Agresívny a uplakaný 1,5-ročný syn

77miska7
18. apr 2023

Ahojte. Chcem sa spýtať či má ešte niekto takéto dieťa v správaní ako je moje. Môj syn má 1,5 roka. Je stále agresívny, zaplakaný keď nieje po jeho, stále vymýšľa, ideme niekde napríklad k rodine domov ku známym a hneď začne plakať, nechce tam byť nikde sa mu nepáči. Ideme k doktorke este sme len v čakárni a neskutočne plače, kričí, hádže sa. Keď sme doma a beriem ho za rúčku, že ideme niekde sa hrať alebo niečo tak hned dostane amok a začne "plakať", kričať, dostane nervy a hádže sa tak že s nim nikto nepohne. Je to normálne? Dá sa s tým niečo robiť ? Prosím lebo už som zúfalá. Vyrastie z toho ? Ja už neviem čo s ním robiť to sa už nedá zniesť, už ani nikto k nám nechodí len kvôli tomu, že hneď malý začne vyvádzať.

st_277
18. apr 2023

@77miska7 my detto 😂 zacala som ju davat pred par tyzdnami vzdy za trest vyrevat sa do postielky/ohradky. Aj na 20 minut, kym neprestala…Ani nevies ako pomohlo…uz vie, ze musi mat hranice a kazda akcia ma reakciu;)

st_277
18. apr 2023

@st_277 a samozrejme zatvorit dvere ze si tu sama.

cookie29
18. apr 2023

Pozeraj pod hladinu... vytrestat dieta ci skor vydrezirovat ho zatvaranim v izbicke, postielke, ohradke a podobne zaberie kratkodobo ale urcite neriesi problem, respektive neprispieva k budovaniu dobreho vztahu. To je moj nazor, ak ma niekto iny, neberiem mu ho.

Comu hovoris "agresivny"? Rozpravame sa o 18 mesacnom dietati nie o pubertakovi ci trestancovi. Ide o male babatko, ako sa prejavuje agresivita? Treba si uvedomit, ze detsky mozog je emocionalne nezrely do nejakych 6-7 rokov. Do toho veku dieta NEVIE (nie ze nechce, ale nema schopnost) spracovat emocie. A ulohou rodica je pomoct mu a naucit ho. Aj frustracia sa musi naucit. A uprimne, my dospeli tiez nie sme radi frustrovani.

Ak niekam idete, ako fungujes? Povies mu dopredu? Napriklad, ak sa hra, povies mu este si pusti auticko dvakrat a potom pojdeme k babke? Alebo ho proste chytis za rucicku s tym, ze ideme sa obliect a ideme? Ked je sustredeny na hru, "vytrhnes ho" alebo ho postupne sustredis na to, ze hra konci a pojdeme? Ked ste v cakarni u lekara, co robis s nim? Akoze je obdobie okolo 18m-2r ked to moze byt komplikovane. Moze a nemusi. Niekedy treba hladat co je za spravanim a preco a pochopit pricinu a nie korigovat spravanie ako take, pretoze spravanie je len dosledok.

vreckovka2
18. apr 2023

@77miska7 je to dieta. Nezakazujete mu prilis vela? Nenutite ho do vela veci? Dieta chce robit vela veci podla seba, v nebezpecnych veciach potrebuje usmernit, ale aj na to sa da zvolit vhodna komunikacia, ktora ho nedostane do vyvrtky. A ked uz je vo vyvrtke, tak aj s tym treba pracovat. Je to normalne a moze to trvat este niekolko rokov.
Syn tiez ked mal 1,5 roka nechcel chodit k nikomu na navstevu. Cez vianocne sviatky sa to stupnovalo kazdou navstevou. Tak sme to riesili tak, ze manzel alebo ja sme s nim boli vo vedlajsej miestnosti. A striedali sme sa, nech ma pokoj aj on, aj sme troska s blizkymi. Keby ich vidime casto, tak navstevu vynechame. Sme vsak s nimi raz za polroka cca. U svokrovcoch a nasich sme to riesili tak, ze sa poobzeral s nami na rukach po celom byte, "domaci" boli zatial v kuchyni. Po 10minutach si zvykol a udomacnil sa.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andreatytler
18. apr 2023

@77miska7 Dospel do veku kedy si uvedomil ze moze rozhodovat o svojom zivote a chce to robit. A ked mu to, alebo ho nutis do toho co chces ty, nahneva ho to a protestuje. V zaciatkoch je ta tuzba rozhodovat o svojom zivote tak velka ze to dieta skusa uplatnovat skoro vsade a vzdy, takze kazda jeho reakcia na tvoje navrhy bude NIE.
Doteraz bol bezmocne babatko a robil vsetko co si chcela, ale uz sa z neho stava nezavisla ludska bytost. Musis odteraz respektovat jeho nazory.

Ak nechce byt na navsteve, chodte domov, kludne aj hned na otocku. Mozno tych ludi nema rad. Nema zmysel u niekoho pit kavu ked dieta place pri dverach. Toto je ale iba obdobie. Nabuduce ho dopredu priprav na navstevu a ked ti dopredu povie ze tam ist nechce, tak ani nechodte. Jednoducho odteraz musis brat zretel aj na to co chce on. Ni vzdy a urcite nie vtedy ked robi nieco nebezpecne ale v takej veci ako navstevy urcite treba vyhoviet dietatu.

Neber ho za rucku a neved ho nikam sa hrat. Hru nechaj uplne na nom. Iba ak potrebujete ist von alebo dnu.

Navsteva doktora je problematicka. Deti sa ich boja ak maju zle skusenosti a velakrat sa boja aj ked zle skusenosti nemaju lebo je to nieco nove. Musis ho dopredu pripravit na navstevu. Kup hrackarsky lekarsky kufrik a nazorne mu vysvetli co sa bude robit. Hrajte sa na doktora. Ked uz budete v cakarni, opytaj sa ho ci je pripraveny na to aby ste sli dnu. Nechaj jeho rozhodnut kedy bude pripraveny. Ked vas bude doktor vysetrovat, kazdy ukon dopredu vysvetli dietatu. Ak sa boji, ponukni mu ze ho budes drzat za ruku, ponukni odmenu po skonceni navstevy ak to v pohode zvladne.

Ked uz ma nervy a place a hadze sa o zem, len pockaj kedy ho to prejde. Sadni si k nemu na zem a v klude cakaj. Potom mu vysvetli ze co citil, bol hnev a ze je v poriadku to citit a ze to vzdy pride a odide. Netreba sa toho bat. Ver tomu ze tak male dieta sa boji ked sa dostane do amoku a ono ho to celeho ovladne a on nie je schopny prestat plakat. Nie je to vobec prijemny pocit. On potrebuje tvoju pomoc aby sa to naucil spracovat.

Celkove velmi pomoze ak mu budes davat vela na vyber uplne vo vsetkom (oblecenie, jedlo, s cim sa hra, ako sa hra, kde sa hra, kam pojdete na prechadzku, z akeho poharika bude pit).

zorkahorka
18. apr 2023

Dopredu mu povedz, kam idete a co idete robit. Ak sa hodi o zem, prekroc a chod dalej