Aké sú mesačné náklady na bábätko?

kika_c
8. jan 2012

Ahojte, chcela by som vedieť na koľko cca vychádza starostlivost o babatko mesacne? resp. ako to bolo u vás? Nejakú predstavu mám, rada si však nechám poradiť 🙂

tortelinka
8. jan 2012

tazko povedat, zalezi ci je kojene alebo na UM, ake plienky davas, aku velku vybavicku potrebujes a tak...

exupery
8. jan 2012

presne ako pise tortelinka-zaôezi ci kojis,alebo nie,ci myslis novorodenca,alebo starsie babatko,ci nakupujes napr.na bazare alebo si potrpis na nove veci,ci ti stacia lacnejsie koj.potreby alebo sa priklanas k nejakej znacke,ake plienky pouzivas,ci je dietatko o.k.alebo ma predpisane nejke lieky,ci hnackuje a pod.neda sa to presne zratat,ale urcite mat dieta v dnesnej dobe nie je lacny spas ☹

danjelca
8. jan 2012

no tak malé novonarodené bábätko zdravé a s normálnymi potrebami.Maminka je priemerný človek nepotrpí si na čačky.

gretocka
8. jan 2012

no ja som rodila v roku 2009, ked som si teraz pozerala spatne zapisky, tak mi to priemerne vychadzalo v prvom roku zivota drobca na 80 Eur - kojla som do pol roka, potom kase a vyzivky veci som kupovala aj dopredu, ked boli v dobrej cene - robim to tak doteraz. Teraz cakame druhe, ale nemam z toho paniku... nejak vyjdeme. Ked som presla z materskej na rodicovsky, ten pokles bol trochu citit, ale dalo sa to....
Aj ked urcite treba pocitat, ze dieta nieco stoji, pokial ste obaja priemerne zarabajuci a teda budes mat matersku, myslim, ze je to zvladnutelne.

mircalla
8. jan 2012

Presne ako pise @exupery
ja sice kojim, ale maly mi vypije aj sunar za 50 euro urcite, aj viac + plienky pampers urcite 50-60 euro, dalsie veci ako strava, kozmetika....strava mu kupujem kvalitne maso aj zeleninu a vela ovocia, ale to sa ta este netyka
Oblecko casto kupim z konika, su tu pekne veci, vyjdu ovela lacnejsie, nie vsetko samozrejme, ako novorodenec mal vela aj po segrinom malom. No a hracky samozrejme obcas....
Tiez sme mali sedatko do vanicky, kresielko, mame trojkolku, nosic, parny hrniec na varenie atd...to su vsetko dalsie jednorazove vydavky, tie veci sa vsak predaju
Cisto spotreba mesacne poviem, ze s vekom babetka naroky rastu, ked zacne aj papat atd. My plienkujeme, tato polozka je dost napriklad
Ale dako to neriesim, mam uspory

kristinaanna
8. jan 2012

a keď začne chodiť do škôlky a neskôr do školy,......tak sa nedopočítaš, a kúpiš len to na čo budeš mať, tak je to aj pri bábätkách,

moniciak
8. jan 2012

Tak umelé mlieko je naozaj vec kde idú peniaze my dávame mesačne okolo 40 Eur potom plienky asi 9 E tie kupujem lacné aké majú s tým sme nikdy nemali problémy máme zeleniny zo záhradky takže šetrím ale zas jej chutia výživy hoci jasné že jej dávam aj čerstvé to však nie je až také nákladné kozmetika vydrží na dlhšie aj na pól roka ale kupujeme drahšiu hypoalergénnu lebo má detský ekzémik ale už by sa mal stratiť kaší veľa papká aj krupicu začíname plus puding... Vieš čo u nás mesačne asi okolo 67 E keď som hlbšie rátala... Jasné že potom ešte jednorázovky sedačka do auta sedačka na papkanie nočník... je toho dosť ale zas sa to dá zvládnuť 🙂

mircalla
8. jan 2012

Ono samozrejme tie plienky su rozne ceny, my mame pampersky, tie su drahe, niezeby som si na ne potrpela, ale ine nam nevyhovuju, skusali sme aj lacnejsiu variantu. Maly mi vypije hodne mlieka, to je urcite velka polozka, i ked mame sunar, ten je najlacnejsi z UM. A to este kojim, ale nestaci mu. Nie kazde dieta vsak pije rovnako vela mlieka.
Takze je to velmi velmi individualne

andreah25
8. jan 2012

pokiaľ kojíš, tak treba len na plienky, nejaká ta kozmetika, oblečenie - keďže bábo rýchlo rastie a pokiaľ nemáš výbavičku na pol roka dopredu, tak priemerne cca 50 eur, ak však nebudeš kojiť, tak cca 100 eur navyše na umelé mlieko - teda podľa toho, aké bude piť, my sme mali Nutrilom a 100 eur mesačne prepil 😀

moniciak
8. jan 2012

@mircalla A ako dlho už pridávaš aj Sunár??? Ja keď som dala asi tretí krát lebo som išla do skoly inak som dojčila uz sa jej ťažšie chytalo... Ale zas mala okolo 4 mesiace teraz už len Sunár,,, 🙂

mircalla
8. jan 2012

Uz od 5.tyzdna.....mala som menej mlieka, po porade s pediatrickou sme pridali sunar, lebo malinky bol hladny, moje mlieko nestacilo. napriak tomu je maly stale zavislak a doteraz aj kojim, mlieko este mam, ale nechce prestat🙂) skor si vsak myslim, ze prso uz pouziva len ukludnenie🙂)

cmulinko
8. jan 2012

Ja osobne som nikdy nad tym nerozmyslala kolko ma moje deti stoja mesacne a sumou by som to asi tazko vedela zhodnotit.Mam svoje priority,ktore pouzivam aj pri kupe detskych potrieb...zasadne nekupujem neodskusane vyrobky,len preto,lebo su lacnejsie ako tie,ktore viem,ze su spolahlive a presli tazkou skuskou pri mojich 2 starsych detoch.Cim mam viac deti,tym sa moje naroky na menej dolezite detske vybavenie znizuju.Dcerke som nakupila oblecenie na pol roka za cca 60 eur z bazaru...bolo mi nad slnko jasne,ze po 2 chlapcoch sa jej toho oblecenia vela neujde,tak som potrebovala pre nu vela a za malo penazi.Priebezne predavam veci,ktore som nepouzivala pri synoch a teda s istotou viem,ze prezijeme bez nich aj pri 3 dietati.

layla26
8. jan 2012

tazko povedat ...kto kolko ma tolko ho stoji vzdy sa prisposobujes svojej financnej situacii ja napriklad rada chodim do sekacu textil house nakupim tam znackove veci HM,CA a vseliake ine len treba chodit a hladat kus maximalne za 3eura niejedy za euro,0,75cent a 0,50centou dovtedy som pekne kusky nakupovala aj tu na bazare ale naco patit postovne ked mam za to inu vec?samozrejme kupujem aj nove podla potreby ale na doma,okolo domu stacia aj nosene a to teda je vzdy krasne vyobliekana aj na ihrisko nikto by nepovedal ze veci su zo sekaca ja si myslim ze najviac stoji ten prvy rok (zakladna vybava kocik,autosedacka,postielka,post,pradlo oblecenie no uz viem ze ho na prvy mesiac netreba tak vela,odsavacka atd.. ))ako prejde na tuhu stravu je to jednoduchsie ja kojim este stale no tiez sem tam trebalo homeopatika,caje atd a aj to stalo peniaze ...ale take strasne to nebolo plienky som nakupila vo velkom aj 3-5bal.v akcii alebo s kuponmi zo zaciatku sme mali hugies newborn s org. bavlnou ale su len do velkosti 2 potom pampers a ked mala 7m.presli sme na toyours z lidla jogurty,ovocie,zelenina sme mali vzdy doma aj predtym aj tie tiez vies kupit lacnejsie.od 8 mesiacou sme na doma pouzivali aj nocnik cikanie,kakanie sme mali odsledovane takze aj tam sme usetrili par plienkok denne (nikdy nebola na nocniku nasilu)plienky na noc a von mame doteraz ale nestoja tak vela mame dm babylove a s kuponom nas vidu 84ks ani nie za 10€ vzdy miniem podla toho kolko mam ak mam na vise kupim ak momentalne nemam nekupim inak jej nechyba nic hraciek,oblecenia,jedla ma dostatok aj navyse zalezi len na tom ake mas priority ci ti staci to alebo si narocnejsia a chces znackove atd...pretoze su mamicky co by napriklad dieta do oblec.zo sekaca,bazaru neobliekli a nedali mu ani obyč. jogurt cba,tesco nedali v poctate je to otom čo je pre teba štandart.

andrejka1974
8. jan 2012

ked bude na umelom mliecku tak dost my sme boli od prveho mesiaca a zistili reflux tak mala specialne mliecko a to skatulka aj ked bola na recept stala 6 eur a za 4 dni nebola to nas vyslo najviac potom plienky jedlo som jej varila doma kupila nejaku zeleninku masko a tak ma to vyslo menej ako tie vyzivy aj tak jej nechutili tak mesacne ma to vyslo aj na 150 eur

luciferkax
8. jan 2012

u nás prvé polroka nič :_)

tea333
8. jan 2012

velmi zalezi na dojceni alebo umelom mlieku, na plienkach (viac usetris na latkovych) a vybavicke - ci veci podedis, podostavas a staci aj z bazariku,alebo chces veci nove.
ja by som dieta tako na peniaze nerozratavala, lebo su tu aj naklady v buducnosti.dieta prve roky stoji menej, neskor vsak ide do skolky, do skoly, na vylety, bude viac papat, chciet oblecenie a hracky..

kika_c
autor
9. jan 2012

ďakujem za odpovede 🙂 🙂 nie som narocna mamina, vybavicku mame kupenu, len chybaju mi drobnosti ako odsavacka na soplik, nejaka kozmetika atd., viem ze je individualne kolko ktore babatko stoji, ja som sa pokusala si to spocitat tak mesacne (keby kojim aj v pripade ze by som nekojila) a vyslo mi to cca 170€, pricom uz aj par balikov plienok mam, vecicky na prve 3 mesiace urcite, len ma zaujimalo ako ste na tom vy 🙂 takže dakujem ešte raz, už mám viac reálnu predstavu 🙂

anjelicek26
9. jan 2012

No mlieko 12 libier pije hodne teda 6 dni ma krabicu, to mas 60 libier mesacne plus plienky 5 kusov denne x 30 dni a 28 v baleni mas 7.49 libry, to mas dalsich 40 libier, detske vyzivy ak budete davat, my sme davali ovocne - to mas dalsich 30 libier mesacne, aj keby mal len tu jednu na desiatu, zdvihnu sa ti naklady na potraviny, ovocie, zelenina, bio mäsko, to ide hore a dost, aj ked my sme sa tak stravovali aj perdtym... Na oblecenie na Maxa mesacne 150-200 libier, ale to sme my, realne potrebnych je menej, za 30 libier sa to hadam da nejako obstarat, ale vezmi cizmicky dobre stoja 40-70libier hned a to ti moze za zimu potrebovat dvoje (nas prerastol tri velkosti uz tuto zimu 🙄 )... Zimna kombineza sup 60libier a tak by som mohla pokracovat... Plus hracky menis casto, tiez by som dala nejakych 30 libier mesacne... Isteze to kumulujes na vianoce a narodeniny - ale aj tak... ked sa pytas v priemere na mesiac... na slovensku sa tusim doplaca aj za nejake vakciny, napr. rotavirus... aj to su naklady navyse...

maznacik007
9. jan 2012

male dieta male naklady cim starsie dieta tym vacsie naklady....

pociatocnu vybavicku neratam na tu staci priemernej rodine suma prispevku pri narodeni....

beton
9. jan 2012

@kika_c uplny suhlas s @maznacik007
my sa dojcime, pouzivame latkove plienky (jednorazovy vklad 400e), kociky sme kupili vsetky od ruky (priemerna cena 15e), nocnik cez bazar za 1e, oblecenie sme dostali, podedili, hracky detto, takze na to som dala zatial dokopy asi 5e. autosedacka zdedena, vajicko kupene za 10e. kozmetiku nepouzivame, len kremik na zadocek 2e, vydrzi asi 3-4 mesiace. postielka je este manzelova, takze to su nase naklady. mesacne naklady teda neviem ani zratat, lebo vlastne ziadne nemame. nie sme narocni a vela veci dostanes od rodiny, navstev, kamosiek, co sa zbavuju veci ako darceky a tak. ja mam toho tolko, ze kopec veci sme nestihli mat ani oblecene a naozaj nic na oblecenie nekupujem.mladsi dedia od starsich, take male deti naozaj nic nestoja, len trpezlivost :o)) hrozim sa skolkarskych a skolskych casov, ked im ostatne deti povedia, co vsetko potrebuju, aby im bolo dobre. teraz im stacime my :o))

jajuska1411
9. jan 2012

no u nas je to tak ze balik az 2 plienky mame citlivu pokozku takze to su len tie 19 eurove cize krat 2 mlieko mame hami za 8 eur jedno balenie cca na tyzden cize krat 4 dalej kazdy den aspon jeden jogurt to mas 0,5 krat 30 dni +varenie ale ed bol mensi tak mal tie kasicky ked nemohol este ine tak dve tri na den tie stoja asi 0,7eura.plus oblecenie ja nemusim mat znackove staci mi aj z tesca takka a podobne a to je tiez naladove lebo raz je zima musis mat zimne raz leto letne