Ahojte, syncek ma 8-mes. "Hovorieval" aj 2-3 minuty ked mal 5 mesiacov gugugu, gigigi, grrrr, aaaa, eee potom zrazu nic asi uz dva mesiace len vyskanie, obcas krik aaaaa a sem tam nejake hm, a, e. Urcite nie ziadne mama alebo dada. Sice stvornozky lezie na jednotku aj sa vytahuje do stoja a krokuje pekne ked ho drzime za ruky ale z tej reci sme dost furstrovani. Inak vyzera ako stastne usmievave babo. Ma niekto podobnu skusenost ked babo zacalo slabikovat neskor a vsetko bolo vlastne v poriadku?
@katkaseiner dik za odpoved. no rec ako taku neocakavame, skor to slabikovanie ma-ma, da-da to by uz 'podla tabuliek' mal davat. zatial su to len samohlasky "a" , "e" a aj to velmi riedko. na zvuk reaguje dobre, aj na meno sa zda sa otaca, stale sa s nim rozpravame, spievame atd.
Tak moji vedeli do 2,5 roka 4 slova lol... plynula rec prisla v tych tyzdnoch potom, cista, bez recovych vad, aj R nabehlo hned...toto je teda prudko individualne - ono si uvedom, ze detsky mozog sa rozvija skokovo - niektore deti idu popredu motoricky, ine recou a niekedy sa zastavi faza reci - a telo sa sustredi na motoriku a zasa naopak... nenaucilo sa dieta teraz nove veci? Plazit, sediet, stvornozkovat? Mozno prave tam je odpoved...
Mozno ustúpila "reč" kvôli iným zrucnaotiam. Deti objavia úplne iný svet, keď sa postavia zo 4 na 2. Takže by som zatiaľ tomu neprikladala dajaku váhu ale mozes to spomenúť na najbližšej poradni.
@argassi Niečo podobné u nás. Dlhé monológy si viedol, najmä pred spaním alebo ráno v postieľke. A zrazu len výskanie, také na zápis do folklórneho speváckeho súboru a bľabotanie sa vytratilo. A zase o pár týždňov znova duplikovanie slabík, gestá a posunky rukami, ktorým rozumieme navzájom, pridalo sa opakovanie, pridali sa výrazy, ktorým rozumiem len ja a dieťa. Pre iného by to bola hatlanina, ale mne to dáva význam.
Prvé slovo z jeho slovníka, ktorému som pochopila, je ,,bé". Znamená, že niečo spadlo,ale nevydalo rachot. Na to má slovo ,,bá", ako bum-bac, ale nepovie c.
Ale to len na okraj 🙂
Kamoske sa to stalo pri dcerke po ockovani
@argassi vobec by som neriesila tabulky lebo z nich budes dost rozcarovana... daj dietatu cas. Mega sa rozvyja, vsetko saje ako spongia..
Ahoj, náš syn má tiež takmer 8 m a zhruba pred mesiacom keď sa začínal intenzívne plaziť, tak prestal rozprávať a to od 6 m krásne hovoril mama, tiež som si robila starosti, ale znovu sa rozkecal. Táto jeho mlčanlivosť trvala asi 2 týždne. Pýtala som sa na to pediatra a vraj je to úplne normálne, že sa to stáva keď dieťa napreduje po inej stránke, napríklad keď začne sedieť, loziť, chodiť....
Ahojte chcem len dat update ze syn mal 4 slova “baba”, “mama”, “vava” a “tam” presne do 2.5 roka. Dost sme boli vystresovani ze ta rec nie a nie prist. Potom
zo dna na den zacal rozpravat vo vetach. Slovna zasoba hned asi 50 slov (teraz na 3 roky a urcite 500+ slov). Krasne vsetky hlasky okrem l a r. Naozaj to bolo ako vela ludi hovorilio, ze ked zacne, usta sa mu nezatvoria. Chcelo to len cas - asi si nebol isty a potom sa to zlomilo a proste zacal. Takze sa prosim nestresujte a usetrite ai mnoho casu a nervov ak nebudete “tlacit na pilu”. Este mala poznamka, presne v tom
obdobi sme ho oducali z plienok na nocnik - neviem ci to moze mat nejaku suvislost. Jedna odbornicka mala skusenost ze viac deti zacalo rozpravat presne v tom obdobi.
@argassi ono je v celku veeeeelmi skoro na rec. Moji hovorili plynule ako 1.5 rocny, ale popravde taka skora rec je velmi ojedinela. Kopec deti sa rozhovori az v 3 rokoch, pripadne az po nastupe do skolky. Nic skorsia ani neskorsia rec samozrejme neznamena... cize klud.