Ahojte 😃 idem si sem po radu. Už dva mesiace sme v noci bez plienky. Malá má skoro tri roky. Ale bojujeme s tým nočným pocikanim sa. Vôbec sa nebudí, že jej treba. Nekarham ju za to, len jej hovorím dookola, že to sa nemá. Ako sa vám podarilo naučiť deti v noci cikať?
Na toto nie je rada. Nočné cikanie je iné ako denné, v tom zmysle, že počas dňa sa dieťa vie vypýtať na nocník ked cíti ze mu treba a pochopí zmysel toho celého. Ale v noci je to fyziologický proces, na ktorý musí dozrieť, musí sa mu začať tvoriť vazopresín v dostatočnom množstve. Mám dve deti. Syn mal plienku na noc do 4 rokov, dcéra do 2 rokov. Každý je iný v tomto. A je podľa môjho skromného názoru úplne zbytočné "odplienkovať" na noc skôr ako sa dieťa začne pýtať v noci cikať. Lebo to nie je odpliekovanie ale zobratie plienky a nahradenie nosením na zachod.
Mi sme museli chodit kvoli tomu do Nitry na detsku nefrologiu tam nas naucili rezim aby sa syn v noci nepocikaval lebo on velmi tvrdo spaval
AHoj! Každé dieťa je iné a každé potrebuje svoj čas. Moja najstaršia -tú som od cca 2 rokov dávala v noci cikať na šerblík,pekne sa vycikala a potom vydržala do rána. Stredný ten sa nevycikal ani za nič-ani som ho neposadila na šerblík,tak som to nechala tak a ako nastúpil do škôlky prestal sa aj pocikávať v noci, predposledná -tej všetko trvalo omoc dlhšie mala niečo cez 3,5 roka keď sa začala budiť v noci sama,že jej treba ísť na wc. Ono to chce len čas a veľa trpezlivosti 🙂 Držím palce!
vsak daj nocnik k posteli, ty si nastav budik a cca okolo 4,00 hod ju posad na nocnik, nemusis ju ani budit, len ju proste posad a nech sa vycika. Ja som to takto robila a bolo to fajn. Syn sa postupne po cas aj sam naucil chodit v noci vycikat
@jaja1991 to je preto lebo tvrdo spi a neuvedomuje si to. Dieta je tak unavene, ze vobec nevnima ze treba cikat. My sme davali plienku na noc, a az ked bola sucha, tak sme ju dali dole. Ono dieta sa neprestane pocikavat lebo nema plienku - ale prestane s tym same od seba, alebo ked sa zobudi. Musi mu dozriet mozog v tomto smere - neda sa to potlacit. A budit by som nebudila - kamaratky budili a dieta si potom zvyklo ze v noci moze vstavat a behat. Tazko sa toho zbavuje.
@jaja1991 ja som ju zo začiatku okolo pol noci zobrala a dala ešte na wc, asi dva týždne som to tak robila a potom už ani nechodila v noci cikat
Proste pred spaním sa vycikala a do rána vydržala, ani raz sa v noci nepocikala, tiež tak v troch rokoch sme s tým začali! A mala som pod plachtou dane tie prebaľovacie podložky, keby náhodou, až nieje mokrý aj matrac
Dieta na to musi dozriet fyziologicky, vacsina deti to ma tak, ze v case, ked sa vie pytat cez den, je jeho telo schopne necikat ani v noci..ja som nocnu plienku zobrala asi dva tyzdne po dennej - ale syn uz asi dva mesiace vstaval rano so suchou a vtedy som zacala aj s dennym oducanim ked som videla, ze telo je pripravene. Mal vtedy 21 mesiacov.
No nebude to asi jednoduché ale skús ju možno zobudiť v noci ty aspoň jedenkrát, nejak v strede noci, podľa toho kedy chodíte spať a dať ju vycikať
Dcérka sa budila v noci na mlieko, tak som to využila. Keď chcela mlieko, musela sa ísť vycikať. A postupne sa budila aj na to že potrebuje ísť cikať. Samozrejme nehoda sa stane, ale každý špunt sa to naučí 😉
Plienku treba na noc dieťaťu zobrať až vtedy, keď je 10 nocí po sebe suchá. Budiť v noci dieťa sa neodporúča, nakoľko mu zbytočne prerušujeme spánok. Do 6 rokov veku sa nočné cikanie/pocikávanie nerieši, nakoľko je to fyziologické.
Dieťa v takomto veku, ktoré sa v noci nevie na cikanie zobudiť, netreba riešiť vôbec, treba mu dať proste plienku. Nemá dozretý hormón, ktorý vysiela signál z mechúra do mozgu, že mechúr je plný. Je to vec, ktorú dieťa nedokáže ovládať vôľou (narozdiel od denného cikania), čiže dohováranie je zbytočné. Kým nedozrie dieťaťu hormón, na plný mechúr sa proste nezobudí.
Treba pockat kym dozrie....
Zobrať na ruky položiť na wc a pustiť vodu 🤷♀️ Toto nám robievala mamina keď sme boli malé a fungovalo 🙂 naučili sme sa
U nas to bolo podobne. Maly proste plienku odmietal, ze uz je velky, tak ked mal raz rano plienku suchu, prestala som mu ju davat. Ale v noci ho nebudim, pride mi to drsne. Prvych par tyzdnov som dookola prala pradlo, ale naucila som sa, ze on sa sice nezobudi, ale zacne sa prevalovat a byt zjavne nespokojny a vtedy ho spytam ci potrebuje cikat a ked ano,tak ideme. Obcas sa stane nejaka nehoda, asi ked tvrdsie spi, ale vacsinu noci to funguje super.
Ako maminky pisu, ja som tiez okolo polnoci, ked som sla spat, posadila na nocnik, potichucky som malej hovorila co ideme robit a, ze treba aby sa vycikala, potom uz vydrzala sucha do rana. casom sa zacala budit sama na nocnik.
@katrinka8 Presne. Úplne súhlasím.
A nechapem to nosenie a budenie malych deti kvoli cikaniu. To kvoli comu - lebo "ved uz je velke na plienku"? No nie nie je pokial sa nezobudí samo. A som zvedavá ako by sa páčilo tym matkam keby ich uprostred spanku niekto budil chod na zachod....
@kvetinka1982 - nenaučili, dozreli ste 😉
@katrinka8 uz ako poviete ak ste odborník 🤷♀️🙂
@jaja1991 nijak oni sami zacnu.. nas je 7m bez plienky ale na noc ma stale este