9 mesačný synček nevie švornožkovať

dadulik15
9. feb 2022

Ahojte baby som tu nova len sa chcem spýtať moj synček je predčiasniatko 34tt teraz mame 9mesiacov je podla vás normálne ze ešte nevie štvornožkovať? A čo sa týka sedenia sedi ale nema ešte takú rovnováhu ked som sa pýtala pediatričky čumela namna a ani mäkké f mi nepovedala

papaya308
9. feb 2022

Neboj moji narodení v termíne a štvornozkovat začali v 10/11 mesiacoch

deedol
9. feb 2022

napis prosim viac🙂 ako sa dostava do sedu? sedi v sikmom sede alebo nejako inak? (ako ma nohy) pohybuje sa vpred plazenim? (nemusi sa) ak ano, plazi sa rovnomerne alebo jednostranne? hojda sa uz na styroch? (na vystretych rukach s otvorenymi dlanami a na kolenach)

dadulik15
autor
9. feb 2022

@deedol vieš ono to je tak že on sa snaží zdvíha si hlavičku že uz by sa aj chcel posadit ale bohužiaľ kým ho neposadim ja tak on sam nie alebo ho musím vždy niecim podopiera ked ho nechám bez nejakého opieradla hneď si ľahne a takto to ide dookola a co sa týka štvornožkovanie to vôbec dám ho na bruško snažím sa mu aj pomáhať ale nejako nám to vôbec nejde 😔

dzulli1980
9. feb 2022

Moja dcéra neštvornožkovala vôbec ... zo sedu rovno do stoja išla.
@dadulik15

dadulik15
autor
9. feb 2022

@dzulli1980 tak to je super aj dcérka tak bola zo sedu rovno do stoja a v 11mesiacoch uz chodila lenže on nevie poriadne ani sam sedieť

dadulik15
autor
9. feb 2022

@deedol a keď ho skúsim postaviť na nožičky chvíľočku postáť neudrží sa absolutne

deedol
9. feb 2022

@dadulik15 tak v prvom rade ho vobec neposadzaj. dieta ma ist do sedu zo styroch, pripadne zo stoja, nie tak, ze sa dviha rovno hore (ako ked ty robis brusaky). kym nesedi sam, nepodopieraj ho nicim. mal by byt co najviac na bruchu a dvihat sa pomaly na styri. ma zvladnute druhe vzpriamenie? (na vystretych rukach s otvorenymi dlanami a s panvou na podlozke)
je predcasne narodeny, takze mozes ratat korigovany vek (-6 tyzdnov), cize este ma cas. chodite na nejake kontroly vyvoja? (napr. k rehabilitacnej lekarke)

elizabet173
9. feb 2022

@dadulik15 ty ho dávaš sedieť? Nesadne si sám z polohy na štyroch? Nerob to, narobíš viac škody ako osohu. Ak nie si spokojná s lekárkou, tak ju vymeň. pýtaj sa na vyšetrenia, ale každé dieťa ide iným tempom a tvoje je predčasniatko.

dskjhfdlkdjhl
9. feb 2022

@dadulik15 dieta ma sediet az vtedy, ked to same zvladne, netreba podopierat. Davaj ho na brusko, ak treba, tak sa porad aj s lekarkou o nejakych cvikoch, ale nedavaj na nohy, ved to je trapenie.

deedol
9. feb 2022

@dadulik15 ani ho nestavaj, nie je to dobre na chrbticu ani na klby.
poradie by malo byt cca: druhe vzpriamenie, hojdanie na styroch, stvornozkovanie, stoj. sed moze prist hocikedy medzitym, nie je to az taka podstatna poloha. moj napr. najskor stal a az potom sa naucil sediet, ale sadol si sam zo stvornozky.

dadulik15
autor
9. feb 2022

@deedol nie nechodíme nikam lekárka nas nikam neposiela

deedol
9. feb 2022

@dadulik15 no ako pisem, je predcasne narodeny, tak ma este chvilu cas, ale hlavne ho nedavaj sediet ani stat, ani na chvilu. moj je narodeny v 37tt, stvornozkoval a stal a chodil okolo nabytku od 8m, ale posadil sa az niekedy medzi 10-11m (a to sme boli sledovani vsade mozne a bolo to brane ako norma - nie ako v minulosti, ze 6m dieta uz ma sediet, lebo ho tahaju a podopieraju).

dadulik15
autor
9. feb 2022

@deedol s tým stebou súhlasím a ďakujem za odpovede

snehulak77
9. feb 2022

@dadulik15 ahoj. Aj náš je predčasne narodený. Chodíme na rehabky. Odporúčam ti, nájdi si aj nejakú na rehabku na priamu platbu, nech ti dieťatko aspoň kukne a poradí ti co a ako s ním zaobchádzať 😉

deedol
9. feb 2022

@dadulik15 drzim palce 🙂 keby sa nic nedialo dalsi mesiac-dva, povedz pediatricke, nech vam da vymenny listok k rehab. lekarke, alebo skocte za nejakou sukromnou fyzioterapeutkou.

dadulik15
autor
9. feb 2022

@snehulak77 smiem sa spýtať z akého dôvodu chodíte na rehabilitácie ?

dadulik15
autor
9. feb 2022

@deedol ďakujem zajtra jej budem volať a hádam to budeme riešiť inak ako doteraz fakt ďakujem

deedol
9. feb 2022

@dadulik15 mas pravdu, lepsie bude riesit to hned, ktovie koho zozeniete a ake su momentalne cakacky. drzte sa🙂

dadulik15
autor
9. feb 2022

@deedol ďakujem ☺

belllinka
9. feb 2022

@dadulik15 omg, dieta nemozes nasilu posadzat a stavat na nohy, ved ho znicis. To ma urobit sam…
@ anchela2929 si mozete pokecat

jasminka22
9. feb 2022

@dadulik15 moja mala zacala plazit v 7,5 m, sediet koncom 8 m a 4nozkovat az v 10m, ma vsak znizeny svalovy tonus. Neposadzala som, zacala sediet sama, ked bola na to pripravena. Chodit zacala koncom 16 m, kazde dieta ma svoje temto, moznosti. Ked sa Ti nieco nezda, skus kontrolu u fyzioterapeuta. O problemoch som sa dozvedela od fyzio, nie od lekara.

nikasmile
9. feb 2022

@dadulik15 náš v 8m začal štvornožkovat, v 9m sa naučil sedieť a v 10tich prvé kroky.

aurora33
9. feb 2022

@dadulik15 čo dokáže synček urobiť úplne sám bez tvojej pomoci?

snehulak77
9. feb 2022

@dadulik15 malý ma hypertonus a hypotoniu. Ma o mesiacov, korigovane 7 a pretaca sa z chrbatika na bruško, späť už nie. Ne4nozkuje, má slabé nožičky a ma diastazu brušných svalov. To je tam také prepletené, že som rada, že nás sleduje Neuro a hlavne fyzio. Okrem cvičenia (my máme Vojtovku) nám aj ukazuje ako sa s ním hrať a motivovať ho. Je to moje prvé dieťatko, takže skúsenosti som nemala žiadne.

deedol
9. feb 2022

@snehulak77 viem, ze to nie je tvoja tema a z toho, co pises, mas zrejme vsetky potrebne info, ale predsa napisem, aj ked mozno zbytocne 🙂 odporucam ist na rehab pobyt. moj maly mal tiez vselico (hyper aj hypotonus, torticollis, hypermobilitu...) ked mal 8m, boli sme tyzden v luznej na pobyte a super sa tam rozbehol, zacal stvornozkovat a o tyzden neskor sa postavil. velmi mu to prospelo, tak ak ste neboli, skuste 🙂
(vojtovku sme cvicili od 2m do 11m)

snehulak77
9. feb 2022

@deedol ani nevieš ako som rada, že to píšeš. Ideme do Luznej budúci mesiac a som trochu v strese. Vojtovku cvičíme, ale je to náročné, hlavne, keď sa tak veľa hýbe, že ho len tak tak udrzim. A mam pocit, že sme sa niekde teraz za sekli, že nevidím taky pokrok. No až slzy mam v očiach, keď tto čítam, že vám pomohli. Ďakujem! 😊🤗🤗

deedol
9. feb 2022

@snehulak77 jej, tak to som rada, ze som napisala 🙂 hej, v luznej bolo super, aj som si trocha psychicky oddychla, lebo vela odcvicili fyzioterapeutky, aj ma naucili nove "hmaty" (tiez som mala v tom case pocit, ze ho uz neviem udrzat, ze ho treba inak chytit alebo dat iny cvik), aj ma upokojovali, ze robi pokroky, a potom ked som to videla na vlastne oci, ako sa roztrasene dal na styri a spravil prvy "krok" po styroch tam na izbe... 🙂 super su aj tie doplnkove terapie, my sme toho mali vela (perlickovy kupel, magnet, laser...), aj som sa bala, ako to bude maly vsetko zvladat, ale zvladol to perfektne. a aj casy tych cviceni sa dali prisposobit jeho spankom, fakt tam boli vsetci mili a snazili sa vyjst v ustrety 🙂

janetinka27
10. feb 2022

@dadulik15 zena, skus si sadnut na zem, vystri pred seba nohy a z tejto polohy skus ist na styri. a k tomu si predstav,ze nemas takmer ziadne svaly🙂 je samozrejme,ze nestvornozkuje, ved sa na tie 4 nema ako preklopit. treba lezat na brusku a odtial to zacne. uz vobec ho nedavaj na nozicky stat, ako ma stat bez pevnych svalov? 🙂 ked sa jedneho dna sam postavi a bude chodit okolo nabytku, tak ho nevod za rucicky, nechaj ho, nech sa pridrza sam nabytku a pomedzi to stvornozkuje.

andreatytler
10. feb 2022

@dadulik15 Chodte za fyzioterapeutkou. Koko som tu uz videl pediatrov, ktori nic neriesia a fyzio najde dost dolezite problemy. Ani pediatricke nic nehovor. Tusim sa da ist aj bez odporucania. To sedenie chapes zle. Aj ja som to chapala takto zle na zaciatku. Dieta sa posadi z lahu az velmi, velmi neskoro. Nas syn ma 2 roky (beha ako sarkan) ale neposadi sa z lahu. Ako uz pisali ine baby, dieta sa posadi az po tom co zvladne stvornozkovanie a spevni si svaly trupu aby sa v tom sede udrzal.

Ako casto denne ho davas na brusko? Ako sa sprava ked ho das na brusko? Vytlaci sa na ruckach? Dava sa na 4? Pohupuje sa?

tara42
10. feb 2022

Moja začala 4nozkovat v 10.mesiacoch. V 9. sa posadila, v 8. sa davala na 4 a hupala sa ale bez pohybu. Ak máš z toho stres, zbehni za fyzio. Nic tým nepokazis len sa ti na to pozrie odborným okom. Ja som tak bola 2x ale všetko bolo ok, v norme. Dala mi len cviky na posilnenie.