Ako naučiť bábatko na režim nech sa snažím ako kolvek malý mi chodí spávať o 1-2 v noci keď sa mi aj podarí ho uspať najneskor o 22.00 za pol hoodinu sa zobudí a zase to trvá minimalne do 1 kým zaspí.
Podla toho,kolko ma mesiacov. Rezim velmi do 4 az 6m sa nastavit neda. Vecerne ukladanie by vsak malo byt v obdobny cas..hodinu max hore dole.. O 22 je dost neskoro zaspat.. U nas to bolo medzi 18 az 20 so vsetkymi troma.
@ivangeline bude mať 3 mesiace. Zo začiatku chodil spávať max o 21.00 a vydržal mi spinkať celú noc, samozrejme že mi zaspí o 18.00 ale zobudí sa a potom už nechce spať zaspí až neskoro v noci. Mali sme trošku náročnejší mesiac chodili sme po pohotovostiach a vratili sme sa domov až v noci a bojim sa že sa tak nadstavil a už bude ťažké ho znovu prehodiť na ten čas pred tým. Keď chodíme neskoro v noci spať a skoro ráno vstávam mám problém aj ja fungovať cez deň normalne.
Ja nejaký režím dňa neriešim, ale nočný režim som nastolila hneď ako sme prišli z pôrodnice - spať medzi 19:00-20:00 (o 20:00 už musela byť v postieľke). Predtým okúpať, osušiť, pomojkať, dať plienku, obliecť, do zavinovačky a nakŕmiť (kým som dojčila, najprv som ju nakŕmila, a potom šla do zavinovačky, keď som prešla na UM, tak šla rovno do zavinovačky a kŕmila som ju v nej), položiť do postieľky, cumlík, bavlnená plienka alebo mojkáč na hlavu, pohladkala som ju, dala pusu a bolo. Toto som držala každý jeden deň až doteraz (akurát už nepoužívame zavinovačku, ale spací vak). Asi dva týždne sa niekedy v noci medzi 1:00-3:00 zvykla zobudiť na takú polhodinku, ale potom to prešlo. V noci pokiaľ nie je pokakaná neprebaľujem, nevyberám z postieľky (toto sa nedá, samozrejme, praktizovať, ak dojčíš). Mám iba tlmené svetlo z mobilu a v noci sa vôbec neprihováram. Ja deň neriešim, to je pre mňa veľký freestyle vzhľadom na to, že každý deň vstáva inak a jej spánok je premenlivý ako počasie, ale noci boli pre mňa podstatné, nech sa aspoň v rámci možností vyspím. 😀
@lalala94 cez deň mi je reálne jedno ako a kedy spí to máme tiež hociako ešte stále mi trištvrte z dňa prespí ide mi práve o tú noc. Ďalšia vec je tá že malý mi nechce zobrať dudel a zaspí iba na rukách🙈 čiže aj to mi dáva pekne zabrať na kríže…a hej ja kojím tak aby sme to mali obaja jednoduchšie spí somnou na posteli v hniezdočku..postielku máme zatial iba na denný spánok. malý mi zaspí neskoro a podla toho sa zobudí aj o 10-11 ráno len ja musím už od 7 fungovať a to je premňa velký problém ked naspím 4-5 hodín
@lalala94 v noci potom čo zaspí sa mi práveže nebudí vypýta sa na cecok a spí ďalej. No ak by sa zobudil a nehala by som ho tak, tak by bol rev. A cez deň nespí dlhšie ako hodinku a pol. zobudí sa hodinku dve je hore potom zase spinká. Ale tak 4-5 krát do dňa spí myslim nejak som to nerátala presne
Máš mlieko?
@danielahamar prečo by som nemala mať mlieko?
No lebo to je akurát / kritické - obdobie zmien/ v 3m. a možno prso má ako dudel, neskúsila si ho vážiť, či ozaj ťahá, či sa naje? Alebo zuby mu už nejdu náhodou?
Mlieko si aj odsávam aj priberá pekne plienku mu vymením aj 8 krát do dna lebo je precikaná. Ak by som nemala mlieko asi by ani tolko necikal podla mňa. A možu mu ísť zubky v 3 mesiacoch nieje to skoro? Je pravda že si velmi žužle ručičku v poslednej dobe. Ale nemyslím že to bude zubami pretože malý mi neni nervózny ani neplače nič akurát neskoro chodí spávať
vôbec to nie je skoro na zuby, pozri mu do pusy, možno ho to len svrbí
@autorka, no ja by som zaviedla predspákovú rutinu v trocha neskoršom čase, t.j. okolo tej 18:30-19:30, držala by som ju každý deň a ak by sa zobudil a plakal by, snažila by som sa ho utíšiť - ale v spálni, pri tlmenom svetle a snažila by som sa naňho nehovoriť, resp. ak hovoriť, tak len potichu. Zmenu určite neuvidíš hneď, ono to trvá, ale možno to pomôže. V mojom okolí mám veľmi málo mamičiek, ale to málo, čo poznám má podobný problém ako ty, a čo som si všimla, spája ich jedno a to isté - nie je tam pevný večerný režim, t.j. dieťa akoby nevedelo, že teraz ide noc, lebo tam chýba nejaká rutina, ktorá by oddelila deň/ noc, s dieťaťom zbytočne manipulujú, prihovárajú sa mu, svietia silným svetlom, ak sa zobudí, prenášajú ho hore-dolu a hrajú sa s ním (ako cez deň). Ono ak ti to ale začal robiť iba teraz a predtým bol ok, tak má možno len také blbé obdobie a prejde to. Možno spánková regresia.
Z mojej skúsenosti, ak dieťa nespí dobre cez deň - nespí dobre ani v noci. Čo mám ja odsledované, nie je ani tak že dávať spať v presné časy, ale skôr dodržiavať bdelé okno. Momentálne mám 6m dcéru a viem že vydrží hore tak cca 2,5-3 hodinky max. Takže ešte kým začne byť mrzuta a unavená pripravím ju na spánok a uložím do postieľky/kočíka kde kľudne zaspí. Večer zaspáva sama v postieľke, ja nie som ani v izbe a spí veľa krát celú noc, Max 1 prebudenie kedy sa prebali nakŕmi a spí ďalej. Takto isto som fungovala aj pri prvom synovi. Spánky má niekedy 2, niekedy 3. Záleží aké dlhé má spánky cez deň.
@autorka môj malý má 18 mesiacov a dodnes nemá režim 😐 nech sa snažím ako chcem, najčastejšie chodí spávať medzi 1-3, a tým je celý deň posunutý. Potom zrazu je deň, kedy zaspí pred polnocou. A teda aj obedný spánok je každý deň v inú hodinu. Už som skúšala ho budiť, ale mám pocit akoby mal potom viac nočné desy či mory. Mne nepomohlo sledovať koľko hodín je hore. Raz je to 5, raz je to aj cez 9 hodín. Máme aj nejakú večernú rutinu, ale nefunguje. Držím palce
Ja mam napríklad u oboch mojich synov skúsenosť, že pocas prvého roka sa im cca každé tri mesiace menil “rezim”, resp tie okna spania a bdelosti. Mozno som to v diskusii prehliadla, ale ako ma tvoje dieťatko napr denne spanky? Podľa toho sa cca dá nastaviť ten večerný, i keď to, že v konečnom dôsledku zaspi poriadne až v noci, to nezaručuje. Mne starsi syn chodil spat o 19tej, dodržiavali sme každý den rovnake predspankove rituály. zobudil sa o 23 a prevrestal do 3 kazdu jednu noc. Potom zaspal a spal do piatej. A zas ruka hore. Robila som možné aj nemožne, skúšali sme aj meniť časy a vždy to mal takto v obdobi 3-6 mesiacov. Potom sa to zas zmenilo na iný interval. Tak to spominam len preto, či tvoje dieťatko tiež proste nemá “len obdobie”
Moja dcéra to mala tak,že pokiaľ nespala dobre cez deň aj ten nočný spánok bol zlý. Večer je základ nemenná rutina na ktorú si dieťa zvykne a spojí si ju s večerom a večerným spánkom. Mala som u dcéry odsledovane bdele okná a potom s ju dávala spinkať, samozrejme som musela uspavat a niekedy to netrvalo krátko, v tomto veku spávala na rukách ale nevzdala som sa a na režim si postupne zvykla a ja som si tým pádom mohla deň zadelit ako som potrebovala. Ja by som jej posunula ten ranný spánok, samozrejme,že keď vstane neskoro už je celý deň posunutý. Pomaly keď aj po polhodine by som budila ráno,kým by som sa dostala na čas, ktorí potrebujem.
A kolik ma tydnu/mesicu?