Ahojky, chci se zeptat kdy se Vam Vase ratolesti podepiraly o rucicky, nase malase uz dlouho toci na brusko, ted ji bylo 6mesicu a kdyz je na brusku tak tak se vubec nepodepira o rucky a za chvilku se rozciluje. Aj se snazi jakoby plazit, zvedne zadek a v podstate se trosku posune ale tvaricku si tak šucha o podlahu. Jen se chci zeptat zda mam nejak s ni cvicit ci k tomu dojde sama. Hracky ji davam kousek nad ni aby se snazila aspon natahovat.
Ma zrejme slabsie rucky alebo brusko...najlepsie zajst za detskym fyzioterapeutom a ten odporuci a ukaze par cvikov..u nas to bolo podobne, stacilo spevnit trochu rucky a brusko a potom uz islo aj plazenie aj stvornozkovanie rychlo 🙂 nebola to ziadna vojtovka skor cvicenie formou hry napr na overballe - polozit ju bruskom nan, panvu chytit aby ritku nevypucala dohora a dopredu hracky nech sa natahuje, spevni sa tak brusko a ked sa bude jednou ruckou podopierat a druhu natahovat tak aj rucky...pripadne cez svoje stehno/zrolovanu deku ju tak mozes podopierat tak ma ale mensi balans...kolienka moze mat na zemi ak je mensia prekazka, na tom overballe to neslo...dolezite aby nedvihala ritku (vtedy cvici chrbat) ale zapajala viac brusko - cize ritku treba vzdy dole drzat...aj ked lezi na brusku a vypuca ju tak pritlacit ritku na zem a bude musiet viac zapojit brusko aby sa pohla, nepaci sa to detom ale cim viac sa hneva tym viac cvici 😀 zas samozrejme nemusis cely den nad nou stat a napravat ale ked par krat do dna v ramci hry nie nejak nasilu a cez rev..tam je toho vela na co sa da zameriavat aj v ramci pretacania babatka - aby sa napr nezaklanala ale to by najlepsie zhodnotil fyzio konkretne u vas kde moze byt problem...kludne moze na vsetko dojst casom sama, este ten cas stale ma, ale da sa tomu napomoct aj takymto nenasilnym cvicenim
Ak mas napr fitloptu tak tiez mozes polozit malu na brusko na fitloptu a drzat za panvu aby nesiel zadocek dole, trosku ju pohupat do predu/do zadu/do stran, tiez brusne svaly zapoji tym ze sa bude snazit udrzat na lopte
Oprava - aby nesiel zadocek hore 😉
Na FB ak si dáš FyzioMama má tam aj video o aktivitách na podporu štvornožkovania
@ja_mama aj jsem si myslela ze je lenoch na tohle, uz jsme chodili aj na vojtovku kvuli velkemu zaklonu. Nebo aktivni je az, az jen ale to co libi te nasi mršce 😂... Moooc děkuji urcite budu cvicit, at nemusime chodit zase na nejake cviceni. 😉
@lucylliana dekuji, kuknu video.
@veverka5889 to tak byva s tou aktivitou 😀 aj moja sa dost zakanala ale vojtovku sme necvicili, dr to neriesila vobec...aj preto som si povedala, ked jej neslo toto podopieranie rucickami, ze radsej jej trosku dopomozem cvicenim v ramci hry teraz ako ju potom neskor trapit niecim horsim...cim skor sa na to zamerias tym skor vsetko dobehne 🙂 na tej fyziomame tiez urcite najdes napady na cvicenie, osobne je to sice lepsie ked ten fyzioterapeut babatko aj vidi ako sa hybe ale v aktualnej situacii by som asi nebehala s babom kade tade ked to nie je akutne...a uvidis, mozno ju naozaj treba len trosku nakopnut a ked zisti co vsetko sa da vidiet z inej perspektivy tak sa bude sama viac snazit 🙂
@veverka5889 Ked je na brusku, skus jej pritlacit zadocek k zemi. To nasho motivovalo aby sa zdvyhal na ruckach... on to sice robil aj bez toho ale ked som mu ten zadocek prtlacila, tak este viac.
Potom sa zacal plazit ale nevedel ako na to alebo nevladal. Ked sa snazil dat nozky pod seba a odrazat sa, tak rucky nepouzival a suchal sa tvarou a hrudou po podlozke. Ked potom sa zodvyhol na rucky, nedokazal pouzivat nohy a tlacil sa s tymi rukami a vlastne isil dozadu. Tiez som si myslela ze ma slabe rucky, tak som s nim furikovala asi 2 dni. Zdvyhla som mu boky a nozky a ruckami si on preberal na zemi... pochopil to pomerne rychlo. Potom o par dni uz sa naucil aj plazit aj ked skor to bolo akoby skakal ako zaba kedze sa nohami odrazal naraz. No a potom o tyzden uz sa dal na kolienka a zacal stvornozkovat.
Ak sa rozculuje, to nevadi. Nechaj ju chvilu sa hnevat. Oni sa vsetci hnevau. Je to velmi tazke cvcenie a ich to frustruje ale oni potrebuju trenovat... nechaj aspon 1 minutu aj ked place. Davaj ju na rozne vyvysene povrchy ako napriklad rucku na tvojom stehne, nozky na zemi... nas trenoval tak ze sa pohupoval.
@andreatytler dekuji mooc za radu ale nejprv musime vypilovat aby se vubec podepirala o lokte 🤦🏼♀️ je to proste lenivec nas 😂😂😂
@veverka5889 ahoj, zatoc latkovu lienku do rolky a daj jej ju pod hrudnicek tak, aby jej podopierala zozadu lakte. Mozes jej rucicky aj jemne pri tom vpredu pridrzat. Najlepsie na vyvysenom mieste, napriklad na posteli tak, aby si mala tvar pred nou v urovni jej oci. A prihovaraj sa jej. Takto mozes cvicit kazdy den viac krat, samozrejme len minutku ci dve, kym vladze. Uvidis, za chvilu to bude zvladat aj sama.