Ako fungovať s dvomi malými deťmi v jednej izbe?

gerfinka
24. máj 2020

Ahojte žienky,
chcela by som poznať skúsenosti mamičiek ako fungovať s dvomi malými deťmi v jednej izbe? Totiž mám takmer dvojročnú a každú chvíľu sa narodí ďalšia babulka. Žijeme u svokry v dome, v jednej izbe, čo bola pôvodne obývačka. Ideme stavať dom, vo vyhliadke je aj prenájom bytu-ale to sme nestihli doriešiť. V dome je už potom len kuchyňa, svokrina izba a ešte mládenecká manželova, ale do tej je zlý prístup a v podstate ju využívame ako sklad, čiže sa tam asi nebudem presúvať s novorodeniatkom, keď bude napr. staršia spať. Dajte nejaké tipy ako to zvládnuť? Najmä, čo sa spánku týka... Našťastie ide leto, tak budeme asi veľa vonku. Ak to mal niekto podobne, ako ste to riešili?

lenuliatko84
24. máj 2020

Zvazila by som najma ten najom.takto fungovat nemozete.4 ludia v jedne izbe s bábätkom.babo potrebuje pokoj a 2 rocne dieta je zivel

daganov
24. máj 2020

@gerfinka ja by som určite išla do toho podnájmu, aj keď to nestihnete do pôrodu. Dom zrejme nebude hotový do roka a keby aj, rok je veľmi dlhá doba na to, aby ste takto fungovali. Ak sa nedajú nijako poposúvať priečky, dvere a pod. do tej izby, ktorú máte ako sklad, prípadne si to svokra neželá, tak by som ten sklad zrušila a urobila z toho izbu - aspoň posteľ, skriňa. Nemusela by si sa tam presúvať ty, ale manžel, ak by novorodeniatko preplakalo noc. Čo na to on?

evora
24. máj 2020

Pre mňa bol masaker fungovať v 3 izbovom byte, nakoľko staršie dieťa nedonutis aby bolo ako myška... mladšie zasa môže mať koliky, plakať, staršie bude nervózne. Minimálne dve izby budú potrebné. Riešila by som podnájom 🙂

mogaa
24. máj 2020

@gerfinka cez deň novorodenec v kočíku a ty väčšieho unavíš , horšie to bude cez obed ak budú obe deti chcieť spať a nebudú spávať v rovnakom čase....na tvojom mieste riešim buď krátkodobý prenájom alebo pre staršie dieťa od septembra jasle (súkromnú škôlku)

sasa1310
24. máj 2020

ja neviem, ale ja by som druhé dieťa vôbec nemala do takého stavu. Radšej by som išla do roboty, vrážala všetky peniaze do domu a potom mala druhé dieťa. Niekto to robí z druhého konca a potom si nevie rady.

silvike
24. máj 2020

@gerfinka Ja Vas chcem len povzbudit, aby ste sa toho nebali. Urcite si najdete system. My sme fungovali v malinkom jednoizbaciku takto s dvomi malymi detickami. Proste, improvizacia, trpezlivost a rozumny manazment. A samozrejme kde je vola tam je cesta. Ak nie su svokrovci nejaki hulvati a da sa s nimi normalne dohodnut tak to urcite pojde.

nickpick
24. máj 2020

@gerfinka minimalne tu byvalu manzelovu izbu by som usposobila tak, aby tam mohol fungovat on plus mozno so starsou dcerkou, vsetci 4 v jednej izbe by chcelo velku toleranciu a nastavenie s vedomim ze zakratko sa budete stahovat (ale stavba domu trva min.rok), ten podnajom by som nezavrhovala, ak na to financie mate chodte do toho....
Zase sa netvarme, ze 3-4 izbovy byt, ci dom je samozrejmost pre 3-4 clennu rodinu, vela ludi sa musi docasne uskromnit ak na to financne nema...

janinuska
24. máj 2020

Veď píšeš, že idete stavať dom, tak buď vydržať v jednej izbe s dvomi deťmi, záleží kedy ten dom postavíte, alebo prerobiť tú izbu čo máte sklad, dá sa ísť aj do podnájmu, záleží ako budete fungovať.

janinuska
24. máj 2020

@sasa1310 My sme bývali vo veľmi malom jednoizbovom byte, keď sa mi narodil syn , zo začiatku po pôrode som sa bála, že otehotniem, tak sme sa chránili, keď mal syn 6 mesiacov , vymenili sme byt za krásny trojizbový, tešila som sa, že snáď budeme štyria,ale hop zistila som že druhé dieťatko mať nemôžem, predčasné zlyhanie vaječníkov. Tým chcem povedať, že keď možu mať druhé dieťa treba ho mať, lebo potom už môže byť neskoro. Bývanie sa vždy vyrieši.

henka123123
24. máj 2020

my byvame v 1 izbovej pristavbe..mame dvor.kuchynu.kupelku.1 izbu a tiez mam 2 rocneho a coskoro sa narodi babo a neriesim to nejak tragicky..zo zaciatku budu horsie noci ale csz myslkm ze pohode..starsi spava poobede hodinu a pol a za ten cas bud bude aj babo spat a ked ne tak do kocika a na dvor s nim pojdem alebo do kuchyne do hojdacky ho dam atd..cize tak nejak 🙂

missdiva
24. máj 2020

@gerfinka pomohol by podorys domu.
Ak so svokrou vychadzate dobre a neprekazate si navzajom prerobila by som ten sklad. Respektive mierna rekontrukcia zvysku domu ak by to svokre nevadilo, na to treba vidiet ten podorys.
Cize co by si dala do podnajmu das do vyupragednutia jej domu (teda pokial mate dobre vztahy)...
Ak si leziete na nervy sla by som hned do podnajmu, trva dlho kym sa postavi dom...

jaskolka
24. máj 2020

Ta izba má zlý prístup prečo? Je vonku, či treba po dvore ísť na toaletu, alebo niečo podobné? Lebo naozaj by bolo treba pouvažovať o jej zmene na normalnu izbu pre vás. Aspoň základne vybavenie, veď škoda je tlačiť sa v jednej miestnosti, keď je k dispozícii aj druhá. Keď je muž šikovný, alebo aspoň ma takého kamaráta, aj zo sušiarne sa dá urobiť kuchyňa, napríklad. A z mládeneckej izby by nemal byt problém trebárs urobit spálňu

janinah
24. máj 2020

spojazdnila by som tu skladovú izbu,v letných horúčavách nenecháš dieťa spať vonku cez obed napríklad....dala by som tam valendu aj postielku....nevieš aké naročné bude novorodeniatko,možno sa všetci v tej jednej izbe nevyspíte ani celé noci

janinah
24. máj 2020

@henka123123 dcéra mala 2r, ked sa narodila dalšia,tiež som plánovala,že jedna bude spať v postielke a maličká v kolíske v tej izbe .....pár dní pred porodom mi staršia vykotila celú kolísku,dodnes nechápem ako sa jej to podarilo....jasné,že maličká tam potom nikdy nespala,asi b ysom ju neustrážila....

dkethe
24. máj 2020

Mam taky vekovy rozdiel a My sme tak na chate, mala spi vonku v kociku cez den, a pri vecernom uspavani musi byt aj muz, cita malemu aby bol tisko, a on sa na nocne plakanie malej nebudi. Inac bez problemu. Ale samozrejme lepsi by bol podnajom nez chyza u švekry :D

janinah
24. máj 2020

@dkethe ked buduješ a počítaš každé euro,tak podnájom by som neplatila,tam zrejme svokra nie je problém,ale miesto v dome,čo sa dá upraviť

dkethe
24. máj 2020

@janinah jeee, dobre, myslim ze moja odpoved bola dost k napomocna aj bez tohto poucenia 🙂

gerfinka
autor
24. máj 2020

@lenuliatko84 očakávanie bolo, že o tomto čase už budeme v tom byte, je to po známosti, manželovi kamaráti nám ho dajú za výhodnú cenu, ale ešte tam býva pôvodný majiteľ, ktorý dokončuje dom. Ale určite sa tam chceme presunúť, keď to bude možné... Len čo do vtedy...

gerfinka
autor
24. máj 2020

@daganov to aj robíme, že keď je horšia noc, manžel spi tam, aj tam ma svoje veci. V tejto izbe sa zmestia akurát moje a detské oblecko. Nájom určite chceme doriešiť, ale neviem kedy to bude

henka123123
24. máj 2020

@janinah no babo bude spat v poatielke a maly 2 roky 8 mesiacov uz v posteli velkej cize v tom nevidim problem ked bude hajat.ja cez den nespavam cize toto si viem ustriehnut a ked starsi bude spat a babo nebude chcet spat tak s nim budem na dvore..tohto sa nebojim..skor tie noci budu horsie kym budu ak budu koliky a tak.mladsie bude budit starsie to bude problem a potom pocas zubkov a tak

pribinak
24. máj 2020

@sasa1310 nepreháňaj. Toto nie je nezvládnuteľná situácia, žije tak veľa rodín a prežijú to
Par mesiacov tak vydržia. Zvyknú si.

gerfinka
autor
24. máj 2020

@sasa1310 tak už máme svoj vek, takže za to sme šli do druhého dieťaťa. A nie aby som v 40tke rodila. A ako píšem hneď v úvode, nájom riešime, ale momentálne tam nie sme,lebo aj korona zastavila nejaké veci...

gerfinka
autor
24. máj 2020

@silvike ďakujem za povzbudivé slová, ja tiež verím, že to zvládneme. Manželovi žije len mama, ale tak je to jej dom, jej pravidlá...

gerfinka
autor
24. máj 2020

@nickpick ako som písala vyššie, podnájom je v hre, len neviem kedy sa tam budeme môcť nasťahovať. Dovtedy potrebujem rady ako v tej jednej izbe...

gerfinka
autor
24. máj 2020

@janinah práveže skôr ta svokra, ako to miesto😉

gerfinka
autor
24. máj 2020

@jaskolka je to manzardka, kvázi poschodie, vedu do nej úzke, strmé, šmykľavé schody. Čiže ja tam s novorodencom isto nepôjdem. Staršia dcérka tam sama vide, aj zíde ale vždy idem za ňou, pod ňou...

gerfinka
autor
24. máj 2020

Žienky ďakujem za rady. Aj keď teda čakala som skôr nejaké konkrétne, ako to, že máme ísť do podnájmu... To viem aj sama.,ze tam by nám bolo lepšie, ale... Možno som skôr potrebovala len utesit, už totiž prenášam a možno nám aj z tejto situácie blok a preto to nejde Ešte keď sme len plánovali druhé, som manželovi hovorila, že tu s dvoma deťmi nebudem... Ale viete ako to s niektorými mužmi chodí, čo si nevybavim, nemám.... Aj ten podnájom, čo riešime, je cez jeho kamarátov a kto to dohaduje.... No ja. 😁Inak je to šikovný chlap, ten môj muž. Staršiu som nosila a plánujem aj tuto, tak možno poobednym spánok staršej budem riešiť tak, že ona v kočíku a mladšia v satke... Alebo supnem obe do koča a na dvore postupne uspim...

mucuinka
24. máj 2020

Vobec sa netrapte. My sme takto fungovali a v pohode. Je leto, takze vacsiu cast dna stravite vonku akurat poobedny spanok starsieho budete riesit. A mala chapala, ze teraz treba byt tichsie, paradoxne sa vobec nerusili. Dokonca som s nini spavala na jednej manzelskej posteli. Az ked mal maly asi 4 mesiace sa prestahovala do postielky. Ani jeden neprespal este noc a vobec sa nerusili. Zvlafnete to, nemajte strach.

gerfinka
autor
24. máj 2020

@missdiva prerabka by bola zbytočná a nerealizivatelna. Už chcem byť kvázi vo svojom, podnájom je stále vo výhľade, možno aj do leta sa podari, len potrebujem rady, čo dovtedy

mucuinka
24. máj 2020

Inak kludne mi napiste, skusim Vam popisat ako to fungovalo u nas ;) na moje pocudovanie to fakt slo super