Ako naučiť 4-ročného syna, aby zaspával sám?

31. mar 2023

Raz to už zvládol keď sme mu kúpili vlastnú posteľ, mal 2roky a zaspal sám večer nejaku dobu. Potom protestoval a nechcel sám. Teraz si ľahnem s ním do jeho postele a čakám kedy zaspí. Potom idem preč. Ako naučiť dieťa aby zaspavalo samé? Chcem mať večer čas aj na seba, oddýchnuť si, popozerať niečo na nete, prečítať si knihu atď. Cez týždeň zaspáva okolo 21tej, kvôli škôlke lebo tam musí nasilu spať na obed.

henka123123
31. mar 2023

A ked ho nehas sameho v izbe tak vylieza z izby ci ako? Lebo ja mojho neham zavrem a on sa prehadzuje na posteli az zaspi ale nevylieza..

zmrzlinka2021
31. mar 2023

Odniesť do postieľky, 5 min rozprávka, pusinka a odísť. A hlavne trvať na yom, nedať sa manipulovať, vydierať. Je vo veku, kedy už musí rešpektovať aj tvoj súkromný čas, tak ako ty rešpektujes jeho čas a priestor

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evica17
31. mar 2023

Normálne mu to vysvetliť. Ja som najprv hladkala,potom neskôr som si ľahla na vedľajšiu posteľ a keď sa pýtal hladkať,som mu povedala že chápem že chce hladkať ale že aj ja som unavená a chcem si polezat a potom neskôr som ich nechala samých že nech skúsia zaspinkat,že ja.musim.ist niečo robiť a tak sa naučili sami zaspávať. U nás funguje ak uznal.jeho pocity že niečo on chce ale vysvetlím mu že sa mi nedá/nechce lebo ..

autor
31. mar 2023

Má posteľ pri stene a z druhej strany má opierku aby nespadol. No on sa postaví a vyleze. To robím najprv rozprávka pusa na dobrú noc poviem že ideme spinkať a idem preč. No on reve jak besny mama vráť sa. Poviem mu nech pekné spinká že zachvilu dôjdem ho kuknúť. Reve ďalej že teraz aby som došla a nie a nie prestať revat. Aj mu vysvetľujem že som unavená že s veľká má jeho posteľ že si idem ľahnúť do môjho no nechápe.

bluka2
31. mar 2023

Môj 4r. tiež zaspáva so mnou. Pre mňa naj ich nechať, dokedy to potrebujú pre svoju psychickú pohodu. Tak v 5-6 rokoch moja staršia isla spať už aj sama sama od seba a nikdy v noci za mnou nechodila. Ale v 4 rokoch mi zahlásila, že bude spať na tábore a aj spala. Podľa mňa to pre nich ma veľkú hodnotu cítiť tu istotu doma ako potrebujú, bez nejakého tlaku. Potom sú v dennom živote dosť odolní z mojej skúsenosti.

andreatytler
31. mar 2023

Skus navrhnut ze nechas pootvorene dvere aby videl svetlo z obyvacky a pocul vas rozhovor alebo TV. Aj ked sa zda ze ho ten hluk a svetlo budu budut, ono to detom pomaha, lebo su tak akoby stale v kontakte s rodicom. alebo sa ho opytaj ako to teda vyriesite... ze on potrebuje aby si bola s nim, ale ty si chces ist pozriet film.

sono2
31. mar 2023

2 ročnému normálne vysvetliť. To ste za mamičky...

luccija
31. mar 2023

A nie je lepšie tam chvíľu zostať ako ho vyburcovať k plaču a bude to trvať dlhšie?Chce byť s tebou možno sa boji tmy...v 2 r ešte tak nepracovala fantázia 4,5 r deti sa už boja iných veci.

veronikavaneska
31. mar 2023

Podľa mňa mu chýbaš po celom dni v škôlke. A je veľmi rád že môže aspoň večer zaspinkavat pri tebe ❤️ ja by som si to užívala na tvojom mieste 👍 čoskoro tá už nebude chcieť v posteli 👍

babulkomale
31. mar 2023

To mas fantasticke...moji zaspavali 23.00 - 23.30 ked spali v skolke 😵‍💫

autor
31. mar 2023

@andreatytler Nemáme v celom dome dvere 🙂ešte sme nestihli kúpiť. Má aj svetielko pri posteli taký projektor že na stene sú hviezdy a mesiac aby nemal úplnú tmu v izbe.
@luccija Aj keď ostanem chvíľu počujem že začne pochrapkavat ja že súper idem preč a on sa zobudí že mama kam ideš. Musím byť pri ňom pokiaľ úplne hlboko nezaspí.

simona20201309
31. mar 2023

Keby si vydržala 3-4r? Potom už s tebou nebude chcieť zaspávať snáď nikdy

marisoul17
31. mar 2023

Rozumiem, že chces mať čas aj na seba. Ja mám 5 ročnu, ktorá si tiež vyžaduje prítomnosť pri zaspávani a chcem ti len povedať, že sa skús na to pozerať inak. Dieťa s tebou nemáva ani tá nemanupuluje, sú deti, ktoré potrebujú pri zaspavani dôvernú osobu a tou si ty. Viem, že niekedy to ide na nervy, zvlášť keď chces mať nejaký program, ale deti sú male len raz a ten čas potom už nevrátis. Ja som sa naučila užívať si ten čas, kedy zaspáva a citi sa v bezpečí, pretože aj tým budujeme puto a dôverny vzťah.
Urob tak, ako ti vyhovuje alebo skús nájsť niečo, čo bude vyhovovať obom. Ale nemyslim si a tým sa nechcem nikoho dotknúť, že dať pusu a dovidenia - chcem mať pokoj , je tá najlepšia cesta.

zenulkaaa
31. mar 2023

Moj 8rocny stale vyzaduje aby som pri nom bola ked zaspava😄😄😄😄
Ked som sa tu pred nejakym casom pytala toto iste, tak ma sprdli, ze si to mam uzivat, ved to nebude donekonecna
Takze… asi tak.

maybemom
31. mar 2023

Ja mám 3 ročného a tiež zaspáva so mnou. Viem že je to niekedy ťažké, hlavne keď človek ma ešte nejakú robotu, chce ísť do sprchy, variť, alebo je už proste z celého dňa unaveny a už sa vidí na gauči pri seriály.. Ale viem že môj malý je proste citlivý, že on potebuje aby som tam s ním bola. Už sme skúšali aspoň denný spánok žeby sám zaspal ale to sa nám tiež nepodarilo, takže nočný sme ešte ani neskúšali 😁 ale vieš čo, neriešim. Proste on je u mňa priorita, keď sa takto cíti dobre a bezpečne, prečo ho nasilu tlačiť do niečoho preň stresujúceho. Mne veľmi pomohlo keď som sa s ním dohodla že sa budeme s tatom pri uspavani striedať. Takto ho uspavam len obdeň a to je fajn, že si viem aj zorganizovať lepšie čas. Nebudú takí malí večne. Jedného dňa buchne dverami a mama netrapoš 😁 užívajme si ich kým nás potrebujú ❤️

autor
31. mar 2023

@maybemom Môj cez deň už nespava dva roky. Večer musím ja s ním ľahnúť si pokiaľ nezaspí, manžela nechce len maminku.

maybemom
31. mar 2023

Ani môj nechcel nikoho iného, až pred Vianocami som fakt potrebovala piecť tak som mu to vysvetlila, ako dospelému, že potebujem teraz piecť lebo sa mi pri tom nechce byť do pól noci, že ten večer pôjde spať s tatinkom a zajtra zasa s maminkou, že tato ma preň dlhu rozprávku nachystanu a ráno dostane medovníčky čo mu teraz upečiem. Nesľubovala som si od toho nič lebo veď decko cecek od mala, ale ok to pochopil. A šli spať spolu a odvtedy sa striedame. Takže skús nan ísť tak normálne narovinu. Už sú vo veku keď rozumejú súvislostiam. Držím palce 😊

beata_k
31. mar 2023

Skusila si len sadnut na koniec postele? Teda aby si na zaciatok pri nom nelezala.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
31. mar 2023

@beata_k Áno skúšala, no keď vstanem z postele zobudí sa na to.

beata_k
31. mar 2023

Zrejme musis pockat kym tuho zaspi. Asi by som isla touto cestou. Koniec postele, potom stolicka pri posteli, stolicka pri dverach atd.

mamamasama
31. mar 2023

A ja milujem spať s deťmi. Aj teraz tu pri mne odfukujú 😍 Vždy tu pre ne budem. Tak dlho ako budú potrebovať. ♥️

lujza123
31. mar 2023

Mne to večerné uspavanie strašne liezlo na nervy, cez deň som sa jej venovala na 100 % ale večer som potrebovala chvíľku voľna, aj ja som len človek a mam svoje potreby.

Naučila som ju zaspávať samu asi v 2 rokoch, rozprávka, pusa, nechala otvorené dvere, zažatú lampicku a odišla som. Plakala, prišla som uistila ju ze som tam len musím ísť umyť riady a keď sa trosku skludnila znova som odišla. Keď sa opäť rozkricala, prišla som, objala ju ze ju počujem, som pri nej ale musím ísť umyť tie riady. Počkala kým sa trochu skludni a opäť odišla... A takto dokola.. Toto trvalo hádam aj hodinu a pol kým zaspala.... Vždy som ale prišla keď už bol vresk namiesto plaču, nenechala som ju vyplakat sa, ale vždy som znovu odišla...

Druhy večer bol cirkus asi minútku keď zistila ze opäť idem tie riady umývať ale rýchlo ju to prešlo

Tretí večer pohodicka, žiadny protest...

angela85
31. mar 2023

Vysvetľovať, skúšať to,že povieš rozprávku a ideš. Nedá sa to tak že zo dňa na deň. Pri synovi to bolo jednoduché,v jeho 4 rokoch sme sa presťahovali do domu a on hneď prvú noc chcel spat ako veľký vo svojej posteli. Bola rozprávka,poskrabkanie po chrbte,nechali sme pootvorené dvere a postupne si zvykol, dcéra už mala štyri roky a ide to už pomaly,ale už sme tiež na tej úrovni rozprávka,potulkat, zapnúť svetielko,dvere nechať pootvorené a odísť. Určite nie cez plač,ale cez dohody,pomalými krôčikmi sa posuvat

babulkomale
31. mar 2023

@elizabet173 ty si mala len jedno dieta? Lebo ked ti bude dalsie, nie je to take jednoduche...nervy cela rodina, skolaci nevyspati...

andreatytler
31. mar 2023

Tak to uz len nasilu cez plac. Mne pomaha muz, tak sa mi lahko povie ze treba vydrzat. Skus este tymto smerom ak je manzel ochotny. Bud kazdy 2 den s muzom alebo sam.

gabika128
31. mar 2023

Jednoducho odchádzam, iba raz za čas s nim ostanem a aj zaspim niekedy, ale to sa nedá každý deň, človek potrebuje aj nejaký čas sam pre seba. Ja poviem, že mi treba cikať, že sa idem osprchovať atď. Naučil sa tak, že najskôr plakal, chodila som do jeho izby veľa krát, vždy som ho pohladkala, utíšila a opakovala, že sa potrebujem ísť okúpať, ale prídem ešte..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz