Aké dôležité je štornožkovanie?

lylyjana
26. júl 2024

Dcera ma 8m a len sa plazi, ledva za naucila sama sediet a zacala sa stavat na nohy a teraz sa skusa postavit vsade kde sa da. Mala by som to riesit s fyzio? Lebo co citam, dieta by malo stvornozkovat, aby si posilnilo chrbtove svaly.

mullerova46
26. júl 2024

@lylyjana určite to riešte 🙂 dajú vám nejaké cviky a skontrolujú maličkú 🙂

zorkahorka
26. júl 2024

Vieš, kolko deti preskočí stvorkovanie? Neries, je to bezne

stvura
26. júl 2024

@lylyjana pozri, ako ju prinutis? Mam tri deti - moj najstarsi, teraz cochvilka 16r syn vobec nestvornozkoval. Asi v 7,5m sa postavil a zacal chodit. Ako 9,5-10m uz plynule chodil sam. Ked sa na jeho vyvoj spatne pozriem - aktivnejsie, pruznejsie dieta som v okoli nevidela (fical na odrazadle, traktore, bajku, korculuje, lyzuje od 6r). Vsetky sporty boli jeho, robil jeden cas gymnastiku, atletiku, od 5r sa par rokov upisal plavaniu (az do Korony) a bol aj pretekarom klubu. Po Korone sa k sportu vykonnostnemu uz nevratil ale nadalej sportuje. Momentalne uz ako pubos len rekreacne (posilka, atletika). Z mojho pohladu mu tento milnik nechyba.
Moje dve mladsie deti stvornozkovali - dcera dokonca velmi dlho. Obe su tiez velmi pohyblive deti a tiez jeden cas vykonnostni sportovci. Takze - prakticky nevidim rozdiel (tiez vedia plavat, bajkovat, lyzovat, korculovat - proste vsetko sme ich naucili).
Takze za mna - matku uz troch velkych deti tam rozdiel nie je

klip0
26. júl 2024

@zorkahorka rada hodná zlatá. Preskocenie stvornozkovania je zle pre mentálny aj fyzický vývoj. Určite to treba riešiť s fyzioterapeutom

domka222
26. júl 2024

@stvura štvornožkovanie je potrebné pre svalstvo ,priestorovú orientáciu a prepájanie mozgových hemisfér. Ak sa tento míľnik preskočí je väčšia pravdepodobnosť zlej priestorovej orientácie, ťažšieho učenia pri nástupe do školy ,poprípade v neskoršom veku skolióza chrbtice.

mogaa
26. júl 2024

dieťa neprinútiš štvornoškovať....ak je inak ok, čo ti povie pediater, tak sa to nerieši....štvornoškovanie jednoducho preskočí alebo sa k nemu následne vráti......

zdenkak87
26. júl 2024

@lylyjana ja teda vidim rozdiel u mojich dvoch. Starsi sa plazil chvilu. Boli sme u fyzioterapeutky, odporucala natrenovat stvornozkovanie, plazenie nie je idealne z hladiska vyvoja. Pocvicili sme asi 2 tyzdne, potom sa posadil a zacal stvornozkovat v jeden den ked mal 7m, potom sa zacal dvihat pri nabytku. A teda bol stabilnejsi, padal takmer vylucne na zadok, v 10m uz chodil sam. Mladsia sa davala na kolienka ale nestvornozkovala, len sa plazila a z toho zacala vstavat pri nabytku. Bola strasne nestabilna, vela padala tak ze cela sa vyvratila na chrbat, udrela hlavu, dokonca mala prasknutu lebku. Potrenovali sme stvornozkovanie, za tyzden uz behala ako raketa a hned aj ten pohyb vyzeral inak. Spevnela, pri nabytku chodi pekne, pada odvtedy stale na zadok. Ja by som skusila popracovat na tom stvornozkovani, je to vyznamne obdobie vo vyvoji.

tamta
26. júl 2024

Suhlasim, tiež mi fyzio hovoril o dôležitosti stvornozkovania, spevní to cele telo, atd.
Ja odporúčam cvičiť aby na 4 islo.
Plazenie nie je absolútne potrebné a žiadané.

lucia13022023
26. júl 2024

Syn sa mi dlho plazil, asi od 4m do 9m. Ale plazil sa symetricky, pekne. Daval sa aj na štyri, ale nepohol sa, len sa hupal. Ja som išla k fyzio, dala nám dva cviky, jednoduché na posilnenie bruška, do par dni štvornožkoval. Podľa mňa to dôležité je.

kate_cs
26. júl 2024

Štvornozkovanie je naozaj veľmi dôležité. Aspoň by som skúsila sa s fyzio poradiť.
Určite nepočúvaj rady, ako to netreba a ako sa to nedá a koľko detí nestvornozkovalo a sú tu. No môžu tu byť, ale problémy sa môžu ukázať časom.
Sú cviky na podporu štvornožkovania, skus pogooglit, alebo sa poradiť.

domka222
26. júl 2024

Skús pod ňu zrolovať deku do valca,podlož pod hrudník keď bude na 4roch (poprípade ak máš valec na cvičenie). Takto pocvičí pevnosť rúk a chrbátika.Keď bude pevne na 4,skús motivovať hračkou, aby za tebou išla. Dobre na spevnenie je aj cvičenie na fit lopte. Položíš ju bruchom na loptu,chytíš v oblasti ritky a takto ju gúľaš dopredu a do boku.

doriiis
26. júl 2024

Ani jedno z mojich detí nechodilo po štyroch.Starsi vôbec,ten sa raz postavil a išiel a odvtedy sa nezastavil.😄
A mladšia max pár dní,kým sa naučila sama vstávať a nemusela sa pridržiavať nábytku.
Obe deti sú zdravé bez problémov.

titla
26. júl 2024

Stvornozkovanie je dolezite, ale tvoja ma len 8 mesiacov. Este ma cas. Moj syn (tazka vaha) sa napr. zacal v 9m len plazit. Potom sa postavil k nabytku, v 10m si sadol a az ako 11m zacal stvornozkovat. V 13m uz chodil.
Mozes skusit kontaktovat odbornika, poradit sa ale este by som sa neplasila.

jumama
26. júl 2024

Ja som podla spomienok mojej mamy preskocila stvornozkovanie, aj moj synovec a aj moja dcera mala nabeh, ale chodili sme na cvicenia s babatkami a trosku ju to prinutilo stvornozkovat.

Ak o mam zhrnut, u nas sa to prejavilo takto: Ja mam velmi skarede pismo a hoci som vedela pisat velkymi pismenami uz pred skolou, tak citala som velmi zle a velmi pomaly. A cely zivot trpim tym, ze mi vsetko pada z ruk, som trochu nemotorna pri sportoch, co by som mozno nazvala recou tych poruch dyspraxia. Moj synovec ma vsetky mozne dys- poruchy, pisanym sa nikdy nenaucil pisat, nenaucil sa ani kreslit, nevie moc pochopit mapy, ma tiez dyspraxiu, hoci sportuje, je trochu nemotorny. Moja dcera podobne ako ja, pisala velkymi pismenami uz pred skolou, vedela si sama slovo po pismenkach rozlozit a samej sebe nadiktovat, ale citanie je vobec nenabiehalo, proste tie pismenka nedokazala precitat, hoci sa to zda nemozne, podobne ako ja je trosku taka, ze jej vsetko pada z ruk, uz je pubiska, stale ma namrvene okolo taniera ako babo, ked si nieco sama robi jest, tak vsade je namrvene a nakvackane...

To su take mierne priznaky dys-poruch. Dava sa to do suvisu, ze preskocene stvornozkovanie moze vadit, lebo pri tom striedavom pohybe sa prepajaju hemisfery mozgu. Casto maju take deti aj nevyhranenu alebo skrizenu lateralitu - ze trebars su pravaci, ale kopu loptu lavou nohou, na kolobezke sa inak odrzaju ako pravak, zaostruju lavym okom alebo nacuvaju lepsie lavym uchom a potom im to moze robit problemy v skole pri sedeni v lavici - budu si inak natacat pisanku. Suvisi to s tym, ze trebars chce pocut lavym uchom tak sa natoci, ale pise pravou a hlavu by mal mat pritom naklonenu naopak... zdaju sa to take malickosti, ale to je podstata tych dysiek, ze su nezosuladene polovice tela.

Aj ked potom dietatu uz tie dys- poruchy su diagnostikovane, tak sa mu davaju rozne cvicenia do kriza robit, pri ktorych sa triedaju cinosti na pravej a lavej strane do kriza, ze trebars lavou rukou sa chyt praveho kolena a tak. Akoby sa nahradza prave aj to stvornozkovanie, alebo lozenie, kde ten prirodzeny krizovy a striedavy pohyb je.

Dieta ktora ma na to nabeh spoznas aj tak, ze ako predskolak chodi po schodoch stale tak, ze nestrieda nohy, ale jednu vzdy prisuva. Ze napr. lavou vyjde na schod, pravou vyjde na ten isty schod. A zase lavou ide na dalsi a pravu dotiahne na ten isty schod. "Zdrave" chodenie po schodoch je take, ze ides lavou na jeden, pravou na druhy, lavou na treti pravou na stvrty...

Ja nehovorim, ze to tak vzdy musi byt, mozno su tam aj nejake dalsie predispozicie, ale u niektorych sa to moze prejavit tymi dys- poruchami, preto tak strasia s tym, ze by nemali byt preskocene fazy.

Nam na tych cviceniach s babatkami nam ukazala jednoduchy cvik - zrolovana karimatka do valceka a dieta sa dalo akoby na stvornozky cez nu, a dieta sa zacne pohupovat dopredu dozadu, aj ma podporu pre chrbatik, aj casom aby malo snahu tu karimatku preliezt stvornozky.

fairyy
26. júl 2024

moja dcera nikdy nestvornozkovala... od 9tich mesiacov chodila sama... ak aj videla ine dieta na 4och tak sa k nemu dala na 4 alebo sa ho snazila dvihnut 🫣...co sa tyka toho, ze tu napisali, ze moze mat potom problem s mentalnym vyvojom, nelakaj sa hned - moja nastupila o rok skor do skoly na odporucanie... a probelmy s priestorovou orientaciou a ci skoliozou a podobne - moja je velmi sportovo nadana najlepsie jej ide parkour (dobrovolne sa ale venuje asi 10tim.sportom) a skolioza nam sice hrozila (nema nastastie), ale hrozila kvoli rychlemu rastu, co mame v rodine ...najnizsia clenka rodiny siroko daleko ma 180cm... urcite to spomen pediatrovi a uvidis urcite existuju vynimky ako moja dcera, ked naozaj 4nozkovat dieta nemusi

anavixy
26. júl 2024

Stvornozkovanie je asi najdolezitejsi pohybovy vzorec vo vyvoji, je viac nez vhodne navstivit fyzioterapeuta, ak ho dieta preskakuje. Napriek tomu, ze mnoho deti stvrnozkovanie preskocilo a “su uplne v pohode”, tie odchylky a problemy sa mozu ukazat az postupne, nejde o to, ze nechodi po 4, ale o to, ze si neposilnuje spravnym sposobom brusko a dalsie svaly, ktore ovplyvnuju celkove drzanie tela, valgozitu clenkov, prepajanie hemisfer… Stvornozkovanie by malo byt rodicom maximalne podporovane a motivovane k nemu (prinutit neprinutis, ale spravnym sposobom vies motivovat), nevahaj a chodte k dobremu detskemu fyzioterapeutovi. Pre spravne a odborne informacie odporucam pozriet na ig profily detska fyzio mama, fyzio kristy, fyzio detem. Zivotne dolezite stvornozkovanie samozrejme nie je, ale pre kvalitny a spravny pohyb a drzanie tela urcite je.

stvura
26. júl 2024

@domka222 to je tak zo vsetkym, jasne ze je dolezite - ale tam je milion dalsich veci co su dolezite pri vyvine dietata (sport, vyvazena strava, dostatok spanku, malo stresu atd - to je ako hadat sa o vyzname dojcenia)...ale dala som priklad ze moj 16r syn je dokonale zdrave dieta - este dodam k tomu uceniu ze je druhak (cochvilka na SS), ma jednu jedinu dvojku (zo slovenciny - na menej narocnej skole by ju zrejme nemal), spravil si dva jazykove certifikaty uroven B2. Takze uz len tu vasu skoliozu neviem potvrdit 🙂. Al tu moze mat i dieta ktore stvornozkovalo aj tri mesiace a sedi za pocitacom od 6r 🙂. TAkze asi tak. Vsetko spolu suvisi - nikdy nemozeme zabezpecit uplne vsetko a aj ked zabezpecite, moze sa vam vase dieta "zopsut" ako teenedzer a mate "po chlebe". A este dodam ze toto moje uzasne dieta bolo dojcene skoro do 3r aby som bola kompletna 🙂

anavixy
26. júl 2024

@stvura ale tu sa, ako pri vsetkom, bavime o rizikach. Nikto netvrdi, ze kazde dieta, co nestvornozkuje bude mat skoliozu, problem s ucenim ci valgozne clenky atd. Ale riziko je tam vacsie. Navsteva fyzioterpaueta je to uplne najmenej, co sa da urobit, preco to nevyuzit? 🙂

lucia245
26. júl 2024

@lylyjana stvornozkovanie je najdôležitejši pohyb, netreba to podceňovať, určite smer kvalitná fyzioterapeutka

zorkahorka
26. júl 2024

@klip0 boze, co ešte chcete prisit nestvornoskovaniu? To, ze dieta nedrží spravne ceruzu, ze mu nejde matika, nevie kreslit? Och! 🙈
Su deti, ktore chvilu plazia a potom idu na nohy. Potom sa ti na stvorkovanie vykaslu a vyvíjajú sa normálne. Mnohé veci su vecou povahy, učenia sa, výchovy. Skoliozu maju deti z iných veci, nie z nestvorkovania...
Už tu raz bolo obdobie, keď sa tvrdilo, ze kojene deti su zdravšie. No nie su!

mullerova46
26. júl 2024

@zorkahorka s pohybom je spojena aj reč. Deti ktoré neskoro chodia neskoro aj začínajú rozprávať. O tomto viem isto a dieťa čo malo stvornozkuje tak potom ma ťarbavejšiu chôdzu lebo nemá spevnené telo 🥱

aurora33
26. júl 2024

@lylyjana ano stvornozkovanie je veľmi dôležité.

aurora33
26. júl 2024

@mogaa cvikmi sa to dá ,,prinútiť”

akvi
26. júl 2024

@lylyjana stvornozkovanie je dolezite, uz ti tu zeny napisali dovody. My sme sa ako ucitelia na VS ucili, ze mame v 1.triede na telesnej co najviac s detmi cvicit cviky, kde budu stvornozkovat, ze sa to da ciastocne "dobehnut", ak nejake dieta preskocilo tuto fazu. A to som ja studovala roku pana, proste davno a uz vtedy sa to vedelo. Takze nepodcenuj to, neskor sa to moze prejavit v uplne inej oblasti, ako uz bolo spomenute, napriklad pri rozvoji reci a pod.. Psychologicka sa ma to tiez pytala, ked som bola s dietatom na testoch, ze ci stvornozkoval, takze asi to je dolezite... Ak to dieta aj nerobi prirodzene a zacne skor chodit , tak stale to vies dobehnut, hrat sa s dietatom na psa/kona napriklad, cim skor zacnes, tym lepsie.. Napriklad moj syn aj ked uz chodil, tak ak sa potreboal presunut rychlejsie, sup ho na styri a trielil takto, kym este chodzu nemal uplne istu a hlavne rychlu 🙂..

vladi4444
26. júl 2024

@zorkahorka nehnevajte sa na mňa, ale áno, preskočené štvornožkovanie môže mať za následok presne to, čo ste napísali. Pracujem s deťmi s poruchami učenia, motoriky, reči. Spisujeme anamnézy. A práve prístupom, že v minulosti sa to neriešilo a tym, že rodicia mávnu rukou, a namiesto toho aby trénovali bilaterálnu integraciu, prepájanie hemisfer dajú dieťa na husle, ktoré nevie ani skákať na jednom mieste na jednej nohe sú emočne preťažené, demotivovane deti ktoré končia u detského psychologa alebo psychoterapeuta.
Išla som do extrému ale - štvornozkovsnie je dôležitý a veľmi prospešný pohyb. Každopádne môže a nemusi spôsobiť v budúcnosti problémy. Závisí to od viacerých faktorov.
A aj keby preskočí, dá sa s tým pracovat, dá sa predísť problémom v škole.

klip0
26. júl 2024

@zorkahorka si pediater ? Fyzioterapeut? Alebo si aspoň venovala dlhé hodiny a hodiny samostudiu ? Alebo ty proste máš v hlave nejaký ničím nepodlozeny nazor, ktorý odporuje názorom odborníkov a myslíš si, že má rovnakú váhu ako vyjadrenia lekárov ktorí sa vzdelávajú celý život?

lucia245
26. júl 2024

@zorkahorka myslím, že ste tu už dostali dosť naložené, tak by možno stálo za to zamyslieť sa nad tým, čo tu ženy píšu a skúsiť si tieto veci naštudovať a dovzdelávať sa v danej oblasti a potom reagovať k teme

domka222
26. júl 2024

@zorkahorka máš niečo naštudované ohľadom fungovania mozgu,prepájanie hemisfér, spojitosť medzi pohybom a rečou, jemnou a hrubou motorikou? Či ty len vieš, že je to nepodstatná vec?

aurora33
26. júl 2024

@zorkahorka prosim ťa nepíš tu somariny. Najskôr si naštuduj veci a potom sa vyjadruj. Nikoho nezaujímajú tvoje ničím nepodložené dristy.
Kebyže sa tejto téme venuješ tak vieš ake je stvornozkovanie dôležité a na čo vsetko vplýva preškolenie tejto veľmi dôležitej fázy vývoja.
Poradím ti, ako prvé si prečítaj niečo o psychomotorickom vývoji dieťaťa a potom sa vyjadri.

tamta
26. júl 2024

Dievčatá, Zorka to zobrala osobne a len obhajuje týmto spôsobom to, ze jej deti nestvornozkovali.
Pritom to absolútne osobne brat netreba.
Je kopec veci, ktoré sa postupnými štúdiami zistilo, ze deťom škodia (a pred xy rokmi sa to tak robilo, lebo sa nevedelo) a tiež počúvame od tých ľudí, ze oni tak robili a nic im nie je. Ok, 100 ľuďom možno nič nie je, 20ti si možno odnesu nejaké následky a tak je to vo všetkom.
Je v poriadku a nikto ju nesudi, ze ona robila veci inak (lebo nevedomosť) ale nie je v poriadku a je vyslovene hlúpe tu svoju nevedomosť schvaľovať pred ostatnými, ktorí sa o tej oblasti chcú dozvedieť viac a chcú robiť veci správne, s najnovšími informáciami a štúdiami.
Je to nebezpečné, pretože ze jej deti su v poriadku, vdaka Panu Bohu, ale to neznamená, ze vdaka tymto jej neodbornym radam by boli v poriadku ostatné deti.