Ahojte, maminy,
poprosila by som o Vaše reálne skúsenosti, koľko trvalo Vášmu dieťatku, kým sa z prvých pohybov na štyroch úplne rozštvornožkovalo. Viem, že každé dieťa je individuálne, no nás kvôli vojtovke tlačí čas. Malý má 10,5 mesiaca, plazí sa, aj samostatne sedí, ale neštvornožkuje. Avšak posledné 3 dni prejde po štyroch maličký kúsok, potom sa rozplacne 😃 a ďalej sa plazí. Sme na dobrej ceste na úplné štvornožkovanie? Koľko to podľa Vašich skúseností bude ešte trvať? O 1,5 týždňa totiž kvôli neštvornožkovaniu máme termín na vojtovku. Na štyroch sa hojdá už 2,5 mesiaca. Doma cvičíme formou hry a chodíme aj plávať.
Ďakujem za každú odpoveď 😉
@baska2244 ja som s malou musela cvičiť lebo ona ani sedieť ani stvornozkovat .. len sa plazila. Sadla si keď mala 10 mesiacoch a stvornozkovat začala asi za nejaké 2 týždne ale presne tak ako vaše... trochu na 4 a potom zase plask a plazila sa. Ja som ju však sledovala a vždy keď šla plazit som ju upravila aby vola na 4 🙂 onedlho sa začala aj stavať chodiť okolo nábytku a keď mala 15 mesiacov začala chodiť
U nás to trvalo dlho tiež, začal riadne štvorkovat až ako 11.5 mesačný, štvornožkoval až do 14.5 mesiaca ... prvýkrát sa postavil pri nábytku v 15tich mesiacoch, prvý krok sám urobil až teraz - ako 17.5 mesačný ... popri opore a za ruku už niekoľko metrov prejde, sám ešte nie a to má o chvíľu 18 mesiacov ... riešili sme pediatra,neuro - každý mu dal čas, lebo inak napredoval a nič mimo nevideli...jedno dieťa tak a druhé onak 🤷♀️
ak dieťa uz ide na 4 a urobi par pohybov vpred je to na dobrej ceste ja by som kludne podporila ak ide na plazanie dať na 4 a nech ide kludne takto chodit 2-3 dni za dietatom aby vkuse bolo na 4
ale dať na 4 tak že chytim za bedrá oboma rukami a nech same ide na 4 nie že ja ho poližim na 4 rozštvorznozkovanie trva tak 2-3 tyzdne
@minesasubu
Ďakujem, budem tak skúšať, aj ako píše pani @gabriela2952.
Čiže nedvíhať akoby za bruško, keď na ňom leží?
@gabriela2952
A tevalo vám to úplné rozštvornožkovanie ako dlho, prosím?
@baska2244 bola to otázka par dni... ale bude to možno aj tým, že som ju fakt nonstop napravala. Ako si ľahla na bruško a išla plazit napravila som ju pekne na 4
@baska2244 nie , treba chytit prstami akoby bedrove kosti a potiahnut hore aby sa dieta samo dostalo na 4 , malo by si rukami pomoc
na profile fb fyziomama tam tušim ma ten cvik
syn ma uz 2,5 r cize si už nepamatam presne ale viem ze tahanie za trup a pokladanie na zem na 4 nema zmysel lebo dieta neposiluje tie spravne svaly robite akoby zaňho tak ako ked vodia deti za ruky to je tiež kontraproduktivne
ak chodite na fyzio ona určite vie aky pohyb myslim
Nasa sa zacala davat na 4 ked mala 4 a pol mesiaca. Dlho sa len pohojdavala a plazila. Lozit zacala potom ked mala 7m a tyzden. Od prvych par krockov k tomu ze uz v podstate len stvornozkovala stale to bolo asi 5 dni (z toho 3 vola v nemocnici) a pomahali sme jej presne tak ako bolo tu vyssie spominane. Ked sa sla plazit tak sme len jemne prstami pridrzali na bedrach nech sa da na 4 a ide. Slo to rychlo.
@kitycat
ďakujem za Vám za skúsenosť.
Áno, druhé vzpriamenie má veľmi dobré aj podľa pediatričky. Vraj ramenné pletence má pekné pevné a to nám povedala 2 mesiace dozadu. Dnes sa nám malý pohybuje na 4 viac ako včera. Tak budem teda dvíhať, ako nám radí väčšina mamičiek a budem pevne dúfať, že nám to pomôže.
@baska2244 mam video, neda sa tu ale pridat. Nam este pri starsom odporucila fyzioterapeutka takto "pomoct" kusok. Ale vazne uplne jemne. Hovorila, ze plazenie nie je z hladiska pohyboveho vyvoja velmi ziaduce, ze treba podporit stvornozkovanie. Vela deti sa plazi vselijak nesumerne. Ukazala nam ako na to a ze ked do 2 tyzdnom nezacne mame sa zastavit znova ale ze si mysli ze zacne. A mala pravdu, zacal vtedy do tyzdna 😊
@beata_k
A nemá už dostatočne spevnený chrbát, keď samostatne sedí krásne vzpriamene? A to sme ho pasívne neposadzovali ani raz.
Úplne súhlasím, že nech sa deti učia tento psychomotorický vývoj sám a začnú, keď sú pripravené, no na druhej strane sú prípady, kedy treba trošku dopomôcť. 2 týždne doma cvičíme formou hry podľa fyzio odporúčaní a odporúčaní p. Evy Kiedroňovej. Odvtedy si sadol sám a robí prvé kroky na 4. Myslím, že to má zmysel. Teraz to potrebujeme len trochu rozbehnúť, lebo do vojtovky veľmi ísť nechcem. Nespochybňujem túto metódu, len sa mi zdá náročná a nie som presvedčená o tom, či naozaj syna musíme takto trápiť, keď mu ide všetko pekne, len trošku oneskorene. 🤷♀️
Preto ho chcem podporiť a vyhnúť sa jej. Aspoň budem vedieť, že sme skúsili všetko.
@zdenkak87
Je to video na Youtube alebo inej platforme?
Skvelé, že Vám to vyšlo. Ja mám aj webinár od p. Evy Kiedroňovej a tam dieťatko dvihali na šatke alebo mu podsunuli ruky na bruško. Keď som to skúsala 1x, malý úplne lietal, čo sa mi nezdalo v poriadku. No dnes sa na 4 pohybuje sám častejšie.
Tiež cvičíme na chrbátiku, aby sme posilnili bruško a chodíme plávať. Vidieť, že si musí osvojiť ten pohyb na 4, zdá sa mi, že štvornožkuje tak čapato. Ale to sú naozaj len prvé pohyby.
To video by naozaj pomohlo.
Syn zacal v 6 mesiacoch lozit . Uz ma strašili ze lozit ma len 2-3 tyzdne max , inak je to neni dobre . V 10m sa zacal stavat a sem tam sa dal na 4 , potom robil, ze par krokov na 4 a potom zas lozil a potom len stvornozkoval . Teraz ma 12 m a uz urobi 3 krocky sam. Takze podla mna to pride .
Nikdy som ho nedala pasívne sediet , ani sa nepohupoval , nemal choditko ani to co sa tlaci …. Chodim s nim plavat a na baby balance 🙂.
Plus kedysi, ked mal mesiac, ma poslala obvodna na vojtovku . Nechapala som preco . Nemal ziadny problem , len bol lenivý davat hlávku do boku (dal iba ked chcel). Pani stale davala nove a nove cviky . Az ked som sa po 4 mesiacoch ozvala ze nic mu nie je , ze sa ma pytaju u dr napr u rizikových novorodencov preco tam chodim, ze je ok , tak pani zahlásila ze je asi2 tyzdne po zadu 😀😀 2 tyzdne …… aha tak som to ukončila .
Vojtovka je super !!! Nie je to trapenie ale pomoc . Deti to neboli .
Ale niekdy nie je treba ! Staci pockat
Moja dlhoooo nic. A mala 10,5 mesiaca kedy isla rovno z izby do izby. Ziadne ze len par. A pritom na 4 sa davala uz davno.