8 mesačné dieťa sa nechce pretáčať

katarina9593
28. sep 2020

Ahojte chcem sa spýtať ohľadom pohybu deti ... Naša bude mať budúci týždeň pondelok 8mesiacov ...no problém je v tom že sa nechce pretáčať... Ona to vie ale ide to ťažšie lebo je dosť velka (70cm ,7.9kg)takto sa točí aj na bok je aktívna hra sa reaguje na všetko jaši sa ...len sa sama akosi negúla...ani plazenie jej nejde ... na brušku často od mala nebola nakoľko má reflux ..a nemá rada tu polohu aj keď ju to dám vydrží chvíľu a potom začne plakať a pogrca sa ...snažím sa ju motivovať aj hračkami ale akosi nic keď si povie že nie tak nie ale keď chce tak ide všetko ... A stále sa tak napína nohy vystrie do hora a chvíľu tak je a potom zas sa povolí... máte niekto skúsenosti s tým ... Druhá Dr ju pozerala a povedala že je ok nakoľko naša je PN a dlhodobo bude ...ja sa bojím či som niečo nezanedbala ...viem že každé dieťa je iné a nebude podľa tabuliek...

nelca0510
28. sep 2020

Pozri si na YouTube fyziomamu. Tam pekne ukazuje, ako dieťa motivovať k pretacaniu🙂 Ono vieš, moja dcérka tiež nemala rada polohu na brusku a plakala, ale museli sme to vydržať a už sa dava aj na nohy🙂 Dokonca na túto otázku odpovedala aj pediatricka v poradni, skus pozriet🙂

pribinak
28. sep 2020

@katarina9593 určite sa pýtaj k fyzioterapeutovi na cvičenie. 8 mesačne dieťa by už malo byt omnoho viac akčné. Niektoré deti už stvornozkuju, vedia sa postaviť na nožičky.
Toto môže byt stuhnuté svalstvo (hypertonus) a to treba rozcvicit.

luxus10
28. sep 2020

ak je velka, ako pises, tak este pockaj, cca do mesiaca sa zacne otacat sama..

ak mas doma ohradku, daj jej tam makky matrac-napr.molitan, a makke hracky, gumene knizky, a uvidis tu zmenu, ona sa namotivuje sama a prirodzene....

luxus10
28. sep 2020

kazde dieta je ine...videla som deti pretacat sa v 3 mesiacoch, aj v 9 mesiacoch....je o vysoko individualne...

maximilie
28. sep 2020

@katarina9593 určite nie je veľká, naša má 75cm a 8,5kg a stvornozkuje o 106
V mojom okolí mám tiež kamarátky čo sú nešťastne, že majú lenivé deti. No keď sa stretneme a vidím ako ich držia na rukách (ako novorodenca) , a pol dňa presadia v kresielku, ...tak mi je hneď jasne. Deti potrebujú mať veľa príležitostí na pohyb. Potrebujú rovnú tvrdú podložku (nie postel-dalsia chýba) a kopu podnetov. Na YouTube je fakt veľa videí. Skús toto:

https://www.youtube.com/watch?v=4wPZnHpP_5g

Má toho viac. My sme veľa cvičili. A niekedy keď sme boli dlho von (v kociku) a potom k nám prišla navsteva, alebo ocko z práce, poprosila som ich, nech ju neberú na ruky, lebo do teraz sedela, ale nech sa s ňou radšej pohraju na zemi. Takže skúste ju doslova ,,rozhýbať" 🙂

luxus10
28. sep 2020

bez obav, raz sa pretoci kazde zdrave dieta, aj postvornozkuje, aj chodit bude..netreba z toho robit honicku....

@maximilie je to tak, niekto necha deti len sediet a lezat, ine maju podnety....

ale casom sa to vyrovna....vsetky zdrave deti chodia, sedia, lezu, pretacaju sa...

deti95060810
28. sep 2020

robí akoby leitadielko? moja to robila....jednoznačne k neurol. a cvičiť vojtovku...

katarina9593
autor
28. sep 2020

@nelca0510 ďakujem pozriem to ☺️však viem že musíme to vydržať aj keď plače ..ako ona keď ju držím ona sa dá na nohy ale naša dr je pn a zrejme aj bude ...

katarina9593
autor
28. sep 2020

@luxus10 no má skoro 10kg... Aj povedali že je veľká/ťažká že jej to pojde ťažšie .. .no tak neviem pýtam sa báb ... Niekto povie počkať niekto hneď na neuro a rhb niektoré zas povedia že treba aj počkať ale tak neviem no 🤷

luxus10
28. sep 2020

@katarina9593 a vie si sama sadnut?

katarina9593
autor
28. sep 2020

@luxus10 nie sama od seba si nesadne

luxus10
28. sep 2020

@katarina9593 tak to este pride, a moze byt ze vsetko naraz-sadnutie, otocenie, aj stvornozkovanie...este taky mesiac by som tomu dala, mozes s nou aj trosku pocvicet-sedy lahy-drzat za rucky, pomaly spustat dole, aj otocky a pozabavat sa pri tom....deti su velmi ucenlive....nezufaj....

andreatytler
29. sep 2020

@katarina9593 Aj ja som citala ze tazsie deti sa zacnu hybat neskor lebo potrebuju viac svalov na to aby pohly tou vacsou vahu. Nas sa zacal pretacat az v 6 mesiacoch a to mal 75 cm a 9.8 kg.
Co ine robi tvoja dcera? Ako sa inac hybe? Ked je na brusku, zodvihne sa na ruckach (pasie koniky)? Otaca sa okolo osi? Ked je na chrbatiku, zodvihne nohy, ruky, nacahuje sa za hrackou do hora a do boku?
Ona potrebuje byt castejsie na brusku aby sa zacala plazit. Aj nas grckal ked bol na brusku. Grckanie mu nikdy velmi nevadilo ale na brusku to nemal rad. Vydrzal tak 5-10 minut ked mal 6 mesiacov ale davala som ho na brusko aj 6x denne. Aj ked zacal plakat, este som ho nechala tak minutu a az potom prevratila na chrbat Tiez som ho davala na podlozku hornou castou tela ked bol na brusku.
Precitaj si tuto diskusiu... trochu podobne...
https://www.modrykonik.sk/forum/staram-sa-o-dietatko/8-mesacne-babo-sa-nechce-hybat-2/#post-83207546
a tiez ma napadlo ze to moze mat hypertonus ako pisu v tomto clanku co uviedli v tej inej debate ale to by hadam doktorka videla. Ja by som zasla za terapeutom.
https://detskechoroby.rodinka.sk/detske-choroby...

katarina9593
autor
29. sep 2020

@andreatytler neviem sme objednaný na neuro ... Tak uvidíme ...čo povedia ...áno keď je na brušku zodvihne hlavičku drží sa ..ani moc a medvihne na rukách ... Otáča sa ..hej dvíha rúčky nohy stále hýbe nimi veľmi nacahuje sa za hračkou otáča sa aj za hračkami aj na bok sa vytočí aj sa vie pretočiť na bruško ale ako keby hlavička a zadoček jej prekáža

andreatytler
29. sep 2020

@katarina9593 Drzim palce aby sa mala rozhybala. Zda sa ze len na tom brusku sa jej nedari

katarina9593
autor
29. sep 2020

@andreatytler oni ako takto na všetko reaguje len proste to ide ťažko a ručička jej zavadzia pod bruškom a ťažko sa pretoci a keď je na brušku otočí sa na chrbatik tak uvidíme 👌dakujeme☺️

andreatytler
29. sep 2020

@katarina9593 To aj nasmu zavadzala rucka na zaciatku a jedoval sa. Niekedy som mu pomohla a niekedy som ho nechala nech sa potrapi a zvladol si tu rucku spod tela vytiahnut. My sme pretacanie aj trenovali. Od 3 mesiaca som ho vzdy polozila na chrbatik a potom krok po kroku ukazala ako sa pretocit na brusko ale aj tak mu to trvalo 3 mesiace pokial s tym zacal.

katarina9593
autor
29. sep 2020

@andreatytler jasné chápem no však aj ona je taká že začne sa jedovat a potom sa jej to nejako podarí alebo sa začne jedovat 🤦

nykkushka
29. sep 2020

Veľké dieťa máte 😮🤭🤣? náš ma 6 mesiacov, skoro 9kg, okolo 72cm a hybe sa ako vrtula, otáča a plazí. Takže veľkosťou to asi nebude, ono je vzdy problém, keď sa deti malo davaju na bruško, aj náš plakal, jedoval sa ale vydržali sme tych par minút a teraz je 70% dna na brušku a hra sa... Takze treba s nou cvičiť, zájsť k fyzioterapeutovi a on poradí co a ako 😉

luxus10
30. sep 2020

@nykkushka ta velkost bola nespravne pochopena...ak niektore deti priberaju viac, a nemaju dostatok pohybu, podnetov, alebo ak to nejde u nich ten pohyb prirodzene, mozu mat nasledne tazkosti s pohybom, s neudrzanim sa v sede, s tazkostami vyssie uvedenymi....predsa je to male telicko, a oslabene svaliky nicomu nepridavaju, v takomto pripade by som dala sancu skusit mesiac zlahka pocvicit, stacia aj 2 min. denne, a zistit, ci sa to zlepsuje alebo nie....taketo problemy om si vsimla aj u deti balenych do 3 mes. do perinky...

morigan555
19. apr 2022

@deti95060810 dobrý deň, aj Vám pomohla Vojtovka?...mala má tiež 8m a robí lietadielko....nechce sa pretočiť, plaziť...🙂

deti95060810
19. apr 2022

@morigan555 áno...len nie každý fyzioterapeut ju aj správne ovláda...

baska2705
6. sep 2023

Dobry den, ako sa to prosim u vas ďalej vyvíjalo pohybovo?🙂 mám 7,5 mesačnú dcérku a tiež rovnaký problem👀 Dakujem za odpoved

katarina9593
autor
9. sep 2023

@baska2705 myslíte mňa ?ci

kybel_
14. sep 2023

@katarina9593 dobry den, ako ste prosim dopadli s pohybom dcerky? Narazila som na tuto diskusiu a riesim momentalne uplne to iste s 8 mesacnou dcerkou. Vdaka. 🙂

baska2705
14. sep 2023

@katarina9593 áno áno🙂

katarina9593
autor
16. sep 2023

@baska2705 už som písala správu