Ako naučiť 2 ročné dieťa zaspávať samé?

opica89
29. feb 2012

Ahojte žienky potrebujem radu moj dvojrocný syn spáva s nami v posteli, v postielke spat nechce a ked ide spať naobed a večer potrebuje aby niekto ležal s ním kým nezaspí. Čakáme druhé babatko a neviem ako to budem zvládať keď tohto našho šintra treba ukladať. Dakujem za rady

sloto
29. feb 2012

@opica89 ahoj tento istý problém mám aj ja, akurát moja drnda už má 3 roky :( nevie zaspať bez toho aby ju niekto nedržal za ruku a aby ťa druhou rukou pri tom nehladkala. keď ju nechám samú v posteli, tak reve aj hodinu ale proste sama nezaspí. čakáme dvojičky a vôbec neviem ako ju to odnaučiť. čiže všetky tipy, ktoré ti napíšu mi určite pomôžu tiež 🙂

zvonkohra
29. feb 2012

tak toto zaujima aj mna len u nas je problem ze stale zaspava na cici 😢

opica89
autor
29. feb 2012

@sloto no tak ty budes mat veselsie ako my 🙂 no ja toho nasho ked necham v posteli sameho reve a vrieska ale spat on nebude a može byt unavený, pokym si k nemu niekto nelahne.
@zvonkohra my už pijeme z flasky ale ked sa dobre napapa na obed tak mu netraba kakavko. Z flasky nechce pit?

bosoriak
29. feb 2012

@opica89 Asi to nie je odpoved na tvoju otazku, ale aj my sme sa snazili prerobit dceru, aby zaspavala sama. A vobec sa nam to nepodarilo. Nechat ju vyplakat som nechcela, nemam na to nervy. Ani to nemalo ucinok, ona sa proste zdvihla z postele a isla za mnou. 🙂 Manzel cez tyzden v zahranici, takze som na obe sama.
Takze som to riesila na kolene - starsia zaspavala v posteli (ma uz velku valendu), ja som tam sedela pri nej a kojila som mladsiu. Vsetci boli spokojni. Teraz maju nastastie rozdielne casy zaspavania, ale stale zaspavame spolu a mne to vobec nevadi. Dcera sa vzdy vecer potrebuje vyrozpravat z celeho dna, tak to robime v posteli. Potom vacsinou spi bez zobudenia az do rana.
Neboj sa, nejako to uz len vyriesite, vsetko sa da, ked sa musi. 🙂 Drzim palce.

januska191
29. feb 2012

asi tiez moc neporadim, len sa podelim o svoju skusenost. Maly mal necele dva roky, ked sa narodila dcera a tiez som sa bala ako to bude. Ked mal ist spinkat, bola som s nim proste v izbe, nosila som malu na rukach alebo kojila, ale bola som s nim. Uz ma tri roky a stale nezaspava sam. A asi to ani tak skoro nebude. Teraz, ked je mala uz starsia, stale caka kym ju uspim, v jej izbicke, aby "nebol sam" a potom si ideme spolu lahnut. Urcite si vytvoris sama nejaky system, my matky mame ten dar, ze sa prisposobime v kazdej situacii 😉

alexis617
29. feb 2012

ahoj ja mám tiež dvojročného drobca ktorého uspávam tým ,že pri ňom ležím inak zaspí len pri staršom synovi a to na jeho kolenách ked ja mám prácu tento problém máme asi viaceré ak príde niekdo na lepší spôsob dajte info rada to vyskúšam 😉

katka888
29. feb 2012

@opica89
ja som sla podla knizky A.Kast-Zahn * H. Morgenroth
Každé dieťa sa vie naučiť spať
pri 6 mes sa mi to podarilo podla knizky, pri 2rocnej som to trosku pomenila... davala som ju spat , porozpravala som rozpravku, alebo som jej len tak rozpravala... a potom som pod nejakou zamienkou odisla z izby, najrpv, ze idem pozriet ondrejka, ale ze hned ku nej pridem, inokedy, ze idem upratat hracky , ze idem pre telefon, idem jej pre cumel, a stale som jej povedala, ze jej nechavam otvorene dvere a ze sa vratim a ked som odchadzala ukazala som dverami, ci mozu byt tak otvorene... a pri dennom spanku v podstate mi do 10 min zaspi sama , ale vecer ju chodim pozerat, ale nie podla knizky, kazdych 10 min,ale skor, trosku s nou polezim a zas idem prec. a uz sa nam stalo, ze aj vecer zaspala sama, kym som sa vratila.
podstatne je dat dietatu najavo, ze ty tu pre neho si, ale nedovolit mu, aby ono urcovalo pravidla... a samozrejme , chce to trpezliost, vela rodicov to vzda na druhy den.... a absolutne to nie je o tom, nechat dieta vyrevat

sante81
29. feb 2012

môj syn zaspáva sám ešte ked nemal ani 8 mes, nikdy som nepripustila aby spával s nami v posteli a tiez nechápem mamičky ktoré to praktikuju, kazdé dieta ma mát svoju postielku a reči typu to nejde, nechce, tak to u mna neplatí. potom maju deti 3 roky a uz ich tazko preskolíte. ja mám tiez právo sa v noci vyspat a nie byt okopaná z kazdej strany a tiez mám aj manzela ktory sa potrebuje vyspat do práce. ja vypnem svetlo, zavrem dvere a maly spí do 5 min vo vlastnej izbe na velkej posteli. chcelo to len kopec trpezlivosti a vytrvat - nepovolit,

katka888
29. feb 2012

@sante81
mamicky tu hladaju radu, nie kritiku... tak im skus napisat, ako si docielila, ze za 5 min ti zaspi.... ako by si poradila, ked sa jedna o naucenie uz 2 rocneho dietata?

anjelicek26
29. feb 2012

Veru tu je uz neskoro kritizovat, "ako si to mala robit", uz je neskoro, pri druhom budes vediet.... treba najst ritual, ktory by dieta rovnako ukludnoval, ako tvoja pritomnost - ja odporucam rozpravku na cd-ku, ktoru pustis a odchadzas z izby, s tym, ze vysvetlis, ze pani na cd-ku jej rozprava rozpravku, aby sa jej lepsie zaspinkalo, ze vlastne sama nie je. Chce to nieco na tulkanie, plysaka, hocico, k comu sa prituli, nech sa neciti tak sama. Je to velka zmena, zo dna na den to nepojde a ani to nesilit. Kludne sa jej opytaj, ci "mozes" odijst, kedze teda uz rozprava rozpravku. Ze ci to uz "zvladnu same" zaspinkat. Prvy den ak povie nie - ostan. Druhy den povedz, ze ides chvilicku von (ja neviem zapnut pracku a hned prijdes) - a aj to urob, vrat sa a pockaj, kym zaspi. Treti den skus povedat, ze ides poumyvat dlazku, ze nemozes ostat pri nej, ale nech pekne pocuva rozpravku... nauci sa to postupne, ale nie silenim, nie plakanim, potrva to par dni, ale preuci sa. Dolezite je, aby si dieta nenutila. Proste postupne ju naviedla k tomu, ake super je zaspavat pri rozpravkach. Ze je uzasna velkacka a ze takto zaspavaju velke deti.

Susedka tak naucila zaspavat malu, dodnes zaspava pri rozpravke, na com nic zleho nevidim 😉

kaja73
29. feb 2012

@sante81 mam 2 deti-prve som stale riesila aby sam zaspaval,neskor aby jedol atd-vysledok-spaval so mnou v jednej izbe do 10 rokov a dodnes ma strasne uzky jedalnicek.
Ml.syna som si dala k sebe do postele,hned ked to zacal vyzadoval-to bolo v 6m-vtedy sa mu hrozne zhorsil spanok-spal so mno telo na telo do 15m,v priebehu 2 dni sa potom naucil spavat v postielke a od 16m spi aj sam v izbe-zaspi do max 20 minu-casto do 2-3minut,jedlo som nikdy neriesila,nechala som množstvo vzdy na nom,nenutila,nerobila opicky atd-a vysledok je uplne vsetko a rad-ma 26m.
teda ja zmojej skusenosti mozem povedat,ze niektore deti proste potrebuju citit maminku-v urcitej faze vyvoja-priamo telo na telo-ukludni ich to a ziskaju sebadoveru a aj samostatnost ,skor ako tie deticky co to tiež potrebuju,ale rodic s nim stale bojuje a vedie k tomu na co este nedozreli.
Už by som nikdy babatko plakat nenechala,nestresovala ho vedenim k samostatnosti,len preto ze kamoskino dieta uz spi same.
St.syn ma proste potreboval a ja som mu to nechcela dopriat-nakoniec som to v jeho 3 rokoch vzdala-to som ho riesila cele 3 roky a zacala som proste spavat s nim v jeho izbe-už sme proste ani mm ani ja nevladali dokola v noci za nim chodit,drzat ruku a spat po sedacky. 😲 On dodnes nespi vela-tak 7hodin-ma 13 rokov-a budi sa v noci aj dnes-holt posrala som to prave vedenim k predcasnej samostanosti-on na to proste vtedy nemal,aj ked mnoho inych deti na to ma už od narodenia.Kazde dieta je ine,niektore si trochu poplace a spi samostatne,ine bude revat a revat mesiace a aj tak ho to nenaučis-to bol moj st.syn,ktoreho som si zo zasady k sebe do postele proste nedala a samostanost aj tak okolo neho v spani ani nechodila do 10 rokov.. Preto som touto cestou pri ml.synovi už nesla.A vyplatilo sa.

sante81
29. feb 2012

@katka888 od narodenia bol v postielke, ziadne nosenie na rukách pokym nezaspal, mal svoju postielku a ked aj plakal, tak som prisla, pohladkala, dala dudlík, a islo to. tu ide o to, ze netreba polavit. tiez som odučala 2a pol ročné dieta minuly mesiac lebo pil v noci 5-6 flias sunaru, lebo som nemala to srdce nechat ho vyplakat,a odkladala som to 2 roky, ale den ked to príde nejako nechodil , tak sme plakali vyse tyžden a teraz spí celu noc. tak isto sme presli na velku izbu, na velku postel, len vysvetlovaním, venovaním sa mu, a aj ked som chcela povolit, tak som vydrzala. od roka a pol som prestala dávat plienky, 2 mes som chodila prezliekala, umyvala dlázky a sme bez plienky, ja nepoznám vo vychove v zivote jednodocho nedá sa , nejde to, to neplatí len pri spaní dietata v manzelskej posteli, všetko sa dá, všetko ide, len treba chciet, učíme sa na vlastnych chybách ,ja mam kopec príkladov, ale táto téma je o tom, môj názor budu cítat aj mamičky mladsích detí, a písala som ze dieta do manzelskej postele nepatrí, toto je otvorená diskusia, forum kde kazdá môzme povedat svoj vlastny názor, to nieje kritika a nemám záujem niekoho urázat.

ichbinich
29. feb 2012

Odporucam knihu The No-Cry Sleep Solution for Toddlers and Preschoolers od Elizabeth Pantley.

Ma rozne riesenia na rozne problemy, kazdy si vyberie to riesenie/alebo tu kombinaciu, ktore sa mu pozdavaju a ide podla samozostaveneho planu. Kazde dieta je ine, kazda rodina je ina, neexistuje jedno riesenie.

Ja mam spoluspaca, ktory potrebuje kojenie na zaspanie vecer a pri takmer kazdom zobudeni. Knizku som este nestihla precitat celu a ani este nemam spisany moj plan, ale zacala som s par fintami, a nieco slo uz prvy vecer. Teraz ma zapchaty nos, tak moc toho nenaspime obaja, tak v noci zase reagujem automaticky a nedrzim sa planu. Ale ked sa upravi nadcha, resp. ked budem menej zombie, budem sa drzat rad aj uprostred noci.
Nie su to riesenia za jeden den alebo tyzden, ale o tom ta knizka nie je. Je o laskyplnej zmene casto uz dlhorocnych navykov. A daju sa zmenit aj s laskou a trpezlivostou, bez revu a nervov.

jana776
29. feb 2012

@ichbinich Ahoj, nemas prosim ta nahodou tu knizku naskenovanu? Myslim ze aj nam by mozno pomohla... Dakujem.

ichbinich
29. feb 2012

@jana776:
Nie, nemam, a nas scanner zapada prachom kdesi u svagra 😀

Ale ma ju Amazon.de, ja som si ju tam objednala. Neviem, ci posielaju aj na Slovensko. Ak nie, mohla by som ti ju objednat a preposlat. Stoji EUR 12,90, ale uz maju iba 7 kusov.

mandragora22
29. feb 2012

@opica89 ahoj, ja mam ten isty problem, ten isty vek, "nastastie" necakam dalsie dieta, inak by som si to nevedela predstavit. prvy rok som sa sla zblaznit, mohla som skusat vsetky dobre rady a "scitane" matky, figu borovu to pomahalo, kto nema dieta, ze mu je schopne do minuty vrieskat az do pozvracania, ten tazko pochopi... takze som sa s tym zmierila a tiez denno-denne uspavam. nepotesim ta, poznam jednu pani - mimochodom je lekarka, ma 9 rocnu dceru a povedala mi, ze bola uplne rovnako narocna ako ta moja. tzn. uspavanie iba v pritomnosti matky, maximalne otca, nik iny!! a cely den sa jej musela venovat, ani navarit, ani pozehlit, ba ani na zachod, inak revy vresky, nepomahalo nic. ani nechat vyrevat, ani dohovarat, proste ze uz si myslela, ze s nou pojde k psychologicke, radila sa, ved su lekarky - kolegyne, no psychologicka jej povedala, ze su proste deti, ktore tak silno tu matku potrebuju, ze sa jej drzia do vysokeho veku. ona ma jedinacku rovnako, ako ja, ktovie, mozno keby bol dalsi surodenec, tak by to naviazanie nebolo az take silne, ale co ma zarazilo a nahnalo strach, tak mi povedala, ze jej dcera bola takato do 7. roku!!!!!! vratane zaspavania. potom s tym prestala, a vraj to teraz opat zacina, ona i manzel su lekari, darmo sa radili, aj nejake vysetrenia boli, dieta je zdrave, proste maju takyto typ trapenia...
takze som v "ocakavani", ze co caka a neminie mna, kedze tiez neplanujem dcere surodenca.
a radu ti nedam ziadnu, vsetky su na figu, mas doma malu individualitu, a nie kazda je ochotna prisposobit sa "mudrym" autorom atd. tak len vydrzat, snad sa to zlepsi prichodom surodenca, mozno sa aj dcerka trosku naviaze na surodenca a bude lepsie 😉 alebo budu obaja rovnaki a ty zosedivies 😀 😀 😀 😉

opica89
autor
29. feb 2012

@mandragora22 no s nasim nemam problem ja som mu ukradnuta cely den, hra sa sam, proste nema problem byt s inými ludmi a este je aj taka opica, (ale to ked bol mladsi) ked ho niekto iný uspaval dal ho do postielky a on spal, ale ked som ho ja ukladala neexistuje aby zaspal sam! Mne nevadi, že spi so mnou v posteli lebo som celý týžden sama a aspon jeho postiskam ked nemame ocka doma a tato si tiež zvykol. :D, skusit možem nieco, niektore rady su dobre nieco vyskusame urcite len neviem ci to bude mat aj daky efekt. A zase nechcem ho dat do inej izby aby spaval sam, ked budeme mat babatko, to mi pride tak ako keby som ho odstrcila od nas.

sloto
29. feb 2012

no prečítala som si všetky odpovede, ktoré zatiaľ prišli....vy si myslíte, že som sto krát neskúšala nechať ju zaspať samú? že som nepúšťala rozprávky na CDčku, uspávanky, nečítala knižky, nenechala vyrevať?? Snažila som sa spraviť všetko možné, po dobrom, po zlom, proste dieťa od malinkata vyžadovalo moju spoločnosť pri zaspávaní. Včera som mala napríklad zážitok.... Keďže som teraz tehotná, vždy na večer mi býva hrozne zle, skoro každý večer zhruba v čase keď mám uspávať malú, tak objímam záchod.... Malá revala až sa povracala tiež..... Pretože ma proste nemala pri sebe.... Keď som ju potom uspala šla som k telke, kde som o chvílu tiež odkvecla a zobudila som sa o pol noci na hrozný plač....Vyletela som za malou, malá stála vo dverách spálne a strašne plakala, že a bojí, že kde som, že prečo som ju nechala samu. Tak ako mám vysvetliť potom dieťaťu, že má spať sama, keď sa proste samoty bojí?

renatka737
29. feb 2012

@sloto chcem sa opytat ako to je ked sa zobudi saM?

sisipetka
29. feb 2012

Kocky, cas to vsetko vyriesi a kedze kazde dieta je individualita, tak sa neda najst spolocne riesenie, ci metoda.
Mne sice syn zaspava vyse roka sam, ale posledne tyzdne sa v noci zobudi, do ruk si poberie vsetko co z postielky "potrebuje" a sup ho ku nam 😅 😉 A co? No nic, uskromnime sa, nevyspime sa a tesime sa o 2 mesiace na dalsieho drobca 😵 Drzim palce, aby ste to zvladli a hlavne si to vsetky uzime, kym chcu byt deticky s nami 🙂

sloto
29. feb 2012

@renatka737 ked sa stane ze sa prebudi este vecer po zaspani, tak mala hrozne vyvadza, kope na vsetky strany, place az krici..... boli sme s tym aj u doktorky a ta nam povedala, ze ma lahku formu nocnych desov. ale hlavne co viem, zhorsuju sa jej pocity strachu vtedy, biji sa byt sama potom v izbe, aj ked si k nej lahnem, tak stale kontroluje ci som tam

simona112
29. feb 2012

Neviem či to bude zrovna rada ale tak skúsenosť. Mám dvojičky a kým sme bývali u rodičov, tak nechceli spinkať v postieľkach ani len zaspať sami. V izbe som musela mať natrepaný kočík a uspávať ich v ňom a keď zaspali počkať tak 30 min aby sme ich mohli preniesť do postielok. Potom keď sa náhodou v noci zobudili tak som ich musela zobrať do postele. Ale keď sme sa presťahovali, tak už nemali inú možnosť ako zaspávať sami v postieľkach, keďže sa nám sem kočík nevpratal. Presťahovali sme sa keď mali 1,5 roka a zvykli si rýchlo.Až som bola prekvapená. Síce zo začiatku museli mať zasvietené malé svetlo a musela som sedieť v izbe kým nezaspali ale teraz už nepotrebujem ani rozprávky ani svetlo. Stačí im fľaša kakaa a tma. Treba trpezlivosť a naučí sa spikávať sama. Len treba skúsať ďalej. Držím palce.

renatka737
29. feb 2012

@sloto Drzim palce my sme mali nocny des ale strasny, drzim palce. Pretoze nam sa nocny des stupnoval coraz viac. Kym bude mat ten nocny des ju zaspavat nenaucis ver mi mi sme si s tym presli.

sloto
29. feb 2012

@renatka737 a co na tie desy pomohlo? mne to ma mala tak 3-4 krat do tyzdna

sloto
29. feb 2012

@renatka737 priblizne po hodine spanku vzdy rovnaky scenar, place, krici, pozera do blba, rozhadzuje rukami a nevnima ma, potom po 15 minutach precitne a strasne sa boji

renatka737
29. feb 2012

@sloto my sme brali rok peritol co bola chyba lebo mala si na to zvykla, skuste psychologa. Pretoze musite dojt na to coho sa boji. Ziadne lieky, upokojujuce caje,nieco na prirodnej baze.

ichbinich
29. feb 2012

@sloto:
Aj o tom nocnom dese pise Pantley v tej knizke. Aj le to naozajstny nocny des, o tom to dieta ani nevie. Nespi a nie je hore, je kdesi pomedzi dva spankove cykly. Na druhy den si nic nepamata. Najvacsi des je to pre nas rodicov. Bohuzial inak ako tych par minut vydrzat nemozme urobit. Skusit ssskat alebo hladkat, ale vacsina deti nechce dotyky, nic... Ja som to zazila zatial iba par krat, kopanie, kricanie nienie!... a potom to takisto zmizlo, ako prislo.

Ked sa precitne a strasne sa boji, tak to je nocna mora. To mozme urobit vsetko pre to, aby sa ukludnili a potom pri nich byt alebo ich nechat spat pri nas. Hlavne, aby mali zase pocit bezpecia a nebali sa zase zaspat.
Ked je mozne, aby spala s tebou, vezmi si u po takomto navale ku sebe. Ak nie, daj si matrac ku jej posteli a spi pri nej v izbicke. Ked je taka vytsrachovana, musi vediet, ze si pri nej.

Ked sama citis, ze ta potrebuje, bud pri nej. Nesil ju ani seba do nicoho. 50% deti vie (za)spat samo a 50% nevie. Takze ako to jedno, aj to druhe je uplne NORMALNE. Aj dospeli si jedni taki, ze ako si lahli, tak sa rano zobudia a ini sa obracaju, budia, idu na wecko, niektori dokonca aj vstanu a idu jest! A deti si tiez rozne. Aj preto odporucam tu knizku, lebo sama autorka pise, ze neexistuje jedno riesenie, kazdy si musi vybrat to, co sa mu pozdava, a vyskusat to.

Vsetko dobre!

sloto
29. feb 2012

@ichbinich dakujem za pochopenie

ide mi vsak o to, ze neviem co budem robit, ked sa nam narodia dvojicky....ako to potom budem uspavat?

ichbinich
29. feb 2012

@sloto:
Cisto matematicky mas pol roka cas. To sa daju realizovat aj jemne, pomale zmeny.
Neviem, ci spi vo svojej izbe. Ak ano, skus ju naucit, ze v noci, ked sa zobudi, moze prist ku tebe. Daj jej na zem matrac "spacialnu postel", kde si moze prist lahnut, ked je v noci sama. Bude jej to treba ukazat a zahrat ten scenar cez den. Ale uz ma tri roky, to by mala dost rychlo pochopit. Hlavne ju uisti, ze si pri nej, resp. ze urcite nie je sama, ze si len velda v obyvacke. Skusala si male nocne svetielko? Boji sa tmy alebo fyzickej samoty? Pomoze, ked bude mat pootvorene dvere? Skus sa s nou niekedy cez den v klude porozpravat.
Aj ked ti to samozrejme vrta hlavou, pokus sa na to nemysliet cely den. Tym sa to nezlepsi. Cim viac bude (aj ked podvedomy) natlak z tvojej strany, o to horsie to pojde. Mozno za mesiac sa to zlepsi a potom si povies, ze si si zbytocne robila tazku hlavu... Ja tiez odkladam snazenie na druhom zatial dovtedy, kym sa neupravia noci...
P.S. Ak chces tu knizku aj ty, budem ju objednavat pre jana776, mozem odrazu aj pre teba. Je v anglictine, ale v lahkej, dobre sa cita. Stoji 13,37€. Daj mi vediet (PN).

hoogy
29. feb 2012

@opica89 u nas mame takyto vecerny ritual. do postielky si moze zobrat knizku podla vlastneho vyberu ktoru mu ja precitam(ked uz mam dieta tak ma jedna rozpravka vecer nezabijem a nebudem to riesit CD) nechavam mu zapnutu malu lampicku. on si knizku este prelistuje par krat. zvacsa sa este raz vycika a zaspi. skus najst nejaky ritual pri ktorom sa syn upokoji a ubezpeci,ze si tu pre neho a ze od neho neodchadzas. casom nadobudne dovoru v teba a nauci sa zaspat aj sam. drzim palce mas este dost casu tak skusaj postupne 😉 neviem ci som ti moc pomohla,ale mozno ked skusis tak to zaberie