Ahojte babeny,
prednedavnom som si s priatelom pozrela film Maly princ pri ktorom sa mi tisli slzy do oci. Hned na to som pisala recenziu tohto filmu http://www.studentskenoviny.sk/krasne-a-vyrazne... (ak neviete o com film je precitajte si recenziu, je kratka a urcite si pozrite film, alebo precitajte knihu; pribeh je krasny a skvely na zamyslenie nad zivotom).
Ja svoju rodinku este nemam avsak uz na to zacinam pomalicky mysliet. Az pri pisani recenzie som sa zamyslela nad tym hlavnym co mi tento pribeh chcel povedat a teda aka je ta spravna vychova dietata? Rada by som sa spytala na vas nazor a poznala vase skusenosti. Je lepsie im nechat volnost vo vyvoji a neobmedzovat ich fantaziu alebo riadit ich zivot?
Dakujem pekne za kazdy zmyselny komentar.
@amyq keby existovalo niečo ako univerzálny a funkčný návod na výchovu dieťaťa, tak by boli všetky milé, slušné, dobré, poslušné a toto diskusné fórum by bolo len o štrikovaní a varení 😂😂😂
Ale každé dieťa je iné a to, čo platí na moje, nemusí platiť na ďalších 10... Dokonca ani na súrodencov, ktorí vyrastajú v rovnakých podmienkach, neplatia rovnaké výchovné metódy... Naviac, kedy môžeme zhodnotiť, že naša výchova bola správna? Po 6 rokoch? Po 15 rokoch? Po 30 rokoch?
Ale úplne zbytočne hľadáš nejaký návod, keď ešte sama deti nemáš, len preto, že si videla film... Až budeš padať na hubu únavou, vyčerpaním a bezmocnosťou, tak porušíš aj všetky svoje zásady a predsavzatia o ideálnej výchove...
U nás zatiaľ celkom funguje systém aj voľnosť aj pevné pravidlá... A občas povolím z tých pevných pravidiel a občas pritiahnem uzdu voľnosti...
Ale vacsina z nas ma male dieta a ci vychova bola ucinna vies tak povedat v dospelosti. Cize toto su len teorie a az ked budes mat vlastne deti, pochopis
@sissy27 milé, slušné, dobré, poslušné - presne o toto mi nejde v tomto prispevku .. netusim preco mi zmenili nazov prispevku !!
Ide mi o to ako sa dieta vyvija a teda akym smerom sa bude vyvijat jeho rozmyslanie a zmyslanie o svete a o svojom vlastnom zivote neskor ... urcite nechcem aby moje dieta bolo "standardnym" .. ale ako rozvijat jeho osobnost a podobne .. vobec mi nejde o to ci ma byt mile alebo slusne ... ide mi o to aku moje dieta bude mat osobnost .. ci bude typickym dietatom ktore pozera tie blbosti v televizore alebo ci sa bude rozvijat umeleckym smerom, ako sa zachova jeho fantazia a ako neudupat jeho potencial .. dufam ze to aspon zopar z vas pochopi o co mi ide 🙂
@amyq , ak môže prispieť svojou skúsenosťou - výchova dieťaťa sa začína výberom správneho partnera - jednak gény, čo si budeme hovoriť, toto veľmi ovplyvňuje aké bude dieťa - to čo je jeho základ - vnímanie, temperament. Ak si si zle vybrala, to dieťa tam bude to mať, či chceš či nechceš.
Jednak výchova detí je tak z 80% príklad - príklad a ešte raz príklad. Dieťa veľa vníma a pozoruje - vidí, ako sa partneri chovajú k sebe navzájom, či sa ľúbia, prejavujú si úctu, pozornosť, slušnosť... Môžeš mu ty hovoriť do aleluja aké má byť a čo má robiť a prečítať x príručiek... ono vidí... ako žiješ, ako sa správaš k iným ľuďom, či si veríš, máš vnútornú istotu a sebaúctu... práca na dieťati je práca na sebe....
A zvyšných 20%, to už sú len "prkotinky" typu : toto je nočníček a do neho sa kaká, takto sa drží vidlička a slovká, dobrý deň, prosím a ďakujem majú čarovnú moc... 🙂.
obdivujem ako sa vzdy najde niekto kto rype 😒
@amyq portál, na ktorom je recenzia zverejnená, nie je pre stredoškolákov? 😲 http://www.studentskenoviny.sk/skoly
@novana svoj dalsi prispevok prosim zacni chybami, ktore si mi tam nasla .. v opacnom pripade uz na teba nebudem reagovat pretoze veta "tvoje dieťa nech sa v prvom rade naučí pravopis - viď to more chýb v recenzii" sa mi od teba bez akehokolvek vysvetlenia vobec nepaci .. ak chces niekomu pomoct tak neosocuj, ale porad kde sa to "more chyb" v mojom clanku nachadza .. dakujem pekne 🙂
portal je pre vsetkych studentov .. pozri si registraciu a uvidis, ze si tam vies vyplnit aj vlastnu skolu ;)
uz si pridala dve spravy a ani jedna zmienka o chybe v clanku, ale bohuzial ani k teme, ktoru tu riesim :/ .. to ako keby som ti ja povedala ze si hlupa, ale preco si to myslim uz nedokazem vysvetlit :D
@amyq Tak teda prispejem aj ja svojim názorom. Okrem toho, že súhlasím s vyššie napísaným ohľadne génov oboch rodičov a vplyvu ich osobnosti a správania na svoje dieťa, vyzdvihla by som ešte aj schopnosť rodiča rozumieť svojmu dieťaťu (a to aj bez slov 😉 ). Vedieť mu porozumieť je, myslím si, jeden zo základných kameňov pre vhodné reakcie rodiča na správanie a potreby dieťaťa. Čím viac dokáže byť rodič vnímavý a pozorný voči svojmu dieťaťu, tým lepšie volí výchovné prostriedky. A nepodceňovala by som ani materinský inštinkt ako vzácne puto medzi matkou a dieťaťom.
@amyq tak ked tak ta to zaujima hladaj si informacie mimo fora a necakaj ze dostanes navod na zlatom podnose..telku nebude pozerat ked mu ju ty nikdy nezapnes tablet nebude mat v ruke pokym ho od teba do tych ruk nedostane...a tak dalej mozeme pokracovat...bezne zrucnosti zienky krasne rozvijaju vdaka montessori aktivitam
@sykorkauhliarka nepytam si navod na zlatom podnose 🙂 .. zaujimaju ma realne skusenosti, ktore tu uz urcite kopu mamiciek ma .. ak ho budu zaujimat zvieratka mam mu zvysovat prijem danych informaci? rozpravky o zvieratkach knihy atd? ak ho bude zaujimat nieco co sa mi nebude pacit mam mu tieto dvere zatvorit? a viest ho cestou ktorou chcem ja namiesto tej ktoru by si prirodezne vybralo ono samo? budem ho ucit: toto sa musi robit takto a nijak inak? ako si potom zachova svoju fantaziu pri rieseni roznych uloh? mam pocit ze rovnako tak sa vedie aj momentalna vyucba v skolach zmyslom "toto sa takto robi a kazdy to bude robit iba takto" .. ak sa bude dieta uberat smerom ze ho zaujimaju pocitace mam mu ich obmedzovat (samozrejme s pocitacom az v neskorsom veku)?
@amyq To, na čo má dieťa vlohy a k čomu bude samé inklinovať treba podporiť. No ostatné veci pritom nezanedbávať.
Napríklad rodičia - hudobníci, radi by boli, keby dieťa tiež hralo na hudobný nástroj. No ono s vášňou stavia, miluje rôzne stavebnice, vekom zložitejšie, náročnejšie a je vidieť, že mu to naozaj ide. Tak ho v jeho "architektonických" chúťkach všemožne podporia, no to ešte neznamená, že nemôže s nimi chodiť na koncerty... 😉.
Na to, aby bolo dieťa rozumné, inteligentné, malo prehľad a vnímalo svet v súvislostiach netreba pred ním zavrieť žiadne dvere. Len ich niekoľko, alebo len jedny otvoriť dokorán, do ostatných nechať aspoň nazrieť.
@amyq No a čo sa týka tých maličkých detí, keď spomínaš televízor a počítač, je na tvojom zvážení, kedy mu ich dovolíš. To bude tvoja výchova, do ktorej patria aj zákazy a usmernenia.
Niekto nemá televízor doma vôbec, iní posadia pred neho jednoročné dieťa. Počítač - hry na ňom hrávajú už 4 ročné deti. Osobne som toho názoru, že je to skoro a hlavne veľmi nevhodne využitý čas, pri ktorom dieťa len stráca. No treba mať na zreteli, že v dnešnej dobe elektronizácie sa výpočtová technika stáva súčasťou vyučovacieho procesu už na 1. stupni niektorých základných škôl. Napr. ako komunikačný prostriedok v čase choroby dieťaťa, ktoré sa tak môže stať súčasťou vyučovania (pokiaľ zdravotná situácia dovoľuje) alebo pri robení si domácich úloh.
ako to je? Chceme dobre, mile, poslusne deti z ktorych vyrastu silni, samostatni, odvazni jednci?
@amyq neviem teda co presne myslis ohladom naseho skolstva ale su tam pravidla ,ktore sa treba naucit dodrziavat.. to je normalne ze fyzikalne zakony, jazykove pravidla, matematicke ukony su pre vsetkyh rovnake a tak sa vykonavaju lebo inac sa nemaju ( to sa tyka aj vytvarnyh technik) ...ak budes chciet aby dieta bolo maliarom a ono samo nechce tak nim nebude tak isto ked samo nechce nebude z neho klavirny virtuoz ..to je moj nazor..a z vlastneho zivota viem ze nie je dobre (niekedy) aby si dieta vybralo samo strednu skolu...teraz by som bola rada keby vtedy moji rodicia razne zakrocili a zakazali ....mna by to polozilo..ale mala by som vzdelanie to co mam teraz
je nic
zlata stredna cesta...musis davat na vyber z dvoch realnych veci ..alebo sposobov....a samozrejme ze aj tu plati ze to nefunguje na vsetky deti ..dietatu sa musis venovat nie nechat ho objavovat co chce