Ahojte, dcérka nechce spinkat pri zhasnutom svetle, mam pocit že sa boji. Ma iba 4 mesiace, mala by som ju učiť spinkat pri zhasnutom svetle? Aké mate skúsenosti?
Bežne v prírode sa úplná tma vyskytuje veľmi zriedkavo. Je neprirodzená. Deti, ale aj väčšina dospelých ľudí potrebuje aspoň trochu vidieť, čo je okolo nich. V noci sa preberieme, skontroľujeme okolie a spíme ďalej. Ak nemáme ako skontrolovať okolie prichádza stres a v strese sa zle zaspáva. Ja doteraz neviem zaspať v zatemnenej miestnosti a aj s sme mali kvôli tomu doma konflikt, ale ja nie som jaskynný človek, ani môj syn, aby sme spávali pomaly v jaskyni.
@amamicka vies co,my sme veelmi dlho zaspavali pri malej nocnej lampe. Hadam az ked sa segra dostala do puberty,ked mala mozno dakych 12rokov,sme uz zaspavali bez nocneho svetla a to ja som id nej o 5r.starsia. Takze pri mojich detoch nic take neriesim. Dcerka bola zvyknuta zaspinkavat a i syn v tme a od isteho casu si svetlo zacali pytat. Neriesim,vyhoviem. Viem.podla nas so sestrou,ze to prejde. Ved ked zahajaju,svetlo im zhasneme.
moja dcéra má 9 r. a chce pri zaspávaní aby sa svietilo na schodisku - osvetľuje to jej izbu. Mladšia má 6,5 r spia v jednej izbe a tá to nepotrebuje.
dcéra 5r. - tá má rada svetlo. Ak sa v noci prebudí a je nekľudná zasvietim. Ukľudní sa a spí ďálej. potom zhasnem.
Nezdá sa mi aby 4 mes. dieťa už reagovalo na takéto potreby.
@amamicka ahoj, mam 18m synceka. od malicka maval zaznute svetlo, ktore bolo v ramci monitoru dychu a vysielacky v jednom (angel care), len take slabucke svetielko. ale ked mal asi 13m., som zacala mat pocit, ze sa mi castejsie budi. tak som zacala zhasinat hned ako som ho ulozila do postielky a aj jeho zobudzanie sa v noci na kojenie sa polepsilo. uvidis podla babatka ako si to bude pytat. ak nechce pri zhasnutom zaspat, tak mu nechaj aspon male svetielko. casom ho to prejde (niekoho to prejde skor, niekoho neskor). drzim palce
Nie, netreba ju nic take ucit... naco. Ja ked som sama tak doteraz spim pri zapnutej lampicke a to mam 30 rokov....
Aj moja dcerka sa boji spinkat v uplnej tme, aj vytiahnute zaluzie nepomohli, tak sme kupili take automaticke svetielko do zastrcky, intenzita svietenia je podla tmy v izbe, ale nesvieti rusivo alebo prisilno a rano same zhasne a nebolo vobec drahe a hlavne netreba menit baterky alebo nabijat a pod 🙂
@amamicka tak spanie v tme je najzdravsie..pri svetle a pri TV sa zvysuje riziko mnohych ochoreni, napr.cukrovky 2.typu..takze tak..male dieta moze kludne zaspat pri malej lampicke, ked zaspi, vypnes..moja 7 rocna ma pri zaspavani zasvietene svetlo na chodbe..zaspi za par minut, potom zhasiname..spi sama v izbe od 3 rokov..celu noc bez prebudenia, nicoho sa neboji..to ani neprogramuj dietatu ze sa ma niecoho bat
@amamicka prečo ju chceš naučiť spať pri zhasnutom svetle? Veď nechaj zapálenú malú lampičku, alebo pootvorené dvere do druhej miestnosti, kde svieti slabé svetlo.