Ako človek zistí, že jeho dieťa je rozmaznané?Dá sa to?zaujímal by ma všeobecný pohľad iných mamičiek na takúto vec...
ak dieťa nerešpektuje žiadne hranice, žiadnu autoritu, nič si neváži, nemá osvojené základy slušného správania (adekvátne veku), pri akomkoľvek náznaku toho, že by mu nemuselo byť vyhovené v tom čo chce, spustí afektovaný rev a pod. .... samozrejme, záleží na veku konkrétneho dieťaťa, nemôžem mať rovnaké očakávania od ročného alebo od 12ročného...
opytaj sa ludi co s vami neziju a povedia ti hned, ked som kolegyni povedala ze ma rozmaznane decko ( 4r, sa premazluje sa hadze o zem ked neni po jej, brala veci mojej krpani a ked som jej to vzala, podotykam slusne a vymenila za ine) dostala taky hysak ze som myslela ze jej rovno vylepim. a mamicka s bohorovnym pokojom ale cobyyyyyy ..... no ako mala som dost, vsetci sme z malej boli nervozny a matka mala na haku
Vieš, je dávať a DÁVAŤ...
Keď mu dáš všetko, na čo TI ukáže a napriek tomu je nespokojné a nevďačné...asi jedno z kritérií na rozmaznanosť... bože, je toho asi oveľa viac... Dať mu všetko na svete (materiálne napr.) je obrovská chyba, ale väčšine z nás sa to asi nestane (finančná situácia a hodnoty, ktoré vyznávame) 😉
Dieťa musí bojovať (mnohokrát si musí zaslúžiť niečo, na čom mu záleží), tak ako aj my- život je taký..ale DÁVAŤ mu nekonečne veľa lásky, tak to nie je určite rozmaznávanie- za to si Ťa bude vážiť celý život.
Len smola je, že niektorí rodičia tieto 2 veci nevedia rozlíšiť a z toho potom vznikajú výchovné zakopnutia.
tiež si myslim že rozmaznane dieťa nie je ani take čo sem tam zapišti či sa nahneva alebo urazi to su take fazu dieťaťa ked rastie, ale ak toto všetko s nim ide postupne aj jeho vekom a neprestava to a dieťa sa vynucuje tymto pozornosť, vydupe si všetko, a to len zapišti a dupne a už mu rosiačia skaču okolo zadku, ked vžedy dostane to čo prave on chce aj ked to neni vhodne pre neho - myslim že velmi pekne to napisali obe kočky 🙂
ja som napr. minule stretla rodičov s takym väčšim chlapčekom určite už chodil do školky a vyberala som v regali kde su hračky niečo pre kamošku a v tom vidim maldy parik ako prechadzaju regálom a niečo šomru a za nimi sa pomaly vlečie urevany chlapček že on to chce, on to chce, lebo on to chce a tlačil sa na tei regale všetko zhadzoval a rodičia ty neplač pod nekupime to lebo si na to ešte mali ale kupime ti za to niečo ine pod niečo vyberieme a tak nakoniec otec zobral nejaku velku krabicu čo určtie nestalo 5e ked som videla tie ceny a zoberieme toto a maly hned z revom možeme a tak mu to zobrali a - možno to maly ani poriadne nechcel len mal pocit že ked nema jedno tak ma druhe a že aj tak vyhral nad rodičmi - revať prestať aj tak neprestal možno neskor ale ufnukany ešte trošku bol a myslim že ked ten obchod navštivia zase a budu tam mať zas to čo on konkretne chcel tak sa bude scenar opakova - podla mna to je už rozmaznanosť - lebo v tej rodine veli dieťa a nie rodičia - to dieťa nevie kde je jeho miesto.
nekupim a hotovo posledne slovo a to dieťa dlho plakať nebude ak si ho nebudu rodičia všimať že plače tak on prestane, ale ked vie že dostane zakaždym tak bude vystrajať aj hod.
alebo deťi čo su kvazi majetnicke, moje, moje a nepožičiam nikomu dostane čokoladku a hend ju skova že to je moja a nerozdeli sa a neponukne to je chyba rodičov, mala som tu možnosť byť raz pritomna ked jeden chlapček dostal čokoladku a mam mu vravi to je tvoja čokoladka ty si dostal, skovaj si potom si ju spapaš ....nejde o to že by som z nej chcela, ale keby to dieťa ponukla aj tak by som si nezobrala lebo je to jeho ale ide o princip slušnosti....
a myslim si že rozmaznane dieť by si si všimla hned behom chviločky
@zmrzlinkams veľmi pekný postreh....ďakujem....moje dieťa sa ani nehádže o zem, ani nekričí a také tie veci...ale niekedy nechce požičať hračku, ale keď sprísnim pohľad, požičia...
@myshalka zato ze tvoje dieta nechce pozicat hracku ma byt rozmaznane? srandistka.
A preco by si mala sprisnit? Ak ju nechce pozicat tak ju jednoducho nepozicia. My dospelí tiez nepoziciame vsetko. To akoby by prisiel cudzi clovek a chcel by pozicat auto ci bicykel. Tiez by sme nepozicali. Dieta musi pozicane vratit ale ak sa na to neciti a ma k hracke velmi blizky vztah tak predsa ju nemusi pozicat. Nie je to o lakomosti.
Ak moje deti nechcu tak jednoducho nepozicaju. Opytam sa ich raz ci dvakrat slusne a ak si trvaju na svojom predsa ich nebudem nutit. Citala som o tom krasnu knizku. A tam to bolo tiez napisane ze nemame povinnost pozicat. Aj na to treba dozriet. Mozeme sa podelit mozeme si vymenit hracku mozeme sa s nou spolu hrat. Aj to su moznosti ktore treba ponuknut dietatu. Vsade pisem mozeme nie musime.
suhlas so @sissy27 aj s @kobrtko ...mam 7rocnu sesternicu, ktora ani nevie povedat ake hracky dostala na vianoce, pretoze ich dostala taaaake mnozstvo a taaaake mnozstvo uz ma doma, ze pre nu nic nie je nove, zaujimave, po nicom netuzi...Ja som mala s kazdou svojou hrackou osobny vztah, kazdy plysak mal meno, vsetky som mala rada. Ona ma doma plysaky vo vreciach. Su ich stovky a to fakt neprehanam.
Ked pridu na navstevu evidentne ona rozhoduje o vsetkom. Kam si sadnu, kedy odidu...Kludne prerusi mamu v polovici rozhovoru a povie "Mlc a pocuvaj teraz mna!" Ked jej otec zabudol jej oblubeny dzusik, tak musel pren utekat domov... A naposledy som bola uplne zdesena, ked mala prisla s flaskou kofoly, lebo sa hodila o zem, ze ju chce!
Teda, som nazoru, ze detom treba dovolit vsetko, co sa da. Ale to co sa neda, by malo mat pevne hranice.
@myshalka ono to neni o požičani alebo nepožičani hračky, ono tam ide skor o to ako to dieťa rešpektuje rodičov, ak rodičia všetko dovolia a dieťa je na to zviknute može kolko chceš sprisniť pohlad aj tak si vydupe svoje ale všimni si rozmaznane deti tak ich rodiačia väčšinou maju salam parek ako s jeho dieťa chova lebo to beru ako samozrejmosť, a ked to dieťa napr. bije ine deti tak je to podla nich napr. v poriadku o to tu hlavne ide preto to velmi rychlo rozpoznaš hlavne ked si všimneš rodičov a deti ako sa k sebe chovaju....
napr.
raz velmi dávno sa stal taky incident že jeden chlapec nejake podnikatela sa chvalil v škole ako zbil a dokopal upratovačku lebo sa mu nepačilo ako upratala maly fagan - myslim take upratovačky čo su dnes ženy čo chodia do rodin upratovať alebo maju aj jednu rodina na stalo. a tak si zavolali do školy otca a povedali mu že to je nepripustne a nevhodna aby sa takto choval a chvalil sa takymi to vecami ale otec na to povedal len tolko že bude z neho dobry riaditel - čo dodať.
a ja som tiež volakedy chodila upratovať domy, byty, po novostavbach, alebo len tak pred sviatkami a pod. cez jednu agenturu a boli sme upratovať jeden rod. dom čo bola nejaka novovystavba rodin. domov a ked sme upratali bolo na s tam viac, došli majitelia a mali maličke babätko dcerku a asi 12r chlapca, a veduca si s majitelmi prechadzala cely dom aby si skontorlovali a vyplatili ju a my sme čakali vonku oprote pri aute za chviločku vyšiel ten chlapec na balkon čupol si a rukou prešiel spodok balkona či je poriadne umyty - mne uplne sanka padla dolu čo dodať.
a je plno taky roznych pribeho, a vela vidiš na ihriskách kde sa deti hraju, hadžu ine deti na tvoje alebo ine deti kamene a jeho mama nič tak sa usmieva ako by to bolo normalne a musi ina mamička zasiahnuť a ešte ta dotyčna je urazena prečo kazim jeho dieťatu hratky .... 😠
to že dieťa nechce požičať hračky hned možno je to preto lebo sa chce snou samo hrať ale ak požiča po napomenuti tak to neni rozmaznanosť, alebo sa podeli, to že sem tam zamrnči, zapalče tiež nemusi byť hned rozmaznane aj naša sa lubi rozčulovať a mrnčať ale väčšinou ked jej niečo nejde a nedari sa jej alebo jej zakažem a ona začne mrnčať ale prejde ju to a vidi že nepovolim prečo by som mala ked raz zakažem, a ak sme oboja doma tak ja zakažem napr. a ona sa ide posťažovať mužovi tak on jej povie mamička povedala nie, a ona nie nie a ide sa hrať ... a uplne v pohode a to ma 15 mes. a nevie rozpravať ale už taketo veci chape čo smie a čo nie ked sa jej vysvetli aj ked niekedy je truc a plač ale ak si nevšimaš ale vidi že to ma zbytočne tak ju to prejde aj samo....
@myshalka som presne toho isteho nazoru ako
@katy1979 -tiez nentuim maleho hracky poziciavat-su jeho,tak on o nich rozhoduje.
Von vzdy berieme dva druhy hraciek-tie ktore miluje a nepozicia a tie ktore berieme na poziciavanie-on ich doma vyberie a tie potom pozicia-ale len tomu komu on chce.
Niekedy sa ho snazim usmernovat,to je jasne,ale zasadne nenutim a nenazyvam ho lakomcom.
Ved aj ja mam veci ktore patria len mne a nepoziciam ich,alebo poziciam len tomu komu chcem ja. 😉
Neucme deti spravat sa tak, ako je v dospelosti neunosne-auto,dom,spodare........zvacsa nepoziciavame a nik nas za to nenazvyma lakomcami 😉
Je hlupsot vies dieta na jedenj strane k bezhlavemu poziciavanie svojich veci a na druhej mu hovorit- tato hracka nie je tvoja,je "Miskova" a tak mu ju vrat,lebo Misko place-.cize ono pozicat musi ale druhi nemusi.
Ja mojmu hovorim -pozicaj ked chces- a ked jemu nieco niekto nepozicia,tak je to jednoduche-teraz zas nechce pozicat ten druhy-a ani nemusi-je to predsa jeho a moj to musi akceptovat. 😉
Dieta si najskor musi osvojit pocit vlastnictva a az potom pride rada na dobrovolne poziciavanie-moj si napr uvedomil ze nieco je jeho az po 2 roku-dovtedy mu kazdy mohol vziat hocico.
Potom zas daku dobu nepozical nikomu nic a terez rozhoduje sam o poziciavani-ma cerstve 3 roky.
Zeny,aby ste ma zle nechapali,ja ju nenutim vyslovene ze musi pozicat...to som uviedla ako priklad...tazko sa vypisuju cele situacie...ale v podstate podla toho,co ste popisali je to v poriadku...este raz dakujem
@kobrtko som slobodna mamina,cize toho matetialna ozaj nie je neurekom...ale tej lasky sa jej snazim davat a myslim,ze aj davam najviac ako sa da ;) ked sa aj pohnevame,alebo co,tak potom si pekne vysvetlime,ze co a ako a preco,povie prepac,povieme si navzajom,ako sa lubime a ide sa dalej...tak by to podla mna malo byt...len podla niektorich,ked sa nieco zomelie,alebo tak,tak sa mam na nu hnevat dobreze nie pol dna,aby vedela,a aby nebola rozmaznana a podobne...a to je podla mna riadna hlupost..
@myshalka je to edicia kniziek od vydavatelstva Perfekt Ucíme sa spolu vychadzat. My mame z tej edicie 4 knizky
Naucme sa podelit sa a vystriedat sa: http://www.martinus.sk/?uItem=96074
dalsie su tieto:
Naucme sa akceptovat a ctit si kazdeho cloveka: http://www.martinus.sk/?uItem=96379
Naučme sa byť čestní a hovoriť pravdu: http://www.martinus.sk/?uItem=96381
Naučme sa spolu rozprávať a nájsť riešenie : http://www.martinus.sk/?uItem=96383
@myshalka laskou dieta nerozmaznas.. "rozmaznane" dieta je take, na ktore rodicia nemaju cas a nervy a radsej mu vsetko daju a dovolia, len aby mali od neho pokoj.. take dieta je nestastne, nevie, kde je jeho miesto, nepozna hranice.. ako zistis, ci mas rozmaznane dieta? no napr. presne tak, ze mu dovolis, aj co povodne nechces, lebo si to "vydupe" a ty stratis trpezlivost.. ze mas pocit, ze vlastne dieta nezvladas.. druhi ludia do toho nemaju co kecat, lebo kazdy rodic ma svoje hranice inde a co je pre teba v pohode, pre nich uz nemusi byt.. tak nech sa staraju o vlastne potomstvo
@myshalka počúvaj len názory tých ľudí,ktorých si vážiš,ktorých považuješ za skúsených rodičov.... do výchovy cudzieho dieťaťa sa rozumie každý 😀 😀 😀 😀 ja napr. viem,že mám rozmaznanú dcéru 😀 ale neprejavuje sa to u nej vždy,len v ďalšej vývojovej etape,,,keď sa jej buduje ďalší level sebauvedomenia... a dobre mi padlo,keď mi v tej dobe ľudia,ktorých názor beriem,trochu otvorili oči.... naša malá je veľmi premúdrelá,nie je to o chválení,ale proste je šikovná a až príliš vnímavá a absolútne ignorujem poznámky rodičov,ktorí majú deti ako päť peňazí,že kde ichh postavíš,tam stoja... teraz mi otvoril oči môj otec,ktorý sa vadil s našou malou a ani za nič jej nemienil ustúpiť a tam som krásne videla cellý repertoár dcérinho manipulovania,ktoré sa nańho snažila použiť (a ktoré používa aj na nás) ale on jej neustúpil....najprv smutný ksicht, potom plač,potom hrozný krik, potom buchnáty....a dedko neustúpil.... ja som väčšinou zhrozená,keď ide malá biť,takže hneď sa ju snažím ukľudnniť a vysvetľovať a riešiť....on to nechal tak,malá vybila celú muníciu a pochopila,že svoje nedosiahne... inak nemysli si,že to robí nejako často,ale raz za čas si veru buchne,keď neni po jej, my s mužom sme samozrejme v pohotovosti,hrozne sa hanbíme,hneď jej vysvetľujeme,zakazujeme a pod.... a nemá to nijaký efekt....
@rolak si ma pobavila,ja mam tiez 7r co skusa,na muza,babky... Ja som za prisnu mamu co na mu len krici.... Koniec citatu. A aj tak pocuva mala len mna... A z darcekmi to bolo podpbne,svokrovci nevedeli kedy dost az si raz vysluzili,ze a to are doniesli tak malo? A malo ich veru nebolo.of nas stacil 1.
@rolak moja keď niečo chce dosiahnuť, alebo urobí niečo zle, tak hodí psie oči, a začne ma hladkať kdekolvek kde dočiahne, a stale opakuje "mamika cem ta pojubit" alebo "mamika jubimta,ved sa nejako dohodneme,dobje"? :D toto je vždy...a ked neustupim, tak tisne slzu, ovisne spodnú peru, povie že "necem ta" na 20 sekund sa hneva, a potom ju to prejde, a dobre :D
@myshalka a kto ti vlastne radí,že máš byť na ňu hnusná???? vytvára malá nejaké konflikty s detičkami,alebo má nejaké výrazné vzdorovité prejavy???? aj mne moja mama povie,že ona nás tak nikdy nemojkala,ako ja moju,ale je moja jediná,vymodlená,už dlho sa so mnou mojkať nebude chcieť,tak prečo ju nemám mojkať????
@rolak ja mám na to PRESNE taký istý názor...a ten čo "víri vodu" je môj terajší priatel...on je zo 4 detí,a podla neho mám mať dieťa "sparťanskú výchovu" ako mali oni, aby si vedela vážiť a blabla...samozrejme, ja si do výchovy zasahovať nedám, a ešte takýmto štýlom, len proste mi toto vírilo v hlave stále, keď mi to dookola opakuje, že je malá rozmaznaná,a tak podobne...na výchovu majú byť síce dvaja, len ttáto jeho mi nejako "nesedí" 😕
@myshalka podla mna najlepsie to odhadnu iny ludia...taky co maju deti. Ja som nad tymto velakrat rozmyslala a velakrat som si musela priznat ze toto a hento by dcerka robit proste nemala
Ja ten najvaci problem vidim v tom ze nezijem s jej otcom, takze aj ked mam teraz novy vztah hlavne vychovne slovo mam ja. A ja kedze je to moje dietatko nufacik milacik tak vobec nemam sebareflexiu, nevidim to co vidia iny. Ked vychovavaju mama a otec tak hladaju kompromis medzi tym co povazuju za spravne , ked vychovava mama a novy partner tak hlavne a castokrat jedine slovo ma mama..a tu nema kto krotit alebo jej potom do toho brblat. ..proste tu rozmaznanost ovplyvnuju dospely a prostredie v ktorom dieta zije.
Podla mna najhorsie a najrozmaznanejsie su vaccsinou deti jedinacikovia ktory ziju len s jednym rodicom a starymi rodicmi....tam je to umenie ustrazit, lebo kolkokrat co zakaze mama starky dovolia.....a najmenej rozmaznane byvaju deti ktorych je viac surodencov, v takych rodinach kde sa netoci vsetko len okolo toho jedneho dietatka...
@myshalka
@mirkakab podľa mňa nie je dospelý ako dospelý...a hlavne chlapi... mne vždy príde hrozne smiešne,keď sa začnú o výchove vyjadrovať niektorí moji príbuzní chlapi....hlavne takí,čo robia v zahraničí a decko si vidia občas...taký muž pre mňa nie je žiadna "autorita" v dávaní rád...alebo také názory,že neber bábätko na ruky,lebo si zvykne....preboha,veď je to bábätko,načo si zvykne???? že je pri matke????? veď to je hádam normálne... ale súhlasím s tým,že niekedy potrebuje rodič pootvoriť oči,hovorím,mne ich pootvorila raz naša pediatrička,a minule môj otec...on iba povedal,a to v dobrom s úsmevom: veď ona presne vie,čo na vás platí... 🙂 a už vôbec nepočúvam ľudí,ktorí majú úplne iné deti ako je naša... nevedia si vážiť,že ich decko je kľudas od prírody a pripisujú zásluhy sebe,vtedy si v duchu poviem:veď počkaj môj,aj nna teba dojde, teraz je kľudné a v puberte ti to vráti 😀 😀 😀 😀
podla mna je kazde dieta svojim sposobom rozmaznane 😉
ja som sice stara koza ale stale neviem co to ta rozmaznanost znamena 😅 podla mna to je velmi subjektivne a zavisi kde ma dospely clovek urcite hranice v spravani svojich deti. zato ze je dieta upistane uplakane ci sa hodi o zem pre mna to neznamena rozmaznanost. vidim to len ako zivotne fazy deti