Ako dlho denne sa aktívne venujete deťom?

leuska15leuska15
3. jún 2020

Ahojte, ako dlho denne sa venujete deťom, ale tak aktívne, že sa s nimi hráte, kresliť, čítate im alebo proste niečo s nimi aktívne robite? Pýtam sa preto, lebo si už 3 roky dennodenne pýtam, či sa mojej malej venujem dosť alebo nie a vôbec neviem, kde je ta pravá miera.

janulik2008
3. jún 2020

Mam doma neter ma 4.5 roka a hrame sa ako kedy. Niekedy sa hrame s legom 2 hodiny sme vonku atd a niekedy sa zahra sama teda vie sa zahrat tak ze ani o nej nevieme 😃😃😃 s babikami sa zahrame a najradsej ako to nazvat sa šantime a segra chyta hysaky 😂

tslobik
3. jún 2020

Ja mám pocit, že sa 8 roč. venujem 24 hod. denne a som zúfalá, na nervy, vyčepaná, unavená. Nevládzem, nič nevie sám. Je náročný, chodíme k psychol. Od jeho narodenia nemám svoj život a asi mať nebudem. Neviem kde sme spravili chybu, možno že je jedináčik.....možno, že má nejakú dg....neviem, ale môj život skončil akoby.

henka123123
3. jún 2020

mam 2.5 rocneho syna. a hrava sa viac menej sam..kreslenie a take ho nebavi este..takze jedine co tak spolu robime je ze rano ideme na kavicku na odrazadle rozpravame sa po ceste( ja normalne.on hatlaninou) odtial do parku(staviam mu kolaciky on bura) ...potom ked varim sa orehra sam..na dvire sa tiez viac menej hra sam..sem tam robime kolo mlynske alebo ho povozim na furiku...a po kupani niekedy vytiahne knizku tak si ju pozerame ja komentujem.alebo plysakov a hrame sa s nimi..ale nejak aktivne ze by som robila cely den program to ne

ktochytavzite
3. jún 2020

@tslobik moja to ude na ic byvhiva a skakanie okolo zadku.Mozem vediet co za diagnozy vyzafuju 24h star?

jajamalka
3. jún 2020

neviem, nerátam to. Nepovažujem sa za animátorku, ktorá by mala deťom tvoriť program. Mám dve deti s 3r vekovým rozdielom a veľkú časť dňa sa prehrajú spolu.

nini1010
3. jún 2020

@tslobik Fuu,8 rokov?tak to je sila.To by bola aj keby mal 6.Urcite bola chyba neviest ho od nejakeho veku k samostatnosti.Na jednej strane ta chapem,lebo moja dcera bola 6 rokov sama a venovala som jej prirodzene "vsetok"cas cobsa dal.Ked som otehotnela (mala 5 rokov) viedla som ju k samostatnosti v com sa dalo aby sme to s babom lepsie zvladali-jedenie,natriet si chlebik,vziat si pit,obliect sa,nachystat si oblecenie do skolky vecer,sama sa osprchovat,utriet,uoratat si a povysavat svoju izbu a podobne.Za 9 mesiacov to krasne zvladla sama.Keby si mala 2 deti nemas na to cas,neexistuje,ale ja sama najlepsie viem ze to samozrejme s dalsimi detickami nie je len tak...Ale mala by si to zmenit.Nielen kvoli svojmu vycerpaniu,lebo verim ze to musi byt na zblaznenie stat sa "otrokom"vlastneho dietata ale hadam z neho nechces vychovat neschopneho nesamostatneho nezivotaschopneho neschopaka.Povedala som to tvrdo,prepac,ale je to tak.A nakoniec,deti sa musia naucit aj nudit a zabavit sa.Kto mj bude robit cely zivot animatora namiesto teba?

lenka2710
3. jún 2020

@leuska15leuska15 ja mam 5 ročnú, ona sa už viacmenej prehra sama! Doobeda upraceme troska, navaríme! Poobede ak je pekne ideme na prechádzku, ja som v 9.mesiaci, tak som rada niekedy, že som rada 😂 no a poobede bud kreslí, maľuje, prečíta knižku! Má vytlačené pracovné listy, tak keď ma náladu sa učíme nové veci, opakujeme aby všetko nezabudla, keďže je teraz doma! Kukneme rozprávku, hra sa s plastelínou, pieskom, stavebnicou! Som rada, že je samostatnejsia lebo pri malom bábätku už toľko času zasa nebude
Niekedy ani neviem, že ju mám 😉 zapájam ju trochu aj do domácich prác - vytiahnuť prádlo z práčky, poliať bylinky na balkóne, poparovat ponožky, rozdeliť prádlo pred praním na tmavé, svetlé a farebné 😂 atď! Keďže celé dni trávime spolu, tak niekedy si chcem aj nohy vyložiť a neriešit 😉

luccija
3. jún 2020

@nini1010 neviem, tak snáď 8 r sa treba venovať hrať hry, zobrať von, spraviť obed, večeru, ísť na kolobezku, ihrisko tiež mám jedináčika a staršiu 12 r a venujem sa jej.A pri jedinacikovi, alebo väčšom vekovom rozdiely medzi súrodencami sa človek ešte viac navenuje ako pri 2 deťoch, ktoré sa prehrajú prehadaju aj samé😅
@leuska15leuska15 každá má iné dieťa inú mieru.Ked Ti nesedí pol dňa na tablete a máte dní zaujímavé vôbec nad tým nepremyslaj.Nejaka norma neexistuje.
@tslobik pociťujem to rovnako😊ale mňa to napĺňa.Dnes doobeda úlohy, spolu sme obed spravili prišli jej kamošky hrali sme karty, hru a teraz sme boli na jahody.Myslim, že ľudia sa deťom venujú pokým neodídu na internáty, alebo nechodia s partiou von😊sú deti, ktoré sa nevedia samé zabaviť a idea, že keby boli dvaja je to lepšie je len taká čo by bolo, keby...v okolí sú súrodenci väčšinou tak rozdielny, že buď chalan, baba a nerozumejú si v ničom, alebo extro a intro jeden zavesený na rodičoch druhý svoj svet.Este sa tak prehrajú spolu 2 rovnaké pohlavia do 6 r

daganov
3. jún 2020

@leuska15leuska15 prvá miera neexistuje, preto si nerob výčitky, určite si dobrá mama, už len preto, že sa o to zaujímaš. Každé dieťa je iné, jedno vyžaduje stálu pozornosť, až je to pre matku únavné a ani pre to dieťa to nie je dobré, nie je samostatné, nedokáže sa samé zahrať, nemá fantáziu. Iné mamu potrebuje len občas pomôcť s niečím, s čím si nedokáže poradiť. Inak je nonstop aktívne po celý deň, spieva, tancuje, hrá s plyšákmi divadlo, kreslí si, vystrihuje, modeluje, číta...

tslobik
3. jún 2020

@nini1010
@ktochytavzite
Neviem, chodíme k psycholog. Má podozrenie na aspergera mixnutétho s ADHD. Plus zdedená povaha najhoršia z celej generácie z mojej strany. Ale nedávam to ja už. Môj muž totálny pacifista a flegmatik, ktorého nič nedokáže rozhádzať má niekedy dosť. Čiže aj keď som si myslela často, že je chyba vo mne, že ja nezvládam...muž potvrdil, že nie. Že dieťa je max. ťažká povaha, náročná. On za to nemôže, tak sa narodil plus asi zdedil ale na moje nervy to nie je.

tslobik
3. jún 2020

Ja som s ním bola doma 3 mesiace skoro teraz. Ale nič som doma neurobila. Večer, keď zaspal som varila obed na druhý deň, aby sme vôbec mali čo jesť. To je celé, nič iné. Ani osprchovať sa nestíham.

nini1010
3. jún 2020

@tslobik Aspon se ste sa nevzdali a riesite to aj s psychologickou.Je kopec rodicov ktori to nedavaju ale neoslovia odbornikov ani za nic.Drzim vam palce aby sa to zlepailo 😊

tslobik
3. jún 2020

@nini1010 Naznačila, že nás odošle aj k neurológovi. Som rada, všetko podstúpim ak je nádej, že by to mohlo pomôcť.

tslobik
3. jún 2020

@nini1010 Mňa to samu trápi, som myslela sprvu, že ja som zlyhala a že som totál neschopná ale lekárka ma upokojila. Moja mama povedala, že keby má prvé dieťa ako je môj syn, že je jedináčik. A sme traja. Aj ona vidí, že jej deti a vnúča je 100 a jedno. Ale stále si vyčítam veci, manželstvo sa nám narušilo, zle všetko znášam.

zuzka1117
3. jún 2020

@tslobik tak to musí byť veru veľmi náročné. A vieš aj popísať taký váš typický deň? Čo napríklad syn robí ak sa mu chvíľku nevenujes?

ahoj0
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lucyluv
3. jún 2020

Ja mam skoro 3r a musim priznat, ze skoro vobec. Hra sa sama, ale snazim sa, aspon ked ma zavola, daco mi ukaze, povie, daco chce, tak vtedy sa snazim naplno jej venovat pozornost. Mna to osobne prilis nebavi, hrat sa s detmi, takze ak sa jej venujem naplno a pritomne aspon 1 hodinu denne, som na seba hrda :D

matapo
3. jún 2020

...mam 3 deti. Ked neratam tento vynimocny stav kedy su vsetci doma a kazdy potrebuje mamu pre seba. Za normalnych okolnosti doobedie sa snazim aktivne stravit s mojim dvojrocakom, vacsinou na detskom ihrisku, prechadzka pomerne dlha s oboma detmi a s kazdym na opacny koniec mesta. Chodime aj do parku, krmit kacky, ryby, volavky, hadzat kamene do rieky,...doma v zahrade vacsinou hojdacka, piesok,...nechce tam byt sam takze som s nim, potom uz len napapat a spinkat. Ked leje precjadzka dvojhodinova 2x denne nas neminie, potom domov a bud staviame lego, kreslime si, hrame sa s autickami, lepime, citame,...Ked spi vacsinou varim, alebo upratujem alebo oddychujem podla potreby. Ked vstane ideme pre surodencov do skoly. Ked prideme domov, najedia sa, zahraju spolu chvilu a potom sa ucim so starsimi, prvacka a stvrtak, treba este s oboma. Vtedy sa hra sam, potom ideme vsetci spolu este von, ked je skaredo tak si nieco doma spolu tvorime,...vecer vecera a potom uz maju vsetci dovolenu rozpravku v telke, alebo tablet, PC. Vacsinom spolu pozeraju, maly tak dlho s nimi pozerat nevydrzi tak sa pri nich aj prehra. Ja sa zatial snazim bud navarit na dalsi den ak nieco zlozitejsie, upratat kuchynu,...potom ich idem ulozit, precitam im vsetkym rozpravku, niekedy aj 3 aj 5 🙂 Zaspia o deviatej a mne zacina den 🙂

bubinko1506
4. jún 2020

Mam 3,5 rocnych. Cez den pracujem z domu, ale snazim sa aj pocas dna im aspon precitat rozpravku alebo sa chvilu zahrat. Take naplno venovanie zacne az okolo 16ej - hrame sa, citame si, ideme von na odrazadlach, vecer este spolu varime. Takze asi 4-5 hodin travime spolu aktivne.

luccija
4. jún 2020

@tslobik mama nech neporovnava deti aké boli za jej generácie dnešné deti sú ine😊napíš ako Ta vyžaduje je rozdiel nesamostatne dieťa a ADHD Aspik na jeho vek Ťa už naozaj tak nemôže zamestnávať, že nestihnes navariť😀ste sa stretli dvaja a hľadá sa vinnik kto za to môže.Aj, keď bude mať diagnózu čo sa zmení?Nič iba sa musíš naučiť s tým žiť.Ja robím s podobnými skúsim Ti dať môj pohľad.Rano raňajky dieťa sadne k úlohám, mama začne variť obed popritom mu pomôže čo treba. .usmerní asi 10 krát povie, že nech sa nerozptyluje čím skôr to bude spravené, tým skôr môžeme ísť von.Obed nech si pozrie TV, rozprávku pohrá sa nech si oddýchne a von do lesa, ihrisko k známym, kolobežka unaviť večera sprcha čítať si knižku a deň je na konci.
Čo sa s tvojím synom nedá je pomaly, nevie čo si obliecť, nechce sa mu...pri 8 r už by ste dávno videli, že je iný.Ma záchvaty zlosti, lebo svieti slnko, lebo mäso je iné na obed ako má rád?Nie všetci čo sa vymykajú bežnému dieťaťu majú hneď nálepku a diagnózu.Aj ty si svojská súdim podľa pár príspevkov, kde som prispela.

brita7777
4. jún 2020

@tslobik a co myslis ze by mohol mat poruchu aktivity a pozornosti ? My to mame v rodine, a tiez 4rocny syn je velmi narocny, venujeme sa mu dostatocne. Len trosku mam obavy co bude dalej, je to z roka na rok s nim narocnejsie.

ckatka
4. jún 2020

Ja teda nemám pocit ze by som sa mu nejako extra venovala. Ráno mu spravím jest oblecieme sa a ideme do škôlky. Zo škôlky sa rozprávame niekedy ideme na zmrzku na návštevu alebo vyvencit psa. Doma varím alebo upratujem a on sa hrá alebo mi pomáha. Cez víkendy spravíme co treba a obvykle ideme von na výlet a podobne. Večer prečítame rozprávku. Tato keď cvičí, malý je okamžite pri ňom a hra sa s ním tam tiež.
Ja teda neviem co by sme jedli a v čom by sme chodili...kebyze sedím a kreslím si s dieťaťom 🤦‍♀️

brita7777
4. jún 2020

@tslobik inak sucitim s Tebou, mas to tazke, ak ma to co pises, nie je to jednoducha diagnoza, u nas sa o tom este tolko nevie, ale nie je to nic easy ako si mozno mnohi myslia, je to velmi vycerpavajuce, ci uz ako dieta, ci uz ako partner. Idealne asi googlit, nejakou prirodnou cestou ist na to, hypnozou, potom napr. jazdenie na koni, aktivity so zvieratami, bo lieky, co predpisuju napr. v Amerike na to, su s velkym mnoztvom neziaducich ucinkou aj na psychiku, super, ze ten psycholog, to je tiez dobra volba

brita7777
4. jún 2020

@luccija s akymi podobnými robis ?

fantaghiro21
4. jún 2020

Mne sa nejak nechce vypisovať romány ale mam dceru 3 r.,ma vysokofunkncy autizmus vz predčasná,hyperaktivna.
Od malicka mala 15 doktorov,revala mi 1 rok vkuse,mala záchvaty,dusievala sa mi...
Nikdy ju hry nebavili,vyzaduje stale vymyslanie,odbieha od činnosti k cinnostiam.

3 roky som nevidela kaviarne,kina,obchody, varim po nociach alebo ked je manzel doma...3 roky som kultivovane nejedla,nepila,zajazdy...
Momentálne mame este 1 rocnu dceru ktoram mi od narodenia cez den spi max 1 hod a v noci stale hore .je prehnane naviazana na mna.

Som chronicky nevyspata.detom sa venujem neustale ,niekedy podla okolnosti.
Nevenujem sa jedine ked idem do sprchy.Asi by som dieta pod sprchou utopila.Inak aj na hajzel chodia so mnou dokonca mi mladšia sedi na nohach...
Mam vsak stastie,ze su partacky.Takze sa vedia aj "prehrat"tym ze odniehaju od činnosti k činnostiam...vyhadzu lego,rozkopu nohami alebo sa valaju po nom a idu k inej hráčke...
Nie je to funkcna hra ale inak by som pre ne ani tie sproste ranajky nespravila,neprebalila jednu ani druhu,...
Pred 2 dnami som sa im napriklad venovala cely den co bol manzel v praci.mala som vsetko navarene,upratane,oprate,poskladane...
13 hodin cisteho času..momentálne vsak mam horúčky takze ledva zijem.
Sedim na zemi (gauci)a starsia mi nosi hracky,skladam puzzle,krmim babiku ..ale za ritou nevladzen chodit...

november1111
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
evuska135
4. jún 2020

Nas bude mat v auguste 3r a vacsinou sa hra sam, on nevydrzi dlho pri nejakej cinnosti a ak sa ja do nej zapojim hned mi da najavo ze proste ty mama nie. Podla mna treba dieta ucit aj samostatnosti ved aj rodic potrebuje mat trocha oddych aj ked si spravi domace prace a tak

mirkaandrej
4. jún 2020

Keď bol syn malý aj keď sa narodila dcéra a bola som doma, tak som im venovala veľa času dokonca aj muž, keď nebol v robote tak s deťmi, ale to sme boli na byte, teraz sme kúpili dom a moc času nemáme na hranie, snažíme sa im venovať, no ja tiež chodím do roboty a keďže už sú väčší, zahrajú sa aj sami, alebo k nim chodia kamaráti a vtedy si môžem porobiť, čo treba.

ktochytavzite
5. jún 2020

@fantaghiro21 tu starsiu asi neporiesite ale s tou kadsoi by ste mali nieco robit,ked je taka nesamostatna