9-mesačná neštvornožkuje a ani nelozí

7. okt 2024

Ahojte som jedna s tych mamin ktore nechava svoje dieta ist si svojim tempom… mala má 9 mesiacov nestvornozkuje nelozi… nerobim si z toho nic beriem to tak ze ked to ma prist tak to pride … len z kazdej strany pocuvam ci uz lozi ci stvornozkuje , dokonca ci uz chodi…. Moj doktor mi povedal zeby som mala navstivit rehabilitacie… ale pytam sa preco??ja sama som zacala chodit ako 1,5 rocna .neviem ci to vnimam iba ja tak alebo sa vsetko teraz strasne porovnava a niekedy toto vobec nebolo…ako to mate vy?

hederamonstera
7. okt 2024

“Ako to mate vy?”…neobjavuje sa tu tato otazka nejako casto, najma v diskusiach, kde sa vedia zeny fajne pohadat😀

andrea_82
7. okt 2024

Nas zacal stvornozkovat ako 11-mesacny, chodit zacal ako 17-mesacny. Doktorka s tym nemala vobec ziadny problem, na ziadne rehabilitacie sme nechodili. Pre mna bolo dolezite, ze som videla, ze sa kazdu chvilu naucil nieco nove, ze robil pokroky. Napr. sa postavil pri nabytku, zacal chodit popri nabytku, naucil sa vyliezt na schody, postavil sa v priestore... Inak, tie otazky o tom, ci uz chodi, aj nam riadne liezli na nervy.

pribinak
7. okt 2024

Berieš v úvahu, že to nemusí byt len tempo dieťaťa ale napr hypertonus či hypotonus?
Že dieťa by možno aj chcelo ísť vpred, ale sú príčiny ktoré ho brzdia

kris_tin257
7. okt 2024

Môže byť problém nemusí, každopádne je dobré čo najskôr sa uistiť že tam problém nie je 👍

jaass
7. okt 2024

Záleží veľa či máš terminovku alebo babatko narodené predčasne. Čiže veľa záleží aj od toho + čo na to hovorí vaša pediatricka 🙂

autor
7. okt 2024

@andrea_82 ďakujem za odpoved

anavixy
7. okt 2024

V prvom rade navsteva dobreho fyzioterapeuta nie je dovod na hnev ci zufanie. Fyzioterapeut vie krasne pomoct nasmerovat, posudit ci je vsetko tak, ako ma byt a chce to len cas alebo treba nieco robit inak, lepsie.
V druhom rade tvoje dieta ma este cas, nemusi stvornozkovat a uz vonkoncom nie chodit… neda sa to ale posudit kedze nevieme co vsetko dieta robi a ako, to posudi prave ten fyzioterapeut (podla mna ani pediater to vacsinou uplne nedokaze). Osobne by som tomu (len pokial si proti navsteve fyzio hned) nechala este cas, nastudovala a napozerala si ako dieta motivovat k pohybu vpred a pokial by za nejake 2m nedoslo k posunu (ze sa rozlezie), tak uz by som to riesila.
Dolezite je aby dieta nestagnovalo, neplazilo sa dlho, aby robilo pokroky, dolezita je hlavne kvalita pohybu.

autor
7. okt 2024

@anavixy dakujem pekne vidim na nej ze stale sa snazi nelezi nehybne😂 len ja som toho nazoru ze kazde dieta ma svoje tempo a za to ze priklad svagrinej zacala stvornozkovat ked mala 7 neznamena ze musi aj moja🤷‍♀️ lezie mi to na nervy toto porovnavanie

anjelicek26
7. okt 2024

Ak má dieta slabe bruško ci celkovo svalovy tonus, tak mu podľa mňa nazorom, že "raz to prijde" len a len skodis...maly ma 6 mesiacov a robí niečo medzi plazenim a stvornozkovanim tzv tulen😅🤣 A aj tak chodíme cvičiť,lebo ho taha viac do jednej strany.. chodí tam rad,cvičí rad, vždy robí motorické pokroky doma keď prijdeme od fyzio.. ako neviem, kde tam hľadáš negativa pri cvičeni. Véd nie nasilu a cez plac. Ale ukáže ti,ako dieťa motivovat sa hýbať.

anavixy
7. okt 2024

To je rozhodne pravda. Ale ani to ze ty si zacala chodit v 1,5 roku a bolo to tak ok neznamena, ze aj u tvojho dietata je to ok, chapes. Porovnavanie je zbytocne a nespravne, ale to plati v oboch “smeroch”. Ale ako som uz pisala, na vsetko ma este cas..

andreatytler
8. okt 2024

Dieta sa vyvyja po motorickej stranke, po intelektualnej, senzorickej, socialnej a neviem este akej a cely tento vyvoj by mal byt viac menej rovnomerny. Ak mas dieta ktore je senzoricky a intelektualne na urovni 15 mesiacov, vsetko vidi, pocuje a ma obrovsku snahu vsetko preskumat a osahat, tak bude velmi frustrovane ak je jeho motorika spomalena niekde na urovni 8 mesacneho a dokaze iba lezat na mieste.
Tak male deti sa musia porovnavat, musia sa vyrabat tabulky v ktorych je priemer a potom sa pozoruje ci dieta ide podla tabuliek. Lebo to je castokrat jedinny sposob ako odhalit poruchy. Proste tam sa nemas ako porozpravat s tym cloviecikom, aby ti povedal ze je v poriadku. A kedze je dolezite odhalit tie poruchy co najskor, robi sa to porovnavanie kazdych par mesiacov.
Presne toto robi tvoj lekar. Tvoje dieta nejde podla tabuliek a on chce vylucit pripadnu poruchu tym ze ta posiela k fyzioterapeutke, ktora ti viac povie ci je jej vyvoj v norme, alebo su tam urcite problemy. To ze ti ide na nervy porovnavanie svagrinej chapem, ale to ze planujes ignorovat porovnavanie od doktora teda vobec nechapem.

aurora33
8. okt 2024

Naco sa teda pytas, keď si aj tak ideš svoje? Vieš, ono nie je dôležité len to, že sa dieťa hýbe, ale najmä AKO. sa hýbe. A keď ta pediater posiela na rehabilitáciu, tak asi vie prečo.
Alebo si jedna z tých matiek, ktorým to je jednoducho jedno?

domka222
8. okt 2024

Ako to máme my? Dcéra bola tiež " pomalšia ". Ale ja som na rozdiel od teba na to fyzio išla,aby zhodnotili stav. Či je len lenivá, alebo je tam problém. A teda nebola to lenivosť. Oslabené brušné svaly a svaly chrbta. Ale rob podľa seba. No mysli na to,že ak tam je problém, vieš mu pekne a rýchlo pomôcť jednoduchým cvičením

diewcatqoo
8. okt 2024

Ja neviem, ale na jednej strane kritizujes to porovnavanie a na druhej strane sa pytas, ako to maju ostatni. Naco potrebujes vediet, ako to maju ostatni, ked sa nechces porovnavat?
Ale k veci. Ak by mi lekar odporucil navstivit nejakeho odbornika, urcite by som ho pre pokoj duse navstivila. Mozno je dietatko pomalsie a ma svoje tempo a mozno je tam vazne nejaky problem, ktory cim skor sa odhali, tym bude lepsie korigovatelny. Ale to som ja. Ty mozes urobit, co uznas za vhodne, je to tvoje dieta, ty si jeho zakonny zastupca a ty mas pravo rozhodnut sa. V pripade, ze nejde len o lenivost, ale o nejaky problem, ty budes ta, ktora to bude musiet v buducnosti zehlit 🤷‍♀️

janinamojka
8. okt 2024

Určite by som poslúchla lekára a držala sa toho co povie on...
Každé dieťa je ine ale v prípade ze je úplne zdravé a v poriadku.. môj sa napríklad tiež neunuval liezť po štyroch.. on sa v 10 mesiacoch postavil a zacal chodiť..

ninusa221
8. okt 2024

Ja som bola ževraj taká istá že kde ma mama položila tam som sedela ležala ale inak nič potom vlastne doktora povedala že som lenivá 😂

kikusenka1
8. okt 2024

Môj syn sa neplazil a stvornozkovat začal ako 11 mesačný a o necely mesiac chodil. Všetko má svoj čas, postupnosť a tempo . Dcéra sa ako 7 mesačná plazila, 9 mesačná stvornozkovala a 13 mesačná chodila. Je to individualne

aurora33
8. okt 2024

@kikusenka1 tak ale pokiaľ jej doktor odporúča Rhb tak tam zrejme niečo nebude ok.

maryetta
8. okt 2024

Mali sme vo stvrtok 9-mesacnu poradnu. Dr 4-nozkovanie absolutne neriesila. Jej staci ze sa pretaca, cuva a proste ze sa hybe.
Moja ma cez 10kg takze jej to ide aj tazsie.
A niekedy v nedelu sa zacala davat aj na kolienka. Asi aj tym ze mame podlahy tak sa jej smyka a nie je to take ako mozno na podlozke ci na koberci.

kikusenka1
8. okt 2024

@aurora33 rhb neuskodia ale môže to byť aj tým ze dieta jednoducho nie je este na to pripravené. Ja som sa tiež neplazila a neliezla som . A začala som rovno chodiť... kolegovia dcéra začala chodiť až v 2 rokoch dovtedy sa len smykala po riti😂 chcem tým lebo povedať nech sa netrápi, niekedy je všetko v poriadku iba dieta jednoducho nie je na ti pripravené ešte.

aurora33
8. okt 2024

@kikusenka1 podla mňa to je také ,,ospravedlňovanie si svojej lenivosti” že mám lenivé dieťa a tým to hasne.

kikusenka1
8. okt 2024

@aurora33 nemyslím si. Kolega bol s dcérou aj u Dr a všetko bolo ok. Netreba hneď vo všetkom hľadať len to zle 🙂

aurora33
8. okt 2024

@kikusenka1 ja si to myslím. Vsak môže ísť aj autorka k rehab lekárke a bude vedieť. Ale to by musela chciet. A nie sa tu utešovať že niekoho dieťa začalo chodiť až v dvoch rokoch a podobne.

kikusenka1
8. okt 2024

@aurora33 ale jasne. Porada s lekárom je dôležitá

kikusenka1
8. okt 2024

Ja len vravím ako to dr povedal kolegovi.

bobkovci5
8. okt 2024

Neviem ci si zvolila správnu cestu keď ti vadí že to každý rieši ..ale už keď dochtor ti odporučil rehabilitácie išla by som do toho.

lucia13022023
8. okt 2024

Neriešila som, nestresovala som, malý bol práve že vždy popredu, no štvornožkovať nechcel, začal sa stavať a chodiť popri nábytku ako 7m, a nechcela som aby preskočil stvornozkovanie, tak som išla k fyzio ktora povedala, že ma slabšie dolné brušné svalstvo, že stačí jeden cvik, úplne ľahký s loptou a dieťa mi začalo do týždňa štvornožkovať.
Ja som toho názoru, neporovnavat ale zisťovať si. Niektoré matky sa rozhybu v roku, že ich dieťa ešte ani nelozi, a nakoniec dieťa cvičí vojtovku a matka sa sťažuje na doktorku, že ich neposlala skôr. Ale ja si myslím, že aj tá matka by si mala niečo zisťovať. Nemyslím tým stresovať ze dieťa nesedí keď v tabuľke je napísané že už by malo.

andreavv
18. okt 2024

Dobrý den, nám prvý syn tiež nechcel stvornozkovat alebo chodiť a už bol čas, už si nepamätám koľko mal mesiacov a chodili sme k neurologovi od 3 mesiacov lebo mal tiež tonus ale zato sa plazil rýchlosťou blesku a doktorka sa spýtala akú mame podlahu, mali sme parkety a tam kde sa hybal sme mali penové štvorce aby to bolo pre neho meksie a teplejšie a povedala ze musíme dat koberec, lebo podlaha je smyklava a on nema dovod zacat stvornozkovat ked sa rýchlo dostane tam kam potrebuje a nie je to dobre uz neviem prečo nestvornozkovat a rovno sa postavit. Tak sme na radu dali koberec a do 2 týždňov stvornozkoval lebo koberec sa mu nesmykal a bol drsný, nepríjemný.