Navstivila som so vzdorovitym 3r. syncekom detsku psychologicku. pocity su zmiesane. maly sa tahal prec z ambulancie, nic ho tam nezaujalo, ani kocky ani ceruzky ktore tam mala. tak len napisala spravu z mojho rozpravania, typu ci mame nejake choroby v rodine, ake bolo tehu obdobie, aky bol porod ako sa maly sprava doma, vonku atd..spytala sa ci nechcem pre maleho sirup na ukludnenie jeho hyperaktivity, ja ze nie nechcem a to bolo asi cele..ako to bolo u vas ? aj vase dieta sa tahalo prec z ambulancie ci hned na prvom sedeni spolupracovalo s lekarkou?
vzdor typicky u deti nechce domov z ihriska alebo chce von za slnieckom a nie sediet a kreslit v ambulancii. ked nema chut kreslit tak nekresli dany den ani doma. a lekarka povedala, ze nie je ani prve ani posledne dieta ktore tahalo mamu von z ambulancie.
@veselalentilka no mna dvíha z toho, ako su niektorí lekári hned ochotni predpisovať utlmovaky maličkým deťom. Vsak nadopujme trojrocne! dieťa sirupom, bude s ním menej starostí. Predpokladám teda, ze si s nim bola u detskej psychiatricky (lebo psychológovia lieky nepredpisuju) a teda hádžem tu kritiku do vlastnych radov, ale u detí a zvlášť takych malych je treba vela rozvahy. Psychiatricke lieky maju dlhodobe účinky na mozog, (v tomto veku na vyvíjajúci sa mozog), ovplyvňujú krehkú rovnováhu neuromediatorov a hormónov, zasahuju do celek kaskády tychto dejov. U detí tohto veku by mali byť vyčerpane všetky ostatne moznosti ako modulovat spravanie dieťaťa (zvlášť ak tam nie je organicky nález) a az potom zvažovať medikaciu. Nie po piatich minútach ponúkať "sirupcek"🙄
A na co si chodila so vzdorovitym dieťaťom na vyšetrenie, ci ma aj iný problém?? Lebo ak nie, v tom prípade by boli plné ambulancie..., to by som s odborníkom určite riešiť nešla
Ja ked som bola s malym, cca 4-rocnym u psychologicky, tak to bolo kvoli tomu, ze ho nevedeli zvladnut v skolke. Moj maly je ten typ, ktory sa nehanbi pred nikym, takze ochotne "kvakal" s psychologickou aj bezo mna. Ja som si povedala svoje na milu pani ucitelku, ktora sa stazovala najviac a vysledok je, ze pani ucitelka dostala na koci roka padaka. Toto bol psycholog prideleny priamo k tejto skolke, takze lekarka si tam zasla, podiskutovala s riaditelkou o tom, co tam ucitelka s detmi robi a ako sa k nim chova a problem bol vyrieseny. Na dalsi rok dostal perfektnu ucitelku, ktora si vie deti upratat spravnym sposobom a zrazu je moj synak vylieceny...
Môj syn chodí tak 3 krát do roka k psychologické v máji ide mat 3 roky a celkom pekne spolupracuje ale keď to vyšetrenie je dlhšie už tak nespolupracuje... Ale oj tam chodí z iného dôvodu... A vzdorovity... Musíš si presadiť u dieťaťa svoje lebo keď mu budeš ustupovať alebo si mu už pár krát ustúpila on to už vie a bude ti robiť scénu vždy keď si zamysli.... A tabletky by som určite nedávala
slovo vzdorovity by podla mna vo vztahu matka dieta nemalo existovat, to je ako pisali vyssie skor nezvladnutie, ak je vzdorovity skolke a doma tak to nie je na psychologicku ale trosku na vychovu nehnevaj sa, nemyslim to v zlom, ale proste je to tak :/
Inak mam doma dobre dve knizky, jedna sa vola Som rodic a co s tym - pre mensie deti s podrobnym navodom co a ako a druha Ako naučiť deti pravidlá. Ked sa mi to zacina vymykat, tak si ich znova otvorim a citam...
Moj ma sice 7 rokoc. Ale napisem skusenost . Boli sme tam.kvoly strachu. Urobila s nim testy, pytala sa ho nejake.otazky a na konci sa ho opytala.co s tym.strachom ako urobime. Poradila nam persen dva krat denne. Nechcela som mu ho velmi davat aj ked je to ze na prirodnej baze. Po tyzdni som jej volala ze sa nam pohorsilo. Tak mi povedala len to ze ja s nim nic neurobim, tomusite vy doma a davajte mu ten persen. Lebo ak mu ten persen nepomoze takvas budem musiet poslat za psychiatrom a tam vam daja normalne lieky. Normalne ma tym nasrala. Myslim ze by mala pracovat s tym dietatom.aby tenstrach zvladlo, aby sa naucilo.upokojit . Hold persen. Ak nepomoze psychiater. Nas syn je velmi.rozumny a sam prisiel a povedal ze ta tta mi nepomohla. Viete aky bol sklamany z toho. A ked sa nam po case zase pohorsilo s malou dusickou dosiel ze zavolas tej tete?rovno sommu povedala ze nie. Lebo som sklamana z toho ze.nam nepomohla.
A ako sme.to zvladli a zvladame? Sami. Vymyslela som mu veci ktore mu pomohli. Davam mu aj persen ked je zle , ale pani ze psychologicka nam nic.nepomohla. a viac knej s nim urcite nepojdem.
Je to aj o tom asi na akeho psychologa clovek natrafi
@ave17 nema iny problem len vzdor, a vychova..hm..no ano..pocuvam vela nazorov lebo hladam riesenie, do skolky este len ide v septembri preto som zvolila nasvtevu detskej psychologicky aby mi poradila ako lepsie zvladnut jeho vzdor aj nastup do skolky aby nebol problem ked tam nebude chciet ist rano. vela ludi zastava nazor daj na Zadok a pochopi, ale niektore dnesne deti su ine, neplati na nich dat na Zadok a hotovo, alebo niekto povie vysvetluj dookola zaberie to, tak vysvetlujem..
@skumavka ja tiez neuznavam lieky pre deti navyse tak male deti ktore su vo vyvoji...
@spageta1 dakujem za tip skusim si kupit take knizky...
@veselalentilka s takým malým dieťaťom by som nešla, ešte nevie spolupracovať, veľa ti ani psychologičja nepovie. Na ukľudnenie "hyperaktivity" zmeň stravu, vylúč cukry, sladkosti, umelé farbivá, umelé sladidlá. Pridaj nejaký šport na pravidelne báze a možno rybací olej v tobolkách
- ten ukľudňuje, pomáha rozvoju mozgu a zvyšuje koncentráciu. Prechádzky nestačia, dieťa sa musí poriadne vybehať, vyskákať. To máte normálne diagnostikované, alebo je to len tvoj dojem?
No a so škôlkou sme si my užili so staršou, tiež nechcela chodiť, tiež bola živá ... ale postupne sa to utriaslo. A hoci v čisto teoretickej rovine telesné tresty neuznávam, občasné ťapnutie po zadku v správnom čase niekedy veľa vyrieši. Samozrejme, nie otĺkať dieťa denne...
@hettinka no mali sme dojem ze ma vzdor, a lekarka ked ho videla ako sa taha prec z ambulancie tak konstatovala ze ma tazsi vzdor, ze vidno ze je direktativny. a napisala nam to aj do spravy aj ze je hyperaktivny.a povedala nam aj ze si mysli, ze takto skolku v septembri nezvladne ked si presadzuje svoje..ze kam chce ist..
@veselalentilka na vzdor funguje dôslednosť a pevne hranice, rovnaký prístup od oboch rodičov. Niektorému dieťaťu to trvá dlhšie, kým pochopí, že nie je maly šéf. Našej dcere to trvalo do 6 rokov, denne revala, nervy, hádzanie sa o zem a podobne... U nás preto, že sa jej večne zastávala starká, sme v jednom dome a slecns robila divadlo.
Aj do škôlky chodila s revom, aj sme ju brávali domov istý čas skôr, potom to už nešlo, ale doma som je nenechala.
Pri mladšom sme už boli prísnejší a revanie a vzdor sme podchytili v zárodku. On je aj ina povaha. Sle už sú obaja v puberte a obaja v pohode.
Z toho co opisujes je toto normalbe dieta....a nie je nutbe davat ziadne ukludnovacie sirupy,
...ani moja nechcela ust z ihriska a zo zaciatku rucala ako tur...ale ked videla ze to nepomaha tak casom orestala,...kreslit aj to nie uolne na, povel zacala vuac menej v 4rokoch ked dostala okuliare, teraz bude mat sest a kresli velmi rada
My sme boli z ineho dovodu u psychologicky a cuduj sa, sveteale moja ani necekla nepovedala jedine slovi dokonca sa na psychologicku prvykrat pozrela az ked sme odchadzali...
súhlasím s "hettinkou", ovšem je až zarážajúce chodiť s deťmi k psychol., psychiat. a pod. Veď deti sa také nenarodili, sú podobizňou každej Vašej rodiny v ktorej vyrastali, sú Váš obraz! Nemajte mi za zlé, hľadajte u seba chyby, choďte Vy k psychol., psych. a pod., pretože Vy potrebujete pomoc, nie dieťa!!! Vy sa poraďte ako sa správať, ako žiť s manželom v spoločnej domácnosti do ktorej ste vhupli, kde ukľudniť svoju nervozitu napr. z nevydareného dňa a potom: či je dieťa najedené, či nerozprávate doma vulgárne, či ho niekto nepohryzol v škole, v škôlke, či ho niekto nezbil, či je vyspinkané a pod. Je najjednoduchšie mať za "zlé, problémové" dieťa a čo Vy? Vždy je treba začať hľadať návod, ako žiť, u seba!!! Položte si otázku: narodilo sa nám takéto dieťa? No nie!
Verte mi, psychológ, ba ani nikto iní Vám nepomôže, majú sami so sebou problémy, verte mi.
Prepáčte, nemyslím to v zlom duchu, chcela som, aby ste počuli moju "pravdu".
Vstúpila som do Vašej debaty z dôvodu, že hľadám "v mod.kon." starostlivosť o dieťa a tak som si prečítala Vaše rôzne názory.
ešte som chcela dodať (musela som včera písanie prerušiť), že veľakrát potrebuje pedagóg v škole, škôlke a pod. psychológa, resp.psych. . Čo potom robia tieto vzdelané osoby, keď si Vás (rodičov) dovolia niekomu posielať deti na prevýchovu? Nie je to náhodou to, aby dali psych. a im podobným zarobiť? Alebo sa zbavujú svojich povinností? Veď ako rodičia ste menej s deťmi pre ich a Vaše povinnosti, veď často neviete, ani kde skočiť. Sú platení z Vašich daní!!!
Je treba zvážiť, pretože ak raz dieťa dorastie, môže Vám vyčítať, že ste ich "vláčili po psych. a psych., deti sú veľmi, ale veľmi "pamatlivé".
Želám Vám, aby ste sa riadili dľa svojho triezveho rozumu.
@stanik_67 mna by zaujimalo ako sa vychovava dieta zo vzdoru, ako zlyha matka ak ma dieta vzdor? presli sme si rozne s detmi ale toto by ma fakt zaujimalo ci som nieco zle robila a nevedela vychovat dieta ak vzdorovalo.... ako teda ty vychovavas, alebo niektore z vas dieta zo vzdoru ? podla mna je to len obdobie vyvoja dietata jeho emocii a najdenie istych hranic niekomu to prejde v 5 rokoch niekomu v 10tich este nie ....
@marikavanesska dnes su deti ovela viac hyperaktivne a nevedia obsediet a ucitelkam to vadi ak ich nevedia zaujat, pisu poznamky rodicom,mailom, edupage za kazdu kravinu lebo oni nie su na to aby vychovavali ale na to aby ucili a na vychovu je rodic, ona je pedagog ma tam ucit a je to bohuzial tak ze casto tieto ucitelky sa snazia vychovavat rodicov cez deti .... mam mamu ucitelku a poznamku da ozaj za vaznu vec, hanbila by sa dat za take kraviny co dnes su In poznamkovat,brala by to ako zlyhanie ze si nevie rady so ziakom a nevie ho zaujat, naucit ho spravat v skole, niektore idu striktne lebo vsetko je porusenie skolskeho poriadku, vsetko je sikana.... niekde sa stratili hodnoty a prava ludi na vsetko musime mat navody a pokyny ....
@veselalentilka podla toho co pises si bola u psychiatricky, cize lekarky a teda sa snazila pomoct liekmi.Mozno by si mala vyhladat psychologicku/psychologa.Ten lieky nepredpisuje ale pomaha zistit pricinu a hlada co mozes zmenit vo vychove, respektive v pristupe.
@veselalentilka co znamena vzdorovity vo vasom pripade? podla mna ak dieta uz nepocuva mamu, taha sa prec a nezajem z jeho strany pride mi to ako nezvladnute dieta, mozno je naozaj nieco na tom, ale nikto mu tam nic nerobil, max by si kreslil, rozpraval by sa, ukazoval by obrazky, s detmi to prebieha inak ako s dospelimi...