Dcérka má tri roky a pomerne dosť je na mna upätá. Niekedy sa nedá ísť ani na záchod. Keď nie som dome, ostane s babkou v pohode. Ale ako náhle prídem domov všade chodí tam kde aj ja. Ako chcostík. Som na MD, mám aj 10 mesačné bábo. Ale staršia veľmi nežiarli, len občas. Tak žiarlivosť osm vylúčila.Ďakujem za rady. 🙂 🙂 🙂
Ahoj libela,
podla mna je normalne ako sa sprava dcerka. Predpokladam, ze si bola s nou doma od narodenia a tak ty si pre nu stred vesmiru. Ty si ta osoba, s ktorou sa chce pritulit, ktorej chce povedat, ze ju nieco trapi, ktorej sa chce pochvalit alebo sa len pomojkat, s ktorou sa chce potesit a pod... S babkou vydrzi v pohode, lebo je s nou rada, ale to s tym nic nema, lebo akonahle si doma ty, tak moze riesit tie svoje dolezite veci.
Pre mna je takou osobou teraz manzel, ale uz som dospela, tak mam viac empatie a skusenosti ako dieta, tak aj moje spravanie tomu zodpoveda. Mam napr. depku, cely den sa v pohode hram s detmi, pokecam s kamoskami, ale s tym najvacsim trapenim si pockam az ked pride manzel. On ma predsa vypocuje, pozna ma, pomojka... a pre mna je to to, co viem, ze mi najviac pomoze, takze ak sa da, tak si pockam na neho. A moze ist v tomto smere aj o uplne pozitivne zalezitosti, nielen o depku. Skratka manzel je pre mna v tomto naj🙂
Ja ked som zistila, ze preco sa deti takto spravaju, tak ono je to pozitivne zistenie, len bohuzial niekedy clovek nevladze. Neboj, je to v pohode. Ma iba tri roky a to kedy sa odputa a osamostatni viac zavisi od nej, to je individualne. Od teba potrebuje len istotu, ale ten krok k odmamickovaniu musi urobit sama a najlepsie vtedy, ked sa na to bude ona citit.
Natty, co sa tyka odchadzania, tak to moze mat vela dovodov preco je dcerke do placu - boji sa, ze sa nevratis, nechce byt s babkou,boji sa, ze ides k lekarke (nerada tam chodi, tak len to slovo je pre nu hrozba), povedala si jej nieco v zmysle, ze od nej odides aj ked to bolo v hneve....Tak v tomto si myslim, ze treba skusit najst tu pricinu, co asi nevies alebo dieta nevie povedat a ked neviem, tak vysvetlovat a vysvetlovat (preco ides k lekarke, co ti bude robit, ze to je v poriadku, ze ti lekar pomoze, ze tam budes iba rano a obedovat budete spolu, ze babka sa uz velmi tesi, ze pojdete na ihrisko, pripomenut, ze nedavno si bola tam a tam bez dcerky a ze si sa vratila, ze ci si na to spomina, ze keby sa dalo, tak ju vezmes so sebou, ale deti tam nemozu ist, ze by sa tam nudila, lebo budes cakat dlho v rade a ze si to viac uzije s babkou na ihrisku a uz je vacsia, tak sa pri nejakych situacich spytat, ze musis ist tam a tam, deti tam nemozu ist a ze musi s niekym byt, tak ze s kym by chcela byt....pripadne, jej navrhni, ze si myslela, ze by mohli byt s babkou a nieco pozitivne povedat na babinu a spytat sa, ze co si o tom mysli -t.j. zapojis ju do rozhodovania, tak je to lahsie stravitelne a mozno navrhne nieco sama, co sa da pouzit alebo sa len dozvies, ze dobre, ze ona bude v pohode s babkou, ale ze nechce ist s nou na ihrosko ale ze ta budu cakat doma...problem moze byt obcas nieco, co nas ani nenapadne kym sa nespytame🙂)
Tak jednoduche lucenia a slnecne dni s detmi
E.
dcerka bola presne tento typ, aj vonku ked sme boli na ihrisku, musela ma stale drzat za ruku, ak ma nedrzala, v jednom kuse sa obzerala, ci som hned za nou, aj na zachod sla so mnou. Trvalo to cca do casu, kym a narodil syn. Vtedy sa to zlomilo, bola ovela samostatnejsia a nebojacnejsia. Teraz je to uz uplne v poriadku. Ked obcas citila uzkost pomohlo,ked som ju ubezbpecila, ze sa nikam nechystam a ze kedykolvek na mna zavola, tak pridem. Postupne to opadlo a prichodom syna to zmizlo uplne.
Ja mam taky isty problem, len moja dcerka ma uz 4 roky. Napriklad ked jej iba spomeniem, ze zajtra idem ku doktorke, ze bude doma s babkou, hned place a ked mam odchadzat od rana vkuse jej je do placu. A doma presne, kde idem ja, musi aj ona ist za mnou, aj na zachod. Takze tiez budem povdacna za rady.