Dobrý deň prajem. Chcem sa spýtať či má niekto skúsenosti s dieťaťom ktoré ma alergiu na kravsku bielkovinu ? Ak áno tak by som potrebovala poradiť. Naša mala Sophia ma 8 mesiace a jej váha je 3.80kg ma odporučenie od lekára pit mliecko Neocate LCP pije ho už vyše mesiaca a ta vaha je stale rovnaka. Vedel mi niekto poradiť čo robiť a ako ju stravovať aby nam čím skôr pribrala ? Ďakujem
@barbota98 3.8kg??
Dúfam že si sa sekla ,vek ?
8 mesacne dietatko by si uz mala prikrmovat a da sa prikrmovat aj bez mliecka. 3,8 kg je velmi malo
Áno 3.80kg ma som si vedomá toho ze je to veľmi malo od narodenia dcerka bola hospitalizovaná až po 6 mesiacov lekary prišli nato že ma alergiu na kravsku bielkovinu čiže ešte len 2 mesiace sa stravuje s prospievajucim mliečkom. bolo nam povedané ze teraz by nam dieťatko malo nadobúdať váhu ale aj tak to ide nejak pomaly.
@barbota98 a prikrmuješ ju už?treba dôsledne pozerať zloženie potravín - vynechaj všetko mliečne - už je dostať aj maslo bez mliečnej bielkoviny, do stravy miesto mlieka dávaj rastlinné mlieka, žiadne jogurty, syry, miláčiky - keď tak tak bezlaktózové, najdôležitejšie pozerať zloženie pri kupovaných výrobkoch.....neviem teda či je len čisto na tom mliečku a zatiaľ bez príkrmov, ak len na mliečku leb črevká nevedia nič pracovať tak častejšie dávať piť piť to UM čo jej predpísali(aj v polospánku), ak ju prikrmuješ tak tam by problém až taký s priberaním nemal byť lebo ak už nemá v strave nič mliečne, tak by mala začať priberať....na raňajky kludne chlebík s bezlaktózovým maslom alebo vianočku(pozri zloženie či tam nie je mlieko), desiata strúhané jablčko s mrkvičkou - môžeš osladiť troškou medu, obed troška polievočky alebo zemiačiky/batáty/ryža a na drobno nakrájané mäsko, olovrant napr.dojčenská výživa....treba pozerať na dojčenských výrobkoch a nielen na tých - zloženie aby to bolo bez mlieka, smotany a aj energetickú hodnotu Kj....kludne jej urob avokádovú pomazánku na chlebík(rozmágaš zrelé avokádo s vidličkou, pridáš cesnek a citr.šťavu) a natrieť na chlebík, vysokú neengretickú hodnotu má napr.treščia pečeň- natrieš na chlebík s bezlaktózavým maslom.....tých možností čo jesť je tam veľa, ale je otázka či ti už môže všetko papať teda okrem mliečnych výrobkov, masla, syrov, jogurtov....to sa dá všetko nahradiť - ale nevieme ako a či už papá inú stravu alebo len UM
@barbota98 to je fakt malo 3,8kg. Ako písala mogaa dávaj už aj inú stravu ako mlieko. Samozrejme nezačni naraz všetko lebo asi mala bude mať problém s trávením celkovo. Ale 3,8kg nie je sranda. Môj mal oveľa vyššiu váhu a napriek tomu nás sledovali na gastre, lebo moc nechcel papať. Výsledky mal vždy top ale ja som dbala na stravu a výživové hodnoty. Všetko som varila čerstvé aj kaše (ryžová, z ovsených vločiek). Až po roku som si uľahčila robotu a kupovala sem tam kaše. Nemôžem ti hovoriť čo máš robiť ale skús dbať na správne výživové hodnoty jedla. Veľa ovocia, povar ho, daj cukor trošku, nekupuj hotové. Jabĺčko, hrušku dáš uvariť na 5 minút (ošúpané) a máš hotovo. Skús to mliečko zahusťovať, že povaríš v ňom ovsené vločky, trošku zhustne. Do zeleninky daj povariť červenú šošovicu, potom mixuj spolu. Červená šošovica je síce drahšia ale stačí jej málinko a varí sa 7 minút. Sú aj nemliečne kaše, tiež sa dá s tým zahustiť mliečko. Tie som normálne kupovala v Tescu alebo v Kauflande, vyrába ich Hami a sú od 4. mesiaca. Pomaly pomaly na bruško a správne trávenie. Skús dávať aj probiotiká, tiež veľmi pomáha správnemu tráveniu. Užívať ale dlhodobo. Skús si prípadne prečítať knihu Hneď to bude Anjelik. Je to o strave pre deti. Dá sa stiahnuť aj z ulož to. Nebuď v strese, všetko zvládnete. Stres sa na deti prenáša a čím viac tlačíš, tým viac bude odmietať. Držím malej palce.
@barbota98 len tolko? Moja sa narodila s 3400 a teraz vazi 6kg a ma 3 mesiace. No riesila by som to na gastre- vyborne je mlieko nutrilon ar
@stvura lenze aj ked ma 8 mesiacov- nemoze dieta prijimat stravu bez mlieka. Ma dost nizku vahu a nastartovat ju niecim musi. No neviem
@katarinka89 tak vápnik nie je len v mlieku a mliečnych výrobkoch a ak má dieťa intoleranciu tak jednoducho mliečne nemôže nič....a je pravda že UM nie je potrebné ak má dieťa pestrú stravu....mlieko sú hlavne bielkoviny(takže zdroje ako mäso, strukoviny, ryby) a vápnik(sójové výrovky,mak, sezam...)
Ved musíte byť sledované na gastro, pediatrom.. Co radia oni? Narodila sa v termíne? S akou váhou? Ma aj iný zdrav problém, ci len tu alergiu??
Rastový hormón v poriadku?
Každopádne, držím palce a vyhľadaj určite odborníka..
@barbota98
Psychomotoricky vyvoj mate v poriadku?
Mala by sa okrem mliecka uz prikrmovat....ak prijima stravu vo forme prikrmov.....mala by vaha stupat.
@barbota98 ahoj, neuvadzas to, ale dietatko sa asi narodilo predcasne alebo s nejakymi komplikaciami. Rad sa s odbornikmi, pokojne aj viacerymi, napis im, volaj... ak si nevedia rady lekari, ktori vas sleduju, nech vas poslu na vyssie pracovisko. Na MK najdes rady rozne, uz si dostala jednu velmi nebezpecnu - ze dietatku mozes dat bezlaktozove maslo, jogurty.... NIE, ak ma potvrdenu alergiu na BIELKOVINU kravskeho mlieka, nic z toho nesmie. laktoza je cukor a nema s tym nic spolocne. Toto pri potvrdenej alergii tvoje dietatko nesmie. Ma specialne drahe mlieko na predpis, aby sa tymto veciam vyhlo. Ak budes zavadzat prikrmy, pri pecive musis skontrolovat pritomnost cohokolvek mliecneho - srvatka, smotana, maslo... nic z toho tam nesmie byt. Celkovo v tomto pripade by som akekolvek zavadzanie prikrmov riesila s detskym gastroenterologom. Drzim palce, nech dcerka zacne pekne priberat a rast 🙂
@bashawelle to s tým bezlaktózovým som písala ja, neter má intoleranciu som myslela že náhradou mlieka sú tie bezlaktózové..ale náhrady sú lebo neter si kupuje aj maslo aj syry- len sú upravené....miesto mlieka používa rastlinné mlieka
@barbota98 prepáč odo mna tam bola tá chybná info , ale náhrady sú
Neexistuje aby malo 8 mesacne dieta 3,8kg!to si vymyslas,to by ste lezali v nemocnici.Fake
Sophinka sa narodila v zachranici v anglicku ,bola 9 dni po termine vaha2.76kg tehotentsvo som mala bez komplikacie ,ako nahle sa narodila odmietala nam papat grckala lebo sa napila plodovej vodi takze sme ostaly paru dni na pozorovanie ze ako to pojde dalej trosku sa zlepsovalo zacala papat ale uplne malinko tak nas prepustily a doma to vsetko zacala krmily sme ju spolu s manzelom kazde 3 hodinky 60ml umele mlieko nutrilon a ona cez den 2 as 3 krat prudom vracala ,, bola pravidelne pozoravana kazdy tyzden zanou chodila sestricka odvazit ze ako ci pribera stala na vahe a ked sa podarilo pribrat tak uplne malo ,, vzdicky po jej kontrole nas poslala do nemocnici aby jej urobily vysetrenia ze preco stale nam takto grcka a nepribera ostaly sme na paru dni vysledky dosli boli vporiadku zase nas prepustely prisla ta sestricka odvazila zase ta ista vaha a zase do nemocnici takto to bolo do okola jak jeden kolotoc a nanic neprisly .. mala mala 5 mesiacou a stale nic tak sme sa rozhodly prist na slovensko snou ihnet sme boli hospitalizovane urobily jej vsetky vysetriena mesiac a pol sme boli nemocnici a vysledy s alergie dosly as o mesiac a vtedy sa potrvdila alergia na krasvske mlieko tak nas hned dali na neocate lcp a chodime na kontroly na gastro kazde dva tyzdne ku primarke a ona nam riadila ze nemame davat niaku inu stravu len to mlieko ze je to prenu dvolezite lebo stratila pol roka a teraz je nasa dcerka po zadu .. zato vsetko mozu v anglicku doktori lebo jej nechcely robit vysetrienie na alergiu aj ked sme im to tvrdily ze aby jej to urobily tak sa nam vismialy do tvare ze ona nema ziadne priznaky na alergiu .. ale ona mala lebo stale vracala aj hnackovala .
@barbota98 Ak je toto pravda (AK),tak nemozes riesit ze ma 3,8kg a co mam robit aby pribrala.Na mieste su otazky ci bola predcasne narodena?byvala kojena?ma zdravotne problemy?ake?pretaca sa,plazi,sedi?preco nie ste hospitalizovane?To je taka tazka podvaha na 8 mesacne dieta ze si neviem take dieta ani fyzicky predstavit.Boze ved to kostra na 8 mesacnom dietati musi vazit viac!Proste tomuto neverim,to je novorodenecka vaha,sorry.
@barbota98 S prikrmami si mala zacat skor. Nechapem preco pocuvas doktorov a tebe dieta chradne pred ocami. 8 mesiacov a dcerka ma necele 4kg. Vies ako jej tento stav moze ublizit do buducna? Ja mam dcerku predcasne narodenu, narodila sa ako 3kg a schudla v porodnici na 2,6kg. Byvala som sialena kvoli jej jedeniu lebo nemala dobre vyvinuty saci reflex. Kojenie neprichadzalo absolutne do uvahy, bola na UM a vzdy to bol boj kazda flaska. Tesila som sa ked sme zacali s prikrmami, tiez to bol boj ako kazde vypluvajuce dieta. Ale do takehoto extremu by som nezasla. 8 mesiacov sa na to divas
@barbota98
Hm.....nechceme ta tu stresovat....ani ti nic vycitat....sami sa musime pozriet na seba.....reflux.....prvy dobry krok..ze ste tu.ze ste prisli z anglicka.....ale netreba nic podcenit....ak je taka mala vaha...preco nie ste v nemocnici aby sa navysila?
Nemozu vas predsa aspon pozorovat..davat vyzivu cez infuzie....nemohla by si predsa len poziadat o hospitalizaciu?
Kvoli vahe by bol dovod na hospitalizaciu...moze tam byt nieco skryte....prvy rok je velmi dolezity....
Urcite ti nechceme pridavat starosti alebo stres.....len uz mnohe z nas mame aj nemame tie skusenosti....preto iba diskutujeme....snazime sa iba dopomoct....spatna vazba dokaze sa pozriet na vec z ineho uhla pohladu....
Ine vysetrenia jej nerobili kvoli tomu neprospievaniu?
Vieme ze kazde dietatko ma svoje tempo....
@barbota98
Ja ti verim..nemas to ani lahke....mali ste aj velmi stresove obdobie....drzim palce....prediskutuj si to s doktorkou....modrykonik moc neries.....aj sa tu poradi...ale maminky sa tu aj zhadzuju.....kazda to mame inak.....
@barbota98 ono to okrem tej alergie vyzera aj na silny reflux. Co vam povedali lekari, do kedy to mate skusat s tym novym mliekom ked nepribera? Inak dobre, ze ste sa vratili zdravotnictvo v anglicku je strasne. Na vsetko len paracetamol predpisu. To si clovek uvedomi az ked tam je.
@barbota98 ano dcérku máš pozadu a podvyživenú.....najskôr skús teda ešte to UM - dávať častejšie aj v polospánku...už teraz nevracia? aj vnoci jej dávaj mlieko v polospánku, nemusíš ju budiť....dôležité je aby toho mlieka vypila čo najviac aby spevnela... o týždeň dva skús pomaličky a po troške skúsiť príkrmy - začína sa rozpučený zemiačik 1x denne 1max.2malé lyžičky, nie jej dať celú lyžičku do úst lebo sa ti s tým zadusí ale po troške jej to dať do pusinky a počkať...nedávaj zo začiatku viac ako 1x denne a len 1max.2malé lyžičky aby si videla čo to urobí s trávením....ak by vracala alebo hnačkovala vráť sa len čisto k mliečku...po pár dňoch jej môžeš k zemiačiku dať aj varenú mrkvičku opäť len pár lyžičiek...postupne pridávaš rôzne druhy zeleniny, potom mäso, nakoniec ovocie a pomaličky zvyšuješ aj množstvo....treba vyskúšať pomaličky dávať tie príkrmy sama uvidíš čo to urobí, ak by vracala, hnačkovala tak prestaneš a ešte počkáš....ale ak nebude vracať kludne pomali príkrmy ono tie prvé mesiace to je len skúšanie a ani toho nespapá veľa....kuované príkrmy zatiaľ nekupuj, doma varené, nesolené - najskôr zemiačik, potom jednotlivé druhy zeleniny - vždy keď dáš niečo nové treba 3dni počkať, či sa ti nevyhádže aby si vedela z čoho a to pootm nedávať....
to bude asi preklep, pri 8 mesiacoch 3,8kg?