Ako dlho u vás trvalo odplienkovanie?

frantisska
11. jún 2019

Mamičky prosím vás, ako ste to mali vy?
Syn má 2,5r je šikovný, chápavý, rozpráva. Na dva roky sme sa skúšali odplienkovat ale nešlo to. Teraz skúšame znova už druhý týždeň a takmer vždy keď ho posadim na záchod vycika sa, pomedzito keď sa ho pýtam vždy povie že nechce a za cely ten čas sa ešte raz nepýtal sám. Nie je tých nehôd veľa a mne neprekážajú ale divím sa prečo sa nepýta.. vôbec. Plus ak sa ráno nestihne vyľakať do nočnej plienky nevykaka sa už za cely deň. Ak ho aj vymaknem že tlači keď ho posadim na záchod zastaví to. Že by nebol ešte pripravený? Alebo len trpezlivosť? Mame veľa kamarátov v podobnom veku tak sa navzájom povzbudzujeme, aj mimo domu chodíme bez plienky ale kebyzeho nedávam sa vycikat tak by sa snáď pocikaval cely deň. Ďakujem za vaše postrehy 🙂

mechurik
11. jún 2019

Moja sa naucila odplienkovat s cikanim za 1 den.
Problem s kakanim som mala aj u syna aj u dcerky zial kakanie vam potrva dlhsie.

asia83
11. jún 2019

@frantisska Každé dieťa je individuálne. Naša mala 2,5 roka a bez plienky za jeden deň. Ja som ju ale predtým nasilu neodúčala. Ja som ju pozorovala. Videla som, kedy to už má zmysel. Skúsila som ju bez plienky keď mala 2 roky a 3 mesiace, nevadilo jej pocikať a pokakať sa do nohavičiek. Tak som vedela, že ešte nie je pripravená. Dala som späť plienku. Nočník vedela na čo je, aj do neho predtým párkrát cikala. No sama sa naň neposadila. No a potom, keď mala 2,5 roka, znovu som ju dala bez plienky, iba v nohavičkách (všetko vo vnútri, i keď bývame v dome). To už plakala, keď sa pocikala. Vysvetlila som jej, že aby nebola pocikaná, musí cikať do nočníka. Pochopila a bolo. Ja by som na vašom mieste urobila dve veci: veľa vysvetľovala a už nedala vôbec plienku.

babi81
11. jún 2019

@frantisska moja sa tiez nepytala? 2,5 roka v pohode, potom zrazu v skolke za 1den aj 3nehody som to chcela vzdat a po cca 2-3tyzdnoch sa to ustalilo a hned aj na noc.

oira
11. jún 2019

V 3r to pochopil a ovladol syn uplne zo dna na den. Vratane noci. Dovtedy som skusala a furt nehody. Proste treba dozriet na to.

frantisska
autor
11. jún 2019

@asia83 ďakujem. Nedávam vôbec plienku iba na spanie... ale ta z poobede ho spánku bola zatiaľ vždy sucha. Asi fakt len trpezlivosť a vysvetľovanie ako vravíte. Hoci mne sa zdal mentálne pripravený už vtedy prvýkrát.

katka2984
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katrin21
11. jún 2019

Najlepšie urobíte ak od plienku jete tak že sa nebudete striedať v dávaní plienky a bez plienky..proste dieta treba nechať aj pocikať, aby zistilo čo to je mať mokré niečo nepríjemné na sebe a tým pádom sa postupne naučí aj pýtať cikať. Nehody sú úplne v pohode a cikať treba dávať aj každú polhodinu prvé dni.2 a pol ročné dieťa je rozhodne už dostatočne vyspala na to aby vedelo čo od neho chceš a ak je zdravé tak aj jeho kapacita mechúra je dostatočná a vie ho už ovládať.
naozaj toto konečne odporúčala aj jedna psychologička nedávno som to niekde čítala a tiež písala presne toto isté čo ja hovorím že nie je dobré dávať dieťaťu plienku proste treba ho nechať aj pocikať radšej ale k plienke sa nevracať iba ak tak na noc.
čo sa týka kakania tak to väčšinou trvá deťom dlhšie aj u nás to tak bolo že od plienkova la sa behom týždňa takže sa začala pýtať asi na piaty deň som ju už po neviem koľko po cikaní naozaj vyhrešil alebo som videla že vie čo robí a vyslovene sa nevypýta.netreba mať z toho stres a báť sa toho že keď dieťa vyhrešil tak sa nejako zablokuje. Nás ako dieťa tiež riešili a myslím že nikto z toho nemáme ujmu.takže keď som ju asi na piaty deň trošku vyhrešil a tak potom konečne pochopila že sa budem musieť naozaj pýtať a nie hneď cikať a už sa aj teda začala pýtať aj keď to bolo také že ešte nevedela úplne zadržať a cvrkla ale už sa nepocikala takže aj to bol úspech a potom to už bolo každým dňom lepšie a lepšie.tak zhruba po dvoch až troch týždňoch už to bolo také že sa v pohode vypýtala väčšinou aj bez tvrdnutia a teda vydržala dve aj tri hodiny.
Odplienkovala som ju v marci,v pohode,mala presne 2r..
Ho a u oboch mojich detí nefungovali nočníku. Skôr veľký záchod,tak ako nás videla a tým sme motivovali,že aj my chodíme a ona už je veľká.

v ďalšom kroku sme sa učili keď už vedela ovládať cikanie po nejakom mesiaci že vždy pred odchodom a pred spaním sa musíme vycikať či sa na chcete nie proste musíme lebo nie všade sú zachodiky a v čisté vhodné podmienky...a tiež som takto ju naučila aby obedný spánok vydržala bez plienky ale na noc som jej ešte pre istotu plienku dávala asi pol roka. Aj keď 90 percent bola sú vždy suchá ale toto ma vôbec netrápilo keď sa aj občas pocikala.ak som chcela a potom už aj na noc ju mať bez plienky tak som robila tak že keď sa mi zdala v noci nejaká mne pokojná a inak spáva v pohode tak som ju zobrala spiacu dala na záchod vycikala sa keď som jej povedala aby cikala a tak to potom vydržala do rána v pohode a postupne sa naučila aj sama zobudiť keď cíti že sa jej chce cikať.
Takto som to robila aj pri prvej a funguje to úplne super

pininka1
11. jún 2019

Určite to chce trpezlivosť a s kakanim je to vždy na dlhšie a treba dať pozor aby nezačal tak zdržiavať, že sa nebude vedieť potom vyprázdniť. Bratrancov syn s tým mal problém az kým nešiel do školy. My sme čerstvo odplienkovali dcéru, najprv nechcela nikde nič pustiť, sedela na nočníku aj hodinu. Nakoniec sa však raz vypísala do záchoda a do týždňa bola bez plienok, pýta sa stále, ale na kakanie ani veľmi nie, tiež ju musím odchytiť, ale našťastie sa v pohode vykaka do záchoda.

saluda
11. jún 2019

@frantisska zbytočne ti tu budeme písať, každé dieťa to má inak. Väčšine ten systém dozreje okolo 2 rokov, ale su aj deti, ktorým to trvá oveľa dlhšie. Napríklad syna som odplienkovala za týždeň keď mal 2,5 roka a dcérka, inak veľmi šikovná, až keď mala 3 roky na 3. pokus. Dovtedy ako keby nedokazala odhadnúť, kedy treba ísť. Aj to sa podarilo len na deň, na noc mala plienky až do 6. rokov, mohli sme robiť čokoľvek. Proste sa na potrebu nezobudila. X-krat sme dali plienku dole a pekne krasne vratili naspat. Cele mi to prišlo, ako keby u nej nefungoval ten pocit plneho mechúra. Dlhšie trvalo, kým sa aj cez deň prestala úplne pocikavat. A to je fakt šikovná, chapala o čo ide, vadilo jej to, len ten vnútorný alarm nefungoval. Asi v 5-tich rokoch som nás s tým prestala stresovat, lebo som videla, že to pôjde, časom sa to zlepšovalo 🙂. V každom prípade moja rada znie, nestresuje sa s tým, nepodlahnite svojmu tlaku, ani tlaku okolia. Keď ešte v 5-tich rokoch bude problém, tak to riešite, dovtedy je to všetko v poriadku

finett
11. jún 2019

Môj syn sa naučil kakať do nočníka veľmi skoro, rýchlo a aj sa pýtať. Skôr to cikanie nechápe. Má rok a 8m. Teraz chodí bez plienky skoro stále a ja stále utietam mláčky. No keď chce kakať vypýta sa hneď. Takže ozaj je to individuálne a ani to "dlhšie trvá kakanie" tak úplne neplatí 😛

diewcatqoo
11. jún 2019

Syna som zacala posadzovat na nocnik odkedy zacal sediet. V 13 mesiacoch sa sam zacal pýtať na kakanie - nevedel rozpravat, ale ak mu bolo treba, zacal stepovat pri nocniku a vedela som, co chce. Cikanie nevedel ovladat, to daval stale do plienky. Asi 3 mesiace na to mal tvrdy bobek, tazko sa mu kakalo a bolelo ho to, tak sa tak zablokoval, ze odvtedy nocnik nechcel ani vidiet.
O par dni bude mat 2,5r a uz asi 2 mesiace cika pocas dna do wc, plienku davam na noc a je v 90% sucha. Pochopil hned, kam treba cikat. Ale! Odkedy chodi cikat na wc, zacal zadrziavat stolicu. Takze uz 2 mesiace poriadne nekakal, fungujeme na prehanadlach, lebo je schopny zadrziavat aj tyzden a viac. Vzdy, ked potrebuje kakat, pride si vypytat plienku, ale ked mu to uz ide von, zadrzi to a zatlaci dnu. Samozrejme, ak potom nekadi 3 dni, tak uz je to tvrde, boli ho to a uz kakat nechce. Takze sa tocime v zacarovanom kruhu. V oktobri nastupuje do skolky, tak pevne verim, ze dovtedy to poriesime, lebo ak nie, tak neviem

tana85
12. jún 2019

noo, urcite aj 2 tyzdne tak intenzivnejsie, celkovo mozem povedat, ze cele leto som dcerku musela striehnut,
ripominat jej ci chce cikat, nosit nahradne veci lebo sa stavali nehody. mala cerstvo 2 roky. niektore dni super, ine to bez plienky neslo. a kakanie bolo na dlho, to plienku odlozila az cca 2 mesiace dozadu, cize takmer ako 3 rocna. kakala len do plienky, vedela si ju aj sama obliect 🙂🙂 bud trpezliva a najma to kakanie nesil, deti sa mozu zlaknut a zadrziavanie je horsie ako kakat do plienky dalsi rok. a inak, v noci este stale potrebuje plienku, takze ziaden stres

asia83
12. jún 2019

@frantisska Vám sa môže zdať. Nedajte na spanie, dajte nepremokavú plachtu pod neho. Aby si zvykol na pocit bez plienky. Moja sa nikdy nepocikala ani cez obed ani v noci v spánku. Zo začiatku som jej tiež dala plienku na spanie. No už ju potom ani nechcela. Videla som, že plienka stále suchá, tak som už nedala. Možno zadrží, keď podvedome bude vedieť, že nemá plienku.

nyky23
6. jan 2021

@frantisska kolko vám tvalo než sa začal pýtať ? ja skušam malú 6 sty den a nevypýta sa ani za nič . Ked ju dám sa vyciká inak vôbec .. alebo si cvrkne zahýka a to už uteká k nočníku ...

katrin21
8. jan 2021

@nyky23 to trva niektorym dlhsie... moja po tyzdni pochopila ,ale este sa stalo ze aj uz cvrkla..tak este sa,musela naucit,ze zadrzat a pytat sa skor..
Zatial na to mysli ty a sleduj ju , kolko vydrzi a opakuj jej ,ci sa jej nechce..ono to pride... davaj ju zatial.stale ty..

U mojej zabralo napr.to,co vsetky mamicky odsudzuju...ze som ju vyhresila , ked v stadiu, ze som videla ze uz dobre chape co je to pytat sa, sa pocikala po tom,co som ju 10min.predtym dala ja na nocnik.🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️..a odvtedy sa pytala uz pekne... kazda matka si pozna svoje dieta, ziadnu traumu nema🤣. A opakujem, bolo uz vtedy, ked vedela ,co to je cikat atd..
.

nyky23
8. jan 2021

@katrin21 na staršieho som to použila pri kakani.. Chodil sa schovávať.. Na toho to zabralo. Ďakujem lebo väčšinou mi povedia daj jej plienku keď sa nepýta

katrin21
8. jan 2021

@nyky23 nie nie,plienku nedavaj, ked uz vydrzi,je to super, naco krok spat😉😉 drzim palce

nyky23
9. jan 2021

@katrin21 tak dnes na 9.den sa sama vypýtala cikat 🙂

brona235
9. jan 2021

Najmladsia dcera sa za 2 tyzdne odplienkovala uplne. Aj na nocny spanok ked mala 2 roky a 1 mesiac. V noci som ju ani nedavala na zachod a nemala ani raz nehodu. A prostredny syn bol.odplienkovany cez den aj v noci. Ale velmi dlho som ho davala v noci curat. A v eposlednom rade, po odplienkovani kakaval aj tak len do plienky este asi 3/4 roka. Proste mal blok a nemohol na zachode... kazde dieta je ine... kazde potrebuje svoj cas...

katrin21
9. jan 2021

@nyky23 no vidis super, uz to pojde len lepsie

stastna_mamicka
11. jún 2021

4 dni a sme bez plienok 🙏 som pyšná mama. Mame 24m.

pamilu812
6. sep 2022

@frantisska Chcela by som sa spýtať ako to nakoniec u Vás dopadlo. Práve riešim rovnaký problém s dcérou. Keď ju posádzam ja, bez problémov sa vyciká, ale keď to nechám na ňu nikdy sa sama nevypýta a pociká sa.

beata_k
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
frantisska
autor
7. sep 2022

@pamilu812 och, ja si to už veru nepamätám. Toto leto som odplienkovala mladšieho a vôbec som si nevedela spomenúť ako to bolo pri staršom. Ale teraz … veľakrát som to chcela vzdať, neviem, myslela som si že to ma ísť rýchlejšie. Ale trvalo nám celé leto, tak nejak postupne… s mnohými nehodami, aj naschval robil že cikal mimo nocnika… ale tak nejak postupne to išlo. Držím palce.

pamilu812
7. sep 2022

@frantisska ďakujem

kamagma
7. sep 2022

Za tyzden