9-mesačné dieťa nechce sedieť

bubi1121
5. nov 2023

Ahojte, viete mi prosím poradiť, prípadne máte rovnakú skúsenosť a bolo nakoniec všetko v poriadku?
Dcérka má 9 mesiacov a 1 týždeň. Všetky míľniky zvládala super. V 4 mesiacoch sa točila na bruško, v 5m pivotovala, v 6m cuvala aj sa pretáčala na chrbatik. Od 6,5m vála sudy.
2.vzpriamenie začala až v 7,5 mesiaci, na rúčky sa dávala aj predtým no nemala dvihnute brusko od podlozky.
V 8,5m sa začala plazit, zatial iba cez jednu ruku.
No, nechce sedieť, nezvláda ani vysoký šikmý sed, ani priamy sed ak ju niekto posadí (dr to skúša na poradni) a ona sa iba doslova ťahá dozadu, a zapiera nohami. Stále nieje na štyroch. Naša dr vraví ze je to v poriadku, no ked vidím ako v terminovkach uz pomaly behaju, tak neviem. K fyzio najskorsi termin bol az o 3 týždne.
Stretli ste sa s tym prosím? Ak áno, kedy potom chodili samostatne ak sa im nechcelo este byt na 4 v 9-10 mesiacoch. Ďakujem 🙂

ivangeline
5. nov 2023

Plazi sa...nestvornozkuje. Brucho ma slabe. Nema si ako sadnut. Moj predcastny sa dlhsie plazil,potom stvornozkoval a az tak sadol...nvm kt mesiac a chodil velmi opatrne od roka..

luckajozko21
5. nov 2023

Moj zacal stvornozkovat/sediet okolo 9-10. Tiez som bola z toho nervozna lebo som cakala, ze to bude skor. Rozbehol sa, ked bol na to pripraveny. Ono na vysoky sikmy potrebuje to dieta nejaku svalovu hmotu na brusku. Ukazkovo si zacal sadat az v tej dobe ako sa mu uz darilo stvornozkovanie. Stavanie o nabytok slo potom uz velmi rychlo. V 11.5m sa zacal pustat do priestoru a 1-2m samostatne prejde. Dr to neriesila. Len ja som ho silou mocou chcela pchat na fyzio lebo som privela googlila. On iba potreboval svoj cas. Verim, ze ta fyzio by mu urcite pomohla, ale slo to aj bez nej. Prirodzene ako to dieta bolo schopne urobit, tak to aj urobilo.
Nestresuj, ona na to pride. Nemusi byt vo vsetkom tabulkova 🙂

kkovacovak
5. nov 2023

@bubi1121 netlač na to dieťa len preto lebo ostatné už behajú. Nemá ešte spevnené svaly tak to proste nedokáže. Doktorke ktorá tvoje dieťa vyšetruje a vidí takých detí 10 za deň neveríš ale svoj úsudok si zakladáš na druhých. Má čas. Tým fyzio nič nepokazíte ale nehroť to toľko.

nikpa
5. nov 2023

@bubi1121 moji si obaja sadli neskôr. Neponáhľaj sa, toto je vec ktorá je veľmi individuálna a nemala by sa uponáhľať. Žiadne podopieranie ani nič podobné, pediatricka ti povedala, že je v poriadku, vekovo je tiež ešte v norme. Daj tomu ešte čas.

nika11103
5. nov 2023

Za mna ako pisu
@kkovacovak a
@nikpa
Hlavne to podľa mna fakt veľmi sledujes , už len ten príspevok ako si to všetko presne “odborne” popisala , termíny , tabuľky … nepíšem to v zlom , trosku sa uvoľní . Moja mala tiež všelijako ide absolútne nie podľa tabuliek , akurát som pre moje stresovanie vyhodila 25 eur u ortopedky a 30 u neurologicky . Lebo som tiež všetko až moc sledovala a obe mi za 30 sekundové vyšetrenie povedali že je všetko ok . Nejde ani tak o tie peniaze ale o to že som zbytočne stresovala . Neboj . Každé dieťatko má iné tempo všetko je určite v poriadku . Len trosku zvolni . Možno aj z teba cíti napätie 🙂

zuzanaete
5. nov 2023

To, ze este nesedi je uplne ok. Ale k fyzio chodte kvoli plazeniu sa iba cez jednu ruku. Ak sa teda sama dovtedy neskoordinuje. A nemaj stresy. My sme tiez synovi a niecim museli pomoct a v zavere je velmi sikovny na sport. Jeden by neveril, ze mal kedysi urcitu nezrovnalost.

maryetta
5. nov 2023

Klud. Z dna na den to moze byt ine. Najvacsia chyba aku rodic robi je ze porovnava.

1mina
5. nov 2023

Obidve moje deti zacali stvornozkovat okolo 9mesiacov a sediet 10 mesiacov aj to na konci mesiaca 🙂 treba podporit u fyzio, predpokladam ze sa zamera na stvornozkovanie a sed je z toho...ale za mna stale je to v poho 🙂

siska53
6. nov 2023

@bubi1121 to je v pohode. Nasa mala slabsi svalovy tonus a robila vsetko oneskorene, aj ked v tolerancii, vzdy spodna hranica. Chodit zacala v 18.m. je uplne ok.. Starsi bol tabulkovy, ona nie, ale ako zacala chodit, tak vzdy za nim behala, kondicku nadobudla.. len na sport nadana nie je, to od nej necakam, ze bude davat sportove vykony. Prosto zdedila to po mne a mojej mame..

Takze klud, keby sa to dr.nevidelo, posle vas na vysetrenia. Ale je v norme...

Len doplnim, chodili sme na plavanie a na take cvicenie pre deti...ale bezne, nie speci..