Adaptačný proces - jasle

27. jún 2021

Dobry den, mate niekto skusenosti ako v poslednych mesiacoch prebieha adaptacny proces v jasliach?

Mam na mysli, ci ste dieta davali do jasli postupne, na hodinu-dve a postupne predlzovali, alebo ci ste tam mohli byt nejaky cas, napr hodinu, s nim?

Jasle, ktore som pozerala preferuju, aby tam bolo dieta cely den bez pritomnosti rodicov. Beriem argument, ze dieta sa v pritomnosti rodica bude spravat inak a bude viac pri rodicovi, len pri pride rychle nechat dieta rovno na cely den.

Chcela by som vediet, ci to maju takto nastavene vsetky jasle, alebo zalezi od zariadenia, pripadne dohody?

Dakujem

anjelicek26
27. jún 2021

Adaptacny proces urcite bez rodica. Nase deti boli v kolektive vsetky este pred druhymi narodeninami a len raz nas nutili robit adaptacny proces, kde som bola aj ja - a ten bol najdlhsi, najtazsi a pre obe strany uplne zbytocny... dieta viselo len na mne, kontrolovalo, kde som, ked sa nieco stalo, neriesilo to s vychovavatelkou (teda nebudovalo nove vazby), ale slo za mamou... takze tak no... urcite dietatko odovzdat a ist... oni to uplne dobre zvladaju tam s nimi, a hned na celu dobu, aku tam bude chodit...nasa zacinala na 7-12;30 styri dni v tyzdni teraz najmladsia, od 20 mesiacov v podstate az do 5 rokov...len posledny rok robim 5 dni v tyzdni a viac hodin...

mabenn
27. jún 2021

Ja som mala postupnú adaptáciu takmer 2 týždne. Som za to, aby dieťa nové prostredie spoznalo s mamou, aby vycítilo, že tam je bezpečne a môže dôverovať aj novým ľuďom. Podmienky sú vecou zariadenia ako si nastavia. Neviem, aké staré je dieťa, ja som takmer s 3ročným tak postupne chodila.

petuska1989
27. jún 2021

Moja chodi teraz uz 3. tyzden do jasli.. Riaditelka odporucila takyto adaptacny proces, ze takto sa im to osvedcilo - 1. den tam bola hodinu poobede, ked uz pre deticky chodili rodicia, 2. den tam bola od 8 do 11ej, ale este tam obedovala, 3. den od 8 do 14ej, to tam uz aj spala.. A potom uz isla normalne.. Este sme tam boli asi hodinu predtym spolu, kedy som sa ja rozpravala s riaditelkou a ona bola vedla s detmi a potom este jedno poobedie na MDD, kedy mali program na dvore.. Dcerka vobec neplakala rano.. Bola som pripravena na dramatickejsie sceny, lebo sme soat naviazane na seba.. Najdlhsie bezo mna bola tak 3-4 hod. a na spanok som ju vzdy ukladala len ja.. Zvladla to uplne super.. Ona place, ked pridem poobede pre nu, ani nechce odtial odist.. 😜

autor
27. jún 2021

@petuska1989 toto sa mi paci, len neviem, ci by sa to dalo dohodnut. Na druhej strane fakt neviem, co by bolo lepsie pre malu. Zajtra bude mat 20 mesiacov, ona sa detom tesi, cudzich sa az tak neboji, ale je pravda, ze bola iba raz u mojich rodicov na jednu noc.

petuska1989
27. jún 2021

Treba sa opytat ako to oni maju zauzivane.. Tak to mate mensie dietatko, moja mala teraz 3 roky a uz som videla, ze sa musi socializovat.. Deti ma velmi rada, tak asi aj preto to tak zvladla.. Niekedy sa my ako rodicia viacej vystresujeme a deti nas prekvapia..

autor
27. jún 2021

@petuska1989 boli sme pozerat dvoje jasle, nakoniec v oboch su zastanci toho, ze adaptacny proces nie, ze dieta tam clovek necha a hotovo. Skusim v pondelok zavolat a skusit dohodnut aspon aby som tam s malou mohla byt na par hodin, alebo nejako.
Manzel a moj otec rozoberali, ze zakaz rodicom je urcite preto aby tam nemali spiona a ze ked bude revat tak ju prefackaju, zatvoria samu do izby…

andreatytler
28. jún 2021

Hladaj take jasle, ktore ti vyhoveju. Ak chces ty robit adaptacne obdobie tak ze tam budes, tak na tom trvaj. Ty si najlespsie poznas dieta a vies co je pre neho dobre.
Dolezite je aby si bola ty v pohode a potom bude aj dieta v pohode.
Tu kde zijem sa robi adaptacne tak ze je rodic pritomny alebo aj nie, ak si to tak zela.
My sme zacali s jaslami pred 4 tyzdnami a ak by sa dalo, bola by som tam s nim, ale nedalo sa.
Nas syn mal panicky strach s cudzich ludi a tak som mala velke obavy. Par tyzdnov pred nastupm sme chodili rano tou istou cestou mavat detickam ked boli vonku vo voliere.
Tym padom bola pre neho ranna cesta a voliera zname.
Prvy tyzden chodil na hodinu (kym boli vo vonkajsej voliere. Nikto ho nebral na ruky a nikto na neho nehovoril (lebo toto u sposobovalo najvacsi stres). Po 3 dnoch dovolil ucitelke aby ho vzala na ruky a ja som bola stastim bez seba.
Druhy tyzden chodil na 2 hodiny.
Treti tyzden sme ho nechali aj na obed a nech skusia ho dat spat. Na moje prekvapenie obed zjedola aj zaspal.
Treti tyzden bol na 5 hodin
Tento bol 4 tyzden co chodi na plnych 6.5 hodin a v piatok vobec neplakal ked sa s nim muz rano lucil. Ucitelky ho kazdy den chvalia. Ukazkovo papa, spi, spolupracuje, hra sa. Velmi mu prospieva rutinna ktoru tam maju.
Po adaptacnom procese, ak sa da, nech ho vodi rano do jasli muz... ak je dieta naviazane na teba, bude pre neho lahsie sa rozlucit s muzom.
Tiez sa nam osvedcilo, posunut sa na dalsiu uroven (z 1 hodiny na 2 hodiny, alebo z 2 hodin na obed a spanok) v piatok... Pondelok-stvrtok chodil syn na 1 hodinu a potom v piatok sme ho nechali na 2 hodiny a tak isto aj nasledujuci tyzden. Pondelok - strvrtok bol na 2 hodiny a v piatok jedol obed a spal.
Ide o to ze pondelok je pre deti narocny... oni vypadnu za 2 dni pocas vykendu, z rutiny a akoby zabudnu na to, ze chodia do jasli a v pondelok je vzdy akoby prvy den. A tak nie je dobre sa posunut na dalsiu uroven v pondelok. Teraz po 4 tyzdnoch je ten pondelok uz nie tak narocny ako to bolo prvych par tyzdnov.
A este poslednu vec co poradim... skuste zakomponovat do procesu jasli nieco co ma rad. Napriklad my vozime syna v kociku... dlha 30 minutova prechadzka popri ceste a on sa zboznuje pozerat na auta, nakladiaky a autobusy. Kamoska chodila do jasli autobusom aj ked to mala len 1 zastavku lebo dietatko milovalo jazdu autobusom.
Doma potom sleduj ako sa chova. Nas syn potrebuje viac mojkania a volnost v rohodovani. Mozno preto ze musi v jasliach posluchat ucitelky, potrebuje doma mat pocit, ze je to on kto rozhoduje o veciach.

autor
28. jún 2021

@andreatytler ach boze, ver tomu, ze keby bola moznost tak sa rozhodneme pre jasle, kde maju adaptacny proces. V dvoch, kde sme boli, a su to vlastne veskere jasle v okoli, ani v jednych nechcu, aby bol adaptacny proces, hoci v stanovach maju napisane, ze ano, ale v rozhovore mi povedali, ze deti su potom ine, ked tam maju rodica, comu verim, ale uprimne klonim sa skor k nazoru postupneho procesu, budem to musiet este skusit dohodnut.
To s tymi prijemnymi asociaciami je super napad, lenze obe jasle su jedine v dostupnosti auta (dedina-dedina, dedina-mesto) ale nieco vymyslim.

anjelicek26
28. jún 2021

Treba si uvedomit, ze ak by malo mat kazde dieta dva-tri-styri tyzdne adaptacny proces s maminkou, tak jasle nic ine nerobia, ako riesia dalsiu osobu v triede, ktora "zavadzia" a rusi normalny chod jasliciek... ako to vnimaju ostatne deti, ked tam jedno ma maminku a oni nemaju? Ako ma personal pracovat s dietatom, ked je tam maminka, ktora ho usmernuje? Viacero veci je tu na zvazenie.

autor
28. jún 2021

@anjelicek26 ja si to uvedomujem, no na druhej strane posobi na mna vycitavo manzel, ktory hned vidi ten najhorsi scenar, ze ked mala bude plakat, nebude chciet spat, tak ju nechaju hodiny revat, nahucia na nu, prefackaju ju a ja uz potom neviem kde je sever a iba nan vycitky.

fiafia
28. jún 2021

Ako nechcem sa nikoho dotknúť ale tvoj muž viac škodí ako pomáha. Dúfam,že takéto reči si odpustí pred dieťaťom. V prvom rade musíte vy byť rozhodnutí pre jasle/škôlku a veriť personálu. Ja som chcela adaptacny a reálne dcérka bola jeden deň do obeda. Potom full tíme. Zbytočne ju to mylilo, miatlo to ostatné deti, narúšalo to celý proces. Treba si uvedomiť ,že nielen vaše dieťa nastúpilo do škôlky ale aj iné deti. Ako by to v reále vyzeralo. Jedno dieťa hodinu, druhé dieťa dve hodiny, tretie celý deň a ešte by sa všade motali rodičia. Celé zle. Treba si uvedomiť,že tie učiteľky majú systém, všetky deti sa učia narovnako režimu atď....že prefackaju dieťa? Možno sa nájde jedna taká furiu ale prečo hneď takéto scenáre maľovať? Ja som verila ,že to zvládnu keď mi ju "ťahali "z náručia, revala na celú škôlku, trhalo mi srdce no musela som veriť. Začiatky boli ťažké klamať nebudem ale nabehli sme na režim a teraz plače,že idú prázdniny 😂 a nebude s učiteľkami a detičkami . Treba sa v prvom rade dohodnúť s mužom lebo keď to bude cítiť dieťa z neho, tento jeho vnútorný nesúhlas so školkou tak sa tak bude aj správať

anjelicek26
28. jún 2021

Hlavne v jasliach nastupuju deti priebezne, nie len v septembri/januari, takze fakt cely rezim pokopany takymito postupnymi zaclenovaniami s rodicom... Hlavne sa porozpravaj s manzelom, ake ma traumy s predskolskych zariadeni a co sa mu tam stalo, ze ho taketo nieco vobec napadne... v jasliach deti nefackaju, nehucia po nich a ani ich nenechaju hodiny revat.

andreatytler
28. jún 2021

Nedaj sa... trvaj na tom ze tam budes, ak to maju v stanovach, tak ti to musia dovolit. Ani mne nechceli dovolit aby som ho zlozila do vonkajsiej voliery zec vonkajsu branu. Ze oni vsetci chodia cez vnutorne dvere a je to proti bezpecnostnym pravidlam. Ale nedala som sa a prisla riaditelka a ta povedala ze neni problem aby sme pouzivali vonkajsiu branku na par dni. Hlavne si vyber tie jasle, kde maju prijemnejsi a milsi personal. Aj prvy dojem staci na to aby si si utvorila nazor. Ja som tak vyberala a veru nelutujem. Tie zeny su uzasne. S ucitelkami som sa stretla uz pred tym ako nastupil do jasli a oni boli od zaciatku velmi priatelske, mile a ochotne.
Ale ja by som tam bola s nim maximalne tyzden. Inac sa potom on nauci ze jasle su miesto kde je s mamou a bude to pre neho sok ak tam neskor bude musiet ostat sam... alebo aj po par dnoch, ak budes vidiet ze sa tam citi uvolnene, tak sa rozluc a chod prec. Ten adaptacny proces nesmie byt prilis dlhy, aby ho dieta nezacalo brat ako rutinu.

andreatytler
28. jún 2021

@anjelicek26 Jasne ze zalezi od maminky, ale podla mna oni vacsinou len sedia ticho v ustrani. Zo zaciatku sa dieta od nich nepohne, ale zvedavost mu neda a zacne skumat nove okolie a osmeli sa a zacne sa hrat a ku mame pribehne len sem tam. Ucitelky su jedine ktore ho usmernuju a mama je tam len ako bezecny pristav do ktorho sa dieta moze vratit ak potrebuje.
Tiez si neviem predstavit, ze by sa mama aktivne zapajala do chodu jasli... to by urcite nefungovalo, aj keby to malo byt len na tyzden.