisku, ked vasmu dietatu ine dieta vytrhne hracku z ruky?
Moj syn ma 2 roky a 4 mesiace, je to taky kludny dobracik - vzdy pozicia svoje hracky, ked nejake dieta k nemu pride a vypyta si, ale stretavame sa aj s detmi, ktore pridu, vytrhnu mu z ruky a hotovo. A on iba pozera a necha si to zobrat. Minule mu jedno dievcatko vytrhlo dokonca z ruky kornutik pri zmrzline a hodilo na zem a on zasa iba pozeral... ako mam na to reagovat najlepsie ja? Ako mu ukazat a naucit ho, aby si to nenechal a vybojoval si to naspat? Dakujem.

anjelicek26
1. jún 2022

V tomto veku musis zasiahnut ty... on je este na to maly a na to aby sa o tu hracku tahali (tiez nie je vyhra)...ty vies odhadnut, ze to dieta mieri k tvojmu zo zamerom mu to zobrat a vies ho zastavit slovami - prepac, hracky nepoziciavame, chod sa opytat maminky, ci ti nezobrala vlastne... kludnym jasnym tonom a drzat odstup od tvojho dietata k malemu "agresorovi"... v tomto veku ma dospelak maximalnu autoritu, konflikt zazehnany skor ako vznikne... Ked zacne rozpravat plynulo a vediet argumentovat (niekde medzi 3-4.narodeninami), mozes to nechat na nom si situaciu poriesit... ale to nejde zo dna na den, v skolke sa to postupne nauci...

loliki
1. jún 2022

@lili929 Mňa by zaujímalo, kde malo to dievčatko mamu a ako reagovala ona na dcérkine správanie. Určite musíš zasiahnuť Ty. Deti sú rôzne, zvedavejšie, smelšie aj drzejšie.

vilma7
1. jún 2022

Jeho to v tomto veku nenaučiš, ešte je malý a neskôr to pôjde, alebo sa to naučí aj sám. Teraz len dozerať a zasiahnuť.

lili929
autor
1. jún 2022

@anjelicek26 dakujem za odpoved, ja ho mam na ihrisku stale na ociach a som mu nablizku, on si nosi so sebou v ruke oblubenu hracku, aj na smykacku ci hojdacku a vacsinou vtedy sa to stane, ked to ani ja necakam. V pieskovisku to uz viem odhadnut, ked ma on jedinu lopatku v ruke, to je jasne :D len som sa teda chcela uistit, ze je spravne, ked zasahujem ja. 🙂

lili929
autor
1. jún 2022

@loliki mama toho dievcatka bola zarozpravana s kamaratkou a ked som jej ja pekne dohovarala, ze to sa nerobi tak sa potom otocila, asi jej doslo, co dcerka spravila a povedala, ze mu ide kupit novu zmrzlinu

zitaje
1. jún 2022

@lili929 A tvoj synček na to ako reaguje? Aj ja mám podobného syna, už je väčší, ale jemu na veľa veciach naozaj nezáleží, hlavne na takých materiálnych, napr. zmrzka by mu pravdepodobne nestála za konflikt. Je proste taká povaha.

misana84
1. jún 2022

podobne temy už tu boli...skuste pozriet "nevychovane deti" .....ja osobne to neriesim ja som nazoru, že deti si to maju vyriesit a mamy menej prezivat....ale moja dcera nema problem požicat skor jej nechcu dat...ale ona si vždy vypyta a bez dovolenia si nevezme...keby som už musela ja riesit tak by som synovi vysvetlila, že si chce dievcatko pozriet tvoju hracku, pohladkat si ale neboj sa ono Ti ju vrati a pozrela na dievca a povedala, vsak?Požicas jej hracku? ak by povedal nie tak by som dievcatku povedala, že "Janko" Ti nechce požicat, ak chces pozri si ju a potom mu vrat lebo bude smutny....