Ahojte, malý bude mať pol roka. Vraj o takom čase by už mal mať za sebou druhé vzpriamenie. Hračkami ho motivujem, dáva sa na dlane, plazí sa, dáva sa na kolená.. No neodlepi bruško od podložky. K fyzio ideme v septembri.. Zatiaľ nejaké rady, či nechať to tomu voľný priebeh?
Mame cca 9 mesiacov a zacali sme sa plazit, tvoj bude mat pol roka a uz sa plazi. Piloval jedno a teraz bude ine
@katesocka ďakujem. Mam dieťa 1x a dosť dlho mi trvalo pochopiť (co sa tyka jedla) ze nemusí byť tabulkovy...no toto som sa ešte nenaučila. Ja viem ze každé dieťa je iné, že sú šikovnejší aj pomalší od neho.. No okolie na mňa tlači.. Môj už v 6 mesiacoch sedel, dávaj ho sadnúť, to sa ešte nestvornozkuje, mal by to a to.. Jeho obvodná nič nevraví, minule sa pýtala ci sa otáča, povedala som áno. Nič iné neriešila... Proste ten tlak okolia ma hnevá, pričom sa snažím, motivovať hračkami, som pri ňom... Ale keď sa tak. Spätne pozriem, nič som ho neučila. Ani plazenie, ani pretláčanie, zrazu to začal robiť... Tak čakám ze aj toto tak príde, proste na to musí prísť sam. Tak som nastavená, no keď od známych počúvam co vswrko vedeli ich deti ze stali pri nábytku v 6 mesiacoch a mali šikmý sed za sebou v 5🤷♀️
@kitycat
Moj to zvladol sam od seba v 6 mesiacoch aj 1 tyzdni. Aj starsia dcerka to zvladla az okolo 7 mesiacov. Maju tazke hlavy, 99./95. percentil
Robíš veľkú chybu, že sa necháš ovplyvňovať takto okolím. Všetko ide a pôjde ako má, kašli na ostatných
Ja ťa chápem. Pri synovi som bola mierne nervózna z jeho pokrokov, keďže on sa na 4 dal až ako 10 mesačný, sám si sadol v 11 mesiacoch, stvornozkovat začal až krátko pred prvými narodeninami. Ale máme perfektnú pediatričku, ktorá rieši len keď je fakt niečo potrebné a nie takéto veci. My sme mali včera poradňu a spýtala sa, či sa malá plazí, hovorím nie, ona že to vôbec nevadí a má času dosť. Hlavné je že sa otáča na brucho a okolo svojej osi (teda na to sa pýtala či to robí, a či cúva)
Plazenie nie je ziaduci pohybovy vzor, nie je treba ho podporovat. Nemalo by trvat dlhsie nez myslim 4tyzdne, nie som si ista. Ved si najdi na instagrame nejaku detsku fyzio, taketo zakladne veci riesia vsetky aj opakovane, dozvies sa vela informacii, napr. aj to ze fakt kazde dieta ma svoje tempo a nemusi robit vsetko vtedy ked vacsina. K stvornozkovaniu, teda zodvihnutiu na 4 zvyknu motivovat aj tak ze dieta podvihnu pomocou satky 🙂 skus si pohladat, napr fyziokristy, detska fyzio mama…
@anavixy no len si neviem predstaviť brániť mu🤷♀️ to nevysvetlim..alw robí to asi 2 týždne necelé, možno prejde na 4 alebo neviem🤷♀️
Tak to ma asi este cas, uz si to moc nepamatam ale skus si to najst, maju super prispevky 🙂 to nie je ani o braneni, to sa ozaj neda, ale skor o motivovani do inej cinnosti, inych pohybov a tak..
Ale akoze ono to plazanie nie je ze zle, pokial neplazi ako raneny vojak napr., ale proste nie je to potrebne, nema to vyznam pre vyvoj.
Len cakat.
@anavixy no on je taky, že sa dá na lakte potom na kolenách čiže je akoby na štyroch no nie je na dlaniach a tak sa suchá v pred. Ze zapája aj nohy aj ruky, neťahá nožičky za sebou. Áno pozerala som tu šatku, že motivuje aby boli detičky na 4 vlastne. Skúšala som ho dat cez moju nohu, aby bol na rukách no to bolo také kadejaké..
@katesocka ani naša to nerieši, len ako som písala, to okolie mi strašne lezie na mozog. Potom ho skumam ako taká krava, že prečo už nerobi to a to pritom je šikovný...
@luliu viem.. A strašne ma to hnevá.
@basska_b ved aj ja budem len čakat, ono to príde ☺️ len ako som písala, názory druhých mi začali liezť na mozog
Ma este cas, staci, ze sa bude trenovat udrzat sa na 4, pohupovat sa.. hlavne nech ma moznost volneho pohybu 🙂 vsetko sa nauci postupne
Ono to pride zo dna na den, ako aj vsetky ine pokroky 🙂 akurat sme to rozoberali vo februarovkach 2023
Ako ste prosim dopadli?
@kybel_ v druhom vzpriameni nikdy nebol🤣. V 6m si šikmo sadol, v 7m sa postavil, v 9m začal štvornožkovať a teraz začína chodiť a nemá ešte ani rok.
Moja má čerstvých 7 mesiacov. Na bruško sa začala dávať až niekedy v 5,5 mesiacoch a asi v 6 z ničoho druhé vzpriamenie a pár dní na to sa začala dávať na 4. Neplazí sa ešte. Podľa mňa má ešte čas na druhé vzpriamenie.