Ako dosiahnuť vyššiu druhú materskú?

simmushh
17. sep 2020

Ahojte 🙂 mám bábo narodené v apríli 2019, t. z. že v apríli 2022 mi končil rodičák. Mala som aj materskú. Chceli by sme ďalšie bábo, ale materská bola dosť nízka. Uvažujem ako získať vyššiu. Vrátiť sa pred druhou materskou do roboty na vyšší úväzok sa nedá - nebudem stíhať toľko robiť. Je možnosť ísť na inú zmluvu do tej istej roboty (napr. iná pozícia) počas rodičáku (- aká zmluva?) a na ďalšiu materskú sa mi budú spočítavať základy aj z predošlej zmluvy ktorá trvá ale som z nej na rodičovskej, aj z novej ktorá bude trvať napr. len 6 mesiacov?
Ďakujem 🙂

ukulela
17. sep 2020

@simmushh mne sa zdá, že aby sa ti počítala materská aj z takéhoto nového paralelne bežiaceho úväzku, tak by si to musela mat 270 dní nemocenského poistenia tiež. alebo potom musela by si zo starého zamestnanie odísť, nájsť si nové s lepšim vymeriavacím základom. Ale tam by si musela mať aspoň 90 dní NP. Ak sa mýlim, tak baby, ktoré sa v tom lepšie orientujú, má opravia.

mdek
17. sep 2020

Malo by ti stačiť ísť na deň do práce, kde ti vyplatia cca 50-70 eur a ak nič viac v tom roku neodrobis, tak denný základ máš tú sumu za ten deň. Napr. Ak 2020 toľko zarobia, tak materská 2021 sa bude z toho počítať.
Ja som to tak robila a malo by to fungovať. Akurát som potratila, tak neviem povedať, že aj tak bolo.

simmushh
autor
17. sep 2020

@mdek čiže aj keď mám zmluvu na 1/2 úväzok (4hod) a išla by som do roboty na 12 hodín jeden deň - tj by som mala trojnásobok ako bežne by to malo pomôcť?

mirkaz156
17. sep 2020

@simmushh pripnem sa tiež som zvedavá. Ale na toto odporúčam knihu materská od mihala. Vydáva sa každý rok podľa nových zmien v zákone. Na ďalší rok ešte nie je vydaná lebo nejaké zmeny sa ešte rokujú

etnatn
17. sep 2020

Ja mam osobnu kladnu skusenost s tymito dvomi moznostami: bud Ti vedenie naoko zvysi mzdu, co Ti pomoze na materskej, alebo si vycerpaj dake 2 dni dovolenky predtym ako nastupis na druhu MD.

mdek
17. sep 2020

@simmushh podľa mňa ano. Lebo sa počíta podľa odpracovaných dní.