7 mesačné dieťa pred každým spaním plače niekedy aj pol hodinu

simpajta
5. máj 2020

Ahojte,

chcela by som sa informovať, či má niekto z vás rovnaký problém ako ja. Malý 7 mesačný syn nechce poriadne spať a každý spánok nám začína obrovským plačom, ktorý trvá niekedy 10-15 minút, ale niekedy sa to takto vlečie až do pol až trištvrť hodiny. Trhá mi to srdce a už si neviem rady. Od narodenia mal cumlík, ktorý som mu vysadila na 5 mesiacov, keďže to nemalo žiaden význam. Stále si ho z úst vyberal sám a ja som mu ho musela dávať naspäť a bez úspechu. Od začiatku spať nechcel. Bežné detičky v jeho veku prespali celý deň a noc a on bol schopný nespať aj pol dňa ... bez ohľadu na to ako som ho uspávala. Momentálna situácia je: ráno ide spinkať prvý krát okolo 8:30 - spí cca 1 - 1,15 hod (ranne zobudenie cca okolo 6:30). Na obed ho dávam spinkať okolo 12:30 - 13:00 ... tento spánok má väčšinou iba pol hodinu :( nevie mi zaspať na dlhšie (skúšala som ho aj nechať eštw s postielke aby skúsil ešte spinkať, väčšinou neúspešne). Posledný denný spánok máme okolo 4 až 5tej hodine, podľa toho ako vidím, že je unavený. Opäť to bol spánok na max pol hodinku. Na noc ho ukladáme okolo 7:30. Vždy pred nočným spaním sa napapá (kojím), potom sa kúpe, oblieka, spievam mu spievanky, máme v izbe jemnulinke svetielko a dávam mu aj uspávanku. Tu mu nechám hrať vždy aj počas zaspávania na nočný spánok. Plač máme ale pred spaním vždy, bez ohľadu na to či je nočný či denný. Už keď zistí že ide spinkať tak spustí rev. Ako keby sa bál. Snažím sa ho naučiť spinkať samého, preto ho nechávam plačkať ale vždy po 10 minútach sa ukážem a vezmem ho na ruky aby som ho utíšila. V postielke má maznáčika, s ktorým vždy počas plakania hádže. On sa prostevždy musí až úplne vyčerpať tým svojim plačom aby zaspal. Prosím poraďte čo mám robiť. Už som naozaj zúfala a neviem ako si mám ešte pomôcť. Skúšala som už asi všetko, biely šum, hladkanie, mojkanie, pesničky, no asi ozaj všetko, ale neviem si pomocť, nič nezaberá. Samostatné zaspávanie skúšam od 5. Mesiaca a keď mi bolo povedané, že uvidíš poplače ti pár dní a bude dobre, tak u nás to trvá už 2 mesiace a žiadna zmena. Takéto zaspávanie som musela zaviesť nakoľko mi malý vstával 15x v noci ... teraz sa to zlepšilo na vstávanie v počte 4-5x za noc, čo považujem za úspech. Ešte raz teda prosím poraďte poprípade sa prosím podelte o vašu skúsenosť, či to má takto ešte niekto okrem mňa. Ďakujem.

fiafia
5. máj 2020

Moja mala spustila obrovsky plac ked som to prrsne neodhadla a dala ju spat neskor, to vedela plakat aj hodinu. Potom som davala spinkat pred priznakmi unavy a place prestali. No moja spavala len v kociku, den i noc.

tanyan
5. máj 2020

podľa mňa je len smutný, že nie si pri ňom a túži po tebe. zbytočne trápiš seba aj dieťa. moja dcéra má 5 a pol roka a zaspáva v našej prítomnosti - buď jej čítame alebo sa rozprávame, prípadne len jednoducho sme spolu a držíme sa za ruku. to sú pre mňa tie najkrajšie chvíle, keď vidím aká je spokojná a ako zaspala.

deti95060810
5. máj 2020

to je separačná úzkosť.... niekedy trvá aj pol roka.... krátko pred dovŕšením prvého roku u nás prestala.

simpajta
autor
5. máj 2020

@tanyan skúšala som aj spinkanie s ním, ale ani to nepomohlo. :( možno by zspal keby som ho mala na rukách, ale tak sa určite nevyspím. :(

simpajta
autor
5. máj 2020

@tanyan Do 4. Mesiacov mi zaspával na praníku lebo inak nevedel spať vobec, ale musela som s tým seknúť, lebo mi vstával vždy po pol hodine. Proste mu to chýbalo.

tanyan
5. máj 2020

@simpajta očividne mu ten kontakt chýba aj teraz. je to ešte malý človiečik stratený v tomto veľkom svete. fyzický kontakt posilňuje citové väzby. možno by stačilo, aby ste boli v posteli vedľa seba s čiastočným fyzickým kontaktom - opretý bokom o teba, držanie za ruku, hladkanie...

katie253
5. máj 2020

@simpajta A len ho kojíš? Čo papá pred spaním?
U nás to bolo rovnako A zistili sme že je hladný. Prikŕmim um A pekne zaspí.

jankaovecka
5. máj 2020

@simpajta uz to trva dva mesiace? Chudak dieta, ked si sa rozhodla ze bude zaspavat bez prsnika, tak to tak aj mas. Nenechavaj ho urcite vyplakat. Ja toto naozaj velmi dobre poznam. Obe moje deti zial pocas noci vstavali tak ako tvoj, niekedy teda lepsie. A budili sa cele obdobie dojcenia niekedy aj kazdu hodinu. Ale zvladla som to a som tu. No niektore deti nevedia spat celu noc, a ze ich je velmi vela..
Ked ho dojcis na poziadanie a pred spankom, ked to potrebuje skoro najviac mu zrazu nedas, ma z toho v hlavicke tolko chaosu ze az.
Moze plakavat este velmi dlho.

jancika275
5. máj 2020

Akoze to fakt nechas revat dieta kazdy den uz dva mesiace aj pol hodinu? Take male dieta potrebuje mamu. Aj ja som nechala plakat dieta, ale max 5 minut, potom som ho ukludnila a isla znovu prec, chvilu aj zaspaval sam bez placu, ale teraz zase musim byt pri nom. Urcite by som ho nenechala tak dlho plakat. A naprv by som dieta okupala az potom nakojila. Tym sa trochu ukludni a sup do postielky. A ked place urcite byt pri nom.

jancika275
5. máj 2020

A cez den ho mozes uspavat v kociku, bude pozerat von z kocika a zaspi pri tom. Moj cez den v postielke zaspat nevie.

sofiia87
5. máj 2020

Podla mna ta len potrebuje pri sebe a preto place. Moja dcera tiez nevedela zaspat sama, az nieco po roku zacala zaspavat sama. Ale teda ja som nebola ochotna ju nechat vyplakat. Proste ma potrebovala citit pri sebe a potom to prislo same od seba. A k tym kratkym spankom, mozno nie je unaveny, resp je unaveny az moc ked ide spat. Zjavne sa ti vzdy zobudi po jednom spankovom cykle, skusila by som ho dat spat skor/neskor, resp inak uspat, mozno pomoze.

ariannazara
5. máj 2020

@jancika275 môj by tiež v postieľke ne zaspal, dám ho do kočíka a je tuhý do 5min. A na obed ideme na prechádzku a tiež kľudne spi aj 2-3hodiny. Tak kebyže ho mam dávať do postieľky tiež prereve celý deň.
@simpajta nemôžeš ísť na prechádzku do kočíka ho dat?

wera1986
5. máj 2020

@simpajta my sme si prešli skoro tým istým..
Máš príliš veľa rituálov pred spaním a prejdi na 2 spanky, jeden pred obedom a druhy poobede.
Večer ho: okúp, nakoj a daj spať.. Všetko okolo zruš..
Naš ma 10. mesiacov a keď nechcem aby zbytočne reval a stresoval sa na noc - dám ho do postieľky.. Tam robí všetko možné, pomaly už aj kotrmelce, tak ho vezmem do rúk a začnem kolisat,.. Do minúty spi

simpajta
autor
5. máj 2020

@katie253 skúšala som ... nie je hladný.

simpajta
autor
5. máj 2020

@ariannazara aj v kočíku spí iba pol hoďku ... max sa stalo že na hoďku zaspal. A samozrejme že s nim chodíme von 🙂 takže niekedy spinká aj vonku ale tiež pred tým plače.

simpajta
autor
5. máj 2020

@jancika275 rozumiem že to znie drsne, mne to nie je príjemné že mi malý plače. Veľmi mi to je ľúto, ale ja som ho chcela len naučiť spinkať samého. Vraví sa, že pre dieťa nie je dobré keď je rušené, lebo sa potom pri spánkových cyklovh budí a vždy to hľadá. Ja sa s ním bojím spať. Bojím sa že ho priľahnem. :(

jancika275
5. máj 2020

@simpajta ani ja s malym nespim, mam ho v postieľke hned vedla postele, ale pri zaspavani ležím na posteli, on je v postielke, niekedy aj reval ale teraz uz len vymysla, ale to ignorujem a tvarim sa ze spim. Ked place, lez pri nom, chvilu ho ignoruj, po chvilke ho skus ukludnit a tak stale dokola. Moj tiez stale vypluval cumel a jednu dobu som mu ho ani nedavala, ale potom ho zase chcel a teraz bez neho nezaspi, tak mozno vyskusaj mu dat cumel znova. Ked to takto nefunguje, musis vyskusat nieco ine. Ale neboj casom to bude lepsie.

simpajta
autor
5. máj 2020

@jancika275 ďakujem krasne za pomoc všetkym 🙂 budem skušať. Ja som aj skušala par krat spinkať s nim ale aj tak reval a sa nervačil jakeby spať nechcel. Ale tak skusim to nejako nastaviť a uvidime. Ďakujem. 🙂

1gabriela13
5. máj 2020

@simpajta co keby si skúsila fit loptu a tak ho uhojdas kým nezaspí. Určite zaspí skôr než je trištvrte hodina co počúvaš ako plače. No pre koho to je dobre? A ešte, takéto že dieťa naučiť späť je už mýtus. Dieťa sa rodí s nevyvinutou NS, niektoré deti skratka potrebujú uspavat, niektoré zaspia same. Tak zrejme si ta prvá kategória. Uspavaj ho, sadni sa na tu loptu, zober ho na ruky, spieva mu pritom, hladkaj ho a polož do postele ku sebe.

mignone1
6. máj 2020

@simpajta ahoj.. tiez mam 7m dveru a robi to iste, ale od narodenia! Tiez som robila vsetko mozne, uspavala na rukach, na prsniku, hojdala, spala pri nej.. no proste vzdy sa potrebovala vyplakat.. teraz je to take ako kedy.. niekedy si gagoce a zaspi tak.. asi to ma miesto placu.. no niekedy tiez place dlhsie ako 10min, mavali sme aj pol hodinove revy.. a to iste aj kocik.. tiez som z toho zufala a tesim sa z kazdeho spania bez placu.. je viem ake to je, to stale pocuvat.. my mame problem skor taky, ze ona aj chce spinkat, ale nieco ju budi.. a zacne potom opat plakat a zas ju musim uspravat.. spava uz len 2x za den.. doobeda niekedy 30min, niekedy hodku a niekedy hodku a pol.. ako kedy.. a poobede ro iste..

simpajta
autor
6. máj 2020

@mignone1 Ďakujem za skúsenosť. No je to úplne rovnaký problém ako máme my. Trhá mi za každým srdce keď to počúvam, ale je jedno či ho hladkam, hojdam na rukach, proste mi reve do ucha a nezaujima ho že sa mu snažim pomocť. Nič nepomáha. Mali sme aj my sem tam obdobia že zaspal v pohode bez plaču za par minut a to boli také situácie pre mňa ako svetielko na konci tunela, že už to bude dobre ... a potom zase zle. Tak ono to tak vyzerá, že ho nechávam revať už 2 mesiace, ale to je s prestávkami a samot´zrejme som medzi tým skúšala už aj nosič, reval, skúšala som hojdanie, reval, skúšala som tulkanie, reval, cumeľ, reval, ... jednoducho akýkoľvek spôsob som skúšala tak mi plakal pred spaním. Jedine v noci keď sa zobudí ho zoberiem, nakojím a keď ho dam do postieľky tak hneď spí.

nikolsos
14. júl 2022

@simpajta Ahoj. Prosím ťa, sme v úplne rovnakej situácii. Malý vôbec nereaguje na tíšenie a na všetky spôsoby reaguje iba silným revom pred spánkom, má teraz 5 mesiacov. Všetci píšu, že potrebuje mamu. Som tu preňho, tíšim, hladím, držím ručičky, líčko o líčko, ležíme spolu a nič, reve mi do ucha, kľudne aj 2-3 hodiny. Preto sa chcem spýtať či si nejako vyriešila tento problém, alebo to proste jedného dňa odznelo a treba počkať?
Veľmi pekne ďakujem za každú radu, pomoc. 🙂