Aké to je starať sa o dve malé deti?

1radka9
10. feb 2017

Ahojte baby, mám otázočku hlavne pre mladé mamičky, ale samozrejme zapojiť sa môžu všetky :P sú tú baby ktoré rodili v skoršom veku a už majú aj viac detí pretože nechceli medzi deťmi veľké vekové rozdiely ? Prvé dieťatko som porodila keď som mala čerstvých 20 rokov, momentálne má 8 mesiacov a s manželom plánujeme ďalšie už tento rok, pretože nechceme veľké vekové rozdiely, malý by mal okolo 2 rokov v tom čase keď by sa mu narodil druhý súrodenec. Zvládate to ? Lebo vôbec si to neviem predstaviť aké to je starať sa o 2 malé detičky, keď už ten môj prvý drobec si vyžaduje dosť pozornosti 🙂 niekedy mám obavy či ísť do toho už tento rok, ale myslím že čím skôr, tým lepšie, aj deti sa spolu viac vyhrajú a aj ja to budem mať skôr za sebou 🙂 ďakujem za vaše názory a skúsenosti ;)

iukas
10. feb 2017

nemyslim, ze zalezi na veku mamicky, ale to je uz ina tema. my mame rozdiel medzi detmi presne 24 mesiacov, aktualne maju dcery 5 a 7 rokov a kedze su rovnakeho pohlavia, je to super, cca od 1. roka druheho dietata synergia ako vysita, hraju sa spolu (tzn. neotravuju tolko😉), spolu jedia, spolu sa umyvaju, spolu idu spat, chodia na rovnake kruzky... mame vela znamych, ktori maju rozdiel 1,5 az 2 roky, lenze maju rozdielne pohlavie a tam to uz take jednoduche nie je, kedze deti maju rozdielne zaujmy..
co sa tyka starostlivosti, prvy rok bol katastrofa, jedno dieta sa zobudilo, druhe v tom case islo spat a naopak, v priebehu dna stale niektore dieta spalo a to druhe bolo hore, nedalo sa s nimi tym padom nikam poriadne ist.. ale ak mas nejaku pomoc, rodicov, alebo manzel chodi z prace v normalnom case a aspon vecer a cez vikendy sa vie povenovat detom, da sa ten prvy rok zvladnut... ved su tu mamicky co maju 4-5 malickych deti a nevidno na nich ziadne psychicke ujmy. ani na ich detoch🙂 po 1. roku sme presli s mladsou dcerou na 1 denny spanok, aby sa prisposobila v dennom rezime starsej a odvtedy je to super.

dominika6
10. feb 2017

@1radka9 mám odporúčam...a zvykneš si na všetko 😀

evittam
10. feb 2017

@1radka9 Ja ti odpoviem za seba. Nikdy sme nechceli deti tak skoro po sebe. Vyslo nam to presne ako sme chceli. Syn ma 9,dcerka 3. A je to super. Uzila som si MD aj RD 2x-i ked pri synovi kratsie😉. Ale na toto otazku si musis hlavne odpovedat sama😉. Su ludia co chcu a maju deti skoro po sebe a povedia ti,ze nie je nic lepsie.

1radka9
autor
10. feb 2017

@iukas Ďakujem veľmi pekne za odpoveď, koniec koncov ženy sú stavané nato byť matkami a presne tak, niektoré majú aj 4-5 detí a prežili to 🙂 tak to verím že prvý rok bude náročný, ale ďakujem za podporu ;)

1radka9
autor
10. feb 2017

@dominika6 Ďakujem ;)

dominika6
10. feb 2017

@1radka9 jediné čo odporúčam pri malom vekovom rozdiele je:
1) aby staršie dieťa už spávalo samé vo velkej posteli
2) spávalo v noci normálne do rána
3) bolo bez plienok

ked budeš mať toto zosúladené druhé bábo zvlándeš v pohode,ale toto je vždy iba teoria,ktorá sa v praxi nikdy nestane 😀 😀

anjelicek26
10. feb 2017

@1radka9 ono prezije sa vsetko, otazka je, ci to prezijes vynervacena, vecne unavena a zdravotne z vecneho nespania oslabena... alebo si to uzijes? Ono podme na to poporiadku... slovensko je v tomto uchvatne - starsie nebudes moct dat do skolky ani jasli do troch rokov, takze sa bude nudit doma aj keby si ty na rizikovom tehotenstve ci proste toho bude na tebba privela. Dostanes aj napriek 2 detom len 1 rodicovsky prispevok. My mame rozdiel 2, 3, 4 roky medzi detmi... tie 4 boli uplne najidealnejsie... tri boli v poriadku... dva boli velmi narocne... a to syn nebol ziarlivec, ani nerobil zle, len bol proste zivsie, doma znudene dieta. Malicke 8 mesacne babatko, ktore mas doma, nemas proste este predstavu, co bude robit o pol roka (ked ty uz planujes behat s velkym bruskom v horucom lete) - bude vsade vylezeny, vlezeny, vsetko vyberat, roztahovat, k tomu sa zacne obdobie vzdoru... stale bude nosit plienky, stale ho budes musiet nosit, krmit, obliekat, ziaden kludovy ci oddychovy ci proste pokojny rezim ako tehotna... A ked sa babo narodi? Plienkovat dve, krmit dve, obliekat dve, nosit dve, uspavat dve, vstavat v noci k dvom... co tym chcem povedat, pokial sa ti nenarodi zazracne spave 2.dieta, ale kolikovy maly vynervovany skriatok, tak to bude o hubu... plus mne to vzdy prijde pre tie starsie deticky tak nefer mat maminku sami pre seba trochu dlhsie... ono pozicia starsi brat/sestra zasa taka skvela pre tie starsie dieta nie je. Ano zvykne si... a ano samozrejme je prinos aj pre starsie dieta, ked ma surodenca a vie sa s nim zahrat a bla bla... ale mysli aj sama na seba... nemame presne desat deti v dnesnej dobe, rovnako nemame babky, tety, co by s nami zili a aktivne pomahali... je to vacsinou len na mamine a pracujucom tatinovi... urob to pre seba co najjednoduchsie a najpohodlnejsie... teba vekovo skutocne cas netlaci...

janickacrazy
10. feb 2017

@1radka9 Moja sestra má rozdiel 22 mesiacov a bolo to neplánovane, nebola z toho veľmi nadšená, jej sa to zdalo skoro. Staršej dcérke sa nemala kedy veľmi venovať, lebo mladšia bola tzv. náročné dieťa. Našťastie staršia dcérka bola veľmi kludnej povahy, takže to nakoniec zvládli, ale prvý rok bol ťažký. Ja by som tiež taký malý rozdiel nechcela, podľa mna je ideálne minimálne 3 roky. Ja sama mám veľké vekové rozdiely a mne to tak vyhovuje, užila som si každé bábo poriadne. Moj 17ročný mi postráži malého ročného ked potrebujem, malý ho zbožnuje, lepšie sa pohrajú ako s tým 6ročným. Kamoška má deti len s ročným rozdielom, ale iného pohlavia a vobec sa spolu nechcú hrať, úplne iné povahy a záujmy. Takže je to na tebe. Všetko má svoje výhody aj nevýhody.

sibalka21
10. feb 2017

Ja mozem povedat, ze mam maleho (1,5roka) a dalsie by som este urcite nechcela... Dost starosti je s malym a neviem si predstavit, ze by som teraz za nim behala s bruchom alebo sa potom starala o neho aj o malinke mimi.... Ja chcem dalsie az tak ked maly pojde do skoly/skoly (uvidim ako to vyjde :D ) Maly bude samostatnejsi a budem si uzivat babo 🙂 Drzim palce 🙂

ajsha123
10. feb 2017

Ja som mala 23, ked sa narodil syn a 24, ked sa narodila dcera, presne rok aj 4 mesiace rozdiel. Samozrejme, prve mesiace boli náročné, dokonca prvy rok, ale potom sa dalo zladit im rezim a ja som občas ani nevedela, ze mam deti. 🙂 Myslim v tom zmysle, ze sa mali radi a vsetko robili spolu. Sestra milovala starsieho brata, hrala sa s nim jeho hry, potom on s nou s babikami, plysakmi, citali, kreslili. Dvaja nerozlucni partaci. Dodnes. Keby bol len syn, tak sa s nim musim hrať len ja. Takto sa hrali spolu a ja som mohla kľudne variť, upratat.. Maly vekovy rozdiel ma vyhody, ja len odporucam.

Druhu dvojku (3. a 4.) sme mali rok a pol po sebe, tento krat sestra a brat a tiez sa maju velmi radi, partaci. Spolu vymyslaju hry, dievcenske aj chlapcenske.

Dievcata maju 6 a 8 rokov a typicky dievcenske hry sa uz v tomto veku hraju spolu.

Viac malych deti je pre matku náročné obdobie, ale da sa nielen prezit, ale aj vychutnat si to - s odstupom času by som nemenila.

evittam
10. feb 2017

@sibalka21 Presne ako pises. Tiez sme si to vsetko (okrem ineho) chceli uzit v pohode 2x😉. Syn isel do 1.triedy ked mala dcerka 8 mesiacov. Uplne super-mohla som sa aj synovi venovat aj ked on je sikovny a zvlada skolu v pohode.
A aj ked obe moje deti boli ako babatka uplne ukazkove-vsetko som popri nich stihala,tak by som to inak nespravila.

rrybka
10. feb 2017

ahoj, my mame sedem rokov rozdiel chlapec a dievca a maju sa velmi radi aj sa s nou starsi zahra mam pocit akoby sa etabloval na jej vekovu uroven hihi, takzze u nas zaidny problem vacsi rozdiel skor pre mna lepsie lebo som si kazde zvlast uzila venovala mu celu pozornost, za mna vacsi rozdiel akomensi..ale kazdy ako chce.zas manzel so sestrou su rok rozdiel a moc si teda nerozumeju su uplne ini a ani sa nejak nestretavame,

luci5
10. feb 2017

medzi mojími dcérkami je rozdiel rok a dva mesiace, druhú som pordila k svojim 23 narodeninám, čiže bola som mladá a dve malé deti. prvý rok je náročný- prvú prebalit, druhú prebalit, prvú nakrmit, druhú nakrmit, a zas dookoloa. Teraz majú 7 a 6 rokov, rovnaké pohlavie, rovnaký harmonogram, záujmy, školka, škola, výlety, všetko sa dá super organizovať, naplánovať, beriem ich ako keby dvojčatá len s ročným rozdielom 🙂 čiže prvý rok je náročnejší, ale potom si úplne užívaš, kdežto mat dieta každé 3 roky tak to si v neustálom kolotoči. Ale každý podla seba, ako sa kto nato cíti 🙂 A viem že ak raz príde tretie, tak tieto moje kočky mi so všetkým pomožu 🙂

sedem
10. feb 2017

@1radka9 mam dve baby s 22 mesačným rozdielom, momentálne 5 a 7r., veľmi veľa záleží od pováh deti, ktoré máš, takisto ci je dieťatko zdrave alebo ma nejaké problémy...u nás obe dcérky mali reflux (grckanie), čo nie je mimoriadne vážny zdravotný problém, ale ten prvý rok sme kvôli tomu mali extra náročný, nakoľko sme museli malú veľmi veľa nosiť, závislá poloha jej robila dobre, čiže väčšinu dňa mala na rukách a skus popritom variť, upratovať a venovať sa druhému prckovi..žiaľ, u nás bola aj žiarlivosť staršej, čiže občas som bola skutočne zrelá na psychiatriu..ALE...čas prešiel, dievčatá podrástli a napriek tomu, že si občas skočia do vlasov, som veľmi rada, že mám doma deti s tak malým rozdielom, vedia sa spolu zahrať, sú ozaj partacky, menšia sa veľa učí od staršej a verím, že do budúcna budú mať k sebe bližšie, ako keby bol medzi nimi veľký vekový rozdiel...čiže zhrniem..malý vekový rozdiel=ťažšie začiatky pre rodičov, lepšie do budúcna pre deti, veľký vekový rozdiel= jednoduchšie pre rodičov, deti nezvyknú mat tak blízky vzťah...a nakoniec všetko môže byť úplne inak 😀

ceresnovci
10. feb 2017

my to mame tak isto... je to makacka... ale stoji to zato !! ked vidime ako sa tie dve male krpane lubia... zabudneme na vsetky stresy a hnev.

kwr
10. feb 2017

Ahoj, ja uz nie som.mlada mamicka (prvy syn sa narodil ked som mala o par dni 32), a druhym som.planovane otehotnela ked mal prvy syn 6 mesiacov, cize rozdiel medzi nimi.mame 15 mesiacov.
Teraz ma mladsi 5 tyzdnov...je to o hubu ale da sa. Tehotenstvo som.nemala komplikovane, starsi stale nosi plienky, sprava sice sam ale v noci sa budieva na krmenie alebo zke sny a mladsi ma.koliky...v noci je to najhorsie, obcasma prepadaju vycitky a beznadej ale rano je uz dobre
...byvame sami v zahranici cize.rodinu nemame.k dispozicii na zavolanie...ja myslim.hlavne ako si deti budu rozumiet, ked trosku vyrastu...ked sa rozhodnes ze to chces a ustojis, tak sa to da...ale musite byt na to dvaja inak to bude katastrofa....
Drzim palce;)

0silvia0
10. feb 2017

@1radka9 každý ti povie inak. Ten, čo má malý vekový rozdiel si to bude chváliť, ten kto má veľký vekový rozdiel si to bude chváliť, nakoľko iné nepozná... rob ako to chcete vy dvaja s manželom, zvládnuť sa dá všetko pri dobrej organizácii...

llucciaa
10. feb 2017

čauki, no táto téma aj mňa bude zaujímať, pretože mám 5 mes synčeka a veru je to makačka :D teda aspoň u mňa 🙂 možno si vycvičim a bude to do budúcna lepšie ale momentálne mi veru ten moj drobec dá zabrať!! 🙂
ale je to poklad, zlatíčko a vytešujem sa z neho každý deň. musím povedať, že momentálne si neviem predstaviť starať sa po krátkej pauze o 2 deti. ale ako sa hovorí dá sa zvyknúť asi na všetko 🙂

mimolimit
10. feb 2017

Mam rozdiel presne dva roky a je to fajn. Velmi ale zalezi od povah deti - starsie dieta je vznetlivejsie a citlivejsie, od narodenia problemy so spankom, mladsie strasne pohodove a ziaden problem so spanim.
Syn nebol este odplienkovany, ked sa dcera narodila a dalo sa to zvladnut. Ani nespaval celu noc sam v posteli, 3-4x sa budil a strane plakal/krical. Paradoxne to dceru nejako extra nebudilo, postupne sa mu spanok zlepsoval. Ked bolo velmi zle, spal s nim manzel a ja v druhej izbe s dcerou.
Chodila som s nimi von 2x denne na 2-4h, dcera bola v kociku alebo v nosici, tak to bolo idealne a mohla som behat za synom a pomahat mu na preliezkach. Spanok dcerkin som prisposobovala bratovi, aby som ich oboch mohla uspat o 13h. Takze sme doobeda sli von o 9h, nech si dcera na 1-1,5h pospi a aby mala dostatocny odstup od spanku o 13h. Potom mala este okolo 17h kratky 0,5-1h spanok.
Najtazsie obdobie nastalo, ked syn nastupil ako 3,5 rocny do skolky, zacal trochu ziarlit na sestru, ktora so mnou zostala doma. Nie je to vsak nic, co by sa nedalo vyriesit a v globale su spolu super, zahraju sa, vymyslaju nezbednosti, chcu vacsinou to co ma ten druhy, no vedia sa niekedy dohodnut🙂

Este dodam na zaver, ze ako mama dvoch deti mam pocit, ze mam viac casu a som organizovanejsia/vykonnejsia ako len s jednym. Niekedy mi vsak lezie na nervy ako si planujem pomaly kazdu minutu;)
Je mi vsak luto, ze sa synovi nemozem venovat tolko ako mladsej. Prestava pomaly spat poobede, tak pocas dcerinho spanku hadam bude moznost mu to tu 1,5-2h vynahradit a citat si zaujimavejsie knihy ci nieco ine, co sa s mladsou este neda. Siesta deti vsak bol cas aj na moj oddych ci pracu/studium, tak to bude opat chvilu zrejme narocnejsie🙂
Drzim palce v rozhodovani a tak celkovo do buducna;)

emilia25
10. feb 2017

Mi mame 4 deti.prve 2008 druhe 2010 tretie 2012 a nasu prdku malinku 2016.chceli sme 4 deti a som stastna ze nam to takto vyslo a dokonca aj po 3 chlapcoch konecne dievcatko.sme komplet rodina a dalsie uz veru vobec neplanujeme aj ked sem tam si spomeniem na tem uzasny pocit kopancov pohybov ale uz nas je dost.

de3m
10. feb 2017

Ahoj. Medzi mojou prvou a druhou dcérou je rozdiel 15 mesiacov. A je to fajn. Medzi druhou a treťou je 21 mesiacov a momentálne ideme čo chvíľa rodiť a rozdiel bude 22 mesiacov. Iste že je to náročne ak ti nie je kto pomôcť, ale keď vidíš ako sa tie decká ľúbia a ako sa tá najmladšia teší keď tie dve staršie prídu zo škôlky, je to pre teba odmena za tie chvíle, keď je toho na teba "dosť". Dá sa to zvládnuť... .

ajsha123
10. feb 2017

Ak mas prve dietatko zive (hyperaktivne), ktore neobsedi a vkuse potrebuje pohyb - tak si urcite nevies predstavit byt tehotna s dalsim. Ale keby si si predstavila, ze to "zive" dietatko zaraz bude mat s kym behat a jasit sa... V case tehotenstva to bude narocne, po porode aj prve mesiace urcite, ale potom sa budes tesit, ze si sa na to dala.

Ja som mala prveho syna kludneho, ktory najradsej zo vsetkeho cital knihy - tehotenstvo s dcerou som prezila uplne v pohode, lebo sme vela citali a kreslili. Sestra naopak ma prveho "nezbedosa", caka dalsie, teda uz skoro rodi, zvladla to, isla zo dna na den, raz jej pomohla mama, raz manzel. Vsetko sa da.

alaguema
10. feb 2017

@1radka9 podľa mňa a mojich skúseností, je malý vekový rozdiel super. Hovorím to ako sestra a ako mama tiež 🙂. Mám o dva roky staršiu sestru a máme skvelý vzťah. Vždy sme si boli blízke, riešili v rovnakom veku podobné veci a perfektne sme si rozumeli a rozumieme si stále lepšie, aj keď teraz už ten vek žiadnu rolu nehrá, ten blízky vzťah sa ale, myslím, vytvoril aj vďaka tomu, že sme si vekovo blízke. Detičky mám s dva a pol ročným rozdielom a sledujem presne to isté u nich 🙂 Je to síce občas fuška, ale stojí to za to a tie decká sa spolu krásne vedia hrať. Pri väčšom vekovom rozdiele to môže byť skvelé tiež, môžu sa mať súrodenci radi ako kone, ale nebudú zdieľať tie veci charakteristické pre určitý vek. Ak sa na to pozeráš čiste z tvojho hľadiska, tak pohodlnejšie pre rodičov, je mať ten odstup väčší, ideálne aj 5-6 rokov. Dve malé deti dajú zabrať, o tom niet pochýb.

cuculiatko88
10. feb 2017

Medzi mojimi je rozdiel dva roky a nemenila by som....zaciatky tazsie ale potom uz skvele 😉😊
@1radka9

katkabublinka
10. feb 2017

Nezavahaj,nikto ti v tomto aj tak nemoze radit.pocuvaj svoje srdce <3 ja mam 2 mladsich /6 a 4r/ a 2 stasich,15 a 13,5r./moje puberticky <3 je to uzasne,mali su nerozlucna 2ojka aj starsi sa idu tiez obcas od samej lasky zjest :D nikdy nič nie je dokonale...my este planujeme ;) a väčšiu pauzu mame medzi nimi,lebo tatino pracoval v zahraničí.Drzim palce a všetko dobre prajem <3

kuriatkomm
10. feb 2017

Ahoj, ja skúsenosť nemám, ani ju mať nikdy nebudem,no mám známu,ktorá je pre mňa "odstrašujúcim" príkladom. Zvláštne ale je,že na soc.sieťach da prezentuje ako vyrovnaná,skvelá mama (samozrejme aj s fotkou šťastnej rodiny a citátom 😀). Na deti je sama (bez babiek,babysitteriek,manžel vkuse preč) , tzn žiadny oddych, chlapec má 3, dievča 2. Deti sú z nej nervózne,bijú sa, ona kričí, nadáva, nevládze. O hubu je hlavne to,že deti cez obed nespia. Obidve sú náročné a podľa mňa hyperaktívne.. keď mala iba chlapca,venovala sa mu naplno, chodili veľa von, čítala mu,bola úplne iná, s druhým dieťaťom sa zmenila, hlavne aj jej prístup k životu, k deťom.
Ach, znie to hrozne 😀 no aj takéto to býva.
My sme s dcérkou boli včera v detskom centre a tam bola mama dvoch chlapcov (cca 1,5r a 3r) a oni sa furt bili,vymýšľali, no ona ich s úplným kľudom napomínala,ani raz nezvysila hlas, zvladala to super, no a v bruchu mala dalsie babo 🙂 to bola mama! Zavisí to od povahy matky,či sa na to cíti. Nikdy nevies ake deti budes mat..

akronop
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
swerigel
10. feb 2017

Dievcata, ja mam skusenost s oboma pripadmi. Medzi prvym a druhym synom je rozdiel styri roky a ked sa maly narodil, tak to bola vlastne pohoda - starsie dieta sa vie same najest, obliect, zabavit a hlavne je cely den prec z domu, lebo chodi do skolky 🙂
Ale mame este tretie dieta a medzi dvoma poslednymi je rozdiel len desat mesiacov. A ako spominali aj ine mamicky - dve male deti daju zabrat. Ale zase, ten den ubehne tak rychlo, ze ani neviem, ako a dcera ma uz pol roka 🙂 Babatkam je spolu dobre, nehravaju sa este spolu, ale casto pri sebe - teda starsi si zoberie hracky ku hrazdicke, kde lezi mala a hra sa blizko nej a nepotrebuju moju spolocnost. Skor sa mi zda, ze najstarsi je teraz taky odstrceny, lebo maminka sa mu naozaj nema velmi kedy venovat a hrat sa s bábätkami velmi zabava nie je. No, ale aby som to zhrnula: Kazdy tak, ako to citi. Mat dve deti s vacsim odstupom je rozhodne pohodlnejsie pre mamu a lepsie sa to da zvladnut, horsie sa ale hladaju aktivity, ktore by ich bavili oboch. Deti s mensim rozdielom su sice makacka, ale ked si clovek odmaka to najhorsie, vraj je to potom super (tym sa utesujem, kedze tam este nie som). A ako pisala niektora mamina vyssie - urcite by bolo fajn, keby deti spali same v postielke a aspon jedno celu noc. A hned ako sa da, treba im zladit rezim, aby si mamicka nasla aspon hodinku pre seba na oddych.

elizita
10. feb 2017

Vela zalezi aj od toho ako si to ty predstavujes. Niekomu vyhovuje byt doma a venovat sa domacnosti a detom. Niekto chce chodit na vsetky aktivity do spolocnosti a chodit si aj posediet na kavicku, co je ovela narocnejsie s dvomi detmi. No ked mas maly vekovy rozdiel, tak ti spolocne odrastu. Pri vacsom rozdiele sa jednych plienok zbavis a druhe dojdu 😀 vsetko ma svoje za aj proti, ja som toto riesila uz, ze aky rozdiel.. ale uz nepremyslam, budeme sa riadit pocitmi

jana_eyre
10. feb 2017

Necitam moc diskusiu, tak len pridam svoj pohlad.. Medzi prvymi dvoma detmi mam neplanovany 20m rozdiel a sice som sa velmi bala ako to zvladnem, bola to pohoda prakticky od zaciatku a nemala som problem s nicim..

Maly vekovy rozdiel je z mojho pohladu jednoduchsi, urcite lahsie zabavis 2r dieta (a neskor sa viac stretnu v hre akokeby bol vacsi rozdiel) ako 4r, ktore sa sice zahra aj same, ale aj tak potrebuje pozornost..

Samozrejme kazdy to berie inak, ale moj pohlad je takyto..

Teraz pri tretom som priznavam omnoho viac vystavena ako ked som mala 2deti.. (mozno ale zabto mozu aj ine faktory ako vek, neviem)

Dvaja starsi hlavne teraz v zime su narocni na zabavenie a babatko mam maleho nespokojenca..

takze z mojich skusenosti - 2deti s malym vekovym rozdielom je lahsie ako 3 s vacsim 😂 (medzi 2hou dcerou a 3tim synom mam takmer 3r rozdiel.. Skor sa nezadarilo)