Ako naučiť dieťa, aby samé zaspávalo?

veve_ad
19. okt 2021

Poradte mi, prosim, ako naucit zaspavat dieta 3+ same. Nefunguje to ani cez obedny spanok, ani vecer. Vecer citame knihy, ale potom nemozem dat "LEN" pusu a odist: nelezi v poszeli, vybehuje a po 10.raze sa rozplace a to uz je uplne po spani... Ako to mate vy?

veve_ad
autor
19. okt 2021

Alebo aspon cez ten obed keby zaspaval sam... Viem, ze to je bezne v rodinach, ze deti zaspavaju same. Ako to docielit?

lydiasabolova
19. okt 2021

ja som syna začala na obed osamostatňovať tak, že som sa ho začala pýtať, či si môžem pri ňom vešať/skladať prádlo, pratať v kuchyni (my máme druhú posteľ, kde deti spia, v obývačke prepojenej s kuchyňou, preto to pratanie v kychyni-ty si musíš prispôsobiť činnosti svojim podmienkam) ale ak nechcel, zostala som sedieť pri ňom.. prosto som skúšala, ,,nechcel by si dnes spinkať sám? ja budem tu pri tebe vešať prádlo a budem ti spievať toto a tamto" sem-tam mi dovolil.. a potom po čase som ,,pritvrdila" v zmysle, že som si sadla k nemu, dala mu pusinku, povedala, že budem si tu robiť to a ono a hneď som ,,zahovárala" v zmysle, nech si vyberie, čo mu mám zaspievať a hovorila som mu také pozitívne veci, že ocko príde, keď vstane a že budú robiť toto a hento, začala som spievať, postavila sa od neho, poslala mu pusinku, úsmev a začala som si robiť svoje 🙂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tosomja
19. okt 2021

@veve_ad moj spí a zaspáva sám odkedy máme aj menšiu dcérku. Na obed mu urobím mlieko, ide ľahnúť do postele, vypije, dovtedy sedím pri ňom, potom mu poviem, že idem odniesť fľašku a nech zatvorí očká. Párkrát prídem k nemu pozrieť. Má 19 mesiacov. A tiež skúšam tak, že idem niečo robiť, či na wc, do kuchyne, napiť sa atď. Stále predlžujem intervaly.

banalu
19. okt 2021

@veve_ad kedze dieta do 3 rokov bolo zvyknute zaspavat pri mamke, nepojde to z dna na den.
Ak sa chceme dopracovat k samostatnemu zaspavaniu chce to pevnu volu a hlavne nepolavovat inak sa musi zacat od zaciatku.
Ulozit dieta, precitat rozpravku, povedat: je cas spinkat maminka tu chvilu s tebou posedi, ale potom musi ist upratat/navarit/spat do svojej postele. Posediet 10 minut a odist. Ak mala vyjde z izby, vratit dieta do postele, povedat LEN - je cas spinkat a odist. Ak vyjde znova, bez slova vratit spat do postele. Toto opakovat kym dieta neostane v izbe. Potom uz nerozpravat na dieta, ziadny ocny kontakt. Cim viac rodic rozprava/vysvetluje tym viac dietatu dochadza, ze strategia funguje a rodic polavuje. Vydieranie placom bude, lebo uz mala vie, ze to zabera. Taktiez bude skusat, prvy krat mozno aj hodinu dve, lebo uz si takym spravanim vydobila co chcela. Cim viac bude rodic dosledny, tym skor dieta pochopi, ze ma ist spat, lebo trucovanim a placom nic nedosiahne. Ma 3 roky, to je uz velka slecna 😉

lujza123
19. okt 2021

Jednoducho po rozprávke a puse odísť. Dietko bude vyliezat, vymýšľať (cikat/napiť), plakať, skúšať hranice .... treba ju vytrvalo posielať späť do postele. Hlavne trpezlivosť, opakuj si ze nemôže s tebou 3 ročne zametat, že to proste zvládneš.

Neboj sa plaču, 3 ročnému sa absolútne nič nestane ked bude hodinu revat ani keď zrovna koli vresku pôjde o 2 hodiny neskôr spat.

gionella
19. okt 2021

@veve_ad ahoj ak vieš po anglicky skús si pozrieť na YouTube videa britskej supernanny Jo. Rieši to tam nespočetne veľa krát. Základ je večer sa s dieťatkom rozlúčiť uložiť ho dať mu pusu a povedať si že sa uvidíte ráno. Odíď z izby a čakaj. Každý raz keď vyjde von vezmi ho na ruky/ za ruku a odprevad ho spat do postele. Beh rozprávania bez očného kontaktu. Ulož a bez slova odíď toto robnkolko bude potrebné aj keď bude plakať aj keď to prvé večery urobíš 99 x. Pochopí za pár dni ze vlastne nemá prečo vychádzať - už s tebou nie jeń žiadna zábava. A obedné spanky mne sa najviac osvedčilo ( robila som v škole v anglicku) sadnúť k dietatu dať ho na bok alebo na bruško a tlapkat po chrbatiku ( nerozpravas, nemáš očný kontakt a nerob nič iné - mobil , kniha - to nie ) dieťa vie ze všetka pozornosť z tvojej strany ide na neho a preto sa nemusi usilovať ta zaujať. Takto to ide rýchlo. Takým štýlom som za 20 min mala v školke uspatych 10 deti. Držím palce

klea1993
21. okt 2021

@veve_ad my tak zaspávame už cca 3 týždeň... Malý ma 13 mesiacov... Proste som ho dala postieľky prikryla a do 5 min zaspal... Pred tým som uspavala a tiez som snívala o tom aké by bolo fajn keby zaspáva sám a ja zatiaľ môžem kade co porobiť..takto mame poobedne aj večerné zaspavanie. 🙂.. Snáď mu to vydrží 😁

maminkadeticiek
21. okt 2021

.

ibrunova
21. okt 2021

No mne prvý raz vybehol 200x, druhý večer 100x, tretí deň asi 3x a štvrtý deň už spal sám. Treba vydržať, vždy ho zaniesť nazad,

maminkadeticiek
21. okt 2021

@ibrunova A neplakal?Lebo moj ma 2,5 a nebude vychadzat ked mu poviem ze nemoze,ale sedi v posteli a reve s prepacenim ako tur (doslova)na celu bytovku a je schopny takto bez srandy revat aj vyse hodiny az kym nepridem.

ibrunova
21. okt 2021

@maminkadeticiek Nie, rehotal sa, strašne mu to prišlo vtipné, že zase vyšiel. Ale na tvojom mieste by som semtam nakukla, nieže ho nechám hneď samého s revom, ale dala by som ho ľahnúť a odišla a semtam by som prišla a zase odišla.

sasanka605
21. okt 2021

Mladsia vie zaspať sama ked velmi chce, starší sa to viac menej naučil az v škôlke. Predtým zaspal sám asi 2 razy, v škôlke bezproblémov.