Ahoj
Syn nechce zaspávať. Stále vybieha Z izby nájde nejakú zamienku ale bolo nás proste zavolá. On vidí za sa svieti lebo starší sa ešte uči alebo ide TV. Ako to riešite?
@case_mx O koľkej chodí spať? Chodí už do školy alebo ešte do školky, kde poobede spávajú? Možno by stálo za to mu posunúť spánok o polhodku neskor. Nám sa ešte osvedčilo počúvanie rozprávky na CDčku, tak aspon neodbiehal a pekne pri tom zaspal.
A "priznat slona" nepomoze? T.j. ked pribehne za vami, tak ho trosku pomojkat a povedat mu, ci potrebuje este vystiskat pred spinkanim. A v dobrom ho postiskate a potom sup do postele. A ak nie - vytvorte si citaci ritual, precitajte mu jednu rozpravku, jednu kapitolu z knizky. Ked bude prvacik, druhacik, mozete sa po kuskov v citani striedat... My mame dievca a sama vo svojej izbe zacala byt "za baldachyn" povedala, ze ak by ho mala nad postelou, bude tam spat. Tak som jej usila a mala ho presne tyzden, kym si zvykla v izbe a potom ho uz chcela dat dolu a uz v izbicke zostala 🙂
@case_mx
A je to nirco nove,co predtym nerobil alebo ho ucite,ze ma sam zaspat?
Lebo poviem.to takto. Mame 7,5 a 5,5r.su spolu v izbe a az do apr dni dozadu som bola vzdy pri nich a citala im ci pocuvali rozpravku, bola som pri nich az kym nezaspali. Lenze uz sme ich zacali ucit zaspat samych,nakolko kym.zaspavali do 21,vynimocne trochu neskor,dalo sa. Lenze posledne mesiace zaspavaju tak okolo 22 a to uz je neunosne,pritom v posteli su do tej 20:30.. Ale nasi uz nevybiehaju (dufam,ze nezakriknem), to mali tendeciu pri predoslych pokusoch.
U vas..uz jedine byt pri nom,precitam.rozpravku,mozno skor zsspi,ked pri nom niekto bude, alebo ho prosto x krat odviest naspat do izby,hoc i niekolko noci,hadam.pochopi.. Oni si este dost mali a su radi,ak tam.niekto je,hoc aj by mali nocnu lampicku,prosto mama je mama. Alebo mu slubit na zaciatok malu odmenu,ak vydrzi zaspinkat sam naor.5noci po sebe.. Ja ked som strazila francuzske.deti,oni mali zauzivane,ze sme.si precitali a ked chceli,ostal pri nom.ten dospely - rodic,babysitter..
@sofinka156 nuz ju prenestr. My sme sice zaspavali samy,ale segra v novi asi az do 9r.behala k nasim a obcas aj ja za nou k nim a nasi naa vzdy preniesli po case,lebo sme kopali a spat 4v posteli sa dlhodobo neda.
Ja by som ich neoodeľovala. To nebude mať význam. Musia sa proste naučiť zaspávať spolu. Takto by sa výsledný a hlavne teda požadovaný efekt len odďaľoval.
Starší to bude brať ako trest ale napríklad u nás, teda so mnou a s mojou sestrou to bolo tak, že sme museli chodiť spávať spolu aj keď som ja bola staršia, proste v rovnakom čase a hotovo.
@fednaja tak aj u nas to tak neskor bolo,no zo zaciatku chodila sestra skor.
Ale zas ak ma velky vekovy rozdiel medzi detmi,nemoze ist predsa 13 ci 17rocny spat napr. O 19 ci 20, zvlast ak sa uci.. Asi ma vacsi vekovy rozdiel,lebo 9-10by sa uz urcite v tom case ucit nemal,pochopim este u 13rocneho skor,ze sa musi ucit...
@case_mx moje prve dve deti maju spolu izbu a zaspavaju spolocne.. Obcas sa stane ze vybehnu, ale malokedy.. Ja viem, ze ked to clovek napise znie to hrozne, ale proste im razne poviem ze musia spat a hotovo..Maju zapnutu svietiacu korytnacku a nakoniec zaspia.. Snad zomna zas nikto neurobi gestapacku, jddnoducho moje decka maju hranice a ked ich prekrocia nahnevaju ma..
Čítať mu klasické slovenské rozprávky. Tie niekoľko stránkové. Pri nich môj syn zaspí do 5 minút. Miestami sú nudné a ešte k tomu môj monotónny hlas.... Ak ma chytí dej, tak si ju dočítam. A ešte je super vynález audiorozprávka. Niektoré sú tak krásne narozprávané, že ich niekedy počúvame aj v aute.
@case_mx predpokladam ze vzhladom k veku ho nedavas uz o 19.00 spat ale o nejakej 20h-20.30h. To je uz cas kedy by podla mna mal byt v posteli a nelietat hore dole. A 6rocny je dostatocne velky na to aby porozumel a respektoval to co mu rodicia kazu. Vzdy je to len o tom,ake hranice mu das. Zrejme neni nauceny posluchnut ked mu nieco prikazes. Skratka ako si naucis, tak mas. U nas uz aj 4r.vie,ze ked si precitame rozpravku,dame dobru noc,tak v tej posteli ma zostat a spat. Je samozrejme ze sa este v inych castiach domu este svieti,ale to ako argument neprejde lebo vie ze jednoducho spat musi. Nepovolim ani nahodou,ja mam tiez este povinnosti ked zaspi a tiez uz si chcem potom oddychnut. Vynimkou su iba vianoce a silvester🙂
@janickacrazy ale počúvate sním či ho necháte samého? My sa snažíme aby zaspávať sám. Alebo je ešte skoro?
@lululilien no toto je problém 2. Keď čítam rozprávku skôr za spím ja ako syn 🙂 predsa ten vek už nepustí. ..
Ďakujem za odpovede na všetky nevládzem odpovedať ale určite vyskúšam nejaké nové metódy 😉
@case_mx Nie, počúva sám, len mu dám pusu, prikryjem a pustím CD.
Budem sledovať čo ti mamičky poradia 😊 ja mám podobny problém tiež 6 ročná dcérka jedináčik ale plus nechce spať vo svojej izbe len s nami v posteli už som miestami vyčerpaná z toho ...Aj si poviem že ju to prejde môžem byť rada za pár rokov má už do svojej izby ani nepustí, ale miestami keď sa tlačíme traja ma to nahnevaná ...Už sme skúšali všeličo buď plakala za nasimi dverami kým sme to nevzdali alebo prišla v noci ...