9 ročná rozbila notebook a dostala varechou po zadku. Bol to vhodný trest?

12. jún 2021

Ahojte mamičky,
nezvyknem sem písať, ale teraz by som sa vam chcela zdôveriť a prejdem rovno k veci.
Moja dcéra (má 9 rokov) dnes od zlosti hodila môj notebook o zem. Bohužiaľ sa rozbil a ja som prišla o všetky veci, ktoré v ňom boli. Strašne ma tým nahnevala, tak som dostala varechou po riti.
No dosť silno dostala, a teraz ma to mrzí. Myslite, že som urobila dobre?

pribinak
12. jún 2021

Áno.

malinoismum
12. jún 2021

Málo… Jasne že si dobre urobila😉

autor
12. jún 2021

Ps: v texte je chybička: chcela som napísať= som jej dala ... 🙂

number19
12. jún 2021

Co bolo pricinou ze hodila notebook na zem, z coho dostala taky amok?

yanni
12. jún 2021

Ja deti nebijem, ale keby mi daktore toto urobilo, tak neviem, radsej to ani nejdem se pisat. To co je akoze. 9 rovna taky amok a preco? Nema dva roky, trosku by uz mala ovlada svoju zlost a emocie.

baccio
12. jún 2021

Pokiaľ bude hardisk v poriadku tak aby veci prísť nemusíš...len to treba ísť za Pc človekom.A čo sa týka trestu myslím že je to prirodzená reakcia aj keď po chvíľke zamrzí....tiež by mi rupli nervi a dostala by...potom by som sa jej asi ospravedlnila za tú varechu ,dostala by kázeň a istotne by dostala aj iný trest .

derdia
12. jún 2021

Ahoj dobre, ze dostala a teraz by kazde euro ktore ma mala dat tebe na novy noteboook... Ja ti poradim len jedno. Ak dieta smarilo o zem taku drahu vec, nevie sa ovladat... Nevie sa ovladat teraz a nebude sa vediet ani neskor.urcite nechod za nou ty. Lebo si bude msliet, ze ty si spravila chybu a ona chudatko rozbila netebook lebo sa nehnevala...a nabuduce zas nieco rozbije.

natalala
12. jún 2021

Bitka nikdy nie je vhodny trest. Na jej agresivnu reakciu, si aj ty reagovala agresiou a nabuduce zas bude aj ona reagovat agresivne a tak dokola. Na druhej strane je neprijatelne aby hadzala veci o zem od zlosti a je jedno ci drahe alebo lacne. Ja by som jej vysvetlila, ze rozbila drahu vec a vymyslela nejaky trest typu, zakaz veci co ma rada (neviem ci televizor, nejake hry alebo zrusila vylet na kt sa tesila 🤷🏼‍♀️) a par najblizsich krat, ked nieco bude chciet v obchode alebo hracku, oblecenie by som jej povedala nie, lebo rozbila drahu vec a namiesto veci pre nu budes musiet kupit novy pocitac. Ale zas chapem, ze do teba vosli nervy. Ja ked sa tak rozculim, najprv sa snazim rozdychat to par sekund a az potom reagovat 🙈

felicita027
12. jún 2021

Dobre si urobila podľa mňa. Iné by bolo keby si ju mlátila od rána do večera alebo za každú blbosť ale za týchto okolností to podľa mňa bolo na mieste ja by som ku tomu pridala aj zaracha a domáce práce aby si to "odpracovala" napr. mesiac 1-2x do týždňa povysáva, pozmýva, utrie prach, vynesie smetie...

kristiii
12. jún 2021

Ty kokso, tak toto si neviem ani predstaviť, že čo by som spravila, keby mi hodí synator notebook o zem. Ale myslím, že či deti bijeme či nebijeme, väčšina z nás by asi reagovala podobne. Následne by som mu zabavila všetky jeho peniaze a zaracha by dostal hádam aj do 18-tky (no dobre, toľko nie, lebo to by bol trest aj pre mňa 😆).

nika82
12. jún 2021

@baccio ziadne ospravedlnenie a naco zato ze ju vycapala ved to bol este slaby trest, zobrala by som mobil , vreckove

autor
12. jún 2021

@natalala Snažila som sa to rozdýchať. Ale v tej chvíli som jej (9 ročnej) nezvládla povedať; ,,no, no no PC o zem nehadžeme!”
Ja ju nezvyknem biť, aby ste si nemysleli že to je u nás na dennej báze 😀 Ale teraz ma fakt vytočila. Som si dcéru prehla cez koleno a poriadne dostala varechou po zadku. Snažila sa neplakať, lebo už je veľká... ale predsa si poplakala. A mne je jej veľmi ľúto. 😶

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
number19
12. jún 2021

Mam 8 rocnu dceru, tak sa snazim pochopit z coho dostala taky amok...aby som mohla aj ja predchadzat...

natalala
12. jún 2021

To je jasne mna by asi rozdrapilo 🙈 ani si nemyslim, ze ju bijete na dennej baze, taky rodic by sem ani nepisal ze mu je to luto, lebo by to povazoval za normalne. Tiez si myslim, ze treba hladat pricinu takychto vybuchov, lebo ked to robi ako male dievcatko, co bude ked bude mat 15 😳

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sense
12. jún 2021

A čo bolo príčinou zlosti? A ci to bolo primerane? Ťažko povedať ci to bola jedna po "po riti" v zlosti lebo bola varecha po ruke alebo si tu varechu zlomila...

Moja by musela zaplatiť nový notebook z nasetrene ho...

Ja si pamätám keď som mala ako dieťa 9- 10r sme šli od babky a na zastávke sme sa handrkovali s bratom a tatko nám vraví počkajte prídeme domov a dostanete po "riti"... A nezabudol... Dostali sme varechu po zadku brat sa rozreval a za liezol do izby. Ja som hodila poznámku aj tak nebolelo, tak sa nahneval a tu varechu na mne zlomil... V dnešnej dobe by to bolo detské týranie také som mala modriny... Viac som takú poznámku nehodila ale odvtedy sa môj "vzťah" k nemu zmenil, ostal chladný... Čiže ja som proti fyzickým trestom...

felicita027
12. jún 2021

@natalala toto podľa mňa by bolo určite vhodné riešenie pre škôlkára alebo maximálne 1.-2.na ZŠ ale chcela by som vidieť 9r dieťa, ktoré nevie, že notebook je drahý a nemá sa hádzať o zem. Vidím to aj na svojich deťoch, že staršie (6,5r a 5r) k takým veciam ako ntb, mobil, tablet alebo aj ku krehkým automaticky pristupujú zodpovedne a dávajú väčší pozor ako 3r, ktorú musím niekedy upozorniť, že má byť opatrná aby to nespadlo. Aj mne kebyže to rozbijú staršie deti tak konám inak ako keby rozbila 3ročná dcéra.

julia2018
12. jún 2021

Ja zastávam teóriu, že za jednu vec by dieťa malo dostať len jeden trest. Ak si ju vypraskala, tak by som už žiaden další trest nedávala. Už si svoju šancu reálne ju potrestať prepásla. Mne keď dcéra urobila vysokú škodu, finančnú, tak to jednoducho musela zaplatiť, viem, že to bolo okolo 50€ a už ozaj nepamätám čo zničila.
Ak ťa to trápi, tak sa jej ospravedln, že ti praskli nervy a teraz ťa to mrzí. A vysvetli jej, že keď nabudúce urobi takúto vec, tak bude znášať následky a bude to celé musieť zaplatiť.

adkoalauri
12. jún 2021

Mám 10 ročného syna,ale by som ho dorazila,keby mi toto spravil..nabudúce hodí do teba nôž a ešte povieš,že dostala amok...a ty by si nemala mať žiadne výčitky svedomia

lucmirka124
12. jún 2021

9 rocna si uvedomuje ze notebok je draha vec,aj si je vedoma co urobila. Dolezite aj je preco taky amok? Nam 3,5r smarila o beton tablet od zlosti,rozbila, a ten na kt kukala sem tam rozpravku. Tam nam to bolo vselijake riesit, ale pochopila ze spravila velmi zle, kupil sa uz pouzivany ale ten neboj ju nenapadne hadzat.nemohla si pustit sama vtedy svoju oblubenu masu velmi dlho. ja viem preco vtedy amok chytila takze tam boli aj ini velmi na chybe.

autor
12. jún 2021

@sense jasné, že som jej nedala tak aby mala modriny. To zas nie.
Ma 9 rokov, tak zase som jej za to nemohla dať varechou len “symbolicky”, no musela dostať tak, aby ju to zabolelo...

dievcacitajucelist
12. jún 2021

Rozbila drahú vec...nestoji to predsa 5 EUR....a jasne, že v tom momente by asi každý vnútorne od zlosti vybochol...len dospeláci resp. rodičia by mali ísť deťom príkladom a teraz si to zapamätá "z amoku som rozbila mame notebook a mama z amoku ma zbila" teraz už nič...spytaj sa prečo to rozbila a povedz jej, že si ju nemala zbiť, že to nebolo správne, ale aj ona sa zachovala zle a preto si zaslúži trest....

autor
12. jún 2021

@julia2018 tiež by som jej už další trest nedala. Zaplatiť to nemá z čoho, dieťa nemá na nový PC... a tie dokumenty mi už nič nevráti ...

neznamaznama
12. jún 2021

Prosím ťa, a čo bolo dôvodom, že hodila NB o zem? Lebo určite neprišla len tak a bum. Myslím, že aj toto je dosť dôležité vedieť.

heln
12. jún 2021

Ahoj, otazka je preco hodila ten notebuk o zem. A podla mna nie je to veku primerany trest. Chapem ze si ju vycapala, lebo ta to nastvalo a v tej chvili si tak reagovala. Ale uz nie je dvojrocne decko ktore sa bije varechou, ale 9 rocna co ma uz chapat dosledky svojho konania. Porozpravala by som sa snou, ze znicila drahu vec a dala je primerany trest k tomu co spravila, nech si to uvedomi. Napr zobrat vreckove, mobil, alebo nieco co ma rada, nejaku drahu hracku a stanovit pripadne nejake domace prace navyse aby si to "odpracovala". Ak sa neposkodil hardisk, tak sa udaje daju preniest.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
number19
12. jún 2021

Treti krat sa spytam. Preco smarila notebook o zem.
Mam 8 rocnu dceru, ktora ma denne k dispozicii vela cennych veci a nikdy nic nesmarila o zem.
Tvoja dcera smari o zem notebook a ty tu 9 rocnu dceru ohnes o koleno a vybijes varechou...fakt sa pytam, preco mala tvoja dcera potrebu nieco smarit o zem...

To je take divne ze hovoris o dosledku a nie o pricine...

danielkka
12. jún 2021

@number19 nemusi odpovedat na nikoho otazky, moze to byt sukromna vec a nepotrebuje to rozoberat, omacky okolo toho. Keby chcela, tak to predsa napise rovno na zaciatku

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz