Ako naučiť 7,5 mesačné dieťa zaspávať v postieľke?

euka210
19. apr 2012

Skúsené mamičky, potrebujem radu....malý má 7,5m stále dojčený, spí cez den cca 3x, v noci od 19-20 do 6. Ako ho naučiť sa zaspávať v postieľke? Ked bol malý tak zaspával na prsníku, na rukách alebo v nosiči, či vonku v kočíku. V postieľke spal max. pol hodky, potom sa s plačom budil. Od Vianoc sme prešli na uspávanie v kočíku cez den, čo tiež nebolo bohviečo...plač a spánok stále len pol hodky...potom bol umravčaný, stále len pri nom....hrôza. Tesne pred 6m sme skúšali metódu "3,5,7" a učili ho zaspávať v postieľke samého....po týždni som to vzdala, lebo stále plakal cca 15min. a spal už len 20 min.
Po pol roku sa to zázračne zmenilo....stále som uspávala v kočíku, no už začal spávať aj 1,5h a konečne bol spokojný a sám sa už aj pohral. Len nechálem, že za 4 mesiace si na takéto uspávanie nezvykol, lebo stále pri nom chvíľu plakal, no teraz je to horšie...len ho položím, dám deku a už spusí rev akoby som ho bila či čo :( Proste nemá ani to niekedy efekt a kedže pomaly si uz bude vediet aj v kočíku sadnúť, tak to potom úplne s tým sme skončili :( Ako ho naučiť na postieľku? Na prsníku sa nevie uspať, ani večer to už nie vždy funguje, tak cumlík a ležím pri ňom, hoci stále chce ísť ku mne. Už aj v kočíku má moje tričko a nič. V postieľke má aj macíka. Skúšala som byť pri ňom, no cez deň to nemá efekt, buď sa hrá alebo aj tak plače, lebo chce prsník. Keď odídem rev nenormálny...aj hodinu vie revať, hoci k nemu chodím...no je to ešte horšie potom :( Kúpili sme mu aj hraciu skrinku, tá je trochu dobrá pokiaľ hrá. Začínam byť v koncoch, lebo neviem ako ho to mám naučiť. Srdce mi trhá nechať ho plakať... keby to aspoň fungovalo! Neviem či to môže byť spojené so separačnou úzkosťou, hoci nič iné neevidujem (ani strach z cudzích a pod.) prosím o funkčnú radu, čo na tekého závisláka platí...

roxerka
19. apr 2012

ahoj...
juuj...teraz som si dočítala celý tvoj prednes. na to ti neviem radu dať. ja som moje deti naučila, že som ich ignorovala. ten rev. ale nijako to nebolo hodinu. trebars malý potrebuje, ked ho dam do postielky, desať minut ešte " lamentovať", potom ho vezmem na ruky pomojkať, dám mu dudulku, jeho mojkaciu plienku, a mám pokoj.
malá zaspávala tiež s mojim tričkom.
malý mal obdobie nespinkania, tak som mu nechávala pootvorené dvere, aby počul moj hlas, alebo rádio, alebo telku...
velmi ti držím palce, aby ste vychytali muchy.
rada by som potom vedela, ako sa vám darí...
vela šťastia...
Elena

marcela.m
19. apr 2012

Baby, to nemyslíte vážne 🙂 Ja mám druhú sedem mesačnú dcérku, a vôbec to neriešim, v noci spí so mnou na posteli stále už od pôrodnice, v postielke len cez deň, lebo sa ju bojím už nechať na posteli, aby nespadla. 7,5 mesačné dieťa je stále MALÉ... Dokonca moja 5 ročná dcérka ešte príde niekedy k nám alebo ja k nej ľahnem, kým nezaspí. Pri nej som tiež napodobňovala kamošku a terorizovala ju učením samu zaspávať, ale potom som s tým prestala a teším sa, že som dala na svoj materinský inštinkt. Dieťa potrebuje kontakt s matkou, najlepšie zaspinká v náručí a na prsníku, na tom nie je nič zlé. Akurát tak naša unavenosť a bolesti chrbta... Ale ja si to užívam aj tak, veď vyrastú tak rýchlo a už sa nebudú toľko chcieť mojkať, no nie? Teraz som to ešte pozornejšie dočítala, čo si písala, Euka, že ani na prsníku nevie zaspať. Mne super funguje babyšatka alebo babyvak. Ale ja ich už používam od narodenia. Keď nič nepomáhalo, tak do babyvaku, a do minúty zaspala. Chodím hore dole po byte, aj môžem niečo robiť, čo sa dá a ona tak krásne zaspinká. Aj fitlopta je super, sedím s ňou na nej a hojdáme sa a tiež zaspinká. A keď nechce spať, možno nie je unavený, alebo je až príliš unavený a nevie sa upokojiť a zaspať. Ja moju D. uspávam tak po dvoch hodinách, čo je hore, pokiaľ nie je nepokojná z únavy. Spí tiež krátko - tak do hodiny je hore, výnimočne si pospí dlhšie. Ale je spokojné dieťa, a myslím, že aj vďaka tomu, že je nosená, spí pri mne, dávam jej prsník na požiadanie a tak má pocit bezpečia. Už som sa poučila a nebudem robiť to, čo pri prvej dcérke. Pozrite si aj na nete o nosení detí, o dojčení - mamila.sk, a pod. Po pôrode som mala druhú dcérku hneď koža na kožu celé dve hodiny , aj potom stále pri sebe na izbe, nie ako pri prvej - tú mi nosili po troch hodinách na kojenie a kojila som aj potom s hodinkami v ruke... Na rooming mi ju dali až predposlený deň, aj to mi nikto nepovedal, prečo... Teraz robím všetko ináč a verím, že aj vďaka tomu je D. taká spokojná. Nie že by nikdy nezaplakala, ale dá sa upokojiť. Tak vám držím palce, aby ste to zvládli a vydržali s tými našimi závislákmi 🙂 Aj ja som spokojnejšia, čo D. tak neterorizujem a viem, že je normálne, že je "závislá" na mne. A nerobím si z toho nič, teda sa snažím 🙂 lebo aj ja mám už niekedy dosť a som unavená a ešte študujem a čakajú ma štátnice o mesiac... Ale som zistila, že mi pomáha kojenie, mojkanie pri stresoch, ten úsmev a krásne očká tak vedia pohladiť dušu, že aj ten najväčší stres pominie 🙂)) Majte sa pekne, dúfam, že som aspoň trocha pomohla a dala iný pohľad na vec.

xlucia
19. apr 2012

to nemyslis vazne!!!! co ju chces ucit??? chce byt pri tebe, je malinka. ked sa ti nechce byt s nou a starat sa o nu, tak naco si mala dieta??? nechapem.
kup si nosic, klokanku, alebo babyvak, alebo co ti vyhovuje a maj ju pri sebe
moj ma vyse 5 a vecer chce pohladkat chrbat.
mladsi ma vyse tri a tiez potrebuje vecer aby sa pritulil. ved ku komu sa budu tie deti tulit ked nie k mamine???? na rukach som ho uspavala do 15 mesiacov. nelutujem ani den. nahlas som spievala. starsi pocuval, mladsi na rukach, pozeral mi do oci az kludne zaspal.

katuska169
19. apr 2012

ja som starsiu uspala vzdy prisebe a potom som ju preniesla do postielky 🙂,vyskusaj to aj ty.mladcsiu od narodenia som naucila v postielke zaspavat

shira_
19. apr 2012

euka, to čo chceš, to sa nedá naučiť, iba ak dosiahnuť to, že necháš dieťa plakať do úplneho vyčerpania a rezignácie. tá rezignácia možno príde skôr či neskôr, ale stále je to o tom. sama píšeš, že ti to trhá srdce, tak prečo by si mala aj proti svojmu inštinktu vystavovať dieťa veľkému stresu? rob to, čo si žiada. to dieťa nemá ešte rozmary, iba potreby. dojči na požiadanie, nechaj ho zaspať na prsníku, nerob to nasilu "podľa seba", ale skús podľa neho. obaja budete spokojnejší. zaostaraj si ergonomický nosič alebo šatku, je to príjemné pre oboch. nie je nič krajšie, ako dieťa, ktoré ti zaspí v náručí, v mieri a pokoji... nervová sústava dieťaťa sa vyvíja, ržim spánku a bdenia sa mení prirodzene s vekom. vyrastie z toho, ako všetci. teraz si užívaj kontakt s ním čo najviac.

evka4
19. apr 2012

mas dve moznosti - bud vyuzijes metodu kazde dieta sa vie naucit spat a budes tvrda, neustupis ani pri neviem akom placi a dieta ti hadam casom rezignuje, ved co ine mu ostane a zacne zaspavat same, rychlo a bez pomoci. alebo jednoducho budes respektovat jeho aktualne potreby a budes ho uspavat tak, ako to momentalne vyzaduje. mne moja dcerka zaspavala asi prvych 8-9 mesiacov v postielke, sama a hned, no potom zrazu postielku nechcela ani vidiet. kedze som nemala srdce postupovat podla vyssie spominanej knihy, tak som sa prisposobila jej potrebam a odvtedy zaspava pri mne a spi s nami. samozrejme, ze pre urcitu skupinu ludi je toto neprijatelne, takto sa prisposobovat dietatu, ale mne to tak vyhovuje, tak na tom nemienim nic menit 🙂

azarijka
19. apr 2012

Moze ist kludne o separacnu uzkost.
co sa tyka spanku obdobie medzi 6-12mes je najhorsie, vtedy deticke najhorsie spavaju. po 12mes by sa to malo samo upravit.... spanok deti sa stale meni, raz je dobre a potom zrazu zle,ale zas bude dobre.

Musis zial vydrzat, viem o com hovorim, my sme mali so spanim neskutocne trapenie. a teraz je v spani ukazkove dieta.

Cim viac ho nechas plakat tym viac mu sposobujes stres a nedoveru v teba ked ta najviac potrebuje, potom to bude este horsie. Tu metodu rozhodne neskusaj kym nebude mat aspon rok-rok a pol, dieta musi rozumiet ze ked odijdes si vedla v izbe, ze si ho neopustila a to v 7mes urcite nechape a hlavne ak ma separacnu uzkost, kedy si najviac vyzaduje tvoju pritomnost.

henulienka
19. apr 2012

môžem ti len poradiť, aby si to toľko neriešila .. sú deti ako moja prostredná dcérka, ktorá spí sama v postieľke od narodenia, bez problémov, bez plaču - a potom ako môj synček, ktorý tam sám nezaspí ani za svet, aj keď som od narodenia robila to isté ako pri dcérke. To musí byť aj v povahe. Predpokladám, že aj ten tvoj je prirodzene tulkavejší typ, tak ako aj môj. Ten prespinká celú noc, ale zobudí sa o 4-5tej na papanie a potom ho už nechám pri nás. A taký je šťastný!
Cez deň zaspinká väčšinou v kočíku, aj keď sa už do neho moc nezmestí a snažím sa ho zabarikádovať dekou, aby nevypadol, večer sa väčšinou schúli vedľa mňa alebo tatina na gauči potom ho prenesieme.
A vieš čo? Je mi fuk, či je to správne, on je spokojný, ja som spokojná.... 😵 Vždy si pomyslím, že je to moje posledné dieťa, viac už mať nemôžem, a chcem si ho vychutnať čo najviac, keď bude mať 15, už sa ku mne nepritúli 😀

stanislavao
19. apr 2012

neviem preco chce mamicka naucit dieta na zaspanie tak, ci onak. dieta spi tam, kde chce. nas starsi spaval s nami, nikdy v zivote nespal v postielke, lebo nechcel. mladsi nikdy v zivote nespal s nami, nebo nechce a chce spat len vo svojej postielke. dieta vie, kde sa mu dobre spi a tam ho nechajte spat. pride cas, ked sa sam rozhodne, ze uz tam spat nechce.

rora
19. apr 2012

No ja zatial moju nechavam samu zaspinkat cez den, a to ju necham lezat v postielke,aj ked sa jeduje, ja jej chodim zakazdym len dat dudlik ked jej vypadne, pohladkam ju, trosku ukludnim a odidem, takto sa to sice zopakuje aj 10krat kym zaspi, ale nakoniec aj tak zaspi 🙂 vecer ked ide spinkat ju po napapani este trosku hojdam,nosim a uspavam, predsa len aj ked by som bola rada keby sa nauci zaspinkat sama, este si to trosku vychutnavam ze ma potrebuje 🙂 aj ked moj bolavy chrbat je ineho nazoru 😅

kerynka87
21. apr 2012

že nechať vyplakať? no ja neviem, som toho názoru že "nechať plakať" ešte nikomu nepomohlo, teda určite nie dieťaťu. my sme s manželom a s malým spávali všetci v jednej posteli asi do synových 4 mesiacov. aj keď som ho preložila do jeho postielky tak v momente sa začal mrviť až sa zobudil. tak spával s nami. potom spával v postielke a keď sa o tej 2 - 3 hod.v noci zobudil na papanie tak potom spal s nami. a teraz? je mu jedno či spí vo svojej postielke, alebo na manželskej posteli, alebo v ohrádke medzi guličkami. a keď nechce spať nikde a očividne je unavený tak uspím na rukách. tiež som toho názoru že asi je to moje posledné dieťa tak prečo mu nevyhovieť? keď chce byť pri maminke tak bude. keď sa bude chcieť uspávať, tak ho uspím. som tu preňho, preto aby som mu dala to po čom túži...

sabiatko
22. apr 2012

nasho starsieho som uspavala u nas v posteli a cez den tam aj spaval a vecer sme ho len preniesli vedla do postielky. mladsi bude spavat s nami vecer zas tak do roku asi a potom rovnaky postup. u nas vyplakanie nezabera, akurat sa mi z toho maly zo stresu pogrca, ale to ani pri spani neskusame. babetko chce proste byt s maminou a citit, ze je lubene.

michaela18
7. máj 2012

presne to iste teraz riesim ja,moj drobcek ma 6,5 mesiaca.od narodenia ma nepokojny spanok.najprv spaval pri mne ale kvoli zlemu refluxu som ho zacala davat spat do postielky,kde ma vyvyseny matrac a senzor dychu.avsak nebola by noc aby spinkal kludne.aj 15x sa zobudil s placom,dala som mu cumlik a spal dalej.ale pre mna bolo teda fyzicky narocne a vycerpavajuce vstavat kazdu polhodinu k nemu.tak som sa pred tyzdnom nastvala a vzala ho k sebe do postele.manzel spi vo vedlajsej izbe.ma narocnu pracu a vstava o 4 rano,tak sa potrebuje vyspat.odkedy spinka so mnou tak ho nespoznavam.prespi aj 12 hodin.zobudi sa len o 5 rano na mliecko a spinka dalej do 7-8.a navyse sa celu noc ku mne tak krasne tuli.je to krasny pocit.vecer ho uspavam v nasej posteli,potom ho prelozim do postielky a ked sa v noci nahodou zobudi tak ho vezmem k sebe spinkame si spokojne.nie je to kazdu noc,ale ak to potrebuje tak ho vezmem.v mojom okoli to uz nespominam lebo vsetci hned lamentuju ze robim velku chybu,ze sa ho uz nezbavim.atd atd.....jednoducho moj syn potrebuje moje objatia,.je to velky mojkacik.kazde dieta je ine a ja to uz riesit nebudem.naozaj treba dat na materinsky instinkt 🙂
a ked si to bude vyzadovat kazdu noc ,tak ho proste vezmem.ved nie je nic dolezitejsie ako vyspate dieta a jeho mamina 😉

tea333
7. máj 2012

v takychto temach sa najcastejsie objavuju 2 nazory - jeden sa mi hnusi uz od podstaty a hovori, ze dieta treba "zlomit", "porazit" a nechat ho vyrevat, kym samo nepochopi, ze proste nikto nepride, aj ked vola
druha skupina nazorov hovori o spolocnom spani ako o jedinom vychodisku spokojneho zaspavania.
U nas spolocne spanie fungovalo do cca 7-8 mesiaca, potom vsak zacal problem vzajomneho budenia, a nikto
z nas sa nevyspal.
to co zabralo u nas je metoda uspavania podla Prekopovej. jej kniha sa vola kdyz miminko nechce spat, ale jej zasady su zhrnute vo viacerych clankoch na internete.
Ide o velmi postupnu metodu, kedy dieta pomalicky, ale bez placu a stresu ucime zaspavat v postielke.
vsetko sa da dosiahnut pomocou pomalych krokov a stalych ritualov, ktore dieta ubezpecia o tom, ze neostava same, ze pridete ked vas bude potrebovat a ze postielka je miesto, kde sa moze citit prijemne.
u nas to trvalo par tyzdnov, ale malicky sa pekne naucil spinkat v postielke, a od cca 1,5 roka uz pri nom ani nemusim byt, uspava sa sam.

kontesa26
8. máj 2012

No môj synátor v noci iba v postieľke a cez deň najradšej odfukuje na gauči kde na neho svieti slniečko alebo v kočíku. Keby ho dám cez deň do postieľky automaticky sa zobudí a spustí sirénu. Už asi vie, že postieľka je len na nočný spánok 🙂

lucka1987
8. máj 2012

myslim si , ze pokial do dnesneho dna s tebou spinkal v postely, tak v tychto mesiacoch sa to " oduca" tazko...
nas spinkal v postielke od narodenia, bez placu, bez problemov.. raz v zivote spal s nami v manzelskej a to nedavno, ked sa v noci budil a strasne plakal. a pritom ja spim v manzelskej sama 5 dni v tyzdni , kedze mm je vacsinu tyzdna v zahranici.
podla mna, by si to spanie teraz mala nechat este tak

snopkulka
8. máj 2012

Náš prcek bude mať 16 mesiacov a v postieľke nespáva približne od 8. mesiacov, dovtedy nemal problém a zrazu nechcel v postieľke spávať ani za ten svet.... teraz spáva so mnou v posteli, je spokojný, zaspí do 5-10 minút bez zbytočného plakania 😉 ťažko poradiť,každé dieťa je individuálne... navyše tvoj drobček je vo veku, kedy trpia detičky separačnou úzkosťou, môže aj nemusí to byť s tým spojené...

lubicakovac
8. máj 2012

ja to celkom chápem, mys sme mali problém odučiť ho od zavinovačky, a je fajn si chvíľu vydýchnuť, a aj ty potrebuješ sa vyspať a nie byť iba na ihlách, ak to myslíš že ho chceš mať v postieľke v noci 🙂 tak by si mala možno skusiť mietodu 357, ja som tak našeho naučila ale až ked ako tak sa tmolil a liezol, neviem ako je na tom tvoj, lebo náš potom zaspával po týždni tak, že stiahol fľašu, a ešte sa potom chvíu bavil s perinkou alebo mackom a do 45min bol tvrdý, chce to trpezlivosť ale metodu odporúčam aj ked každé je iné

čo sa týka cez deň, no bohužiaľ, to že budeš stále pri nom sa bude iba stupnovať 🙂 a počkaj ked bude vedieť dotiahnuť na všetko, tak sa aj zblázniš 🙂 ale kedže je to tvoje zlatíčkoo, večer si pomyslíš, aký je len šikovný 🙂

lutia
8. máj 2012

my sme tiez maleho zo zaciatku uspavali v kociku, v postielke spat nechcel a tak ked sa v noci zobudil tak spal a zaspal len pri nas (v strede postele) neskor sme ho uspavali na fitlopte na noc a niekedy ked bol unaveny a z toho uplakany tak aj cez den...a nakoniec sme si povedali dost a isiel spat do postielky - plakaval ale manzel to vyriesil tym ze sa maly polozil do postielky a chytili sa za rucky a takto ho uspaval aj hodinku ale zaspal....a teraz sam zabuvame a najlepsie v tme 🙂
tak radim aj ked mne sa to napise lahko treba len vydrzat a spravit podla svojho uvazenia a mozno len - co najmensimi a najpomalsimi krokmi sa dopracovat k tomu aby babatko zaspavalo same...drzim palceky

katren
8. máj 2012

@lubicakovac autorka pise, ze tu tvoju metodu skusala.....

my sme sice ucit nemuseli, no Dominicka nechcela zaspavat vo svojej posteli.....tak som na obedny spanok spavala vedla nej, po tyzdni to nebolo treba, stacilo vedla na nasej posteli a teraz nakoniec staci, ze ju ulozim "oddychovat" /na obed nechodi spat, lebo ze este svieti slnko 😀 iba oddychuje 😉 / a hotovo.....
ale vecer neexistuje, to musime byt stale pri nej, ale vobec mi to nevadi, ved si jej uz mozno dlho neuzijem, rychlo vyrastie 😖

moniciak
8. máj 2012

A to je naozaj až také nutné??? Viem že neodpovedám priamo na utázku lebo moja odpoveď je že keď nechce tak ti tam zaspí len z donútenia a to je naozaj otras 🙂 Malá Monika doteraz zaspáva so mnoua obidve si to užívame vobec to tak skoro nemienim meniť a aj môj muž nám to schvaľuje a rada zaspáva aj s ním 🙂

valerya
8. máj 2012

Dieťa žije v prítomnosti. Ono nevie, že o hodinu bude inak. Pre neho je len teraz a teraz je smutné, je samo, opustené a tak plače. Pre také malé dieťa je teraz navždy.

sellysey
12. jan 2013

no moj syncek ma 9.mesiacov a tiez odmalicka zaspal len hojdanim na rukach a teda skor pri maminke ako pri tatovi,..ze nechat vyplakat? 😒 to urcite nie!!!!!! 😖 ,len mu tym ublizujes...este je maly avyzaduje si mamu...kedy sa sim chces mojkat a osit ho na rukach?ked bude velky?moj tiez nebol ukazkove babo,som si tiez pretrpela svoje,a skoro cela rodina chodime na pravidelne masaze,lebo nase krize a chrbty... 😀 ale uz sa to lepsi ked ho rozhojdam tak uz spinka do 5.min,takze treba len vydraz a pocuvat potreby svojho maleho...raz sa ti odvdaci..drzim palce....

magda89
10. sep 2013

Niekedy to pride samo od seba a nemusis to ani riesit. Ale dobre rady som nasla napriklad tu: http://www.prosimspinkaj.sk/8/post/2013/07/osem...
vela stastia. 🙂

lacoste250
18. okt 2013

Zdravim.Moj 7mes.syn vobec nechce cumlik a zaspava iba na prsniku,co je najhorsie, ze sa v noci velmi casto budi s placom(cca kazdu hodinu niekedy aj kazdu polhodku) proste potrebuje si len tak podudkat(nie papat).V noci papa asi 2x.Trva to takmer od narodenia a zena je uz z toho nevyspatia uplne na dne!!!Ma stym niekto skusenosti a vie poradit ako vyriesit aby sa malicky tak velmi casto nebudil a neziadal si dudkanie?