Ako naučiť 8-mesačné dieťa liezť?

vanessav
14. feb 2023

Dobrý deň,

chcela som sa spýtať ako vaše detičky sú na tom s lezením.
Moja dcéra ma 8m a 5dni a stále mame problém s lezením. Keď je na brušku tak sa skusa hojdať dopredu- dozadu aj sa raz za čas pohne. Najviac sa jej darí rukami odtlacat dozadu a otáčať sa na mieste. Keď jej chytím nôžky tak sa odrazí dopredu aj rukami sa snaží ťahať ale sama to nerobí. Snaží sa často stavať na nohy keď ju mám na sebe a včera som ju skúsila dať do choditka (pavúka) a veľmi pekne jej to išlo. Na nohy sa postavila a podarilo sa jej aj pohnut dozadu a 2x dopredu. Chodili sme aj na cvičenia do Vítal Clinic a cvičili sme s loptou ale viac mi plakala aj doma pri cvičení. Nevnímala čo vlastne robíme len plakala. Sedieť keď ju posadim sedi sama. Na všetkých povrchoch. Už má aj napadlo či nebude jedno z deti ktoré skratka preskočí stvornozkovanie a rovno bude chodiť. Je to možné? Prosím poraďte mi ako ste to mali vy pripadne čo odporúčate.
Pôrod sme mali v poriadku isla vaginálne a je veľmi šikovná už aj snaží rozpravat čo to skôr “mama, baba, tatatata” , zubky mame 3 vonku a pretáča sa sama z bruska a chrbatiku.

Vopred ďakujem za všetky vaše odpovede ❤️

macekovam
14. feb 2023

@vanessav moje vobec neliezli.. sedeli.. potom sa postavili a uz chodili

thereisabear
14. feb 2023

Naučí sa to aj sama, neboj. Nepotrebuje chodítko ani dávať do sedu. Môžeš ju skúsiť viac nechávať vyzlečenú.

salamistka
14. feb 2023

keď ju dáš do chodítka, tak sa nemusí vôbec snažiť a zapájať tie správne svaly, nepoužívaj to vôbec, ak je to možné...keď ju sama posadíš, to nie je sedenie...sedenie je to, keď sa sama od seba posadí...na lezenie má ešte čas, keď ju budeš dávať veľa na bruško, tak sa to rozbehne...

veronikaszabova
14. feb 2023

@vanessav nedavaj ju do choditka, nedavaj ju sadnut, ked si este nevie sama sadnut. Kazde dieta ma svoje tempo.

deti95060810
14. feb 2023

nám musel pomôcť fyzioterapeut

aurora33
14. feb 2023

@vanessav v prvom rade, pokiaľ sa neposadi sama tak ju neposadzuj. A absolútne ju nedávaj do choditka. Ešte ma čas. Pokiaľ nemá diagnózu tak by nemala prečo preskočiť stvornozkovanie. Daj jej čas. Podporuj ju v polohe na brušku, plus na lopte su tiež dobre cvičenia. Daj jej pred ňu hracku a nech za ňou pomaličky ide. Ale opakujem, nech robí len to čo vie.
Tým že ju posadis alebo das do chodaka jej skôr uškodis ako pomôžeš.

majlo1234
14. feb 2023

Lezenie nie je sucast vyvoja, ktora by sa pozorovala/bola zelana. Tou je stvornozkovanie.netreba urychlovat vyvoj(posadzovanie, choditka), ona sa nachodi a nasedi este dost, nwboj sa. Skor jej proste umozni volny pohyb v priestore, rozne povrchy, najlepsie nesmyklave, a ona sa rozbehne. Ak ste boli konzultovat s fyzio, urcite vies, ci ma aj nejake diagnozy, pri ktorych je vhodne podporit dieta cvicenim. Moj syn zacal stvornozkovat niekedy v roku az, teeaz ma rok a pol a beha o 106😅

zdenkak87
14. feb 2023

Ked jej chces pomoct choditko zahod, sediet ju nedavaj pokial sa sama nevie posadit. Naco by sa snazila ked jej to takto "ulahcujes". Pokial fyzio usudi ze je ok tak na to pride casom. Vela davat na brusko ako baby spominali, motivovat niecim co ju zaujme. My sme nasmu nikdy k nicomu nepomahali a na vsetko prisiel sam.

angel993
14. feb 2023

@vanessav neponáhľaj sa za ňu. Keď bude mať spevnene správne svalstvo tak sa posadi, aj bude loziť. Ja som svojim deťom nijako neurychlovala vývoj. Moje prvé dieťa sa posadilo ako 9 mesačne, loziť začalo krátko pred tým. Pohupovalo sa asi 3 mesiace. Chodiť začalo ako 15 mesačne. Teraz má 3,5 roka a pohybovo je veľmi šikovné. Vôbec na ňom nie je vidieť že zaostávalo za tabuľkami.
Druhé dieťa začalo stvornozkovat keď malo 10 mesiacov, posadilo sa ako 14 mesačne. Teraz má rok a 4 mesiace a ešte nechodí, iba obchádza nábytok. Susedia majú mladšie dieťa o 4 mesiace a to už behá, takže stále počúvam od svokry kedy bude aj moje behať, že už dávno malo.2x boli pokusy vodiť ho za ruky, ale hneď som to stopla. Každé dieťa je iné, ja vidím že napreduje, pediatrička to tiež nerieši, že má čas.

aurora33
14. feb 2023

@angel993 do 18 mesiacov ma na chôdzu čas 🙂

angel993
14. feb 2023

@aurora33 áno to aj doktorka vravela, že ak sa dovtedy nerozbehne, tak nás pošle cvičiť.

ema22270
14. feb 2023

Ake cviky ste robili s tou loptou? My sme chodili ku fyzioterapeutovi kvoli hlavicke, preferoval jednu stranu, ale sem tam ideme na kontrolu- hlavicka uz je ok, teraz ma 6.5mes boli sme v 6 mes u neho, uz vtedy sa trosku plazil - pol metra za hrackou- a pivotoval (otacal sa okolo svojej osi) na ruckach sa zdvihol, aj doteraz to je tak, ale este nelezie, ale plazi sa uz po miestnosti na brusku, cvicime na podporu lezenia tak, ze mu pod brusko davam loptu taku makku z decathlonu. A tym sa dviha na kolienka (on sa sem tam aj sam tak da, ale nevydrzi v tej polohe dlho) a ruckou sa hra s hrackou, druhou sa opiera.

vanessav
autor
14. feb 2023

Ďakujem vam veľmi za všetky odpovede. ❤️
Choditko dáme bokom a budem ju menej dávať sadnúť. Dúfam že sa to zlepší. Fyzio nám povedala že má trosku slabšie bruško.

vanessav
autor
14. feb 2023

@ema22270 mne tiež preferovala jednu stranu ale u fyzio sme zistili že mala skrátený sval na krku. Tak sme naťahovali a pekne sa jej upravilo. Teraz mi už aj spáva že sa cela prehupne na bok.
S loptou presne že je lopta pod bruškom a ja jej nožičky dávam do polohy na stvornozky. Aj sme rotovali s loptou keď sa učila presadzovať z chrbatiku na bruško

veronikaszabova
14. feb 2023

@vanessav nie "menej davat sadnut"... Neposadzaj ju vobec, pokial si nesadne sama

aurora33
14. feb 2023

@vanessav ono už keď tam bol torticollis väčšinou sa na to nabaľujú ďalšie veci, preto môže mať teraz ,,oslabené bruško”. Naozaj nedávaj dieťa do sedu vôbec.

macekovam
14. feb 2023

@aurora33 prosim ta ake to moze mat nasledky neskor.. dcera ako mala cvicila vojtovu metodu.. to sa upravilo ale stava sa ze pozera na TV napriklad z boku... tak zvlastne🙂 moze to byt z toho?? ake este komplikacie by mohli byt?,

aurora33
14. feb 2023

@macekovam nemas fotku ako zboku pozerá? Lebo si to neviem predstaviť z toho opisu. Asi som to blbo napísala akože to nie su komplikácie skôr také suvisloslosti. Ak chceš pokojne mi napis súkromnú správu 🙂

janka_266
14. feb 2023

@vanessav nedávať do choditka, neposadzovat, keď sama nevie sedieť, môj začal 4nozkovat v 11. Mesiacoch, keď strávil 30 min v miestnosti s celokobercovou podlahou. A pomáha dávať dieťa cez nohu a pred ne hračku, nech má motiváciu.

mimik79
15. feb 2023

Čo sa myslí lezením? Plazenie po zemi alebo už stvornozkovanie? A otáčať z chrbatika na bruško sa sleduje, a nie z bruška na chrbatik, to je jednoduchšie.
Prikláňam sa k názoru že chodítko určite nie ani dávať do sedu kým sa sama neposadi.Vsetko príde,aj plazit aj stvornozkovat ešte bude , suseda má tiež takú čo ešte v tomto veku pomaličky len začínala s plazením a je ok....

mvagusta
15. feb 2023

@aurora33 aj dieta bez diagnozy moze kludne stvornozkovanie preskocit..

kris21
15. feb 2023

@majlo1234 lezenie a štvornozkovanie je to isté...to plazenie nepatrí do detského vývoja

kris21
15. feb 2023

@mimik79 Plazení je náhradním vzorem pro lezení. To znamená, že pokud miminko pohybově nezvládá lézt po čtyřech, ale psychicky je zralé a motivované, může se plazit. ale to neznamená že to patrí do vývoja a je to normálne

matkahelka
15. feb 2023

@vanessav 8 mesacne ma na lezenie este cas. moje obe dcery zacali stvornozkovat na prelome 10 a 11 mesiaca, v 8.mesiaci sa zacinali plazit.
NEPOSADZAJ! NEDAVAJ DO PAVUKA! nikdy. dieta netreba ucit sediet, ono to ma zakodovane v mozgu a ked bude "zrele", sadne si samo.

matkahelka
15. feb 2023

@majlo1234 lezenie je sucast vyvoja, je to stvornozkovanie. plazenie nie je sucast vyvoja.

ailiba
15. feb 2023

@vanessav preco si myslis, ze uz v 8.mesiacoch musi liezt? To este fakt nemusi. Urcite ju neposadzaj, lebo ti vobec nebude stvornozkovat. Napriklad moj starsi syn aj liezol aj stvornozkoval a dlho. Moj mladsi syn vobec neliezol. Od 6.mesiacoch stvornozkuje (mne to pride skoro, ale nechavam ho zit svojim tempom).
Ak to chces predsa len riesit a stimulovat ju, tak davaj predmety na zem, cinkaj, hrkaj hrackami... Stimuluj ju k pohybu. Pozri si, ako spravne dvihat a pokladat dieta, aby sa jej posilovalo brusko.
Ale podla toho, co pises mi pride uplne v poriadku. Neboj, vsetko pride. Kazde dietatko ma svoje tempo.

luba28
15. feb 2023

@vanessav ved chod na styri a jkaz jej 😂😂 to ako vazne sa toto dokazes opytat??,,no nijako ju to nenaucis,,niektore deti proste nelezu a len sa postavia a chodia ,,vyhod tie knihy a riad sa zdravym rozumom

mimi16
15. feb 2023

@vanessav nijak ju nenúť, ona začne sama. Naša sa začala len v šiestich mesiacoch pretáčať na bruško a možno v 10- tich loziť. Teraz má 14 mesiacov a zatiaľ stojí ale ešte nechodí. Nemusí byť každé dieťa podľa tabuliek.

girasol
15. feb 2023

@vanessav ahoj, potrebuje si posilniť svaly na brúšku, aby to dokázala. Skúsený fyzioterapeut ti môže ukázať cviky, prípadne nájdeš nejaké videa na YT. S dcérou som mala rovnaký problém, začala riadne štvornožkovat až keď mala 12 mesiacov, a chodiť sa naučila keď mala 16. A teraz bude mať 10 rokov a lieta ako šarkan. Chce to dávku trpezlivosti a vôľu trochu s bábätkom pocvičiť počas hry. Šťastlivo!

evica17
15. feb 2023

moj starsi syn sa zacal plazit asi ako 8 mesacny, dovtedy sa len rpetalacal. a potom to slo riadne rychlo, za mesiac stvronozkoval a ked mal 1 rok a 2 mesiace uz chodil. pavuka sme nepouzivali, a ani do sedu nedavali, kym sam nevedel, iba viac skody narobis. vobec si nerob starosti, vsetko sa sama nauci, proste este ma cas na to